Άσχημο τέλος στα παραμύθια

Από τον Κοντορεβυθούλη θυμήθηκα τον Κυανοπώγωνα γιατί ήταν και αυτό ένα από τα παραμύθια που είχε καταγράψει ο Περώ. Αυτό κι αν ήταν άγριο!
Υποθέτω, είχε σαν ηθικό δίδαγμα: η γυναικεία περιέργεια σκοτώνει-να ακούς τον άντρα σου. :μαναι:
 
Την αυθεντική εκδοχή του "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", φαντάζομαι θα τη γνωρίζετε οι περισσότεροι. Για πείτε μου κι εσείς, σας κάνει για παραμύθι για μικρά παιδιά; Δεν πιστεύω γενικά σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά παραδέχομαι πως για τον Κάρολ δε μου φαίνεται εντελώς απίθανη η φήμη που κυκλοφόρησε. Βρίσκω πως η γραφή του υποκρύπτει έναν προβληματικό εσωτερικό κόσμο.
 
Τι εννοείς σαν "αυθεντική εκδοχή";

Εγώ νομίζω ότι και στα παραμύθια όπως σε κάθε λογοτεχνικό (και όχι μόνο λογοτεχνικό) κείμενο πρέπει να έχουμε κατά νου το πότε γράφτηκαν και κάτω από ποιες κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορικές συνθήκες διαμορφώθηκαν. Στην τελική τα τελευταία 200 χρόνια όλη η δύση μ' αυτά τα παραμύθια μεγάλωσε τα παιδιά της. Πόσα απ' αυτά επηρεάστηκαν αρνητικά;
 
Τι εννοείς σαν "αυθεντική εκδοχή";

Εγώ νομίζω ότι και στα παραμύθια όπως σε κάθε λογοτεχνικό (και όχι μόνο λογοτεχνικό) κείμενο πρέπει να έχουμε κατά νου το πότε γράφτηκαν και κάτω από ποιες κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορικές συνθήκες διαμορφώθηκαν. Στην τελική τα τελευταία 200 χρόνια όλη η δύση μ' αυτά τα παραμύθια μεγάλωσε τα παιδιά της. Πόσα απ' αυτά επηρεάστηκαν αρνητικά;
Εννοώ το αυθεντικό κείμενο, όχι το "ρετουσαρισμένο" που πλασαρίστηκε αργότερα ως παιδικό παραμύθι ευρείας κυκλοφορίας και στο οποίο βασίστηκε η ταινία - με το οποίο δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, μια χαρά είναι.

Δεν ξέρω αν επηρεάστηκαν όλα παιδιά της Δύσης αρνητικά και σε ποιο βαθμό, ο αδελφός μου πάντως έβλεπε εφιάλτες με λύκους και το κατσαριδοκτόνο που σκότωνε την Τερέζα, ως νήπιο, για πολύν καιρό. :χαχα:
 
Το έχω διαβάσει (νομίζω γιατί με τα βιβλία που χαρακτηρίστικαν κάποια στιγμή ως παιδικά δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για το αν όντως τα έχεις διαβάσει) Ένταξη κάθε παιδί (όπως και κάθε άνθρωπος γενικά) έχει τις δικές του ευαισθησίες. Εμένα και τον αδερφό μου από το σπίτι δεν μας φοβέρισαν ποτέ με μπαμπούλες και λοιπά τέρατα και επιπλέον είχαμε από αρκετά μικροί την γνώση του ότι το παραμύθι είναι μια όμορφη φανταστική ιστορία, οπότε δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με εφιάλτες λόγω των παραμυθιών (σίγουρα βέβαια ερχόμασταν σε επαφή με τις απλοποιημένες εκδοχές των παραμυθιών)
 
Last edited:
Την αυθεντική εκδοχή του "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", φαντάζομαι θα τη γνωρίζετε οι περισσότεροι. Για πείτε μου κι εσείς, σας κάνει για παραμύθι για μικρά παιδιά; Δεν πιστεύω γενικά σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά παραδέχομαι πως για τον Κάρολ δε μου φαίνεται εντελώς απίθανη η φήμη που κυκλοφόρησε. Βρίσκω πως η γραφή του υποκρύπτει έναν προβληματικό εσωτερικό κόσμο.
Το περασμένο καλοκαίρι, παρακολούθησα σε σελίδα διαδικτυακών διαλέξεων (δωρεάν, από πολλά πανεπιστήμια του κόσμου - δεν ξέρω, κάνει να αναφέρω όνομα; ), μία σειρά μαθημάτων (δεν θα το έλεγα ακριβώς έτσι, γιατί πιο πολύ για συζήτηση έφερνε) πάνω σε διάφορα βιβλία κλασσικής επιστημονικής φαντασίας. Ένα από αυτά ήταν και "η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", μαζί με το "πέρα απ'το γυαλί" (έτσι λέγεται το through the looking glass?). Οπότε, το ξαναδιάβασα, πρώτη φορά ως ενήλικη. Μόνο παιδικό δεν είναι... Ή μάλλον, σαν παιδί, δεν νομίζω πως μπορείς να το αντιληφθείς σε όλο του το μεγαλείο... Ο καθένας είχε και μια δική του ερμηνεία... Θα μ' άρεζε να το ξαναδιαβάσω και σε συνανάγνωση αν ενδιαφέρεται κανείς. Νομίζω χωράει μεγάλη συζήτηση το συγκεκριμένο...

Πάντως, όταν ήμουν μικρή, ήταν από τις αγαπημένες μου βιντεοκασέτες, αν και σε πολλά σημεία ήταν πολύ σκοτεινή η ιστορία και αρκετές φορές τρομακτική...
 
Ξαναδιάβασα την Αλίκη πριν από μερικά χρόνια ως ενήλικη πλέον και μέσες άκρες δεν είναι από τα αγαπημένα μου παραμύθια. Βγάζει πολύ έντονα το ότι είναι όλα ένα όνειρο και δε μου αρέσουν οι ιστορίες που είναι ολόκληρες όνειρο. Το "Μέσα από τον καθρέφτη" (Through the looking glass ;) ) δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά το έχω σκοπό!! Έχω και μια σούπερ ντούπερ αγγλική έκδοση με τα άπαντα του Κάρολ που θα 'θελα πολύ να την πάρω στα χέρια μου επιτέλους! :σάλια:
 
Έχω και μια σούπερ ντούπερ αγγλική έκδοση με τα άπαντα του Κάρολ που θα 'θελα πολύ να την πάρω στα χέρια μου επιτέλους! :σάλια:
Κι εγώ!!! Με ροζ εξώφυλλο!!! Την είχα βρει στα public, καπου την άνοιξη, πέρυσι, σε προσφορά! :γιούπι:
 
Αλήθεια! 1000 φορές Κάρολ παρά Γκριμ.
Την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων την έχω σε 3D βιβλίο. :γιούπι: Πάνε 10 χρόνια που την αγόρασα και ποτέ δε βαριέμαι να την ξεφυλλίζω. :λυγμ: Καμιά φορά όταν κλαίω, για να σταματήσω, σκέφτομαι ότι μπορεί τα δάκρυα να φτιάξουν λίμνη και να πνιγώ μέσα τους και... σταματάω. :))) Και όταν βλέπω κάπου ναργιλέ, πάντα σκέφτομαι εκείνη την κάμπια πάνω στο μανιτάρι (ίσως γι' αυτό μ' αρέσει τόσο ο ναργιλές).
 
Νομίζω πως το θέμα που πραγματεύεται, εκ των πραγμάτων δεν είναι παιδικό. Η ταυτότητα του ατόμου δηλαδή, όταν παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες του κόσμου του - και μάλιστα, αντιστρέφονται.
 
Ναι, η Alice αποτελεί μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Αλλά αυτό είναι το μεγαλείο της και για αυτό είναι το τρίτο παγκόσμιο best-seller μετά από τη Βίβλο και τα Άπαντα του Σαίξπηρ, γιατί έχεις δυο αναγνώσεις, την αθώα, η οποία είναι ομολογουμένως αθώα και τη 'πονηρή' όπου μπαίνεις στο ρόλο του συγγραφέα και ο καθένας μας βλέπει τις δικές του απόψεις περί της Βικτοριανής Αγγλίας ή και ζωής γενικότερα αποτυπωμένες στο συγκεκριμένο 'παραμύθι'.

Το πιο ενδιαφέρον, όπως γνωρίζεται βέβαια, είναι ο Κάρολ έπασχε από μανιώδη κατάθλιψη και αντικοινωνικότητα, μα τεράστια αγάπη για τα μικρά, αθώα παιδιά, τα οποία ακόμα δεν έχουν γευτεί τη μαυρίλα του έξω κόσμου και δεν έχει σαπίσει η ψυχούλα τους.

Όντας από τους τυχερούς να έχω δει από κοντά σχεδόν όλα τα πρωτότυπα κείμενα του Κάρολ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, ομολογώ πως μόνο δέος μπορείς να νιώσεις για αυτό τον τεράστιο καλλιτέχνη, ιδιαίτερα αν αναλογιστείς τη μοναδική αξία του Alice's Adventures in Wonderland.

Πάντως, με τίποτα η Αλίκη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραμύθι με κακό τέλος, άσχετα αν ο Κάρολ θέλει να περάσει τα δικά του μελαγχολικά, μα τόσο όμορφα, μηνύματα.

Ναι, τα αυθεντικά των Αλελφών Γκριμμ έχουν αρνητικό τέλος, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα που κανονικά την τρώει ο λύκος στο δάσος ή τα μικρά κατσικάκια που και αυτά τα τρώει ο λύκος. Βέβαια, απευθύνονται σε τελείως διαφορετικό αναγνωστικό κοινό, δηλαδή στο κοινό της Σαξονίας, μιας χώρας, στην οποία τα παιδιά από μικρή ηλικία είχαν συνηθίσει να ζουν ανάμεσα στα διάφορα θεριά των δασών και μέσα στη σπίθα των πολέμων. Βέβαια, ακόμα και τότε, λογοκρίθηκε το έργο τους και ανάγκασαν να κόψουν πολλά από τα 'ωριμα' σημεία των παραμυθιών τους και να αντικαταστήσουν με πιο 'παιδικά'.

Εν κατακλείδι, εμένα δεν με ενοχλεί αν το παραμύθι έχει άσχημο ή ευτυχισμένο τέλος. Διδαχή να είχε, ευχάριστο να είναι και μια χαρά.
 
Ναι, η Alice αποτελεί μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Αλλά αυτό είναι το μεγαλείο της και για αυτό είναι το τρίτο παγκόσμιο best-seller μετά από τη Βίβλο και τα Άπαντα του Σαίξπηρ,
Εγώ γιατί ήξερα ότι το τρίτο παγκόσμιο best seller μετά την Αγία Γραφή και τον Μάο είναι ο Χάρι Πότερ; :χμ::χμ: χμμμμ Μήπως σε κάποια άλλη λίστα που δε γνωρίζω;
 
Μου αρέσει πολύ αυτή η συζήτηση, κυρίως για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων! Πρόσφατα πήρε το μάτι μου έναν τεράστιο τόμο στα αγγλικά με τα έργα του Κάρολ, τέλειο εξώφυλλο κτλ. και βασικά έπαθα κι ένα μικρό σοκ, γιατί νόμιζα ότι μόνο την Αλίκη είχε γράψει... :ντροπή: Θα το αγοράσω σίγουρα κάποια στιγμή, πείτε μου όμως: διαβάσατε τίποτα άλλο δικό του και πώς σας φάνηκε; Δράκε, εσύ σίγουρα θα διάβασες περισσότερα και σε ζηλεύω που είδες από κοντά τα πρωτότυπα κείμενα!!!

Παιδιά, το άσχημο τέλος στα παραμύθια δεν πρέπει να μας ξενίζει. Θα το έχω πει και σε άλλο νήμα, ήταν κάτι το συνηθισμένο, αφού τα παλιά χρόνια η διήγηση παραμυθιών αποτελούσε ένα απ' τα λιγοστά μέσα ψυχαγωγίας για ενήλικες και ανηλίκους ανεξαιρέτως. Υπήρχαν οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους με τους γνωστούς παραμυθάδες, αλλά φανταστείτε και τα κρύα βράδια του χειμώνα, με την οικογένεια μαζεμένη γύρω απ' την φωτιά. Όποιος γνώριζε κάποια ιστορία, την έλεγε στους άλλους, συνήθως προσέθεταν και τα δικά του ο καθένας και κάπως έτσι, με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργήθηκε όλη αυτή η ποικιλία των λαϊκών διηγήσεων και οι πολλές παραλλαγές των παραμυθιών.

Πολλές φορές μάλιστα δεν σοκάρει τόσο το άσχημο τέλος, όσο η χυδαιότητα κάποιων εκφράσεων σε πολλά λαϊκά παραμύθια.
 
Εγώ γιατί ήξερα ότι το τρίτο παγκόσμιο best seller μετά την Αγία Γραφή και τον Μάο είναι ο Χάρι Πότερ; :χμ::χμ: χμμμμ Μήπως σε κάποια άλλη λίστα που δε γνωρίζω;
Μπορεί η λίστα μου να είναι πριν το Χάρι Πότερ! Γενικά η λίστες μπάζουν από παντού! Η δική μου πρέπει να είναι πριν το 1970 πάντως... Οπότε, μάλλον έχει αλλάξει κάπως η λίστα από τότε.

Νουρμπανού έχεις απόλυτο δίκιο. Ιδιαίτερα τα πρώιμα παραμύθια, που είναι το Μπέογουλφ (επική ποίηση είναι βέβαια αλλά νταξ πρακτικά είναι παραμύθι, εκτός και αν πραγματικά υπήρχε Γκρένντελ), έχουν μεταφερθεί στις επόμενες γενεές μόνο μέσω προφορικής παράδοσης και από εκεί ξεκινάει το τεράστιο debate για το αν η λογοτεχνία μπορεί τελικά να προσφέρει ιστορικές ακρίβειες και να βοηθήσει τον ιστορικό στην έρευνά του.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Φρίκη... Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί αν έχει ανίκανους γονείς. Στο πρώτο κανείς δε σκέφτηκε να πάει το ανορεξικό παιδί σ' ένα γιατρό. Στο δεύτερο, η μαμά ήξερε ότι θα έρθει ο ψυχάκιας με το ψαλίδι, όμως παράτησε το παιδί και πήγε για ψώνια, ενώ στο τρίτο, τι να πω, ποιος αγνοεί ότι δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά μόνα με σπίρτα, μαχαίρια κι άλλα επικίνδυνα; Αυτό το μήνυμα δεν προσπαθούν να περάσουν τα παραμύθια; :μαναι:
 
Top