Search results

1. Γ

Συγκρίνοντας μεταφράσεις στο "Έγκλημα και Τιμωρία"

Αν ρωτάς εμένα, μόνο Ελληνικά και Αγγλικά. Αλλά με ενδιαφέρει η γραπτή εξοικείωση με πάρα πολλές γλώσσες, τις οποίες και μελετώ (αργά και βασανιστικά, αλλά και πολύ απολαυστικά).
  2. Γ

Θα το αγόραζες αν το είχες διαβασμένο;

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά από αυτό το σχόλιο, ήρθε η σειρά μου να αγοράσω και να διαβάσω αυτό το εκπληκτικό εικονιστόρημα (προτιμώ αυτόν τον όρο, ως αντίστοιχο του μυθιστορήματος). Το ξεκίνησα προχτές και το ολοκλήρωσα σήμερα. Βρήκα εξαιρετικά ευφάνταστη και αποτελεσματική τη χρήση διαφορετικών...
  3. Γ

Προφορά αρχαίας ελληνικής έναντι νέας

Επίτρεψέ μου, Αντέρωτα, μια διόρθωση: το y'hudit είναι η απόδοση της προφοράς στα σημερινά Εβραϊκά, που δεν έχουν πια τους φθόγγους /θ/ και /δ/. Σύμφωνα με την αρχαία προφορά, όμως, το όνομα Ιουδήθ προφερόταν /yəhuuδίιθ/. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Ιώβ, που προφερόταν /iyyόov/. (Τα διπλά...
  4. Γ

Καταλαβαίνω Ελληνικά. Υφίσταμαι Αγγλικά; (!)

Σ' ευχαριστώ πολύ, Τοστογεύσκυ. Ενδιαφέροντα κι αυτά που γράφεις για τα Γερμανικά. Ωστόσο, θα διαφωνήσω ώς προς τα εξής: Όλες οι έγκυρες πηγές που έχω συμβουλευτεί συμφωνούν οτι το ρήμα είναι σύνθετο απο τα ἐπὶ και ἵσταμαι. Υποθέτω πως η λέξη ἐπιστήμη και το ρήμα ἐπίσταμαι εισήχθησαν στην...
  5. Γ

prequel, sequel, spoiler, trailer, spin-off στα Ελληνικά

Λήθη, δεν θα συμφωνήσω εδώ με την ελληνική σου απόδοση. «Κανονικά», το τρέιλερ υποτίθεται πως έχει φτιαχτεί για να προωθεί μια ταινία, προσφέροντας στο κοινό μια πρόγευση από κάποιες σκηνές της - εννοείται, τις πιο εντυπωσιακές, ή αυτές με τις καλύτερες ατάκες. Ομολογώ, όμως, ότι τα τελευταία...
  6. Γ

Μηπως να στολιζαμε;

Το δικό μου αβατάρι είναι παντός καιρού. :)))) Το είχα «φορέσει» πριν 2-3 χρόνια, με αφορμή τα Χριστούγεννα, και από τότε δεν ...ξεστόλισα ποτέ.
  7. Γ

Χρήση της ίδιας λέξης με "θετική" και "αρνητική" σημασία

Κι εγώ ακριβώς αυτό πιστεύω πλέον. Κάποτε, που αντιμετώπιζα τη γλώσσα πιο κανονιστικά, αναρωτιόμουν: «μα γιατί οι γυναίκες δεν λένε μεταξύ τους τον θηλυκό τύπο; Δηλ. πού 'σαι ρε μαλάκω, χαθήκαμε!, ή ξερωγώ πω ρε μαλάκω, τί είπες τώρα, μ' έστειλες!» Αλλά αυτή η μορφή της λέξης ακούγεται μόνο σαν...
  8. Γ

Πώς... σιχαινόμαστε;

Εγώ λέω πολλά, ανάλογα με τη διάθεση ή το αντικείμενο που μου έχει προκαλέσει την αηδία. Λιαξ, μπλιαξ, μπλιαχ οπωσδήποτε, με τη μεγαλύτερη συχνότητα να έχει παρατηρηθεί στο τελευταίο. Παίζει και το στιλ αλα Αζέλμα, ίσως όμως πιο συχνά χωρίς τη γλώσσα έξω (αλλά πάντα με ένα ακαθόριστο φωνήεν και...
  9. Γ

Μπραμ Στόκερ (Bram Stoker): "Δράκουλας" (Dracula)

Συμφωνώ απολύτως με τον Νίκολας. Άλλωστε ο Κόπολα ονόμασε την ταινία του όχι απλώς Dracula αλλά Bram Stoker's Dracula, ίσως λίγο εγωιστικά, αλλά πιστεύω ότι το έκανε για να διαφοροποιηθεί από πολλούς άλλους «Δράκουλες» που είχαν γυριστεί μέχρι τότε, με πλοκή εντελώς διαφορετική απ' αυτήν του...
  10. Γ

Μπραμ Στόκερ (Bram Stoker): "Δράκουλας" (Dracula)

Αν δεχτείς το λαβ στόρι του Κόπολα, τότε θ' απολαύσεις και τη δική του ταινία, που τη θεωρώ ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα: λατρεύω τόσο την οπτική της αισθητική και τα σκηνοθετικά της ευρήματα, όσο και τη μουσική του Βόιτσεχ Κίλαρ. Δυστυχώς, ο Κιάνου Ριβς αποτελεί μια παραφωνία μέσα στο...
  11. Γ

Στοιχεία ξένων επιθέτων

Το μόνο διάσημο γερμανικό που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Μέντελσον (Mendelssohn). Διάσημο λόγω του συνθέτη Φέλιξ (Felix Mendelssohn-Bartholdy), και του παππού του, του φιλοσόφου Μόζες (Moses Mendelssohn).
  12. Γ

Αξίζει το νόμπελ λογοτεχνίας στην Ρόουλινγκ;

Μια συντομότατη συμπλήρωση: με το Όχι που ψήφισα, δεν θεωρώ ότι το Νόμπελ δεν της αξίζει, αλλά ότι δεν της ταιριάζει, τουλάχιστον με βάση τα κριτήρια που (φαίνεται να) έχει η Σουηδική Ακαδημία. Επί τη ευκαιρία θα εκφράσω τη μεγάλη μου επιθυμία να πάρει το Νόμπελ λογοτεχνίας ο Άμος Οζ! :) Δεν...
  13. Γ

Αξίζει το νόμπελ λογοτεχνίας στην Ρόουλινγκ;

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι κάθε βραβείο Νόμπελ έχει απονεμηθεί δίκαια. Η συντριπτική πλειοψηφία ναι, αλλά όχι όλα. Τουλάχιστον όμως η Σουηδική Ακαδημία δίνει κάθε χρόνο, μέσα σε δυό αράδες, μία σύντομη αιτιολόγηση για την κάθε επιλογή της. Και το βασικό της κριτήριο δεν είναι η αποδοχή από...
  14. Γ

Το δέντρο των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών παρμένο από ένα ιστοκόμιξ

Ώστε προέρχεται από κόμιξ! Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Αλλά, Μήτις, αυτό το έτος 90 δεν μας βοηθάει. Το 0 δηλαδή σε ποιό έτος της δικής μας πραγματικότητας αντιστοιχεί;
  15. Γ

Το δέντρο των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών παρμένο από ένα ιστοκόμιξ

[Αρχή τρολαρίσματος] Καλά, καλά, δείξτε μας πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα απ' αυτούς τους περίφημους Ινδοευρωπαίους σας, και μετά ζωγραφίστε και δέντρα και ό,τι θέλετε. [Τέλος τρολαρίσματος] :ρ Κι εμένα μου άρεσε πολύ αυτό το δέντρο αισθητικά, αν και έχει κολλήσει το μυαλό μου και δεν μπορώ να...
  16. Γ

Greeklish ή ανορθόγραφα; Ποιό είναι προτιμότερο;

Ο Χάρης αναφέρει την «καταστροφή της γλώσσας» ακριβώς επειδή διαπιστώνει ότι πολύς κόσμος έχει ταυτίσει τη γλώσσα με τη γραφή. Τη διαπιστώνω συνεχώς κι εγώ αυτήν την ταύτιση σε διάφορα ιστολόγια και σε ομάδες του Φέισμπουκ που παρακολουθώ. Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που μιλάνε για «καταστροφή...
  17. Γ

Για μένα αυτό που έχει σημασία είναι να πάψει η δαιμονοποίηση και οι παρεξηγήσεις που αφορούν την ουσία της γλώσσας: ότι δηλαδή α) δεν είναι τόσο κακό πια, πού και πού, να γράφουμε κανα γκρίκλις στο Σκάιπ ή στο Φέισμπουκ, σε ιδιωτικό επίπεδο δηλαδή, και β) ότι με αυτήν την περιαστασιακή χρήση...
  18. Γ

Ένα νέο άρθρο, σχετικό με το θέμα, από τον πάντα αγαπημένο μου Γιάννη Η. Χάρη.
  19. Γ

Ποιo βιβλίο αγόρασες σήμερα;

Οι Εβραίοι και οι λέξεις του Άμος Οζ και της κόρης του, Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ. Επειδή είμαι γλωσσολάγνος, κι επειδή τον Οζ τον αγάπησα πολύ μέσα από την Ιστορία αγάπης και σκότους. Αυτός ο άνθρωπος αξίζει να πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας και Ειρήνης μαζί. Και Σοφίας, αν υπήρχε. Λούση, μην...
  20. Γ

Παρακολουθώντας την ανασκαφή στον τύμβο της Αμφίπολης

Ναι, ειδικά για την Παλαγγιά θα συμφωνήσω απολύτως. Δεν εννοούσα αυτήν, αλλά υπονόησα τη δυσπιστία που εξέφρασαν πολλοί για τις γνώμες κάποιων ξένων αρχαιολόγων, όπως π.χ. ενός αιγυπτιολόγου που δεν τον θυμάμαι αυτή τη στιγμή. Τη γνώμη του δεν θεωρώ καθόλου περιττή, διότι δεν ξέρω πόση ευρύτητα...