Search results

1. Χ

Ξανά περί "πλούτου της γλώσσας"

Την έκφραση "You 've got an attitude" ή "that's an attitude" πως θα την αποδώσουμε στα ελληνικά? Η λέξη "συμπεριφορά" δεν αποδίδει πλήρως το νόημα. Ένα άλλο πρόβλημα που είχα (και δεν έλυσα) ήταν να μεταφράσω απο τουριστικό οδηγό την πρόταση: "Σε αυτόν τον τόπο που περπατάμε και...
  2. Χ

Δυσερμήνευτες Λέξεις

Oh no:))) η λέξη honor μεταφράζεται ως τιμή (που τιμή δεν έχει), που δεν αποδίδει πλήρως την έννοια φιλότιμο. Οπότε ναι, ο "μύθος" για την λέξη φιλότιμο είναι αλήθεια:) Αναρωτιέμαι πως να ανακαλύφθηκε αυτό το γλωσσικό κενό?Κάποιος προσπαθούσε να πει σε ξενόγλωσσο δεν έχεις φιλότιμο και έσπαγε...
  3. Χ

Για τον εξελληνισμό τού φόρουμ μας

Εξαρχής μου είχε κάνει εντύπωση η πετυχημένη μετάφραση (ή αν προτιμάτε προσαρμογή) τόσο γνωστών όρων στα ελληνικά. Δεν είχα προσέξει τον όρο "Οικοσελίδα" μέχρι που διάβασα αυτήν την συζήτηση, είναι απο τις πιο εύηχες και "πλήρεις" (απο την άποψη πως μια λέξη χαρακτηρίζει πλήρως το περιεχόμενο...
  4. Χ

Γεια σας κι απο μενα!

Καλώς ήρθες! Το Κασσάνδρα ήταν η δεύτερη επιλογή μου για παρωνύμιο αλλά όπως βλέπεις η πρώτη κέρδισε...... Καλές αναγνώσεις λοιπόν!
  5. Χ

Μαντινάδες

Πάρα πολύ καλή:μπράβο: Τση Σαλονίκης κοπελιά μιλά τση Κρήτης λόγια γροικώ την μαντινάδα σου να τηνε λεν στ' Ανώγεια (στην αφιερώνω,μόλις την σκάρωσα:) Δεν έχω λόγια!:μουάχαχα:
  6. Χ

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες : '' Εκατό Χρόνια Μοναξιά''

Νομίζω,χωρίς να είμαι κι απόλυτα σίγουρη, πως ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο ήταν ο Οβίδιος (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου:))))).Ίσως όσοι ασχολούνται με την ποίηση ξέρουν να μας πουν.
  7. Χ

Ιδιωματικές λέξεις και φράσεις

Απο Κρήτη πάλι: (δεν είμαι απο εκεί αλλά ζώντας τόσα χρόνια τα κατέχω :))))) Κατέχω - Ξέρω Γιαγέρνω - Επιστρέφω Μολάρω- Φεύγω Ξόμεινε -(ευκολάκι) απέμεινε Παίζω μια... - ανάλογα με τι ακολουθεί ....γκαζιά,σφαλιάρα,μπαλωθιά.Συνήθως σημαίνει χτυπώ ή δίνω. Εδά- Τώρα Επαέ- Εδώ Εκιά- Εκεί Γροικώ-...
  8. Χ

Πότε πραγματικά νιώθετε την ανάγκη να διαβάσετε ένα βιβλίο;

Μου θυμίζει λίγο ατάκα Ζουμπουλίας απο Παρα Πέντε ενώ περιμένουν να ετοιμαστεί το τζετ της Ντάλιας: -Πως την πάτησα εγώ έτσι και δεν έφερα σταυρόλεξο??:χαχαχα::χαχαχα::χαχαχα: Υ.γ Μα καλά βολεύεσαι να διαβάζεις όρθιος??Ή προλαβαίνεις κάθισμα σε τράπεζα?? Δεν ξέρω τι απο τα δύο μου κάνει...
  9. Χ

Παραμύθια.. και τα διδάγματά τους!

Πόσο πόσο μ'αρέσει που το παραμύθι έχει δημιουργήσει ένα νήμα 9 σελίδων:γιούπι: Ελπίζω να μπορέσω να συγκεντρώσω όλες μου τις σκέψεις σε ένα μήνυμα(και να βγάζουν και νόημα). Δυστυχώς η ρίζα των παραμυθιών δεν είναι ακριβώς αυτή,δεν είχαν ένα δημιουργό,δεν ήταν κατάθεση ψυχής.Ήταν λαικές...
  10. Χ

Το βιβλίο και η ηλικία μας....

Αν το βιβλίο συνάδει με την ηλικία μας τότε μόλις έκλεισα τα 8:θρρρ: Μ' αρέσουν τα παραμύθια και οι παιδικές ιστορίες, είναι κακό γιατρέ μου? Είναι επιστροφή στην αθωότητα για μένα,στα χρόνια που ο καλύτερος μου φίλος και μια κούπα ζεστό κακάο αρκούσαν για να είμαι ευτυχισμένη. Δεν τα αγοράζω...
  11. Χ

Χαιρετώ όλους τους ταξιδευτές και κοινωνούς της μαγείας του λόγου..

Γεια σου!Πολύ ωραίο μήνυμα και εξίσου όμορφο παρωνύμιο,παραμυθένιο παρωνύμιο:)
  12. Χ

Αλίμονο αν θεωρούσα πως ο έρωτας είναι προνόμιο των λατίνων.Εξακολουθώ όμως να πιστεύω πως το τρίπτυχο "έρωτας-φτώχεια-επανάσταση" συναντάται ή αν θες χαρακτηρίζει την λατινική Αμερική παρά τις ανομοιότητες των λαών της.Και ναι όλη την λατινική Αμερική,η οποία ας μην ξεχνάμε έχει τις μεγαλύτερες...
  13. Χ

Επειδή πραγματεύεται αρκετά τον έρωτα?Μα μην ξεχνάμε πως στη λατινική Αμερική που διαδραματίζονται τα έργα του ο έρωτας είναι βαθιά συνυφασμένος με κάθε μορφή έκφρασης.Πρέπει να απομονώσουμε λίγο την "Δυτική" μας σκέψη όταν εισερχόμαστε σε έναν κόσμο που πρωτοστατεί ο έρωτας,η φτώχεια και η...
  14. Χ

Συνανάγνωση: Το τρίτο στεφάνι - Κώστας Ταχτσής

Αν και δεν έχω ξανακάνει συνανάγνωση,νομίζω πως το ένα κεφάλαιο την μέρα είναι κουραστικό και δεσμευτικό (το νοιώθω και λίγο σαν σχολική εργασία),η πρόταση της μαργαρίτας μου φαίνεται πιο βολική. Θα προτιμούσα Καραγάτση αλλά αν η πλειοψηφία θέλει "Τρίτο Στεφάνι" θα το διαβάσω για τρίτη...
  15. Χ

Εμπειρίες από λογοτεχνικούς διαγωνισμούς

Moυ κάνει εντύπωση που αναμιγνύεται και η Unesco:ωιμέ: H Unesco Πειραιώς και νήσων είναι ένας φερέγγυος οργανισμός, έχω πάρει μέρος σε αρκετές εκδηλώσεις τους και ταξίδια και ουδέποτε προέκυψε κάποιο θέμα. Κοιτάζω μάλιστα στις εκδηλώσεις τους στην επίσημη ιστοσελίδα και δεν αναφέρεται πουθενά ο...
  16. Χ

"Με πυρήνα το Μακόντο,ένα φανταστικό χωριό χτισμένο στις όχθες ενός ποταμού,κάπου στα βόρεια παράλια της Κολομβίας και την οικογένεια του Ιωσήφ Αδάμ Καλημέρη,του Χοσέ Αρκάδιο Μπουενδία, ο Γκαρσία Μάρκες διηγείται με χιούμορ,γλαφυρότητα κι εκπληκτική μαεστρία την καθημερινή ζωή αυτής της...
  17. Χ

Τζόντι Πίκουλτ (Jodi Picoult) : "Ο Φύλακας της αδερφής μου"

Ένα βιβλίο από αυτά που δεν διαβάζεις απλώς για να περάσει η ώρα σου ή αν το ξεκινήσεις έτσι σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη στα μισά. Ο λόγος που γράφω στο νήμα είναι πως με έκπληξη είδα πως όχι μόνο η ταινία ήταν αντάξια του βιβλίου(πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά)αλλά θεωρώ και δυνατότερη αφού το...
  18. Χ

Τζορτζ Όργουελ (George Orwell) : "1984"

To διάβασα όταν ήμουν φοιτήτρια γιατί συμπεριλαμβανόταν σε μια λίστα "Τα 100 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε". Είναι ένα σκληρό ανάγνωσμα,απαλλαγμένο από λογοτεχνικά τερτίπια, τρομακτικά επίκαιρο σε οποιαδήποτε εποχή κι αν διαβαστεί. Θα μπορούσε να χε γραφτεί χθες,πριν 50 χρόνια,σε 20 χρόνια...
  19. Χ

Πάουλου Κουέλιου (Πάουλο Κοέλο, Paulo Coelho)

Άλλη μια αντικοελική ψήφος κι από δω. Έχω διαβάσει μόνο δύο βιβλία του,"Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα"και μετά κάθισα κι εγώ κι έκλαψα γιατί ήμουν σε διακοπές και δεν είχα φροντίσει να πάρω 2ο βιβλίο(πιστευα πως θα μου άρεσε και θα ξαναδιάβαζα αποσπάσματα) κι έτσι την έβγαλα τις...
  20. Χ

Συνανάγνωση: Το τρίτο στεφάνι - Κώστας Ταχτσής

Ναι ναι ναι!!!Κι ότι είμαι στο ψάξιμο τι θα διαβάσω τώρα...και δεν έχω κάνει και ποτέ συνανάγνωση (διπλός ενθουσιαμός)