Τα περιοδικά συνήθως προορίζονται για στιγμιαία ενημέρωση (π.χ. για το πρόγραμμα της τηλεόρασης της τρέχουσας βδομάδας) και μετά χάνουν την αξία τους και τα πετάμε. Πολλές φορές όμως βλέπουμε σε αξιόλογες βιβλιοθήκες συλλογές περιοδικών που φυλάσσονται για πολλά χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για πολλούς λόγους. Αναφέρω μερικούς:
1. Περιοδικό "Ιστορία Εικονογραφημένη". Ήταν μια εκδοτική επιτυχία της δεκαετίας του 1960, που συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του περιοδικού που εκδίδει ο "Πάπυρος" έπαιξε ο λογοτέχνης Νίκος Αγγελής, που δυστυχώς χάθηκε πρόωρα και αυτό είχε αντίκτυπο στην ποιότητα του περιοδικού. Στην εικόνα το πρώτο τεύχος του περιοδικού (Ιούλιος 1968) σε συλλεκτική επανέκδοση
2. Περιοδικό "Γαιόραμα". Εκδότης: Άρης Τερζόπουλος. Ποιοτική έκδοση, που έμοιαζε με το "National Geographic" και δεν εκδίδεται πια. Το πλεονέκτημα του ήταν ότι η επιλογή των θεμάτων ενδιέφερε περισσότερο τον Έλληνα αναγνώστη.
3. Περιοδικό ''National Geographic", ελληνική έκδοση. Εκδίδεται από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
4. Περιοδικά Πληροφορικής. Μανιώδης αναγνώστης για δεκαετίες, έχω πολλές στοίβες. Τόσες πολλές που ίσως πετάξω μερικά για να αδειάσω χώρο.
5. Κόμικς. Έχω λίγα από τα χιλιάδες τεύχη που έχω διαβάσει.
6. Περιοδικό Life. Έχω λίγα αλλά διαλεγμένα τεύχη στα Αγγλικά.
Εσείς έχετε περιοδικά στη βιβλιοθήκη σας;
- Γιατί πολλά άρθρα περιοδικών έχουν διαχρονική αξία. Για παράδειγμα ένα άρθρο του περιοδικού National Geographic για την κλιματική αλλαγή ή την ιστορία της Μινωικής Κρήτης, μπορεί να χρειαστεί και στο μέλλον.
- Γιατί έχουν αισθητική αξία. Ένα τεύχος ενός παιδικού περιοδικού μπορεί να έχει τόσο ωραία σκίτσα που να μας αρέσει να το βλέπουμε κατά καιρούς και να το θαυμάζουμε, όπως κάθε έργο τέχνης. Άλλωστε σήμερα σε όλα τα βιβλία ιστορίας της τέχνης υπάρχει και ένα κεφάλαιο για τα κόμικς.
- Γιατί έχουν συναισθηματική αξία. Ένα τεύχος της Ραδιοτηλεόρασης του 1985 μπορεί να μας θυμίσει έντονα τις αγαπημένες μας σειρές της εποχής εκείνης και μαζί τους τα παιδικά (ή νεανικά) μας χρόνια.
- Γιατί πολλά μαζί περιοδικά αποτελούν μια συλλογή πληροφορίας που είναι απαραίτητη σε επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι και οι γιατροί. Τα περιοδικά αυτού του τύπου τείνουν να γίνουν ηλεκτρονικά.
- Πολλά βιβλία (π.χ. εγκυκλοπαίδειες και λεξικά) εκδίδονται σε τεύχη και μετά τη συμπλήρωση της έκδοσης δίδονται στο βιβλιοδέτη για δέσιμο σε τόμους.
1. Περιοδικό "Ιστορία Εικονογραφημένη". Ήταν μια εκδοτική επιτυχία της δεκαετίας του 1960, που συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του περιοδικού που εκδίδει ο "Πάπυρος" έπαιξε ο λογοτέχνης Νίκος Αγγελής, που δυστυχώς χάθηκε πρόωρα και αυτό είχε αντίκτυπο στην ποιότητα του περιοδικού. Στην εικόνα το πρώτο τεύχος του περιοδικού (Ιούλιος 1968) σε συλλεκτική επανέκδοση
2. Περιοδικό "Γαιόραμα". Εκδότης: Άρης Τερζόπουλος. Ποιοτική έκδοση, που έμοιαζε με το "National Geographic" και δεν εκδίδεται πια. Το πλεονέκτημα του ήταν ότι η επιλογή των θεμάτων ενδιέφερε περισσότερο τον Έλληνα αναγνώστη.
3. Περιοδικό ''National Geographic", ελληνική έκδοση. Εκδίδεται από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
4. Περιοδικά Πληροφορικής. Μανιώδης αναγνώστης για δεκαετίες, έχω πολλές στοίβες. Τόσες πολλές που ίσως πετάξω μερικά για να αδειάσω χώρο.
5. Κόμικς. Έχω λίγα από τα χιλιάδες τεύχη που έχω διαβάσει.
6. Περιοδικό Life. Έχω λίγα αλλά διαλεγμένα τεύχη στα Αγγλικά.
Εσείς έχετε περιοδικά στη βιβλιοθήκη σας;
Last edited: