Ίαν ΜακΓιούαν (Ian McEwan): Στην ακτή (On Chesil beach)Τίτλος: Στην ακτή
Πρωτότυπος τίτλος: On Chesil beach
Συγγραφέας: Ίαν ΜακΓιούαν(Ian McEwan)
Γλώσσα: Αγγλικά
Μετάφραση: Ελένη Ηλιοπούλου
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος έκδοσης: 2008
Αριθμός σελίδων: 217
ISBN: 9789601626192


Το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα διαβάσει πριν λίγες εβδομάδες. Παραθέτω λίγα λόγια για την υπόθεση από το οπισθόφυλλο :

Ιούλιος του 1962. Ο Έντουαρντ και η Φλόρενς, δύο αθώοι νεαροί νιόπαντροι, φτάνουν στο ξενοδοχείο τους στην ακτή του Ντόρσετ. Καθώς δειπνούν στα δωμάτιά τους παλεύουν να καταπνίξουν τους κρυφούς τους φόβους για τη γαμήλια νύχτα που έρχεται…μια ιστορία για το πώς μπορούν ολόκληρες ζωές να μεταμορφωθούν από μία χειρονομία που δεν έγινε ή μια λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ.


Προσωπικά, το βρήκα αρκετά καλό. Αν και μικρό το βιβλίο, ομολογώ ότι ο συγγραφέας έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ιστορία γεμάτη νοήματα. Σκιαγραφεί τους χαρακτήρες των ηρώων με τόση πειστικότητα που ο αναγνώστης νιώθει ότι γίνεται ένας από τους ήρωες. Ο ΜακΓιούαν μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, στην Αγγλία του 1962, περιγράφοντας την τότε κοινωνική κατάσταση λίγο πριν τους Μπιτλς. Οι νέοι νιώθουν εγκλωβισμένοι στα «πρέπει» της τότε εποχής και αυτό σε συνδυασμό με την απειρία ζωής που έχουν επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές που κάνουν. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει την αναδρομή στο παρελθόν που κάνουν οι ήρωες, ο καθένας από την δικιά του σκοπιά, είναι πετυχημένη. Σε ορισμένα σημεία τολμώ να πω ότι με κούρασε λίγο, αλλά γενικώς πιστεύω ότι ήταν αρκετά…διδακτική ιστορία.


Θα το πρότεινα το δίχως άλλο.


Καλή ανάγνωση φίλοι!!!
 
Last edited by a moderator:
Τον γνώρισα από τα 'Μαύρα Σκυλιά'. Ένα βιβλία που τοποθετείται στην ίδια εποχή και έχει παρόμοιες επιδιώξεις. Το βιβλίο εκείνο το διάβασα στο Στρατό, αλλά μου άρεσε κι εμένα ο τρόπος που "πηδούσε" από εποχή σε εποχή με τη βοήθεια του αφηγητή-δευτεραγωνιστή (γαμπρού των πρωταγωνιστών, ομιλώντα σε πρώτο πρόσωπο). Ωραία σκιαγράφηση των χαρακτήρων (ιδίως της πρωταγωνίστριας), χωρίς να γίνεται υπερβολικά "γραφικός" σε σχέση με το θέμα που πραγματεύεται. Δεν το αναφέρω, αλλά όσοι το διαβάσουν πιστεύω πως θα το βρούν πολύ ενδιαφέρον (και το θέμα και το βιβλίο), μια και εμένα δε με κούρασε πουθενά.
Όσο για το 'Στην ακτή', μπορώ απλά να πω ότι μου κέντρισες, Μέλ, το ενδιαφέρον (με το πύρινο "γλωσσίδι" σου...) και ίσως στο μέλλον το αποκτήσω. Προς το παρόν, με περιμένει το 'Ξένοι στη Βενετία' από τον εν λόγω συγγραφέα. Να δω κι αυτό πού θα το "βολέψω".
 
Top