«Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου» – Λόγοι Α', Β', Γ'

«Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου» – Λόγοι Α', Β', Γ'
Ιερόν Ησυχαστήριον Μοναζουσών «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος»Τίτλος: «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο», Λόγοι Α'
Πρόλογος: Μοναχή Φιλοθέη
Εκδόσεις: Ιερόν Ησυχαστήριον Μοναζουσών «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος»
Έτος έκδοσης: 2002 (Δ' Έκδοση)
Διαστάσεις: 24χ17
Αριθμός σελίδων: 386
ISBN:


Τίτλος: «Πνευματική Αφύπνιση», Λόγοι Β'
Πρόλογος: Μοναχή Φιλοθέη
Εκδόσεις: Ιερόν Ησυχαστήριον Μοναζουσών «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος»
Έτος έκδοσης: 1999 (Α' Έκδοση)
Διαστάσεις: 24χ17
Αριθμός σελίδων: 378
ISBN:


Τίτλος: «Πνευματικός αγώνας», Λόγοι Γ'
Πρόλογος: Μοναχή Φιλοθέη
Εκδόσεις: Ιερόν Ησυχαστήριον Μοναζουσών «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος»
Έτος έκδοσης: 2001 (Α' Έκδοση)
Διαστάσεις: 24χ17
Αριθμός σελίδων: 312
ISBN:

Πριν καν ξεκινήσω να πληκτρολογώ την παρουσίαση των συγκεκριμένων βιβλίων, είχα τη βεβαιότητα πως θα δεχτώ κριτική από κάθε πλευρά, ίσως ακόμα και χλευασμό γι' αυτή μου την επιλογή. Παρ' όλα αυτά δεν δίστασα στιγμή, για έναν απλό λόγο: δεν διεκδικώ τίτλο πιστού και δεν μπαίνει κανένα δίλημμα πιστού – άπιστου. Η αφορμή ήταν η πρόσφατη Αγιοκατάταξη· η κατάταξη τού μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όταν και συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στις 13 Ιανουαρίου 2015.

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Tρίτην, 13ην Ἰανουαρίου 2015, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος: α) ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην καί β) προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, διά ψήφων κανονικῶν ἐξελέξατο παμψηφεί τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εἰρηναῖον Ἀβραμίδην, διακονοῦντα ἐν Παρισίοις, Βοηθόν Ἐπίσκοπον παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Μητροπολίτῃ Γαλλίας κυρίῳ Ἐμμανουήλ, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ρηγίου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 13ῃ Ἰανουαρίου 2015
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Να σημειώσω από την αρχή πως, θα μου επιτρέψετε να αναφέρομαι για τον Γέροντα Παΐσιο ως: Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994), με βάση τα δικά μου «πιστεύω».

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης), γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, στις 25 Ιουλίου του 1924. Ήρθε στην Ελλάδα με την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών (1922-1924), στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924. Ο πατέρας ονομαζόταν Πρόδρομος και η μητέρα του Ευλαμπία, είχε ακόμα 8 αδέρφια. Έμαθε την τέχνη του μαραγκού, ενώ το 1945 κατατάχθηκε στο στρατό σαν ασυρματιστής. Ακολούθησε μοναστικό βίο αμέσως μετά το στρατό (1949). Ασκήτεψε στο Άγιο Όρος, στην Ι. Μονή Στομίου Κόνιτσας καθώς στο Όρος Σινά. Το 1956, χειροθετήθηκε «Σταυροφόρος» και πήρε το «Μικρό Σχήμα», τότε ήταν που ονομάστηκε και Παΐσιος. Απεβίωσε στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοίμησής του, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης συνέγραψε 4 βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ι. Ησυχαστήριο «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» (Σουρωτή Θεσσαλονίκης):

  • Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1991)
  • Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986)
  • Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993)
  • Επιστολές (1994)
Δεν θα πω πολλά για το θέμα γιατί δεν γνωρίζω και πολλά· οι προσωπικές μου εμπειρίες ήταν τέτοιες ώστε να προβληματιστώ, όπως αρκετοί φαντάζομαι, για θέματα όπως: θρησκείες, πίστη, αμφισβήτηση, ορθολογισμός, άγνωστο, τίποτα, ελπίδα, φόβος, θάνατος, ζωή. Είχα φίλους που τον γνώρισαν από κοντά, από απλούς καθημερινούς ανθρώπους μέχρι νέους επιστήμονες, ακόμα και άθεους, με απλή περιέργεια για το πρόσωπό του. Στη προσωπική μου μνήμη, από τη δική μου επίσκεψη στο Άγιο Όρος, υπάρχουν πολλές εικόνες που με άφησαν έκπληκτο. Άνθρωποι από κάθε σημείο του πλανήτη, μετανάστες, ξένοι επισκέπτες, επιστήμονες, λογιών λογιών άνθρωποι που αναζητούσαν «κάτι». Τι είναι τελικά αυτό το «κάτι»; τι ήταν αυτό που έκανε τους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους να μαρτυρούν ακόμα και την Αγιοσύνη του; ήταν μία ασκητική φιγούρα, ένας απλός μοναχός που οι γνώσεις του ήταν του Δημοτικού. Πώς λοιπόν άνθρωποι μορφωμένοι, λαμπροί επιστήμονες, άνθρωποι κοσμογυρισμένοι, θαύμαζαν έναν τόσο απλό άνθρωπο;
Δεν θα επεκταθώ παραπάνω, θα πω μόνο πως είχα τη χαρά να γνωρίσω κι εγώ μοναχούς με τεράστια μόρφωση και απίστευτη πνευματική διαύγεια ή μοναχούς με μία ισχυρή πίστη που ισοδυναμεί με όλα τα πτυχία του κόσμου· όλοι αυτοί έκαναν τις επιλογές τους όπως όλοι μας· ο απολογισμός γίνεται πάντα στο τέλος, είτε πιστεύω σε κάτι είτε όχι.

Στα τρία αυτά βιβλία κρατήθηκε η διαλογική μορφή και η χάρη του προφορικού λόγου, περιέχεται υλικό από διαλόγους καθώς και αποσπάσματα από επιστολές ή παραθέματα από βιβλία που έγραψε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.

Περιεχόμενα:

«Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου» – «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο», Λόγοι Α'

Βιογραφικό σημείωμα
Πρόλογος
Εισαγωγικά από λόγους του Γέροντα

Πρώτο Μέρος
Η Αμαρτία και ο Διάβολος
Δεύτερο Μέρος
Ο Σημερινός Πολιτισμός
Τρίτο Μέρος
Το Πνεύμα Του Θεού και το Πνεύμα του Κόσμου
Τέταρτο Μέρος
Η Εκκλησία στην Εποχή μας

Ευρετήρια
Ι. Αγιογραφικών χωρίων
ΙΙ. Εννοιών, πραγμάτων και ονομάτων

«Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου» – «Πνευματική Αφύπνιση», Λόγοι Β'

Πρόλογος
Εισαγωγή από λόγους του Γέροντα

Πρώτο Μέρος
Η Ευθύνη της Αγάπης
Δεύτερο Μέρος
Αγωνιστικότητα και Ευλάβεια
Τρίτο Μέρος
Πνευματική Λεβεντιά
Τέταρτο Μέρος
Εξάρτηση από τον Ουρανό
Πέμπτο Μέρος
Πνευματικά Όπλα

Ευρετήρια
Ι. Αγιογραφικών χωρίων
ΙΙ. Εννοιών, πραγμάτων και ονομάτων


«Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου» – «Πνευματικός αγώνας», Λόγοι Γ'

Πρώτο Μέρος
Ο Πόλεμος των Λογισμών
Δεύτερο Μέρος
Δικαιοσύνη και Αδικία
Τρίτο Μέρος
Αμαρτία και Μετάνοια
Τέταρτο Μέρος
Οι Μαύρες Δυνάμεις του Σκότους
Πέμπτο Μέρος
Η Δύναμη της Εξομολογήσεως

Ευρετήρια
Ι. Αγιογραφικών χωρίων
ΙΙ. Πατερικών χωρίων
ΙΙΙ. Εννοιών, πραγμάτων και ονομάτων

Σημ. Κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία για τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη· από λόγια, διδασκαλίες και προφητείες, που έχουν να κάνουν με διάφορα θέματα, από την Ορθόδοξη πίστη μέχρι χαμένες πατρίδες ή ακόμα και για το τέλος του κόσμου. Προσωπικά προτείνω τους 3 παραπάνω τόμους (από τους 6 συνολικά) ως πιο αντιπροσωπευτικούς και καλογραμμένους, τα βιβλία είναι με χοντρό όμορφο εξώφυλλο, υπέροχο δέσιμο και όμορφο χαρτί, η δε γραμματοσειρά είναι μεγάλη και όμορφη (με πολυτονικό σύστημα).
Το ενδιαφέρον για τον Παΐσιο ενισχύθηκε ιδιαίτερα τώρα, μία άσχημη περίοδο οικονομικής κρίσης και ακραίων κοινωνικών φαινομένων, και από πολλούς, ακόμα κι αυτά τα βιβλία είναι ένα κομμάτι τους. Για όσους αναγνώστες τα δέχονται, ας γνωρίζουν πως είναι μία καλή αναγνωστική επιλογή, για όσους δεν τα δέχονται, ας γνωρίζουν κι αυτοί πως είναι από τα πιο έγκυρα και σκοπό δεν έχουν την κατήχηση, είναι λόγια πίστης όπου εύκολα μπορείς να τα απορρίψεις.

Σημ.2 Αν για οποιοδήποτε λόγο η συγκεκριμένη παρουσίαση δεν σέβεται τους κανονισμούς τής Λέσχης τού Βιβλίου, παρακαλώ τον Συντονισμό να λειτουργήσει όπως αυτός κρίνει σωστό.
 
Top