Έτοιμοι για τον αποχωρισμό; Από το χαρτί στο ηλεβιβλίο

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Staff member
(συγχώνευσα σε αυτό το νήμα, ως πολύ σχετικό. Θα μπορούσα να το είχα κρατήσει εάν είχες κάνει μια εισαγωγή κι είχες αναπτύξει την σκέψη σου (τουλαχιστον 2 παραγράφους, μακάρι και περισσότερο) :) Βλέπετε και Κανονισμό, σχετικά.)
 
Ok.

Για να αναπτύξω τις σκέψεις μου: προσωπικά διαβάζω αρκετά Ebooks. Είναι πιο εύκολο να βρείς βιβλία που σε ενδιαφέρουν σε ηλεκτρονική μορφή και πιο γρήγορο. Επίσης τα βρίσκω αρκετά εύχρηστα (π.χ. με ένα κλικ μπορείς να πας κατευθείαν σε μια συγκεκριμένη σελίδα ή να ψάξεις μια λέξη). Μπορώ να πω ότι πλέον διαβάζω περίπου τρια Ebooks για κάθε ένα κανονικό βιβλίο.
 

Τσίου

Well-known member
Διαβάζοντας ένα βιβλίο κάνεις σεξ, ενώ διαβάζοντας ένα "βιβλίο" κάνεις τηλεφωνικό σεξ...περί ορέξεως...
Μια χαρά είναι το τηλεφωνικό σεξ. Δεν έχεις και τον φόβο να τσιμπήσεις κονδυλώματα.

Ποτέ δεν είχα το γνωστό κόλλημα με τα παραδοσιακά βιβλία. Μύρισμα; :αργκ: την πρώτη φορά που είδα τον φίλο μου να ανοίγει βιβλίο και να χώνει την μούρη του μέσα, τον κοιτούσα λες και φύτρωσαν πάνω του 3 μύτες. Χάιδεμα; :αργκ::αργκ:, σιγά μη τα χτυπάω κιόλας όπως τα καρπούζια για να δω αν είναι ώριμα. Ούτε τα καμάρωνα στην βιβλιοθήκη. Ίσα ίσα που ψιλοσιχτιρίζω κάθε φορά που πρέπει να ανέβω στην σκάλα για να αρχίσω το ξεσκόνισμα.
Βιβλιοθήκη με συρόμενα τζαμένια πορτάκια αποκλείεται να αποκτήσω.
Χώρος για να μπει η βιβλιοθήκη με τα συρόμενα τζαμένια πορτάκια αποκλείεται να βρεθεί και τα περισσότερα βιβλία που θέλω να διαβάσω θα μεταφραστούν στα ελληνικά όταν θα έχω μείνει με ένα δόντι, οπότε εννοείται προτιμώ τα ebooks.
Τα διαβάζω στο κινητό, στο τάμπλετ και τον υπολογιστή. Το πρώτο που διάβασα (και ζορίστηκα) ήταν το "Pickman's model" του Λάβκραφτ. Μετά λίγο λίγο συνήθισαν τα μάτια μου και πλέον όποτε ξεκινώ βιβλίο σε μη ηλεκτρονική μορφή, ιδρώνω για να το τελειώσω. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι δεν βολεύομαι πουθενά, άσε που κουράζω και τα δύο χέρια, ενώ στο ταμπλετάκι με μία δαχτυλιά γυρνάει η σελίδα και ούτε έχω το άγχος για το αν θα τσακιστεί η ράχη και γίνει πατσαβούρι. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνω λιγότερο κτητική, να δώσω τα περισσότερα βιβλία που έχω και να κρατήσω μόνο όσα μου έχουν κάνει δώρο.
 

