Search results

1. Γ

Στήλες ή Στύλοι του Ολυμπίου Διός;

Αυτή η ιστορία με τις λέξεις στήλες και στύλοι με έκανε για χρόνια να πιστεύω ότι το πρόβλημα ήταν στον αριθμό! Γιατί, όταν σου λέει η δασκάλα "το σωστό δεν είναι στήλες, αλλά στύλοι", ε, τελοσπάντων το τι "ι" εννοει νομίζω ότι είναι στη διακριτική ευχερεια του καθενός, κι έτσι εγώ καταλάβαινα...
  2. Γ

Πόλεις και τόποι στη λογοτεχνία

Ω, ναι, συμβαίνει και σ'εμένα συχνά και θεωρώ μεγάλο προσόν ενός βιβλίου να μου δημιουργεί αυτήν την αίσθηση. Μια καλή φίλη πήγε ταξίδι του μέλιτος στο Μεξικό εξ'αιτίας ενός μεξικανού συγγραφέα, του Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ και των περιγραφών που έκανε στα βιβλία του για την πόλη του Μεξικού...
  3. Γ

Σιγαλίας και Μυξορούφουλας (Ιδιόλεκτος)

Τι άψογα που είναι αυτά! Και είναι φορές που γίνονται τελείως αυθόρμητα, οπότε έχουν πολύ γέλιο! Το καλοκαίρι, για παράδειγμα έφαγα την καλύτερη βαλκανικόπιτα των καρυδίων (στη Σαμοθράκη για όποιον ενδιαφέρεται) και αρκετά παλιότερα είχα δει ένα θεατρικό έργο όπου πρωταγωνιστούσε ο Τσιβίλης...
  4. Γ

Ερωτικές σκηνές στην λογοτεχνία

Αυτή ακριβώς την αίσθηση έχω κι εγώ. Ωστόσο, η ερωτική σκηνή που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου είναι από το βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε Του Έρωτα και της Σκιάς. Μετά τη συγκλονιστική τους ανακάλυψη στις σκιές, οι ήρωες παραδίνονται στο πάθος που υπόσχεται ο τίτλος του βιβλίου. Η περιγραφή της...
  5. Γ

Τι διαβάσατε τις γιορτές;

Ελπίζω να μη βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα, αλλά μου φαίνεται ότι αυτή η ιστορία μάλλον δε σου άρεσε. :χαχαχα: Με την ευκαιρία της συζήτησης ξαναδιάβασα το βιβλίο και εξακολουθεί να μου φαίνεται ιδιαίτερα πρωτότυπη, ωστόσο, όντως, δε θα τη συνιστούσα σε κάποιον που θέλει να διαβάσει κάτι για...
  6. Γ

Γρίφος:Το στέκι της Λέσχης του βιβλίου(έχω χάσει το νούμερο)

Ο κατάσκοπος θα μπορούσε να πει "λέω πάντα ψέματα". Αν αυτή η δήλωση είναι αληθής σημαίνει ότι και τώρα λέει ψέματα άρα είναι ψευδής!
  7. Γ

Η εκδίκηση του κατάσκοπου

Ω ναι, σωστή απάντηση! Αλλά τα εύσημα πρέπει τελικά να δοθούν στον Φαροφύλακα ή στη Λορένα; (άλλος γρίφος :ρ)
  8. Γ

Η εκδίκηση του κατάσκοπου

Αυτό ήταν! Ο κατάσκοπος έχει φτάσει στα όριά του! Δε φτάνει που βάζουν δύσκολους γρίφους, τους αλλάζουν και κάθε τόσο. Αφήνει, λοιπόν, στην άκρη τα μαντέματα και οργανώνεται για να μάθει με βεβαιότητα τον τρόπο που θα μπορέσει επιτέλους να μπει στη λέσχη. Αποφασίζει λοιπόν να απαγάγει τέσσερα...
  9. Γ

Όταν πρωτοδιάβασα αυτήν την ιστορία γεννήθηκε και σε εμένα η ίδια αίσθηση, ότι κάτι δεν καταλαβαίνω. Δε νομίζω ότι μπορώ να την εξηγήσω, μόνο να σου πω τι σκέψεις μου δημιούργησε. Θα είδες ότι και σε άλλες ιστορίες μπερδεύεται το φανταστικό με το πραγματικό, οπότε αυτό το δέχομαι χωρίς να το...
  10. Γ

Εσκιβέλ, αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία! Ποια ιστορία σου άρεσε περισσότερο;
  11. Γ

