Έργα του Ξενόπουλου!

Εχω διαβάσει τους 'μυστικους αρραβωνες' , τον συγγραφέα δεν τον ηξερα, μια κοπέλα , με την οποια ανταλλάσαμε μυθηστορηματα, μου εδωσε το συγκεκριμενο να το διαβάσω!

Πρωτη εντυπωση: Αργοι οι ρυθμοι του βιβλιου:ωιμέ:, αλλα με δυσκολια το έβγαλα, περιεργο γιατι μ'αρεσει να διαβαζω βιβλια από αλλες εποχές αλλα με τους αρραβωνες δεν ξερω τι με επιασε, περιεργα όλα όπως περιγραφονταν. Πρωτογνωρα, ισως, τοσο διαφορετικά ! ο Ξενοπουλος ασχοληθηκε πολυ με την ζακινθυνη κοινωνια του περασμενου αιωνα και με τις παραδόσεις της, μαθηματικο μυαλο ο ιδιος, ενας μαθηματικος που ασχοληθηκε με την πεζογραφια, μάλιστα..:)))) , ως ενα βαθμο την ανανεωσε..

αλλα βιβλια: 'η αναδυομενη', η ' περιφημη κοντεσσα Βαλεραινα', για τον 'κατηφορο' εχω ακουσει τα καλυτεροτερα..και το'φαντασμα', καποιοι το θεωρουν απο τα καλυτερα της ελληνικης πεζογραφιας και προκειται για αληθινη ιστορια που διαδραματιζεται στην βενετοκρατουμενη Ζακυνθο..

Θα ηθελα την γνωμη σας για τον συγγραφέα,εχει γραψει και θεατρικα, πολλοι πινουν νερο στο όνομα του, νομιζω εγινε και ακαδημαικός! Πολυγραφοτατος! αν καποιος εχει διαβασει καποια απο τα εργα του, θα μ'ενδιεφερε η γνωμη του. Εισηγαγε οσο κανεις το'αστικο μυθηστορημα', ισως γι' αυτο να μην τον καταλαβαινω, με ξενιζει λιγο ο αστικος ρεαλισμος της Αθηνας της εποχης του, μου ειναι σχεδόν άγνωστος.. ο ιδιος καταγονταν απο αριστοκρατικη οικογενεια της Κωνσταντινουπολης με καταβολες από Ζακυνθο! Η 'λαουρα' πάλι σημειωσε μεγάλη επιτυχία..γυρω στα 80 αριθμουνται τα εργα του, νομιζω οτι το εργο του το διαπερνα μια λεπτη ειρωνεια , παντως υπήρξε καλος συγγραφεας και πολυαγαπημένος!
 
Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Την κοντέσσα Βαλεραινα εχω διαβάσει και μαλιστα στο σχολειο παιξαμε και θεατρικο και ειχα το ρολο της νυφης της

Η αναδυομενη γυριστηκε σε σειρα στην Ερτ, και το Φαντασμα επισης το ειδα σε σειρα στην Ερτ.

Η κοντεσσα μου αρεσε, αλλα.. δεν ξερω γιατι παντα μου θυμιζε την Λωξανδρα.

Υ.Γ. Την κοινωνια της Ζακυνθου της τοτε εποχης δεν την εχω γνωρισει μεσα απο βιβλια. Μαλλον κακως, με γοητευει αυτη η εποχη..
 
Την κοντέσσα Βαλεραινα εχω διαβάσει και μαλιστα στο σχολειο παιξαμε και θεατρικο και ειχα το ρολο της νυφης της

Η αναδυομενη γυριστηκε σε σειρα στην Ερτ, και το Φαντασμα επισης το ειδα σε σειρα στην Ερτ.

Η κοντεσσα μου αρεσε, αλλα.. δεν ξερω γιατι παντα μου θυμιζε την Λωξανδρα.

Υ.Γ. Την κοινωνια της Ζακυνθου της τοτε εποχης δεν την εχω γνωρισει μεσα απο βιβλια. Μαλλον κακως, με γοητευει αυτη η εποχη..
καιρος να εντρυφησουμε τοτε στον Ξενοπουλο..το φαντασμα, η σειρά πρεπει να ηταν πιστο στο βιβλιο; το πρωτο θριλερ ισως στα ελληνικα γραμματα, ιστοριες απο αυτες του Στεβεν Κινγκ δια χειρος Ξενοπουλου, αν βρω θα πάρω τον κατηφορο και την Λαουρα!
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Έχω διαβάσει τον Κατήφορο. Μου άρεσε πολύ, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το ήθος της εποχής..
 
