Search results

1. Χ

Βασανισμένες ηρωίδες βιβλίων

Η μάνα της Περλ Μπακ, τόσο βασανισμένη, που ακόμα κι εγώ λύγισα όταν το διάβασα... Η Ελίζα, από την Καλύβα του μπαρμπα - Θωμά. Άλλο κλάμα εκεί.... Η Ελένη, από το Ελένη, ή ο Κανένας, της Ρέας Γαλανάκη. Σαν κορίτσι καταπιέστηκε αφόρητα λόγω κοινωνικών συμβάσεων. Σαν ενήλικη έχασε τα πάντα που...
  2. Χ

Διαβάζετε πολλά βιβλία συγχρόνως;

Εγώ το κάνω πολύ συχνά, γιατί μου αρέσει για παράδειγμα, να σπάω τη μονοτονία ενός μυθιστορήματος με λίγη ποίηση. Ή με μια συλλογή διηγημάτων, από την οποία θα διαβάσω ένα ή δύο διηγήματα και θα ξαναβάλω το βιβλίο στο ράφι, για κάποια άλλη στιγμή. Επίσης, μπορεί να διαβάζω γλωσσικά βιβλία ή...
  3. Χ

Θέμα στο "τι νέο υπάρχει;"

Μου τυχαίνει και μένα. Έχει τύχει να χάσω αναρτήσεις που με ενδιαφέρουν για άγνωστο λόγο, επειδή δε μου εμφανίστηκαν στο "τι νέο υπάρχει". Δεν συμβαίνει συχνά, μου έχει συμβεί καμιά δεκαριά φορές από τότε που γράφτηκα στη λέσχη και γι' αυτό δεν σκέφτηκα ποτέ να το κάνω νήμα. Αν λειτουργούσαν...
  4. Χ

Παρομοιώσεις

Παρομοιώσεις που συνέλεξα διαβάζοντας το V. του Τόμας Πίντσον: - ...το πρόσωπο του Γκοντόλφιν είχε όχι μόνο το χρώμα μιας φρεσκοψημένης κρεατόπιτας, αλλά και την ίδια αινιγματική και αδιαπέραστη όψη. - Ο Μαντίσα ανεβοκατέβασε τα χέρια του σαν μια σουβλισμένη πεταλούδα... - Ο ήλιος κρεμόταν...
  5. Χ

Εχει η Ελληνική γλώσσα "μαθηματική δομή";

Ότι η γλώσσα μας δεν είναι όπως όλες οι υπόλοιπες, αλλά είναι μοναδική και δύσκολη. Κάπως έτσι.
  6. Χ

Τόμας Πίντσον (Thomas Phynchon) : "V"

Το βιβλίο με παίδεψε πολύ, αλλά το τελείωσα. Βασικά, αυτό που έγινε είναι το εξής: το τελείωσα τυπικά, έφτασα δηλαδή και διάβασα την τελευταία του σελίδα, αλλά σίγουρα πρέπει να το ξανακοιτάξω. Το V. είναι ένα αριστούργημα για πολύ ικανούς αναγνώστες και γι' αυτό βγάζω το καπέλο στον Λευτέρη...
  7. Χ

Μια μικρή παρατήρηση: τη γλώσσα που μιλάμε δεν την ονομάζουμε πλέον δημοτική αλλά νεοελληνική κοινή (ΝΕΚ), ή απλώς νεοελληνική. Ο όρος "δημοτική" είναι ο αντίποδας της καθαρεύουσας, η γλώσσα του λαού δηλαδή, σε αντίθεση με την καθαρεύουσα που είναι η γλώσσα των λογίων, των υπαλλήλων κλπ. Από...
  8. Χ

Τη φράση αυτή την έχω ακούσει μόνο σε "ιντερνετικούς" κύκλους και γι' αυτό δεν της δίνω καμία σημασία. Όπου ιντερνετικοί κύκλοι βλέπε κάτι σαν... καφενείο :ρ
  9. Χ

Εμπειρίες από αυτοέκδοση

Ακριβώς, Μαλβίνα :)
  10. Χ

Εμπειρίες από αυτοέκδοση

Μα δεν γίνεται, αγαπητέ Μονόκερε, αυτό που λες. Πώς μπορείς να βάλεις στόχο ζωής κάτι που δεν εξαρτάται από σένα; Οι στόχοι είναι πράγματα για τα οποία μπορούμε να παλέψουμε. Για την έκδοση από μεγάλο οίκο (ώστε να καταξιωθείς σαν συγγραφέας και να αρχίσεις να ζεις απ' αυτό) δεν μπορείς να...
  11. Χ

Πόσα βιβλία χωράει ένα μυαλό;

Με αυτά που ανέφερε ο Λευτέρης αλλά και ο Παρωνύμιος θυμήθηκα πώς ακριβώς περιγράφουν κάποιοι σημαντικοί θεωρητικοί της λογοτεχνίας το τι ακριβώς γίνεται με τα βιβλία που διαβάζουμε. Ο Ουμπέρτο Έκο, λοιπόν, που πέρα από συγγραφέας είναι καθηγητής σημειολογίας και μέσω της σημειολογίας έχει...
  12. Χ

Πόσα βιβλία χωράει ένα μυαλό;

Δεδομένο πρώτο: διαβάζω αργά και απολαυστικά θα έλεγα. Στα βιβλία δεν είμαι της ποσότητας, αλλά με τα χρόνια η ποσότητα έρχεται μόνη της, ακόμα κι αν δεν την έχεις επιδιώξει. Δεδομένο δεύτερο: δεν μπορώ να μην διαβάζω. Είναι ένα μέρος της καθημερινότητάς μου και ίσως να έχει γίνε και κάτι σαν...
  13. Χ

Βιβλία που κάποιος πρέπει να διαβάσει "Οπωσδήποτε στη ζωή του"

Παρωνύμιε, δεν συμφωνώ :) Το παν είναι ο φιλόλογος που λέγαμε. Εγώ στο σχολείο και συγκεκριμένα σε 2-3 φωτισμένους φιλόλογους χρωστάω μεγάλο μέρος της αγάπης μου για τα βιβλία. Όσο για τα ονόματα που διδάσκονται, είναι πολύ μεγάλη η γκάμα, πραγματικά. Από Σαίξπηρ και Θερβάντες μέχρι Εξυπερύ...
  14. Χ

Σκηνοθέτη, το θέτεις πολύ ωραία το θέμα της θρησκείας. Αν οι εκκλησίες όλων των θρησκειών στηρίζονταν στους πιστούς που έχουν διαβάσει το "βιβλίο" τους, τότε, πολύ απλά, δεν θα υπήρχαν εκκλησίες...
  15. Χ

Σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού υπάρχουν Ανθολόγια, τα οποία πραγματικά είναι υπέροχα και δίνουν ένα πρώτο έναυσμα στο τι μπορεί να διαβάσει κανείς, με ποια ανόματα θα ξεκινήσει. Στα Κείμενα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, το ταξίδι συνεχίζεται και αν έχει κανείς μερακλή φιλόλογο, θα τελειώσει το...
  16. Χ

Η ομοφυλοφιλία / εφηβοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα

Μπου, γι' αυτό προτείνω πριν εκφράσει κανείς την άποψή του για το οτιδήποτε να έχει διαβάσει δυο - τρία πράγματα επί του θέματος... Και δεν εννοώ να έχει διαβάσει τις απόψεις των απανταχού ιντερνετικών σχολιαστών, αλλά τα πρωτότυπα κείμενα των αρχαίων. Όλα είναι εκεί :)
  17. Χ

Η ομοφυλοφιλία / εφηβοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα

Το σκέφτομαι ακριβώς όπως ο Μονόκερος. Είναι ο μόνος που θέτει το θέμα στη σωστή του βάση (στις τελευταίες σελίδες τουλάχιστον, που αναζωπυρώθηκε το θέμα). Είναι πολύ αστείο και γι' αυτό έχω προτιμήσει να μην σχολιάσω τίποτα, να θεωρούν κάποιοι ότι προβάλλουμε και αποδεχόμαστε τη διαφθορά, τον...
  18. Χ

Βιβλιοπωλεία

Μα τι όμορφη φώτο και τι όμορφο μαγαζί;! Ευχαριστούμε ΝικΚαρ. Όταν ξαναβρεθώ στην Πάτρα, θα το βάλω σίγουρα στο πρόγραμμα. Καλώς ήρθες στη λέσχη :)
  19. Χ

Αύγουστος Κορτώ: "Το Βιβλίο της Κατερίνας"

Έτσι ακριβώς :ναι: Σίγουρη δεν μπορώ να είμαι, αλλά κάτι μου λέει ότι αυτός ήταν ο στόχος (ή ένας από τους στόχους) του Κορτώ.
  20. Χ

Συνάντηση του ελληνικού φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν (Θεσσαλονίκη και Αθήνα)

Καλά, Μαργαριτούλα, δεν πειράζει. Θα τα πούμε άλλη φορά, θα δοθεί η ευκαιρία :) Στην εκδήλωση δεν θα πάω, έτσι κι αλλιώς δεν είμαι μέχρι το κόκαλο οστενική εγώ.