Άλντους Χάξλει: "Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος"



Τίτλος: Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος
Πρωτότυπος τίτλος: Brave New World
Συγγραφέας: Άλντους Χάξλει (Aldous Huxley)
Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης
Εκδόσεις: Μέδουσα/ΔΟΛ
Έτος έκδοσης: 1988/2013 (επανέκδοση)
Έτος πρώτης έκδοσης: 1932 (Αγγλικά)
ISBN: 978-960-503-287-6


Φαντασιώσεις ενός ναρκομανούς; Εικόνες από το μέλλον μας; Απλώς ένα κακό παραμύθι; Όλα μαζί και τίποτα από αυτά!!! Το παρόν έργο είναι ένα δυστοπικό* μυθιστόρημα, μία πραγματιστική και απαισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία της ανθρωπότητας. Ο Χάξλει παρουσιάζει την εφιαλτική κοινωνία του 2540 μ.Χ. Μία παγκόσμια υπερκυβέρνηση ελέγχει τον πλανήτη κι επιβάλει τους κανόνες: H θρησκεία, η λογοτεχνία κι η τέχνη είναι απαγορευμένες επειδή διεγείρουν τα πάθη.Η κοινωνία είναι χωρισμένη σε 5 τάξεις Άλφα,Βήτα,Γάμμα,Δέλτα,Έψιλον αυστηρά προκαθορισμένες γενετικά και αιωνίως διαχωρισμένες. Η υπνοπαιδεία εφαρμόζεται από την βρεφική ηλικία ώστε οι αξίες του καθεστώτος να διαπερνούν τις συνειδήσεις και να είναι αναμφισβήτητες. Όλα είναι προκαθορισμένα:η συμπεριφορά,το επάγγελμα, η ερωτική ζωή, o θάνατος κλπ. Όταν κάποιος αποκλίνει από αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς του δίνονται χαπάκια "Σόμα" ισχυρό ναρκωτικό που προκαλεί ευεξία.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από φράση της Μιράντας στην "Τρικυμία" του Σαίξπηρ,συγγραφέας αυστηρά απαγορευμένος,ο μεγαλύτερος εχθρός του καθεστώτος που μπορεί να προκαλέσει τα πιο δυνατά συναισθήματα, κλονίζοντας την τάξη και την ηρεμία.

Η περιγραφή του βιολογικού διαχωρισμού των εμβρύων για να ακολουθήσουν διαφορετική εξέλιξη είναι εξαιρετικά λεπτομερής και αναλυτική,κάτι απόλυτα λογικό αφού η οικογένεια Χάξλει μετράει πολλούς μεγάλους θετικούς επιστήμονες, όπως ο ετεροθαλής αδελφός του Άντριου (Νόμπελ Ιατρικής -1963).

Το βιβλίο έχει μία σαφή αριστερή και σοσιαλιστική κατεύθυνση καθώς

- Νέος Θεός στη θέση των παλιών είναι ο Χένρι Φορντ* Αμερικανός βιομήχανος που λατρεύεται ως ο θεμελιωτής του καινούργιου συστήματος (υπαινιγμός για την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ που φόβιζε όλους τους Ευρωπαίους διανοούμενους της εποχής λόγω των ελαστικών ηθικών αρχών της).
- Ο Μπέρναρντ Μαρξ κι η Λενίνα Κράουν είναι δύο θετικοί ήρωες,παρόλες τις αδυναμίες τους.
- Οι διανοητικά καθυστερημένοι "Έψιλον" φορούν μαύρα ρούχα (ξεκάθαρη αναφορά στους μελανοχίτωνες του φασισμού)
- Οι επίσης χαζοί "Δέλτα" φορούν χακί (φανερή "σπόντα" για τους μιλιταριστές στρατιωτικούς της εποχής).
- Οι 5 τάξεις θυμίζουν τις κάστες της Ινδίας (καταδίκη του βρετανικού ιμπεριαλισμού,η Ινδία ήταν ακόμη αποικία).

Το 1958 ο Χάξλει παρουσίασε το δοκίμιο "Επιστροφή στο Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο".Σ'αυτό εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το μέλλον,την προτίμηση του για μία εναλλακτική συνεργατική (στα όρια του αναρχισμού) κοινωνία.Εξήγησε επίσης πως δεν δέχτηκε να ξαναγράψει το βιβλίο του 1932 όπως τον παρότρυναν, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες,για να μη χάσει την αυθεντικότητα του.

Το έργο αυτό με τις πολύπλευρες προεκτάσεις προκάλεσε όπως αναμένονταν άπειρες απαγορεύσεις. Το 1932 στην Ιρλανδία,από το ίδιο έτος μέχρι το 1937 στην Αυστραλία,το 1967 στην Ινδία, σταθερά μέχρι σήμερα σε πολιτείες των ΗΠΑ για θρησκευτικούς και σεξουαλικούς λόγους.Η ειρωνεία είναι πως ο χριστιανισμός παρουσιάζεται εμμέσως ως κάτι καλό αφού έχει το μανδύα της "διωκόμενης πίστης". Ωστόσο οι λογοκριτές δεν διακρίθηκαν ποτέ για την φαντασία τους...

*Δυστοπικό :Μυθιστόρημα - αλληγορία στο οποίο περιγράφεται πως η επιστήμη κι η τεχνολογία οδηγούν στην υποδούλωση του ανθρώπου μέσω ολοκληρωτικών καθεστώτων

*Χένρι Φορντ :Αμερικανός βιομήχανος,το 1909 παρουσίασε το "Τ", πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής,επίσης καθιέρωσε τη "γραμμή παραγωγής" τυποποιώντας την μονότονη κι ομοιόμορφη εργασία στη βιομηχανία.

 
Last edited by a moderator:
Φοβερό Μπου!!! Συγχαρητήρια!! Αγαπημένο βιβλιο και συγγραφέας!!! Μαζι με τον 1984, το Εμείς του Ζαμιατιν και το Φαρεναιτ 451 του Μπραντμπουρι τα καλύτερα δυστοπικά μυθιστόρηματα!!! Ετσι μου έρχεται να το ξαναδιαβάσω...
 
Με πρόλαβε ο φίλος Νικόλας.
Υπέροχη παρουσίαση, και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος μου το έλεγε πρόσφατα. Δεν το έχω διαβάσει.
 
Ευχαριστώ Νικόλα. Το βιβλίο που παρουσίασε ο Μπου Ραντλι μου το πρότειναν με πάθος και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος και πού.
Προσπαθώ να μαζέψω τ' ασυμμάζευτα, η λίστα έχει πάει στο χιλιόμετρο (την Παρασκευή θα γίνει ένα καλό ντου).
 
Είναι συνεχώς στα τοπ της λίστας των επόμενων, αλλά όλο κάποιο άλλο χώνεται πριν από αυτό. Ίσως κατάφερες να μην το καθυστερήσω άλλο, Μπου! Μπράβο! :)
 
@ Νικόλα, Στράτη, Βου σας ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια!!! Θα μπορούσα να γράψω και πολλά περισσότερα,το βιβλίο αυτό θέτει απίστευτους προβληματισμούς!!!
 
Μπου, ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση που έκανες. Όπως και η Βου, το έχω από καιρό στα προς ανάγνωση, αλλά λίγο το ότι είναι βιβλίο που θέλει σκέψη, λίγο το ότι όλο κάτι νέο και δελεαστικό πετάγεται μπροστά μου, όλο το αναβάλλω και εγώ. Ίσως τώρα που (όπως διαφαίνεται) θα επιλεγεί για την επόμενη συνανάγνωση, να το πάρουμε απόφαση οι αναποφάσιστοι...
 
Προσωπικά, το βιβλίο δεν με ενθουσίασε. Με εντυπωσίασε κάπως για την ευστοχία της προφητείας του, αλλά λογοτεχνικά (δραματουργία, γλώσσα, ατμόσφαιρα, χαρακτήρες, πλοκή κλπ) δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα. Ψηφίζω χαλαρά 1984 :)
 
@ Φίλη Καστάλια, σ'ευχαριστώ για την άποψη σου!! Η συνανάγνωση θα έχει πολύ ενδιαφέρον!!!

@ Αγαπητέ Αμοντιλιάδο, μπορεί να έχεις δίκιο αλλά δεν μπήκα στη διαδικασία της σύγκρισης. Η παρουσίαση μου είναι συγκεκριμένη,για τις αρετές του "Κόσμου" και μόνο...
 
Ενδιαφερον βιβλιο και πολύ καλή παρουσιαση Μπου.

Συνιστω ανεπιφυλακτα να το κανετε συναναγνωση! Εγω το διαβασα μεσα στο 13.
 
Ναι,πραγματι , η παρουσιαση εστιαζε με εξαισιο τροπο στη σαφεστατη γοητεια του συγκεκριμενου εργου -δε βλεπω να υπαρχει καμια..."ψηφοφορια",ουτε εχει νοημα να διαβαζουμε με γνωμονα μια συγκριση,οπως ειπωθηκε παραπανω
.Εντυπωσιακη η εμμεση αναγωγη στον Σαιξπηρ, ενω παρουσιαζει ενδιαφερον το ιστορικο της λογοκρισιας που υπεστη το εργο αυτο.Ειναι μια καλη προταση σε καθε περιπτωση..
 
Last edited:
@Φαντίνα το βλέπω υποψήφιο για συνανάγνωση το συγκεκριμένο!!! Νομίζω πρέπει να είσαι μέσα!!!
Εγώ να φανταστείς θα το διαβάσω δευτερη φορά γιατί πάνε χρόνια και δεν το θυμάμαι όλο!!
 
@ Μπουγάτσα,Φαντίνα, κορίτσια σας ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σας λόγια!! Η αναγωγή στο Σαίξπηρ έχει συγκεκριμένο νόημα : O Xάξλει πιστεύει στη δύναμη επιρροής των καλλιτεχνών στην κοινωνία!!
 
Απαραίτητο συμπλήρωμα αυτού του νήματος το οπτικοακουστικό υλικό. Να τι βρήκα

Από την ιστορική ομιλία στο Μπέρκλει το 1962,ένα κομβικό απόσπασμα

[video=youtube;SNxe1A_0pCE]https://www.youtube.com/watch?v=SNxe1A_0pCE[/video]

Η φημισμένη συνέντευξη το 1958 στον Μάικ Γουάλλας

[video=youtube;4_pt4w8fFwQ]https://www.youtube.com/watch?v=4_pt4w8fFwQ[/video]
 
@ Παράδοξη, Τζαρλάξλ ευχαριστώ πολύ για τη συνεισφορά σας στο θέμα

Χιουμοριστική κι ευρηματική η σύγκριση ανάμεσα στο "1984" και στον "Κόσμο"!!!

Το τραγούδι των Iron Maiden δεν το γνώριζα, πολύ αξιόλογοι οι στίχοι κι η μουσική!!!
 
Πολύ καλή παρουσίαση! Το βιβλίο δεν είναι και από τα αγαπημένα μου, αλλά διαβάζεται εύκολα..
 
@ Μορφέα, ευχαριστώ πολύ για την άποψη σου. Είναι αλήθεια πως η πλοκή "ρέει" άνετα, αλλά και τι νοήματα περιέχει...
 
Top