Κόμης

Member
Τα e-books μου έλυσαν τα χέρια όσον αφορά τη φορητότητα. Με βιβλία στο κινητό, όπου σταθώ και όπου βρεθώ μπορώ να διαβάσω (ειδικά στο μετρό) χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάω μία κουμούτσα (κάτι που ποτέ δεν έκανα έτσι κι αλλιώς, γενικά θέλω οι μετακινήσεις μου να είναι όσο πιο λάιτ γίνεται)
Διαβάζω και στον υπολογιστή, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την τηλεόραση στο σαλόνι. Το διάβασμα από τον καναπέ με τα χέρια σε πλήρη ανάπαυση είναι απόλαυση. Σπίτι όμως διαβάζω και κανονικά βιβλία, αναλόγως κεφιών.
Επίσης, και στο κρεβάτι, το e-reader (που είναι χωρίς φωτισμό) είναι πολύ καλή λύση λόγω βάρους. Είναι πολύ πιο ξεκούραστο όσο να ναι να κρατάς αυτό αντί τον τσιμεντόλιθο του Οδυσσέα π.χ.
Όμως μου αρέσει η οπτική απόλαυση του να βλέπω τα βιβλία στη βιβλιοθήκη, αυτό δεν θέλω να το αλλάξω. Για τις υπόλοιπες απολαύσεις της όσφρησης, της αφής, της γεύσης (??) δεν καίγομαι ιδιαίτερα.

Συμπέρασμα: Και τα δύο, αναλόγως περίστασης.
 
Εγώ δεν θα έλεγα όχι στα e-books, αλλά προτιμώ τα παραδοσιακά βιβλία και όπως είπε ο Φαροφύλακα παλαιότερα σου μένει και κάτι! Σε e-reader, (tablet, υπολογιστή, κινητό), έχω διαβάσει άπειρα κόμιξ και συνεχίζω. Βιβλίο όχι ακόμα. Ίσως όταν τελειώσουν τα αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη μου.

https://www.youtube.com/watch?v=YhcPX1wVp38
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Staff member
Από τότε, βέβαια, έχω αρχίσει να το βλέπω και λίγο αλλιώς. Αυτό που λέει ο Σάινφελντ στο 0:25

Σίγουρα, αξίζει να κρατάς αγαπημένα βιβλία, ίσως κάποιες αξιόλογες εκδόσεις κτλ. όμως κι αυτός ο πελώριος όγκος βιβλίων που απλά στέκονται στα ράφια μέσα στο μακρινό κύλισμα των χρόνων... δεν ξέρω... Έχει αρχίσει να μου γεννιέται επιφύλαξη...
:ανέκφραστος:
 
Χαχα, νομίζω πρέπει να διαβάσω δεύτερη φορά τον Μόμπι Ντικ. Είναι μεγάλη απόφαση και ελευθερία να μπορείς να αφήνεις τα αντικείμενα που κατέχεις.
 

Αμάντα

New member
Δε θα είμαι ποτέ έτοιμη για τον "αποχωρισμό". Και ούτε πρόκειται να αποχωριστώ ποτέ τα βιβλία. Ελπίζω και πιστεύω πως όσο ζω θα εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε αυτό που νοείται ως κανονική τους μορφή.
Κάτι που είχα διαβάσει στον Βασιλιά και μου άρεσε: το βιβλίο δεν είναι απλώς το περιεχόμενό του. Είναι ένας φίλος.
Κάτι που προσθέτω εγώ: τον φίλο πρέπει να μπορείς να τον ακουμπήσεις, να τον αισθανθείς. Δεν θα αντικαταστήσει πια τα πάντα η τεχνολογία.

Ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο τα σχολικά βιβλία να είναι σε ηλεκτρονική μορφή, για οικολογικούς λόγους. Λίγοι τα ανακυκλώνουν, και μπορώ να επιβεβαιώσω πως κανείς δε δένεται με τα σχολικά του βιβλία. Αφού είναι παντελώς αδιάφορα σε μένα, κανείς από τους συμμαθητές μου δεν έχει ελπίδα -πιστέψτε με.
Θυμάμαι ειδικά κάτι ανθολόγια που μας έδιναν στο δημοτικό, τεράστιοι τόμοι πάρα πολλών σελίδων, που τα χρησιμοποιούσαμε μία φορά το χρόνο κι ύστερα οι περισσότεροι τα πετούσαν στα σκουπίδια. Ήταν δεντράκια κάποτε.


Τέλος πάντων, για να απαντήσω στην ερώτηση του νήματος: e-books ποτέ για μένα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Staff member
Δεν θα αντικαταστήσει πια τα πάντα η τεχνολογία.
Μα και το έντυπο βιβλίο τεχνολογία είναι. Απλά το ηλ. βιβλίο είναι πιο σύγχρονη τεχνολογία από το έντυπο βιβλίο. Και μάντεψε ποια από τις τεχνολογίες είθισται να κερδίζει.

