Τίτλος: Ο Εύκολος Τρόπος να Κόψετε το Κάπνισμα
Πρωτότυπος τίτλος: The Easy Way To Stop Smoking
Συγγραφέας: Άλεν Καρ (Allen Carr)
Μετάφραση: Γιώργος Φωκάς
Εκδόσεις: ΑΙΩΡΑ
Έτος έκδοσης: 2004
Διαστάσεις: 21x14
Αριθμός σελίδων: 222
Έχω ξαναμιλήσει κάπου στη λέσχη γι’ αυτό το βιβλίο, όμως νομίζω ότι του αξίζει μια παρουσίαση. (Δεν ξέρω αν το έβαλα στο σωστό υποφόρουμ).
Πριν από 1 χρόνo πήρα με το ταχυδρομείο ένα πακέτο που είχε ως αποστολέα ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Βρήκα μέσα το βιβλίο «Ο Εύκολος Τρόπος να Κόψετε το Κάπνισμα» του Allen Carr. Επειδή δεν έγραφε πουθενά ποιος μου το έστειλε, τηλεφώνησα στο βιβλιοπωλείο, για να μάθω από ποιον ήταν το μυστηριώδες δώρο. Έμαθα τελικά πως μου το είχε στείλει ένα φιλικό μου ζευγάρι που ανησυχούσε για τη μανία μου με το κάπνισμα (κάπνιζα 2 πακέτα την ημέρα τουλάχιστον, συχνά περισσότερο). Ο άντρας είχε πρόσφατα σταματήσει να καπνίζει. Τους πήρα τηλέφωνο για να τους ευχαριστήσω, λίγο ενοχλημένη κατά βάθος που θεώρησαν σωστό να επέμβουν με αυτό το μήνυμά τους στη ζωή μου, επειδή εκείνοι είχαν μια επιτυχία. Πολλοί πρώην καπνιστές γίνονται αρκετά σπαστικοί. Το δώρο τους δεν μου έλεγε κάτι. Στο σπίτι μου υπάρχουν άλλα τρία βιβλία με την ίδια θεματολογία, τα οποία δεν έκαναν τίποτε όταν τα διάβασα εκτός απ’ το να επιβεβαιώσουν αυτά που ήδη ήξερα. Πόσο τεράστια μαλ..ία έκανα που κάπνιζα, πόσο έθετα τον εαυτό μου σε κίνδυνο, πόσο κορόιδο με είχαν πιάσει οι καπνοβιομηχανίες κ.ο.κ. Ήθελα να κόψω το κάπνισμα, δεν είναι ότι δεν το ήθελα – νομίζω ότι οι περισσότεροι καπνιστές το θέλουν. Μικρότερη, θυμάμαι, είχα δοκιμάσει ακόμα και την ύπνωση για να το καταφέρω. Δεν έβλεπα, λοιπόν, σε τι θα μου φαινόταν χρήσιμο άλλο ένα βιβλίο με κακόγουστο εξώφυλλο και τίτλο που σου φώναζε στα μούτρα, με το όνομα του συγγραφέα με τεράστια γράμματα και το προφανές παραμύθι ότι κατέχει τη… μαγική μέθοδο!
Τα παιδιά μου είπαν απλά να διαβάσω το βιβλίο, γιατί ήταν το μόνο πράγμα που κατάφερε να πείσει τον άντρα να πετάξει το πακέτο του.
Ε, λοιπόν, το βιβλίο του Allen Carr είναι υπέροχο! Παρ’ ότι το ξεκίνησα με μεγάλη επιφυλακτικότητα και δυσπιστία, γρήγορα κατάλαβα ότι είναι διαφορετικό από τα αντίστοιχα που είχα ήδη διαβάσει, ότι είναι πολύ ευχάριστο, χαρούμενο μπορώ να πω, γρήγορο και ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας δεν απειλεί τον καπνιστή. Δεν του λέει «κόφτο, αλλιώς…», όπως συνηθίζεται. Όμως καταρρίπτει ένα προς ένα τα επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης του καπνίσματος, ακόμα και το πολύ απλό και ξεκάθαρο «μου αρέσει, τέλος». Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ξεπεράσετε όλη αυτή την κραυγαλέα «είμαι εδώ να σε βοηθήσω, εγώ έχω τη μέθοδο» εικόνα του και… να πάτε με τα νερά του! Να παίξετε το παιχνίδι του. Με άλλα λόγια, να αφεθείτε να σας πείσει.
Λάτρευα το τσιγάρο. Το καταπληκτικό βιβλίο του Carr μου έκανε πλύση εγκεφάλου τόσο αποτελεσματική, ώστε σήμερα είμαι ένα χρόνο σχεδόν χωρίς ούτε μία τζούρα. Ίσως ο ενθουσιασμός μου είναι υπερβολικός. Είναι βέβαιο ότι δεν έχουν κόψει το κάπνισμα όλοι όσοι διάβασαν το βιβλίο. Προσωπικά, όμως, το θεωρώ την κορυφαία μέθοδο διακοπής του καπνίσματος που υπάρχει αυτήν τη στιγμή διαθέσιμη στον κόσμο.