Αγαπημένα αποσπάσματα από βιβλία

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Μου λέει: Ξέρετε, θα βρέξει...
Λέω: εγώ έχω την κιβωτό μου, ας βρέξει!
Μου λέει: Κιβωτό για έναν...

Γιώργος Μαρίνος

Εντάξει, δεν είναι από βιβλίο, αλλά είχε μια χάρη σαν καλλιτέχνης, και πάνω από όλα, ένα θάρρος σαν άνθρωπος. Οπότε, τιμητικά. <3
 
Συνήθως, η αλήθεια υφίσταται μεγαλύτερη ζημιά από το ζήλο των υπερμάχων της παρά από τα επιχειρήματα των πολεμίων της.

Η αποκάλυψη μιας αλήθειας γίνεται πάντα με ζήλο κι εκείνοι που είναι σίγουροι γι' αυτήν τείνουν να είναι ενθουσιώδεις. Τούτο όμως αποτελεί το αδύνατο σημείο τους σε μια φιλονικία. Επομένως, είναι προτιμότερο ο ζήλος να στρέφεται εναντίον της καθαυτό αμαρτίας και όχι εναντίον των ανθρώπων ή των σφαλμάτων τους.

William Penn, Καρποί της Μοναξιάς, εκδ. Ροές
 
Ως εκ τούτου, υποβάλλω με κάθε σεμνότητα την πρόταση μου ότι από τα εκατόν είκοσι χιλιάδες παιδιά που ήδη λογαριάσαμε, είκοσι χιλιάδες να τεθούν κατά μέρος για αναπαραγωγή, εκ των οποίων μονάχα το ένα τέταρτο να είναι αρσενικά, ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που αφήνουμε για τα πρόβατα, τα βοοειδή και τους χοίρους, και ο λόγος είναι ότι τα παιδιά αυτά σπανίως είναι καρποί γάμου, θεσμού που ελάχιστα υπολήπτονται οι αγροίκοι του τόπου μας, και κατά συνέπεια ένα αρσενικό αρκεί για να εξυπηρετήσει τέσσερα θηλυκά. Τα υπόλοιπα εκατό χιλιάδες βρέφη συνιστώ μόλις χρονίσουν να προσφέρονται προς πώληση στον καλό και εύπορο κόσμο, ανά το βασίλειο, συμβουλεύοντας πάντα τη μητέρα να θηλάζουν μπόλικο γάλα τον τελευταίο μήνα ώστε να γίνουν τροφαντά και παχουλά, ό,τι πρέπει για ένα καλό τραπέζι. Για ένα τραπέζι με καλεσμένους, από ένα βρέφος βγάζουμε πρώτο και δεύτερο πιάτο, κι όταν η οικογένεια δειπνεί μονάχη, μπορεί ν' αρκεστεί σ' ένα τεταρτημόριο του σφαγίου, σπάλα ή μπούτι, που με λίγα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, θα γίνουν πολύ νόστιμο βραστό την τέταρτη μέρα, ιδίως το χειμώνα.

Λογαριάζω ότι κατά μέσο όρο ένα βρέφος νεογέννητο ζυγίζει δώδεκα λίβρες, και ότι σ' ένα ηλικιακό έτος, αν θηλάσει επαρκώς, το βάρος του θα φτάσει τις εικοσιοκτώ λίβρες.

Παραδέχομαι ότι το έδεσμα αυτό θα ΄ρχεται κομμάτι ακριβούτσικο, και κατά συνέπεια θα 'ναι ταιριαστό για τους γαιοκτήμονες, οι οποίοι, έχοντας ήδη ρουφήξει το μεδούλι των περισσότερων γονιών, είναι προφανώς οι πλέον κατάλληλοι για να φάνε τις σάρκες των παιδιών.

Ιωνάθαν Σουίφτ, Πρωθιερέως Καθεδρικού Ναού Αγίου Πατρικίου εν Δουβλίνω, "Σεμνή πρόταση ώστε να παύσουν τα τέκνα των φτωχών ν' αποτελούν βάρος για τους γονείς τους και τον τόπο και να καταστούν ωφέλιμα στην κοινωνία", μτφ. Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης, εκδ. Άγρα
 
............................Η λειτουργία τελειώνει μ'ένα καθορισμένο τύπο προσευχής που επαναλαμβάνουν και οι ιερείς και οι πιστοί . Διατυπώνεται με τέτοιο τρόπο, που ενώ τη λένε όλοι μαζί, ταιριάζει στον καθένα χωριστά. Είναι περίπου έτσι:

Ω Θεέ, Σε αναγνωρίζω σαν δημιουργό μου, κυβερνήτη μου και σαν πηγή όλων των αγαθών. Σ' ευχαριστώ για όλες τις ευλογίες Σου, μα ιδιαίτερα που μου επιτρέπεις να ζω στην πιο ευτυχισμένη απ' όλες τις κοινωνίες, και να πιστεύω αυτή τη θρησκεία που την θεωρώ πιο αληθινή από τις άλλες. Αν κάνω λάθος, κι αν κάποια άλλη θρησκεία ή κοινωνικό σύστημα είναι καλύτερα και πιο αρεστά σε Σένα, προσεύχομαι στην καλοσύνη Σου να μου τα γνωρίσεις, γιατί είμαι έτοιμος ν' ακολουθήσω όπου κι αν με οδηγήσεις. Μα αν το σύστημά μας είναι στ' αλήθεια το καλύτερο, και η θρησκεία μου η πιο αληθινή, τότε φύλαξέ με πιστό και στα δύο, κάνε ν' αποδεχτεί τον ίδιο τρόπο ζωής και την ίδια πίστη όλη η ανθρωπότητα,- εκτός αν οι διάφορες θρησκείες που υπάρχουν είναι θέλημα των ανεξιχνίαστων σκοπών Σου. Χάρισε μου καλό θάνατο, όταν θα με καλέσεις κοντά Σου. Δεν τολμώ να Σου ζητήσω να 'ναι αργά ή γρήγορα. Μα αν είναι θέλημά Σου, θα προτιμήσω να 'ρθω κοντά Σου με τον πιο οδυνηρό θάνατο, παρά να μείνω πολύ καιρό μακρυά Σου έστω και ζώντας την πιο ευχάριστη γήινη ζωή.

( σημείωση δική μου: πρόκειται για την προσευχή που κάνουν οι πιστοί στο τέλος της λειτουργίας στη φανταστική χώρα της Ουτοπίας)Thomas More, Η Ουτοπία, εκδ. Κάλβος

(μτφ. Γιώργος Καραγιάννης)* Thomas More (1478-1535) ήταν Άγγλος δικηγόρος, φιλόσοφος και πολιτικός. Έμεινε πιστός στην Καθολική Εκκλησία και γι' αυτό εκτελέστηκε. Ανακηρύχθηκε Μάρτυρας από τον Πάπα Πίο ΧΙ
 
"Δεν υπάρχει τεχνική της λήθης, βρισκόμαστε ακόμα σε αιτιατές φυσικές διαδικασίες - εγκεφαλικές αλλοιώσεις, αμνησία ή χειρωνακτικοί αυτοσχεδιασμοί, τι να πω, ταξίδια, αλκοόλ, υπνοθεραπεία, αυτοκτονία."

Ουμπέρτο Έκο, Το εκκρεμές του Φουκώ
 
Top