Εάν κρίνω από την ιστορία όπου οι πήλινες πλάκες αντικαταστάθηκαν από περγαμηνές και πάπυρο κι αυτά αργότερα, με την σειρά τους, με χαρτί, δεν μου φαίνεται δα απίθανο να αντικατασταθεί τελικώς το χάρτινο βιβλίο από την ηλ. αποτύπωση των γραμμάτων όπως άλλωστε ήδη ξεκίνησε να γίνεται. Κι αν μέσα σε μια δεκαετία έχει γίνει αυτό το μεγάλο άλμα νομίζω πως στα πολλά χρόνια που έρχονται πολλά θα δούμε ενδιαφέροντα πράγματα.

Επίσης, να σημειώσω, πως στην αποτύπωση του ήχου, η οποία όμως γενικότερα έχει μικρή ιστορία, περάσαμε σε χρόνο μηδέν από την αναλογική αποτύπωση (σε βινύλιο) στην ψηφιακή (σε σιντί) κι έπειτα αποδεσμευτήκαμε από το μέσο. Πλέον ακούς την μουσική η οποία βρίσκεται οπουδήποτε: στον Ιστό, στο σύννεφο, σε κάποιο στικάκι κτλ.

Το βινύλιο επανέρχεται κυρίως για συλλεκτικούς λόγους.

Άρα ας ξεχωρίσουμε λίγο αυτά τα δύο. Ένα πράγμα είναι τί προτιμάει ο καθένας μας κι ένα διαφορετικό πράγμα είναι για πού πάμε.

Είχα γελάσει πολύ όταν κάποτε προείδα αυτό:Όταν βλέπω όλα αυτά τα βιβλία μου στις βιβλιοθήκες, να πιάνουν όλον αυτόν τον χώρο, αναρωτιέμαι τί διάολο τα θέλω. Για να επιστρέψω και στον συλλογισμό της Αμάντας, "φίλος" είναι αυτός με τον οποίο έχεις μια σχέση και επαφή, όχι αυτός με τον οποίο έβγαινες μαζί δυο εβδομάδες κι έπειτα τον ξέχασες στο ράφι.

Βέβαια, αν αναλογιστώ πόσα λεφτά δίνει ο κόσμος για ηλ. βιβλία στο κιντλ σε μορφή αέρας-κοπανιστός, νιώθω πως κι εκεί, δεν το έχουμε ακόμα. :))))

Μου θυμίζει τις ταινίες σε dvd, που όταν πρωτοβγήκαν κοστίζαν σαν χρυσάφι και τώρα τις δίνουν δωρεάν οι εφημερίδες και τις πετάμε με την σέσουλα για να αδειάσουμε τα συρτάρια μας. Πιστεύω πως θα έρθει η μέρα που τα βιβλία σε ηλ. μορφή θα είναι παντού και δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν και τότε να δω τις αντοχές του έντυπου βιβλίου.
 

Αμάντα

New member
Όχι, όχι, όταν λέω πως ''δεν θα τα αντικαταστήσει'', αναφέρομαι αποκλειστικά στον τρόπο με τον οποίο ζω εγώ, και μόνο εγώ, τη ζωή μου.
Προφανώς οδεύουμε σε μία πραγματικότητα όπου τα πάντα, σταδιακά, θα αντικαθίστανται από το ηλεκτρονικό δίδυμό τους. Επειδή από κάποιες αναρτήσεις σου έχω καταλάβει ότι είσαι φαν του Black Mirror, όπως κι εγώ, σε παραπέμπω στο δεύτερο επεισόδιο: ο κόσμος σύντομα θα είναι κάπως έτσι, δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να το υποθέσεις. Το "σπίτι" θα είναι μία οθόνη όπου θα προβάλλονται διαφημίσεις για απαίσια σόου, κι αντί για ταυτότητα θα έχουμε ένα σαχλό ηλεκτρονικό alter ego.
Εντάξει, όχι ακριβώς έτσι, φυσικά. Αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Η σκέψη μου προκαλεί θλίψη, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτε περισσότερο από το να μελαγχολώ που γεννήθηκα σε τελείως λάθος εποχή.
 
Ουτε εγω συμπαθω το ηλεκτρονικο βιβλίο. Και ελπιζω/ευχομαι να μην καταφερει (αν και δυστυχως δεν το βλέπω) να επικρατησει ποτέ του εντυπου βιβλίου.
 
Top