Άρθουρ Κλαρκ (Arthur Clark): "Οι Επικυρίαρχοι: Το τέλος της παιδικής ηλικίας"Τίτλος: Οι Επικυρίαρχοι: Το τέλος της παιδικής ηλικίας
Πρωτότυπος τίτλος: Childhood's End
Συγγραφέας: Άρθουρ Κλαρκ (Arthur C. Clark)
Μετάφραση: Δ. Αποστόλου
Εικονογράφηση: Άγνωστο
Εκδόσεις: ΒΙΠΕΡ-Πάπυρος Πρες
Έτος έκδοσης: 1971
Έτος πρώτης έκδοσης: 1962 (Αγγλικά)
Διαστάσεις: 18x11
Αριθμός σελίδων: 234
ISBN: Δεν έχει


Περιγραφή οπισθόφυλλου:
''Πενήντα χρόνια είναι αρκετά για να αλλάξει ένας κόσμος και οι κάτοικοί του, τόσο που να είναι αγνώριστοι. Τα μόνα μέσα που χρειάζονται είναι καλή γνώση της κοινωνικής μηχανικής, μια καθαρή εικόνα του σκοπού που επιδιώκεται - και δύναμη. Όλα αυτά τα είχαν οι Επικυρίαρχοι. Αν και ο σκοπός τους ήταν κρυφός, η γνώση τους ήταν ολοφάνερη - το ίδιο και η δύναμή τους.''

Ο Άρθουρ Κλαρκ αποδεικνύει για άλλη μία φορά γιατί είναι ο κορυφαίος συγγραφέας διαστημικής επιστημονικής φαντασίας. Για άλλη μια φορά, τίθεται το θέμα πόσο μικρός είναι ο Άνθρωπος, σε σχέση με το απέραντο σύμπαν.

Η ιστορία ξεκινάει με τον αγώνα δρόμου μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας για το φεγγάρι, όταν και οι δύο πλευρές, ξαφνικά καταλαβαίνουν ότι έχουν χάσει αμφότεροι την μάχη, αφού ένα θεόρατο διαστημόπλοιο εμφανίστηκε πάνω από τα κεφάλια τους. Οι Επικυρίαρχοι υποσχέθηκαν μεγάλες αλλαγές για την ανθρωπότητα, αλλά αρνούνταν να αποκαλύψουν τόσο την μορφή τους, όσο και τον σκοπό του...

Θα σας κρατήσει καθηλωμένους μέχρι και την τελευταία σελίδα με το μοναδικό ύφος του πολυαγαπημένου συγγραφέα. Προσωπικά, πρέπει να πω ότι ενώ θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά θρήσκο, αλλά απαλλαγμένο από προκαταλήψεις, το βιβλίο μου έδειξε πως κάποιες πεποιθήσεις είναι βαθιά χαραγμένες στο ασυνείδητο μας.

Πολλοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες περιμένουν να τους διαβάσετε.

Τα αγαπημένα μου αποσπάσματα από το βιβλίο, που λίγο αποκαλύπτουν την πλοκή:

''Καμία ουτοπία δεν στάθηκε ικανή ποτέ να ικανοποιήσει τους πάντες. Καθώς βελτιώνονται οι υλικές συνθήκες ζωής, οι άνθρωποι αυξάνουν τις απαιτήσεις τους και σύντομα δεν είναι ευχαριστημένοι με ανέσεις και αποκτήματα που κάποτε θα τους φαινόταν ότι ξεπερνούσαν και τα πιο τρελά όνειρά τους. Κι όταν ο εξωτερικός κόσμος έχει δώσει όσα μπορεί, μένει ακόμη το ψάξιμο του μυαλού και οι επιθυμίες της καρδιάς.''
''Δεν υπάρχει τίποτε το εξαιρετικό σε εσάς, περισσότερο από ότι υπάρχει στο πρώτο ουδετερόνιο (σημ. ο συγγραφέας ήταν τόσο σχετικός με την φυσική, όπου το neutron, το μετέφερα ουδετερόνιο, αντί για νετρόνιο) που αρχίζει την αλυσιδωτή αντίδραση μέσα σε μια ατομική βόμβα''

Η έκδοση που έχω εγώ είναι η πιο παλιά στην Ελλάδα νομίζω, και τη βρήκα σε ένα βιβλιοπωλείο, με το υπέρογκο κόστος 1 Ευρώ, αλλά φυσικά μεταχειρισμένο, αλλά είδα ότι υπάρχουν και άλλες εκδόσεις.

