Αγαπημένα κινούμενα σχέδια μιας άλλης εποχής...

Πιάνω συχνά τον εαυτό μου να αναπολεί σε εποχές όπου και γω σαν παιδί, καθισμένη μπροστά από την τεράστια τηλεόραση, εκστασιασμένη με τις εικόνες που έβλεπα να ξετυλίγονται μπροστά μου, ταξίδευα σε μέρη μαγικά και ξέφευγα από την τόσο αθώα και απλή πραγματικότητα μου.

Μερικά από τα πιο αγαπημένα μου κινούμενα σχέδια ήταν της δεκαετίας του '80, η οποία περιλάμβανε τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής μου, αλλά όχι ότι τότε σταμάτησα να παρακολουθώ ανάλογα προγράμματα! :χαχα:
Μέχρι και σήμερα "κολλάω" όταν δω κάτι από την εποχή εκείνη και ειδικά μερικά που θεωρούνται πλέον κλασσικά, όπως της Ντίσνεϋ.

Από τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις που έχω, είναι να παρακολουθώ τα "Στρουμφάκια" (το βλέπω ακόμη και σήμερα).. και το "Μικρό μου Πόνυ"

Παλιά και αγαπημένα είναι επίσης το " Άμποτ και Κοστέλλο" καθώς και οι "Λώρελ και Χάρντυ" (μεταφορά του "Χοντρού και Λιγνού.. πολύ γέλιο!!) :χαχα:

Ακολουθούν οι "Περιπέτειες του Τεν-Τεν" και ο "Ποπάυ" με το σπανάκι του

Λατρεύω επίσης τον "Ροζ Πάνθηρα" με τις σκανδαλιές του και το "Ντένις ο Τρομερός"

Φυσικά οι "Παπιοπεριπέτειες" και οτιδήποτε σχετικό με Ντόναλντ και λοιπούς ήρωες και ίσως από τα κορυφαία κινούμενα για μένα, οι "Θάντερκατς"!!! :ρ

Κάποια άλλα όπως ο "Νιλς Χόλγκερσον" και η "Κάντυ- Κάντυ"
δεν ήταν και πολύ του γούστου μου.. :ανέκφραστος:

Για το τέλος άφησα τον "Τομ και Τζέρυ" και τον υπέρτατο "Αστυνόμο Σαΐνη"

Ακούω και τα δικά σας αγαπημένα κινούμενα σχέδια άλλων εποχών... :)))

(μην ακούσω σχόλια για ηλικίες παρακαλώ...)

Last edited by a moderator:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Ξεχασες τα :

Μαγια η μελισσα

Χαιντι

Η Πατυ (απο τα κουνελακια)

Η οδυσσεια του διαστηματος

Τα ρακουν

και αλλα γνωστα μεν, αλλα οχι πασιγνωστα :

Ο μυστικος κηπος

οι περιπετειες του μικρου κοαλα

Δικα μου αγαπημενα ειναι η καντυ, η οδυσσεια του διαστηματος, χαιντι, πατυ, στρουμφακια και φυσικα... ο Νηλς :)

αχ Ρεγινόρα, τι μου θυμιζεις τωρα! καθοτιν γεννημενη στα μεσα της δεκαετιας του 80 πολλα απο τα οσα αναφερεις τα θυμαμαι με μεγαλη αγαπη!!!

στρουμφακια,θαντερκατς κ για τακοριτσια το μικρο μου πονυ ηταν απο τα αγαπημενα μου!!!

και ενα αλλο μου αρεσε παρα πολυ με κατι πατατες,του οποιου την ονομασια δε μπορω να θυμηθω με τιποτα ομως!

αλλα που εχω να θυμαμαι ειναι αυτα:

μια φορα και εναν καιρο ηταν ο ανθρωπος (αγαπημενο καθως μου αρεσε παααρα πολυ να εξερευνω το τι περιειχε μεσα του ο ανθρωπος!!)

Χαιντυ, το οποίο το παρακολουθώ ακόμα που το βλεπει ο μικρος μου ανηψιος!!

το μικρο σπιτι στο λιβαδι, που αν κ δεν ηταν ακριβως κινουμενα σχεδια,ηταν παρα πολυ ομορφη ιστορια!!

σπορτ μπιλλυ (αυτο δεν το θυμαμαι παρ απολυ καλα,ηταν τοτε μαλλον στα "τελειωματα" του)

και βεβαια τα θρυλικα αρκουδακια της αγαπης!!(απο τα αγαπημενα!)

