Search results

1. Πρόξενος

Συνανάγνωση: "Χέρτσογκ" Σωλ Μπέλοου (Saul Bellow)

έχω μείνει λίγο πίσω γιατί πάλευα με το θηρίο που λέγεται V, του Πυντσον αλλά θα ρεφάρω. ένα προκαταρτικό σχόλιο μόνο: τι θα γίνει με αυτούς τους καθηγητές πανεπιστημίου, όλο αυτοί θα καταρρέουν δηλαδή? :)
  2. Πρόξενος

Το φθινόπωρο ήρθε, τα φύλλα πέφτουν μήπως συνανάγνωση;

@Πεταλούδα Πάει καιρός που είχα ασχοληθεί με Μπ. και δεν έχω διαβάσει και τα θεωρούμενα καλύτερα του (Χέρτζογκ, Περιπέτειες Ωγκι Μαρτς, humboldt's gift) οπότε μην αποθαρρύνω τον λαό. Τρεις νουβέλες του έχω διαβάσει (άδραξε τη μέρα, η μοναδική, η κλοπή) και το Θύμα από τα μυθιστορήματα του και...
  3. Πρόξενος

Το φθινόπωρο ήρθε, τα φύλλα πέφτουν μήπως συνανάγνωση;

Καλημέρα στο λαό και πάλι ύστερα από τη τελευταία συνανάγνωση! Το συγκεκριμένο δε το έχω διαβάσει, 2-3 άλλα δικά του που τέλειωσα τολμώ να πω ότι με βοήθησαν αρκετά σε κάποιες αυπνιές που ταλαιπωρούσαν εκείνο τον καιρό αλλά οκ αμά είναι το χιτ του πάμε. Τέλειωσα και τον Λαγό του Updike...
  4. Πρόξενος

Συνανάγνωση: "Κάτω από το ηφαίστειο" Μάλκολμ Λόουρυ (Malcolm Lowry)

Παπαγιώργης στο περι Μέθης έχει κεφαλαιάκι για τον Πρόξενο (ήταν δυνατόν να μην έχει δλδ:), όλο το book είναι εξαιρετικό άλλα όποιος ενδιαφέρεται έτσι για δευτερεύουσα βιβλιογραφία που λέμε να τσεκάρει.
  5. Πρόξενος

Αν και έχουν περάσει αρκετές μέρες από το τέλος της συνανάγνωσης, ας γράψω και γω λίγα πράγματα: 1) και τα τρια τελευταία κεφάλαια είναι συγκλονιστικά, κορυφώνοντας την δυναμική που χτιζόταν αριστοτεχνικά στα προηγούμενα. Η ρήξη του Πρόξενου όταν μιλάει ειλικρινά στον Χιου, το τέλος του 11ου με...
  6. Πρόξενος

Α ναι και για τον τράγο που αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ταύτιση του με τον Πρόξενο, νομίζω λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα: επιθετικότητα αλλά και θυσία. Θα επανέλθω σε αυτό προς το τέλος του βιβλίου i got a theory που λέγαμε στο χωριό.
  7. Πρόξενος

με αφορμή το σχόλιο, να αναφέρω εδώ ότι στο κεφ. 4 εκεί που ο Χιου διηγείται ιστορίες από τον Ισπανικό εμφύλιο κάπου λέει ότι ένας σύντροφος του διάβαζε στη βιβλιοθήκη Ακινάτη. Ακινάτης στο πρωτότυπο βέβαια δεν υπάρχει, το κείμενο λέει De Quincey και είναι ο άγγλος συγγραφέας και κριτικός...
  8. Πρόξενος

Ήθελα να γράψω αρκετά αλλά με κάλυψε η Αννετούσκα στα περισσότερα, οπότε λιγότερα και πιο στοχευμένα και επανέρχομαι όπου χρειαστεί: -Κεφάλαιο 2 και η οπτική αλλάζει, από τον κ. Λαρυελ τη σκυτάλη παίρνει η Υβόν που είναι η οδηγός μας σε αυτό το κεφάλαιο. Βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τη δική...
  9. Πρόξενος

Για Μπολάνιο, νομίζω καλύτερη πρώτη επαφή τα διηγήματα του, 'τηλεφωνήματα', "πουτάνες φόνισσες".
  10. Πρόξενος