Καλή ανάγνωση!
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κατά την άποψή μου, από τα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η εξιστόρηση χωρίζεται σε τρία μέρη. Απολαυστικό έως την τελευταία σελίδα.
 
Τι φοβερό βιβλίο! Το διάβασα σε δυο μέρες (αυτό ήταν ένα από τα καλά των παλιών συγγραφέων - δεν ένιωθαν ότι είναι απαραίτητο να γράψουν χίλιες σελίδες για να πουν κάτι ουσιαστικό). Έχει γραφτεί πριν από 60 χρόνια, αλλά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ξυπνά μεγάλους προβληματισμούς, ενώ και η γραφή του Κλαρκ είναι τόσο απολαυστική που το βιβλίο διαβάζεται απνευστί. Απορώ πώς άργησε τόσο πολύ να πέσει στα χέρια τηλεοπτικών-κινηματογραφικών παραγωγών, αλλά σίγουρα θα κάνει θραύση μόλις γυριστεί. Οι ανατροπές που διαδραματίζονται σε τόσες λίγες σελίδες είναι απίστευτες (και ταυτόχρονα, αρκούντως πιστευτές), πραγματικά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Να και μια δική μου παράθεση:

There’s nothing left to struggle for, and there are too many distractions and entertainments. Do you realize that every day something like five hundred hours of radio and TV pour out over the various channels? If you went without sleep and did nothing else, you could follow less than a twentieth of the entertainment that’s available at the turn of a switch! No wonder that people are becoming passive sponges—absorbing but never creating. Did you know that the average viewing time per person is now three hours a day? Soon people won’t be living their own lives any more. It will be a full-time job keeping up with the various family serials on TV.

Δεν έχει απομείνει τίποτα για το οποίο να παλεύουμε, και υπάρχουν τόσο πολλοί περισπασμοί και ψυχαγωγία. Συνειδητοποείς ότι κάθε μέρα καμιά πεντακόσιες ώρες ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος ξεχύνονται μέσα από τα διάφορα κανάλια; Αν παραιτηθείς από τον ύπνο, και δεν κάνεις τίποτα άλλο, θα μπορούσες να παρακολουθήσεις λιγότερο από το 1/20 της ψυχαγωγίας που σου προσφέρεται με το γύρισμα ενός κουμπιού! Δεν είναι να απορείς που οι άνθρωποι μετατρέπονται σε παθητικά σφουγγάρια - απορροφούν, αλλά ποτέ δε δημιουργούν. Το ήξερες ότι ο μέσος χρόνος παρακολούθησης τώρα είναι οι τρεις ώρες; Σύντομαι οι άνθρωποι δε θα ζουν τις ζωές τους πια. Θα είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης να μη μένουν πίσω με τις διάφορες οικογενειακές σειρές στην τηλεόραση".

Ο Κλαρκ γεννήθηκε το 1917 και πέθανε το 2008, μετά από αυτό το βιβλίο όμως θα αναρωτιόταν κανείς μήπως είχε καμιά χρονομηχανή με την οποία ταξίδευε και παρακολουθούσε τον κόσμο του τότε μέλλοντος, και δικού μας σήμερα. Και του δικού μας αύριο.

 
Last edited:
Πόσο το ερωτεύτηκα αυτό το βιβλίο.
Πόσο λυπήθηκα όταν τελείωσε.
Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο είναι η τρανταχτή απόδειξη του ταλέντου του Κλαρκ. Ένα αληθινό masterpiece. Ένα από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάποιος στη ζωή του.
 
Top