Last edited by a moderator:
Λόρι δεν τα ξέχασα, απλά δεν παρακολουθούσα τα συγκεκριμένα που αναφέρεις. :)))

Σούπερ-αγαπημένο σαν νήπιο (απ'ότι λέει η μάνα μου) ήταν και ο "Γούντυ ο Τρυποκάρυδος"

Transformers
Υποβρύχιο κεραυνός
Captain Harlock
Voltron
Voltar
Kabamaru
Goal
Φρουτοποιία
Κάπου Κάπως Κάποτε
Του κουτιού τα παραμύθια

Και θα σταθώ στο Φρου φρου που έβαλε ο κάποιος! Μαμάτο!

Οι Θάντερκατς, όσο κι αν σήμερα ακούγεται απίστευτο, στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκαν ως κινούμενα σχέδια για μεγάλους και προβάλλονταν στις δέκα το βράδυ! Ήταν τα πρώτα κινούμενα σχέδια τέτοιου τύπου (υπερήρωες κ.λπ.) που έρχονταν στην Ελλάδα.

Κικ, απ' όσα ανέφερες συμφωνούμε απόλυτα στα: Στρουμφάκια (πολύυυ μεγάλη τρέλα, μέχρι και κόμιξ έφτιαχνα μ' αυτά), Ροζ Πάνθηρα, Ντένις ο τρομερός, Οι παπιοπεριπέτειες (πολύ καλή μεταφορά των ιστοριών του Μπαρξ, εξαιρετικό σχέδιο, κι ένας υπέροχος Σκρουτζ), Τομ και Τζέρι (τρελαίνομαι ακόμα και σήμερα), Αστυνόμος Σαΐνης (θεϊκός Τάσος Κωστής στη φωνή του Σαΐνη).

Ο Ποπάι ποτέ δεν με τρέλαινε, ούτε ως καρτούν ούτε ως κόμιξ, αν και τον έβλεπα ψιλοευχάριστα αν τύχαινε.

Τον Τεντέν δεν τον συμπαθούσα, άσε που δεν τον είχα γνωρίσει ακόμα στην κομιξική μορφή του (μόνο μετά τα είκοσί μου πρωτοδιάβασα ιστορίες του). Σήμερα τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση.

Ο Νιλς Χόλγκερσον μπαίνει κι αυτός στα αγαπημένα: με γοήτευε ιδιαίτερα το ιπτάμενο ταξίδι του από τη νότια Σουηδία μέχρι τη Λαπωνία. Και θυμάμαι ότι είχα κλάψει πάρα πολύ στο τελευταίο επεισόδιο, πράγμα που δεν μου είχε συμβεί ποτέ με κανένα άλλο καρτούν.

Μερικά ακόμα που έβλεπα μανιωδώς:

Γούντι ο τρυποκάρυδος (Woody Woodpecker)!

Ο τρελολύκος κι ο πονηρολαγός, όπως το λέγαμε στην Ελλάδα. Πρωτότυπος τίτλος: Nu pogodi! (Ну, погоди!) ένα σοβιετικό καρτούν στα πρότυπα του Τεξ Άβερι. Πολύ απολάμβανα και τη μουσική τίτλων (π.χ. εδώ, στο 1:48)

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες: μιλάμε για ΤΡΕΛΟ κόλλημα. Αυτό το καρτούν ήταν για μένα η αρχή για πολλά: την αγάπη για τα ταξίδια, για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς του κόσμου, αλλά και τη λογοτεχνία, διότι μου έδωσε το έναυσμα να διαβάσω τον πρώτο μου Ιούλιο Βερν. Εδώ είναι οι αγγλικοί τίτλοι αρχής. Δυστυχώς δεν βρίσκω τους μεταγλωττισμένους ελληνικούς...

Ανέφερα πριν λίγο τον Τεξ Άβερι (ή Έιβερι) και τα καρτούν της MGM (π.χ. αυτά με πρωταγωνιστή τον Ντρούπι): για μένα αυτά αποτελούν τα πιο τρελά καρτούν στην ιστορία του είδους. Απίστευτη ζωντάνια και φευγάτο χιούμορ, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι σχεδόν 70 ετών. Δύο πολύ αγαπημένα μου επεισόδια:
Bad Luck Blackie
Dumbhounded (με τον Ντρούπυ)

Της ίδιας εποχής είναι και πολλά μικρά καρτούν με ήρωες του Ντίσνεϊ, που προβάλλονταν στην Ελλάδα ως Μίκυ και Ντόναλντ. Μερικά επεισόδια που λατρεύω:
Donald's Tire Trouble (ίσως το πιο αγαπημένο μου επεισόδιο με τον Ντόναλντ)
Goofy Gymnastics (ο Γκούφυ γυμνάζεται)
Snowball War (Ντόναλντ και ανίψια παίζουν χιονοπόλεμο)

Ουφ, δεν γράφω άλλα γιατί όλο μου έρχονται διάφορα στο μυαλό!!

