Search results

1. Ρ

Με αφορμή τον "Ηλίθιο": αφηγηματικές τεχνικές στον Ντοστογιέφσκι

Στο ότι αυτά δεν μπορούν να αξιολογηθούν έχεις απόλυτο δίκιο. Το αν αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον κι αν υπάρχει τρόπος, δεν το γνωρίζω. Αυτό όμως είναι από το μεγάλα στοιχήματα της επιστήμης της ψυχολογίας σε μια προσπάθεια να αποδείξει στις άλλες επιστήμες ότι κι αυτή μπορεί να μετρήσει, να...
  2. Ρ

Κεζαμπούρο Όε : "Μια προσωπική υπόθεση"

Εμένα πάλι με κέρδισε και μάλιστα ότι ήταν το καλύτερο βιβλίο που διάβασα το τελευταίο διάστημα. Δεν έχω καμιά απολύτως γνώση της ιαπωνικής λογοτεχνίας, μια και είναι το δεύτερο ιαπωνικό μυθιστόρημα που διάβασα. Νομίζω ότι είναι καθαρά δραματικό, έχει πολλά στοιχεία της κουλτούρας (η οποία μου...
  3. Ρ

Νομίζω ότι κάποιοι μ' έχετε παρεξηγήσει εδώ μέσα λιγάκι....δεν έννοούσα αυτό.... Θα το πάω από αλλού για να το εξηγήσω ίσως λίγο καλύτερα... Όταν συγκρίνουμε δύο ανθρώπους, λέμε "ο χ είναι περισσότερο έξυπνος από τον ψ", "ο χ είναι πιο ευαισθητος από τον ψ", ο χ είναι περισσότερο δυναμικός από...
  4. Ρ

Οπτιμισμός και πεσιμισμός

Το ότι στενοχωριέται κανείς όταν ένας "καλός" ήρωας πεθαίνει, είναι δεδομένο. Νόμίζω ότι είναι καλύτερο να βλέπουμε το δάσος κι όχι το δέντρο. Ο θάνατος δυο καλών ηρώων έφερε τις οικογεννειες κοντά και γκρέμισε το μίσος τους. Πράγμα που σημαίνει ότι ο άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο, το...
  5. Ρ

Πρώτα διαβάζω το βιβλίο και μετά βλέπω την ταινία ή αντίστροφα;

Στην άλλη ταινία, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ παίζει τον Γιάννη Αγιάννη και ο Τζον Μάλκοβιτς τον Ιαβέρη. Μου άρεσε πολύ περισσότερο απ' αυτή με τον Νίσον και τον Ρας. Ειδικά ο Μάλκοβιτς παίζει σαν να γράφτηκε ο χαρακτήρας πάνω του....πολύ καλός!!!
  6. Ρ

Οι δύο ταινίες που γυρίστηκαν για τους Άθλιους και αυτή με τον Ντεπαρντιέ και αυτή με τον Λίαμ Νίσον ήταν και οι δύο πάρα πολύ καλές ταινίες, με την πρώτη λίγο καλύτερη ίσως....αλλά το βιβλίο νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερο και όσο κι αν προσπαθούν να το φτάσουν δεν μπορούν Όσο για το "Όνομα του...
  7. Ρ

Ευχαριστώ Φένια για την υπεράσπιση!!!Είναι ακριβώς αυτό που λες, ο Ντοστογιέφσκι είναι το ευαισθητο σημείο μου!!!! Γλωσσολάγνε δεν είχα καμιά πρόθεση να ειρωνευτώ ή να επιτεθώ σε κανέναν κι αν έτσι φάνηκε σας ζητώ ταπεινά συγγνώμη... Η Ρόζαμουντ Πίλτσερ όσο παράξενο κι αν φανεί τη συμπαθώ, και...
  8. Ρ

Αν συνολικά συμφωνώ, δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς ακατ'ασχετες κουβέντες. Υπάρχει μια λογική, ένα συναισθηματικός συνειρμός, αν κάποιος όχι μόνο μπορεί να απολαύσει, αλλά ακόμα και να διασκεδάσει...Στο παρελθόν ήταν φυσιολογικό όλα τα παραπάνω που ανέφερα να γίνουν μέσα σε πολυ μικρό χρονικό...
  9. Ρ

Οπτιμισμός και πεσιμισμός

Το ότι υπάρχει θάνατος στο τέλος αυτό δεν σημαίνει ότι το είναι απαισιόδοξα...ίσα ίσα!!! Στο Ρωμαίος κι Ιουλιέττά, που φέρνεις ως παράδειγμα, νομίζω ότι το μήνυμα είναι αισιόδοξο, με την έννοια ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα λάθη τους κι αλλάζουν προς το καλύτερο έστω κι αν αυτό...
  10. Ρ

Πεταλούδα συμφωνώ μαζί σου. Άλλωστε το φόρουμ αυτό απευθύνεται σε απλούς αναγνώστες και στη συγκεκριμενη και σε απλούς θεατές κι όχι σε επαγγελματίες. Κανείς μας δεν έχει γνώσεις επαγγελματία για να κρίνει το κάθε έργο, βιβλίο ή ταινία σε τέτοιες βάσεις. Αυτό το νήμα θα μπορούσε κάλλιστα να...
  11. Ρ

Αν και κάπως καθυστερημένα (1 χρόνο αργότερα!!!) ως λάτρης του Ντοστογιέφσκι θεωρώ χρέος μου να τον υπερασπιστώ... Καταρχήν για όλους αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν να διαβάζουν και να εξοικειωθουν με το έργο του, δεν θα πρότεινα σε καμιά περίπτωση να ξεκινήσουν απ'τον Ηλίθιο. Κι αυτό γιατί ο...
  12. Ρ

Καλώς σας βρήκα!!!!Στη λογοτεχνία είμαι του ρεαλισμού...στη ζωή του ρομαντισμού....Ελπίζω να σε κάλυψα!!!:))) Το ότι χρησιμοποιούν άλλα μέσα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά τα μέσα είναι χειρότερα. Άλλωστε η δύναμη της εικόνας είναι πολύ πιο δυνατή απ' τις λέξεις. Ούτε συμφωνώ ότι χάνεται η...
  13. Ρ

Μου αρέσει εξίσου και ο κινηματογράφος και η λογοτεχνία, αλλά συχνά η μεταφορά ενός βιβλίου στη μεγάλη (ή στη μικρή) οθόνη είναι απογοητευτική. Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, περιορίζει αυτόματα τη φαντασία μου. Όταν διαβάζω ένα βιβλίο δημιουργώ τους χαρακτήρες και το περιβάλλον που κινούνται...