Εχεις αϋπνία, κι αρχίζεις να κόβεις τα φύλλα ενός βιβλίου που σου χάρισαν προχτές...Γ. Μπ. Γέητς, Ο Θάνατος του Συνγκ. Πίνεις μια γουλιά τσάι και ξεκινάς να διαβάζεις και με το που διαβάζεις τις πρώτες γραμμές, σε συνάρτηση με τη διάθεσή σου φυσικά...κοκκαλώνεις...και να ένα αληθινό απόφθεγμα για μένα απόψε... που αφ’ ενός με κάνει λιώμα, αφ’ ετέρου με κάνει να σταματήσω το παραπέρα διάβασμα κρατώντας αυτό το απόφθεγμα στη σκέψη μου πριν τον ύπνο:
"Γιατί ο αγώνας να φτάσουμε την αλήθεια μας αφαιρεί τον οίκτο μας, και ο αγώνας να ξεπεράσουμε τα πάθη μας τον ξαναστήνει στα πόδια του;"
Ένας ταξιδιώτης!
Μα την πίστη μου, έχεις λόγο σοβαρό για νά 'σαι λυπημένος.
Φοβάμαι πως πούλησες τα δικά σου εδάφη για να δεις των άλλων.
Έτσι,
το νά 'χεις δει πολλά και να μην έχεις τίποτα,
είναι σαν νά 'χεις μάτια γιομάτα πλούτη
κι άδεια χέρια...
Η Ροζαλίντα, στο Όπως Αγαπάτε (As You Like It) του Ουίλιαμ Σαίξπηρ,
στην 1η Σκηνή της 4ης Πράξης.
One woman is fair, yet I am well;
another is wise, yet I am well;
another virtuous, yet I am well;
but till all graces be in one woman,
one woman shall not come in my grace.
Μια γυναίκα είναι όμορφη, κι εγώ καλά είμαι·
μια άλλη είναι σοφή, κι εγώ καλά είμαι·
μια άλλη είναι σεμνή, κι εγώ καλά είμαι·
μα μέχρι όλες οι αρετές να μαζευτούν σε μία,
εγώ δεν κάνω τη χάρη σε καμιά.
Οι αποτυχημένοι όπως και οι αυτοδίδακτοι έχουν πάντα ευρύτερες γνώσεις από τους επιτυχημένους.
Αν θες να είσαι νικητής, πρέπει να ξέρεις μοναχά ένα πράμα και να μη χάνεις χρόνο μαθαίνοντας τα πάντα, η απόλαυση της λογιοσύνης είναι αποκλειστικότητα των losers.
Όσο περισσότερα ξέρει ο άνθρωπος, τόσο λιγότερο καλά του έχουν πάει τα πράματα.
Τα λέει ο Έκο αυτά που το σπίτι του έτοιμο να καταρρεύσει από τους χιλιάδες τόμους που περιέχει -κι έχει διαβάσει επίσης-...
Έκο, σ' αγαπάμε, αλλά αυτά που λες, δεν θα τα πάρω και τοις μετρητοίς... κι αυτές οι γενικεύσεις, πια, και οι αφορισμοί... Case by case study, θα πρότεινα...
Δεν ξέρω τι λέτε, εγώ το βρήκα υπέροχο!!!
Άσε που είναι και μια παρηγοριά για τους χαμένους της ζωής το να σου αναγνωρίζεται ένα είδος λογιοσύνης! Δεν είναι και λίγο δα!
Κι ο μέγας Παπαδιαμάντης ένας λούζερ ήταν...