Last edited:

Αγαπημένο παιδικό..Ρέξιο!!Η μουσική στην αρχή κάθε επεισοδίου έχει χαραχτεί στη μνήμη μου..

Μπόλεκ και Λόλεκ φυσικά αγαπημένο!!

Μούμινς..εντάξει και τι δεν θα έδινα να το ξαναδώ!!

Μπανάνες με πιτζάμες :γιούπι:

Ντίτζιμον..εντάξει αυτό το έψαξα στο ίντερνετ και το ξαναείδα απο την αρχή..απλά το αγαπώ όπως το αγαπούσα παιδάκι :))))

Τάρο ο γιός της δράκαινας,πολύ αγαπημένο και αυτό αν και τώρα που μεγάλωσα και το ξαναείδα είχε πολλές ακατάλληλες εικόνες για μικρά παιδάκια :χαχα:

Μπαμπάρ ακόμα ένα παιδικό που λάτρευα και που η μουσική στην αρχή επίσης έχει χαραχτεί στην μνήμη μου και όποτε την ακούω νιώθω ξανά παιδάκι..

Sailor moon..εντάξει απλά :προσκυνώ:

Βαβουροπατάτες :γιούπι:
Επίσης πολλά αγαπημένα απο αυτά που ήδη αναφέρατε κι εσείς ,καντυ κάντυ ,χάιντι,το μικρο σπιτι στο λιβαδι, τεν τεν και πολλά αλλά απο αυτά που είπατε..
Θα επανέλθω στο νήμα καθως δεν τελείωσα με τα αγαπημένα μου αλλά λέω προς το παρόν να αφήσω και κανέναν άλλο να γράψει :χαχα:
(στην παρακάτω εικόνα είναι ένα παιδικό που το βρήκα όταν έκανα αναζήτηση για της βαβουροπατατες και θυμάμαι ότι το έβλεπα και το αγαπούσα κι αυτό πολύ :γιούπι: αλλά δεν θυμάμαι πως λέγεται ρίξτε μια ματιά και αν θυμάται κανείς ας μου πει...)

Υ.Γ βρε Ρεγινόρα τι ωραίο νήμα που άνοιξες πάλι!!:γιούπι:

(στην παρακάτω εικόνα είναι ένα παιδικό που το βρήκα όταν έκανα αναζήτηση για της βαβουροπατατες και θυμάμαι ότι το έβλεπα και το αγαπούσα κι αυτό πολύ :γιούπι: αλλά δεν θυμάμαι πως λέγεται ρίξτε μια ματιά και αν θυμάται κανείς ας μου πει...)

Υ.Γ βρε Κικ τι ωραίο νήμα που άνοιξες πάλι!!:γιούπι:

Μαργαρίτα, εαν θυμάμαι καλά το παιδικό που αναφέρεις ήταν οι "φωτεινούληδες?"πολυ ομορφο και αυτο πραγματι!!ποσα υπηρχαν ομως κ δε τα θυμομαστε καλα ε?

α μπραβο οι βαβουροπατατες που ανεφερες,αυτο εψαχνα και εγω παραπανω,εψαχνα το ονομα τους κ μου ειχε κολλησει δεν το εβρισκα(κατι με πατατες χαχα)

Μήπως λεγόταν το κουκλάκι αγκαλίτσας και το παιδικό οι φωτεινούληδες;;Θα το ψάξω και θα σας πω γιατί κι εγώ μπερδεύτηκα :χαχα:

Σωστή και η Ανναμου, στην ουσία το ίδιο πράγμα λέμε. Δείτει και σ' αυτό το φόρουμ, όπου συζητούν για τα κουκλάκια. Εγώ πάντως το θυμάμαι να διαφημίζεται ως «Αγκαλίτσας φωτεινούλης», και το πρόσωπό του άναβε όταν τον πίεζες στην κοιλιά. Ήταν για να κρατάει συντροφιά στα νήπια, ειδικά όταν φοβούνταν στο σκοτάδι.

Οι Μπανάνες με (μ)πιτζάμες είναι από τα πιο άκυρες ιδέες που έχω δει σε καρτούν! :μουάχαχα:

Μπράβο που θυμηθήκατε και το Ο Φρου-Φρου κι ο ξυλουργός, το θεωρούσα πολύ γλυκιά σειρά και την έβλεπα πολύ ευχάριστα, όσο κι αν με ψιλοεκνεύριζε η φωνή του Φρου-Φρου. Τώρα διαπιστώνω για πρώτη φορά ότι διαδραματιζόταν στο Μόναχο!

Last edited:
Να συμπληρώσω τα

Jumaru
Saber Rider
Rambo
Zone Raiders
Masks
και φυσικά το τεράστιο Dragonball.