Κοιτα να δεις τι υπεροχα ελληνικα βιβλια, και δεν τα ξερω, παρα μονο μεσα απο σειρες της τν (και εγω) :(
Βεβαια.. τωρα που τα εχω δει, δεν νομιζω να τα διαβασω, το ξερω το στορι.


Σημ. Η ιδεα μου ειναι ή ολα τα ελληνικα τελειωνουν με δραματικο τροπο; Αναδυομενη πχ (εδω), ο ζητιανος, η γυφτοπουλα, η φονισσα κτλ ολα με λυπητερο τελος
 
O Ξενόπουλος μας λέει ξεκάθαρα ( και με την μαθηματικη του ιδιοτητα που προφανως τον ειχε κανει εναν πρακτικο ανθρωπο) οτι γραφει βιβλια για να μπορουν να τα διαβαζουν λόγιοι και μη, και ο κυριος Παλαμάς αλλα και ενας μαθητης του γυμνασιου, οπως ο ιδιος λέει! αυτο το στοχο τον πετυχαινει οσο το δυνατον καλυτερα! Στο εργο του 'Τερεζα Βαρμα -Δακοστα' βλέπουμε την απλη αλλα ευφυη μαεστρια του συγγραφεα να πλεκει όμορφες, ξεχασμένες ιστοριες με αλληλοφανη πλοκη. Μας περιγραφει την ζωη, μιας πανεμορφης αρχοντοπουλας, μιας αριστοκρατισσας αδιστακτης και τολμηρης, ερωτιαρας και υποκριτριας που παρασυρεται η ιδια απο τα πάθη που δημιουργει...στους νεους που τολμουν να την αγαπήσουν. Μιλησαμε για μοιραιες γυναικες σε αλλο νηματιο, ε, λοιπον η Τερεζα δικαιωνει αυτον τον τιτλο περιτρανα, επιχειρει να δολοφονησει κιολας τους νεους που μπλέκουν στα δικτυα της και της εδωσαν την ψυχη και την αγάπη τους..με τροπους που μονο ενα πανουργο μυαλο επινοει! θα την δειτε πάλι στην πρωτη, ερωτικη της έξαψη, μικρη κοπέλα αλλα και σαν ωριμη γυναικα..ο χρονος θα δειξει αν ποτε μετανοησε!

Θα το διαβασετε απνευστι, ειναι απλο και στην γραφη και στην κατανοηση του, μα πάνω απ'όλα εχει πολλά να πει για τις ανθρωπινες σχεσεις, ο Ξενοπουλος εχει μελετησει πρακτικα και αναλυτικα την ανθρωπινη ψυχοσυνθεση! Ξερει ακριβως που πατά. Ο συμπαθεστατος στεφανος του, ασκουμενος δικηγορος με τις ιδεες της πρωτης νιοτης και τα ονειρα του για επαγγελματικη καταξιωση και οικογενειακη ευτυχια, θα σας γινει αμεσως οικειoς σαν ενας μακρινος, αγνος φιλος, νιοβγαλτος από τα παλιά..αλλα και θα τον δειτε να καταρρει απο τον ερωτα του για καποια που δεν το αξιζει και να ανασυντιθεται ξανα, ο ιδιος περισσοτερο δικαιωμένος και εμπειρος πια να βγει στην ζωή!:))
 
Last edited:
Παιδιά για την ζωή του Ξενόπουλου τι ξερουμε; Κικιτσα, για την γλωσσα που χρησιμοποιεί, τι θα έλεγες σαν γλωσσολόγος;!

Διαβασα την '''ευτυχία'' του, μια κοπελα που οι γονείς της κάνουν το λάθος να την δωσουν σε ενα ξιπασμένο ολιγον τι νεαρο με κάποια σχετικη οικονομικη ανεξαρτησία, ενω την αγαπάει πραγματικά ενα πολυ καλό παιδί, φτωχό, ο Ανδρέας ! Η Ευτυχια περνά τα χιλια μυρια από πεθερά και κουνιάδα, σταματά και την δουλεια της ξιπασμένες και αυτές, που οτι περνά απο το χερι τους κάνουν σαν γνησιες κακές που ειναι και την συκοφαντούν, ολοκληρη σκευωρία φτιαχνουν με εναν ξάδελφό του Ορέστη, τον Τάσο- στο τέλος η μικρή θα καταλάβει οτι σταχτομπουτες δεν υπάρχουν στην εποχή της και πως οι ωραιοι, καλοι πρίγκηπες ανήκουν μονο στα παραμύθια! άλλωστε ο Ανδρεας της ήταν πολυ πιο ωραιός απο τον Ορέστη ( ο οποιος αρχιζε να την χτυπά, συχνά-πυκνά)!

Πάντως ο Ξενοπουλος αντιθετα με τον Παπαδιαμάντη, δεν φαινότανε να έχει κάνει ισόβια αποχή απο τον έρωτα, όπως μας πληροφορει αλλου η Χρυς γαι τον κυρ-Αλέξανδρο το αντίθετο, ξερει καλα στην προίκα της Λιτσας πως ενας άνδρας συντηρει μια μικρη, πανέμοφη, ερωμένη! και πως αργοτερα φτιαχνει τα προικια της για να πάρει αυτην καποιον πολυ νεωτερο της και αυτον να τον φωνάζει ''θειο''!

Αξιζει η κοινωνικη τριλογία του, ειδικά το ''Τιμιοι και Ατιμοι'', καταπληκτικό, θα το δειτε και σεις αν το πάρετε στα χερια σας!:)

το ''τυχεροί, ατυχοι'', δεν μου αρεσε τοσο, ουτε εξηγει τοσο καλά την θεματολογια του ο συγγραφέας, πολυ μουντό και βαρετό συνάμα!:ωιμέ:
 
Last edited:
Ο Ξενόπουλος υπήρξε αγαπημένος συγγραφέας της γιαγιάς μου, τον μνημόνευε συχνά και πάντα με υπερηφάνεια. Ως Κεφαλονίτισσα από το Αργοστόλι, έζησε στα νιάτα της την κουλτούρα των Επτανήσων. Οι Επτανήσιοι ήταν πολύ περήφανοι που τα νησιά τους δεν είχαν γνωρίσει Τουρκοκρατία, ήταν πολύγλωσσοι και κοσμοπολίτες (η γιαγιά είχε πατέρα Επτανήσιο, μητέρα Αγγλίδα, γιαγιά Ιταλίδα, νταντά Γερμανίδα και πήγαινε σε Γαλλικό σχολείο!!!), λάτρευαν την Οπερα, είχαν αναγνωρισμένη αριστοκρατία (το περίφημο Libro d' Oro) και ζούσαν μία αστική ζωή αντίστοιχη με των Ιταλικών πόλεων, της Σύρου ή της Αλεξάνδρειας (άλλωστε ο Ξενόπουλος πρωτοπαρουσίασε το έργο του Καβάφη στην Ελλάδα). Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος ζωής έληξε άδοξα με τον βομβαρδισμό του Αργοστολίου από τους Γερμανούς, το οποίο και ισοπεδώθηκε ολοσχερώς. Για όποιον θέλει να πάρει μία γεύση του, ο Ξενόπουλος είναι μία καλή πηγή.
 
Τα έργα του Ξενόπουλου ήταν τα παιδικά και πρωτοεφηβικά μου αναγνώσματα. Από τις εκδόσεις αφοι Βλάσση βέβαια. Ο Κατήφορος, Παυλίνα, Μυστικοί Αρραβώνες, Αθηναϊκές Επιστολές(το πιο αγαπημένο μου!), Η τρίμορφη γυναίκα, Οι πρόσφυγες κ.ο.κ. Καταπληκτικές ηθογραφίες.
 
Ο Ξενόπουλος απ'όσο γνωρίζω, ενώ ξεκίνησε με καθαρεύουσα, όπως πολλοί της γενιάς του, μεταπήδησε στη δημοτική γλώσσα αργότερα. Και μάλιστα η δημοτική του ήταν σχεδόν ίδια με την ομιλουμένη του λαού, πολύ απλή και εύκολη. Είναι πιστεύω ένα από τα κριτήρια που τον κατέστησαν έναν από τους πιο αγαπημένους και πολυδιαβασμένους συγγραφείς της εποχής του. Εξαίτίας της πληθώρας των έργων που έχει γράψει, πολλές φορές λένε ότι έκανε "εκπτώσεις" στην ποιότητα των έργων του και κάποια τα υποβάθμισε αρκετά συγκριτικά με τις δυνατότητές του.
 
