Άλντους Χάξλει: "Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος"

Καλησπέρα παιδιά.
Επειδή γενικώς με ενδιαφέρουν οι "δυστοπίες" στην τέχνη,
είδα πρόσφατα την παρακάτω παράσταση η οποία βασίζεται στο δυστοπικό βιβλίο του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν, "Εμείς" που επηρέασε τον Όργουελ αλλά και τον Χάξλευ στα διάσημα βιβλία τους κι αναδύει το κλασικό δίλημμα "ευτυχία ή ελευθερία;"

Η ατμόσφαιρα της παράστασης εφιαλτική, καθηλώνει, δημιουργώντας συναισθήματα τρόμου, σοκ κι αηδίας. Οι ερμηνείες των ηθοποιών προκαλούν ανατριχίλα και δέος και μια έγχορδη καρέκλα (!) συνοδεύει ηχητικά όλο αυτό το θέαμα.

Μην το δείτε, αν θέλετε κάτι ελαφρύ κι εύπεπτο.
Δείτε το αν θέλετε έντονα συναισθήματα και προβληματισμό. Περιμένω εντυπώσεις!

http://simeiomiden.gr/shows/emeis/
 
Δυστοπικό βιβλίο του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν, "Εμείς" που επηρέασε τον Όργουελ αλλά και τον Χάξλευ στα διάσημα βιβλία τους κι αναδύει το κλασικό δίλημμα "ευτυχία ή ελευθερία;"
Αν και με κάποια χρόνια καθυστέρηση, δεν μπορώ να διαβάζω το όνομα του Ευγένιου Ζαμυάτιν και να μην απαντώ. Το "Εμείς" είναι βιβλίο που εκδόθηκε το 1927. Το είχα λατρέψει. Βαρύ βιβλίο που σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται φουτουριστικό/δυστοπικό αλλά κατά βάθος φιλοσοφικό. Το προτείνω ΑΝΕΠΙΦΎΛΑΚΤΑ. Ενα από τα τρία αγαπημένα μου βιβλία (μαζί με το "Ανατολικά της Εδέμ" και τους "Επικυρίαρχους").
Είναι πολύ εύκολα φανερό το πόσο πολύ έχουν επηρεαστεί από το "Εμείς" και το "Θαυμαστός καινούριος κόσμος", όπως και το "1984".
 
Το διαβάζω τις τελευταίες μέρες και μου φαίνεται εξαιρετικό, αποπνικτικό και εφιαλτικό όπως πρέπει για μια σωστή δυστοπία...Μπού υπέροχη η κριτική σου, ενω διάβασα αχόρταγα τις επιπλέον πληροφορίες γύρω απο το έργο. Κατα πάσα πιθανότητα θα μπεί στα αγαπημένα δυστοπικά μυθιστορήματα αν και την πρώτη θέση την έχει η Άτγουντ για μένα, με την Λε Γκεν να ακολουθεί.
 
Top