Για την επιλογή της αφήγησης απο μια χρονική στιγμη που ολα εχουν τελειώσει διάβαζα τυχαια τις προηγούμενες μερες οτι ο Πλάτωνας στο συμποσιο το χρησιμοποιεί την ιδια τεχνικη και βέβαια ειναι κατι που χαρακτηρίζει ολο το μοντέρνο κ μεταμοντέρνο μυθιστόρημα. Ο Μομπυ Ντικ μου ρθε στο μυαλό σα...
  11. Πρόξενος

εκείνα τα vultures που μεταφράζονται γεράκια δύο φορές κιόλας, τραγωδία.
  12. Πρόξενος

καταρχάς πολύ ενδιαφέρουσες οι αναφορές σου σε υπόλοιπα λογοτεχνικά έργα/ταινίες (πρέπει να κατεβάσω κανά Πόε κάποια στιγμή). Το βιβλίο ξεκινά την 02/11/1939 και θα μας περιγράψει τα γεγονότα ενός έτους πίσω δλδ την 02/11/1938. Πάντως το βιβλίο γράφτηκε το 1947 οπότε ο Β ΠΠ σίγουρα είναι στα...
  13. Πρόξενος

Από τα στοιχεία που μας δίνει αυτό το κεφάλαιο και μόνο, νομίζω ότι είναι μια σχέση ανταγωνιστική και ζηλόφθονη από τη μεριά του κ. Λαρυέλ τουλάχιστον. Δε μπορεί να χωνέψει πως μπόρεσε η Υβόν να γυρίσει πίσω στον Πρόξενο μετά από το διαζύγιο τους, ενώ στο τέλος καίει το γράμμα του, μια...
  14. Πρόξενος

Για πάμε, Αρχικά να πω ευχαριστώ για αυτή την απρόσμενη διαδικτυακή πρόσκληση που με έκανε να αρχίσω να ξαναδιαβάζω το Under the Volcano, πράγμα που ήθελα να κάνω κάποια στιγμή μετά από τη πρώτη ανάγνωση του το 2012. Το σχετικό μεγάλο διάστημα που έχουμε για το κάθε μέρος και η αντιπαραβολή με...
  15. Πρόξενος

@Πεταλούδα Το ίδιο είναι σίγουρα, έλεγα μήπως υπάρχει εναλλακτικό εξώφυλλο. υγ. χα έμαθα να κάνω @
  16. Πρόξενος

σοβαρά; προφανώς είναι οι ίδιες. μήπως έχεις εξώφυλλο εύκαιρο; το ίδιο είναι; https://www.politeianet.gr/books/9789602630235-lowry-malcolm-astarti-kato-apo-to-ifaisteio-189512
  17. Πρόξενος

Δυστυχώς πρέπει να είμαστε αρκετά ανεκτικοί και υπομονετικοί με την μετάφραση και την επιμέλεια του κειμένου. Βέβαια μιλάμε για σχεδόν 30 χρόνια απόστασης. υγ. εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ ΑΣΤΑΡΤΗ ΟΧΙ ΑΣΤΕΡΙ :)
  18. Πρόξενος

Μια διευκρίνηση μόνο γιατί δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε ονλαιν ομάδα ανάγνωσης: τι σημαίνει Ο σχολιασμός θα γίνεται χωρίς τη χρήση ΠΛΟΚΗΣ του αρχικού ποστ;
  19. Πρόξενος

Μποζούρ, όποιος θέλει βοήθεια για τοπωνύμια, πραγματολογικές αναφορές κτλ εδώ https://www.otago.ac.nz/english-linguistics/english/lowry/index.html υπάρχει πλούσιο υλικό, πάτάτε το αντίστοιχο κεφάλαιο και βρίσκετε αυτό που σας ενδιαφέρει. Υπάρχουν σποιλερ για την εξέλιξη της ιστορίας, οπότε...
  20. Πρόξενος

Καλημέρα σε όλους και καλή μας ανάγνωση! Οι εκδόσεις είναι Αστάρτη και καθώς το ξεκίνησα σιγά-σιγά αντιπαραβάλλοντας το αγγλικό πρωτότυπο θα επιμείνω στη αρχική μου θέση περί σοβαρών μεταφραστικών προβλημάτων. Κάποια είναι εξόφθαλμα ενώ άλλες μεταφραστικές επιλογές δε βγάζουν νόημα συντακτικά...