Μόνο την Αναδυομένη έχω διαβάσει..Το βιβλίο όμως το αγάπησα! Μου άρεσε πολύ η ιστορία και οι χαρακτήρες του, οι οποίοι είναι νέοι και δροσεροί. Εντύπωση μου έκανε το ότι βάζει την Κλαίλια να διαλέξει ανάμεσα σε δύο αδέλφια, που αρχικά τις αρέσουν και οι δύο. Σε όλο το βιβλίο αναρωτιέσαι αν θα πάρει τη σωστή απάντηση. Ακόμα και μετά το τέλος του βιβλίου, μένεις με την απορία. Είναι ένας πολύ ρομαντικός και νεανικός συγγραφέας κατά τη γνώμη μου.
 
Έχω διαβάσει αρκετά έργα του Ξενόπουλου (φυσικά "Αναδυομένη", "Ο κόκκινος βράχος" κα) και θέλω να διαβάσω κι άλλα. Μου αρέσει και η ζακυνθινή διάλεκτος που χρησιμοποιεί (γιατί φυσικά μου αρέσουν και τα ιταλικά :) ). Πάντως, πρέπει κάποια στιγμή να ετοιμάσουμε και κανένα νήμα με κάποια βιβλία του.
 
Η Εσπρεσσο της κυριακης τον αυγουστο θα δωσει Ξενοπουλο:)αν μπορει κάποιος ας βρει το λινκ για να δουμε ποια θα δοθουν
 
Η δική μου ξενοπουλική εμπειρία (εκτός των γνωστών τηλεοπτικών) προέρχεται από το θέατρο.Είχα δει πριν αρκετά χρόνια το "Φιόρο του Λεβάντε" με το Ζουγανέλη στον κεντρικό ρόλο,μία παράσταση κεφάτη και ζωηρή,μας διασκέδασε αφάνταστα.

Όπως αναφέρθηκε συνοπτικά λίγο παραπάνω ο Ξενόπουλος έγραψε ένα ιστορικό άρθρο στο περιοδικό "Παναθήναια" στις 30 Νοεμβρίου 1903 παρουσιάζοντας στους λογοτεχνικούς κύκλους τον Κωνσταντίνο Καβάφη,επιβάλλοντας τον,σε πείσμα των Ψυχάρη,Παλαμά που τον πολέμησαν.
 
Έχω διαβάσει τον Κατήφορο. Μου άρεσε πολύ, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το ήθος της εποχής..
μακαρι να δοθεί ο κατηφορος, είναι με κοπέλα που γινεται εταιρα οικιοθελως, θεμα-ταμπου για τοτε, εκεινη την εποχη, θεωρείται από τα καλα του
 
Last edited:
Είχα διαβάσει αρκετά του Ξενόπουλου όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Μου έχουν μείνει πιο έντονα στην μνήμη η Αναδυομένη και η Στέλλα Βιολάντη. Επίσης, θυμάμαι ότι τα βιβλία του γενικά με ιντρίγκαραν γιατί ήταν πολύ σεξουλιάρικα! Ήταν και η ηλικία τέτοια! Βέβαια, δεν το ανέφερε κανένας σε προηγούμενο νήμα και αναρωτιέμαι μήπως μόνο σε μένα φαίνονταν έτσι!
 
Επίσης, θυμάμαι ότι τα βιβλία του γενικά με ιντρίγκαραν γιατί ήταν πολύ σεξουλιάρικα! Ήταν και η ηλικία τέτοια! Βέβαια, δεν το ανέφερε κανένας σε προηγούμενο νήμα και αναρωτιέμαι μήπως μόνο σε μένα φαίνονταν έτσι!
να σου πω, ισως υπάρχει αλλα να είναι πολύ υποβόσκων, τωρα με έβαλες σε σκέψεις:ε;:για το έργο του Ξενόπουλου και το ερωτικό στοιχείο, πάντως μιλούσε για πολυτελείς μετρέσες της εποχής
 
Αυτό θα σας έλεγα, ότι πρόκειται για τα ίδια βιβλία που δόθηκαν μες το χειμώνα, αλλά δεν θυμόμουν την εφημερίδα!
Είχα πάρει τους Μυστικούς Αρραβώνες, αλλά ούτε το άνοιξα. Το διάβασε κανείς; Καλό είναι;
 
Top