Γρίφος: Το στέκι τής Λέσχης τού Βιβλίου

Λοιπόν, αν και νομίζω ότι ο Αντέρωτας δεν είπε τυχαία το 4, θα εξηγήσω με λόγια τη μαθηματική έκφραση της λύσης του γρίφου. Η παραπάνω σχέση είναι το ανάπτυγμα της πιο σύντομης παρασύνθημα= αριθμός γραμμάτων συνθήματος. Μου πήρε κάμποσες μέρες για να βρω, και αυτό σημαίνει ότι θα έχανα αρκετές...
  12. Γ

Γρίφος: Το στέκι τής Λέσχης τού Βιβλίου

Με βάση πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς αποδεικνύεται εύκολα ότι τα παραπάνω ζεύγη αριθμών υπακούουν στην παρακάτω μαθηματική σχέση: αγ=(γ/2)(β+10)-5γ, όπου β=σύνθημα και α=παρασύνθημα Αν, λοιπόν, θέσουμε όπου β=7, τότε α=3,5. Η μισή μονάδα, όμως είναι πάντα υπέρ του καλεσμένου, άρα η...
  13. Γ

Κράτα ένα ψέμα για το τέλος

Αργά ή γρήγορα φτάνουμε στο τέλος των ιστοριών. Δεν υπάρχουν τέλη από μυθιστορήματα ή διηγήματα που να σας έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση;
  14. Γ

Κράτα ένα ψέμα για το τέλος

Σε κάποιο βιβλίο, δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ σε ποιο, ο ήρωας ανέφερε ότι η γιαγιά του διάβαζε πρώτ’απ’όλα το τέλος σε ένα βιβλίο, έτσι ώστε ξεκινώντας στη συνέχεια από την αρχή να μην έχει αγωνία για την κατάληξη και να μπορεί να απολαύσει την ιστορία με την ησυχία της. Αν και μου φάνηκε...
  15. Γ

της Γωγώς ή της Γωγούς;

α) Πώς δεν ταιριάζει αφού η γλώσσα το έχει κρατήσει; Εδώ που τα λέμε, βέβαια, όντως ακούγεται παράξενα, αλλά για να έχει παραμείνει προφανώς καλύπτει ένα κενό, άρα δεν μπορούμε να το εξοστρακίσουμε μόνο και μόνο επειδή είναι δύστροπο. β) Η λέξη πεπραγμένα δεν είναι παλιός τύπος; γ) Αυτό το νέα...
  16. Γ

της Γωγώς ή της Γωγούς;

Η δημοτική ελληνική γλώσσα δεν ξεπήδησε από το πουθενά για να έρθει να αντικαταστήσει μια νεκρή γλώσσα. Εξελίχθηκε από μια ήδη υπάρχουσα, άλλαξε πολύ, αλλά είναι επηρεασμένη από αυτή. Χρησιμοποιούμε συνεχώς λεξεις που προέρχονται από την παλιά γλώσσα και ναι, δε θα πούμε ποτέ λελυκότας, αλλά...
  17. Γ

Νίκος Καββαδίας : ο ποιητής των πόντων

:μουάχαχα: Τι μου θύμισες τώρα! Παρομοίως, κάποια στιγμή που παίζαμε τους πειρατές με τον ανιψιό μου, βάλθηκα να τραγουδάω το ίδιο τραγούδι. "Λαλαλα, το πειρατικό λαλαλα, είναι φορτωμένο με..." Οι ακόλουθες σκέψεις έγιναν μέσα σε ένα δευτέρόλεπτο: "Ωχ, τι λένε τώρα; Αν σταματήσω θα με...
  18. Γ

Περί αγοράς βιβλίων από εφημερίδες ο λόγος

Πάντα θα υπάρχει και η άλλη άποψη για ενέργειες που έχουν ευρύτερη αποδοχή. Δε νομίζω ότι το βιβλίο απαξιώνεται όταν προσφέρεται από εφημερίδες, ακόμα και αν θεωρήσουμε σίγουρο ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτό, αλλά αποσκοπούν μόνο στην αύξηση της κυκλοφορίας τους. Ακόμα και έτσι, μάλλον...
  19. Γ

Σε άμεση ανταπόκριση από Κυκλάδες έχω να αναφέρω ότι και εκεί το λέμε και τρυπητό, μάλιστα μέχρι τώρα νόμιζα ότι αυτή η λέξη ήταν πιο επίσημη από το σουρωτήρι για τα μεγαλύτερης διαμέτρου τέτοια σκεύη.
  20. Γ

Σκούπι (το): Όνομα είχε δώσει ο αδερφός μου στις πάνινες πετσέτες τις οποίες χρησιμοποιούσαμε για τον καθαρισμό των χειλέων και του πέριξ αυτών δέρματος μετά τα γεύματα. Ο όρος και οι πετσέτες εγκαταλείφθηκαν όταν ανακαλύψαμε τις χαρτοπετσέτες. Φρουφρού και φραμπαλά: :Ορειβατικοί όροι οι οποίοι...