Πιτσιρικάς είχα δει σε VHS ένα που λεγόταν "Αστομαχητές", νομίζω ότι δεν έχει παίξει σε TV. Ήταν τρεις πρωταγωνιστές με κάτι ιπτάμενες μηχανές και όπλα με λέιζερ, υπάρχει περίπτωση να το θυμάται κανείς; (Δεν είναι το saber rider)

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κάμποσα κινούμενα σχέδια και τότε που συντρόφεψαν την παιδική μας ηλικία. Τέλη ’70, αρχές ’80, η δική μου.

Θυμάμαι, για παράδειγμα το Μπόλεκ και Λόλεκ.

Την "Ομάδα Τζι" και τον κακό Ζόλταρ:
[video=youtube;e2jjCMgGOYw]http://www.youtube.com/watch?v=e2jjCMgGOYw[/video]

Την "Οδύσσεια του Διαστήματος"
[video=youtube;GQUuEPSQ8IM]http://www.youtube.com/watch?v=GQUuEPSQ8IM[/video]

Την "Χάιντι"
[video=youtube;YTKGpsnEqQA]http://www.youtube.com/watch?v=YTKGpsnEqQA[/video]

Νομίζω πως τα Σάββατα μεσημέρι βλέπαμε το "Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον"

Σαν δικά μου αγαπημένα, πάντως, μάλλον θα έβαζα το "Μια Φορά Κι Έναν Καιρό Ήταν Ο Άνθρωπος"
[video=youtube;dZtriR5eWjM]http://www.youtube.com/watch?v=dZtriR5eWjM[/video]

Και το πολύ μαγικό "Ο Μυστικός Σιδηρόδρομος"
[video=youtube;5ztWAYMcSZ8]http://www.youtube.com/watch?v=5ztWAYMcSZ8[/video]

:)

Τον Αγκαλίτσα- Φωτεινούλη τον είχα και εγώ! (το παιδικό δεν το παρακολουθούσα όμως)...

Όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρατε, συμφωνώ με το "Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος". Εκπληκτική σειρά, ιδιαίτερα επιμορφωτική για τα παιδιά, αλλά νομίζω την έβλεπα από τα 10 και μετά.

Επίσης συμφωνώ με τον Λάγνο για το "Μπανάνες με πυτζάμες"! :χαχα:

Τα περισσότερα παλιά κινούμενα πάντως βλέπω ότι βγαίνουν σε επανεκδόσεις. Ένα ακόμη που πέτυχα πρόσφατα ήταν η ανανέωση των "Μικρών Πόνυ" που έγινε "My Little Pony Tales ", το "Popeye and Son", το "Scooby-Doo, Where Are You!" που έγινε "Scooby-Doo and Scrappy-Doo" κ.α.

Επίσης αγαπημένο της εποχής του '70 ήταν το "Lassie's Rescue Rangers "

[video=youtube;B0B5jG63WxE]http://www.youtube.com/watch?v=B0B5jG63WxE[/video]

@Νπαπς... :χαχαχα:

Τι μου θυμήσατε τώρα!

Η αγαπημένη μου σειρά ήταν το "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος", ήμουν φανατική θαυμάστρια του μαέστρου,

δεύτερη η "Οδύσσεια του Διαστήματος"

και τρίτη ο "sport Billy"

Έβλεπα ακόμα "Αστυνόμο Σαίνη", "Χάιντι", "Φρου Φρου" και "Κάντυ Κάντυ". Πάντως τους Μπόλεκ και Λόλεκ πρώτη φορά τους είδα έγχρωμους σε αυτό το νήμα και μου άρεσαν. :)

Last edited:
Πωπω... ρετρό κατάσταση! Γουστάρω! Ας συνεισφέρω κάτι... :
Σάγκμα(το τραγούδι των πειρατών ελληνική έκδοση) και το αυθεντικό γαλλικό
Γιαπωνέζικα παραμύθια (έχω μια φίλη που έχει μάθει απ'έξω τα λόγια...)
Νταρντακάν (δε βρήκα την ελληνική έκδοση της εισαγωγής...)
Count Duckula (Iiiigooooor!)
Nu pogodi (αυτό με το λύκο και το λαγό...)
Σνόρκελς (τα θαλάσσια στρουμφοειδή με τον αναπνευστήρα καρφωμένο στην κράνα, κατά τoν Mikeius)

Και ένα ξεκαρδιστικό αφιέρωμα στο συγκεκριμένο θέμα...(1ο μέρος, 2ο μέρος)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μαγοι και Δρακοντες, εμπνευσμενο απο τα συμπαντα των παιχνιδιων/βιβλιων Dungeons and Dragons

Οι Πειρατες της Μαυρης Θαλασσας

Κοναν ο Βαρβαρος

Μπατμαν

Dragon's Lair (δεν εχει προβληθει στην Ελλαδα)

Last edited: