Αγαπημένα κινούμενα σχέδια μιας άλλης εποχής...

Μαργαρίτα, η νηπιακή ηλικία είναι ιδανική για απορρόφηση πληροφοριών από τα παιδιά. Δεν είναι κακό να μάθουν δυο-τρεις λεξούλες στα αγγλικά, μέσα από το παιχνίδι. Δεν τα υποχρεώνεις να το κάνουν σε στυλ εκμάθησης, απλά διασκεδάζουν και μαθαίνουν ταυτόχρονα. :) Άσε που τα ερεθίσματα είναι τόσα πολλά πλέον για τα σημερινά παιδιά, που αναγκαστικά και μη, αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα πράγματα από ότι εμείς παλαιότερα. :)

Αυτοι οι μικροι Αινσταιν ειναι σαν την Ντορα?Γιατι τωρα που τελειωσα ολα τα επεισοδια how i met your mother κατι πρεπει να βρω να βλεπω :ρ

Αυτοι οι μικροι Αινσταιν ειναι σαν την Ντορα?Γιατι τωρα που τελειωσα ολα τα επεισοδια how i met your mother κατι πρεπει να βρω να βλεπω :ρ
Σοφκι ειδες και το τελευταιο που παιχτηκε χθες; Σ'αρεσε; Εγω δεν ενθουσιαστηκα...

Πάντοτε εχει καλά και άσχημα κινούμενα σχέδια. Όμως σημερινά παιδικά οπως "Ο Μαστοράκος", "Οι Μικροί Αϊνστάιν" και κάποια άλλα, είναι απλά ασυναγώνιστα.

Αυτα πού προβαλλονται; Διοτι θυμαμαι οτι στα παιδικα μου χρονια, ολα τα καναλια μεχρι τις 12-1 ειχαν κινουμενα σχεδια. Ενω τωρα ενα Σταρ βαζει μονο μερικα παιδικα και αυτα ειναι για τα σκουπιδια.

Τα έχει βάλει κατά καιρούς η ΕΤ-1 στο πρόγραμμά της. Το ίδιο κανάλι βάζει παιδικό πρόγραμμα καθημερινά από τις 8-10. Εκεί προβάλλεται ο "Άρθουρ" που αναφέρθηκε παραπάνω, καθώς και ο "Μικρός Νικόλας" τώρα (που είναι τέλειο)! :)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έχουν χαλάσει όλα τα καλά παιδικά μικι,γουινι κλπ και τα κάνανε ντεμέκ εκπαιδευτικά στο στυλ της Ντόρας...
δεν είναι "ντεμέκ εκπαιδευτικά".. επιτέλους, είναι πραγματικά εκπαιδευτικά. Είναι προφανές πως σε πολλά παιδικά όπως η Ντόρα, το στήσιμο γίνεται με κέντρο την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Αυτά είναι που δεν μου αρέσουν (μαστοράκος κλπ) και βλέπω πως και τα αδέλφια μου δεν τα προτιμούν.Όταν είσαι παιδάκι τουλάχιστον αυτό ένιωθα εγώ,έχεις χρόνια να μάθεις πολλά πράγματα δεν βρίσκω λόγο να σου μάθει η Ντόρα αγγλικά απο τα 4.
Από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει λόγος για οτιδήποτε. Όπως και να έχει, εγώ μαθαίνω στον γιο μου Αγγλικά από τα 4, είναι μια προσωπική μου επιλογή, και πάμε πολύ καλά. Φυσικά, τα πάντα τα μαθαίνουμε σαν κάτι το φυσικό και σαν παιχνίδι. Ούτως ή άλλως ένα παιδί επενδύεει πολύ χρόνο σε παιχνίδι ή θέαση τηλεόρασης. Γιατί να μην έχει ένα μέρος αυτών εκπαιδευτικό χαρακτήρα;

αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν παιδικά που η παύση που κάνουν σε μια ερώτηση περιμένοντας και καλά να απαντήσει είναι για γέλια (εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσει).
Λέμε πως το πρόβλημα με την τηλεόραση είναι πως κάθεσαι και μοναχά δέχεσαι. Εδώ, πρώτη φορά στα σημερινά παιδικά, ενισχύεται η αίσθηση του διαλόγου και της συμμετοχής. Ρωτάει π.χ. η Ντόρα "τί σου άρεσε περισσότερο σήμερα;" και βλέπω τον γιο μου (στην παύση που δεν σου αρέσει) να απαντάει "εμένα μου άρεσε περισσότερο εκεί που το αυτοκίνητο πέρασε τα εμπόδια" και απαντά με ένα φιλικό γέλιο η Ντόρα λέγοντας "κι εμένα". Ή σε κάποιο σημείο προτείνει η Ντόρα στο παιδί να κουνήσει τα χέρια ή να κάνει κάποια άλλη κίνηση για να βοηθήσει κάποιον στο επεισόδιο και το παιδί συμμετέχει. Εσένα σου μοιάζουν χαζά, Μαργαρίτα, αλλά είναι φτιαγμένα πολύ σωστά.

Το "Μια Φορά κι Έναν Καιρό ήταν ο Άνθρωπος" ήταν από τα λίγα κινούμενα σχέδια που είχαν εκπαιδευτική αξία. Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερα και μάλλον καλύτερα.
:ναι:

Σόφκι: "Οι Μικροί Αϊνστάιν" είναι απλά κο-ρυ-φή για εμένα. Κάθε φορά πιάνουν ένα θέμα κλασικής μουσικής και κάποιο γνωστό έργο τέχνης (π.χ. κάποιον πίνακα του Βαν Γκογκ) και το εντάσσουν πανέξυπνα μέσα σε μια ιστορία. Το παιδί κάνει γνωριμία με τις τέχνες, τις επιστήμες και τον κόσμο. Κεντρικό είναι το μήνυμα της συνεργασίας καθώς και μια θετική ματιά στην διαφορετικότητα καθώς, αν προσέξει κανείς, τα παιδιά ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα λαών και το καθένα έχει κι ένα διαφορετικό ταλέντο.

Εντάξει Φάρε είναι και θέμα γούστου εσύ τα βρίσκεις καλά και στο γιο σου αρέσουν εμένα πάλι δεν μου αρέσουν καθόλου,γενικά αυτό το στυλ το βρίσκω αστείο.Όπως και δεν συμφωνώ στο να μαθαίνει ένα παιδί αγγλικά όταν είναι 4 χρονών εσύ το θεωρείς σωστό και το κάνεις εγώ πάλι όχι.Κατά την άποψη μου είναι καλύτερα να βλέπει κάτι ένα παιδί και να χαλαρώνει το μυαλό του παρά να μαθαίνει αγγλικά μέσω της Ντόρας.Χίλιες φορές ένα παιδικό που να σου μαθαίνει αξίες όπως η φιλία και άλλα τέτοια παρά αυτό,πιστεύω είναι πιο χρήσιμο κάτι τέτοιο έστω και μέσω της τηλεόρασης παρά όλα αυτά.Έχει χρόνια ένα παιδί να μάθει,προτιμώ να επενδύσω χρόνο για να παίξω μαζί του παρά για να δει κάτι τέτοιο.Και ας μη ξεχνάμε πως στα συγκεκριμένα θέματα καλύτερος κριτής είναι ένα παιδί και θα παρακολουθήσει ένα παιδικό μόνο αν του αρέσει και δεν έχει το μυαλό να κρίνει αν θα δει κάτι επειδή του μαθαίνει διάφορα γιατί προφανώς ένα μικρό παιδάκι δεν το απασχολεί αυτό.
(να τονίσω πως μιλάω κυρίως για ηλικίες μέχρι 6 ετών )

Last edited:
Κοιτα Μαργαριτα..Ηαληθεια ειναι πως και εγω τα κοροιδευω....Η διαφορα ειναι οτι εμεις ειμαστε 20 και οχι 4...Και τα αγγλικα που τους μαθαινει η ντορα δεν ειναι επιπεδου proficiency ειναι απλα ενα ερεθισμα γλωσικο.....Οπως το να βαουν τα σωστα κυβακια στην σωστη τρυπα οταν ειναι 1,5....Πιστευω και εγω πως ειναι πολυ διδακτικα παντως...

Φυσικά και δεν είναι επιπέδου proficiency απλά κατα τη γνώμη μου δεν είναι και απαραίτητο να μαθαίνει ένα παιδί αγγλικές λεξούλες όταν καλά καλά δεν ξέρει την ελληνική γλώσσα.

Μαργαρίτα, κατά τη γνώμη μου μπερδεύεις δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο είναι το γούστο, και έχεις κάθε δικαίωμα να μην σου αρέσει, είτε σε σένα, είτε στα αδερφάκια σου, και άλλο αν ένα πρόγραμμα είναι πραγματικά εκπαιδευτικό ή όχι. Και, όπως και να το κάνουμε, η Ντόρα και άλλα παρόμοια προγράμματα είναι. Επίσης, το παιδί δεν τα προσλαμβάνει όλα αυτά σαν μάθημα, αλλά σαν παιχνίδι, νιώθει ότι συμμετέχει σε μια διαδικασία με την αγαπημένη του ηρωίδα και αυτό του δίνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Μαζί με την επιβράβευση του γονιού, το "μάθημα" γίνεται για το παιδί αντικείμενο χαράς.

Επίσης, διαφωνώ στο ότι το παιδί στα 4 χρόνια του δεν ξέρει καλά-καλά την ελληνική γλώσσα. Την ξέρει σχεδόν τόσο καλά όσο εσύ. Πιθανώς να μην μπορεί να χειριστεί την γραπτή μορφή της, αλλά την αντιλαμβάνεται πλήρως όταν την ακούει και είναι απόλυτα ικανό να ανταποκριθεί. Ας μην ξεχνάμε πως παιδιά που είναι δίγλωσσα μαθαίνουν από βρέφη ταυτόχρονα διαφορετικές γλώσσες και τις χειρίζονται εξίσου καλά.

Από κει και πέρα, αν μιλάμε για θέμα γούστου μόνο, είναι άλλη ιστορία. :)

Last edited:
Εγω δεν την μπορω καθολου τη Ντορα, μου φαινεται πολυ χαζο παιδικο.. αλλα δεν ξερω ποσο μπορει να αρεσει σε ενα μικρο παιδακι που δεν εχει κ τοσο δικη του κριση κ θα εντυπωσιαστει απλα με τα χρωματα κ τα παιχνιδακια. Παντως εγω το δικο μου παιδι (πρωτα ο Θεος) θελω να του διαβαζω Χαρι Ποτερ απο μικρο (τα πρωτα που δεν ειναι πολυ τρομακτικα :ρ ), να του μαθαινω λεξεις στα ελληνικα κ στα γαλλικα ταυτοχρονα οταν θα το μαθαινω να μιλαει και οσον αφορα την τηλεοραση δεν θα ηθελα να βλεπει και τοσο... Λετε να το καταστρεψω το παιδι μου; :ντροπή:

Εμένα θα βλέπει Naruto και Dragonball ενώ παράλληλα θα μαθαίνει Ιαπωνικά! (τώρα καταλαβαίνεται γιατί δεν θέλω παιδιά)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
και φυσικά, ο καιρός θα δικαιώσει τις γονικές επιλογές μας.. :)

Αχ, τί ωραία παιδικά που μου θυμίσατε! :γιούπι: :γιούπι: :γιούπι:

Δεν ξέρω αν το προσπέρασα, αλλά δεν είδα να αναφέρεται το (κατακαημένο) Κογιότ με το (εκνευριστικό) Μπιπ-Μπιπ! Από τα παιδικά που κάθε φορά γελάω πολύ! :)))

[video=youtube;fsD-sePT3tY]http://www.youtube.com/watch?v=fsD-sePT3tY[/video]

Υ.Γ. Εγώ δεν αντέχω καθόλου τον Μπομπ Σφουγγαράκη. Μου φαίνεται τελείως ανόητο παιδικό. :μαναι:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Τι ωραία αυτή η σελίδα Λορένα... Μικρή είχα τρελό κόλλημα με την ταινία "Τόμπι Τούμπα" την οποία και έβλεπα κάθε μέρα. Τώρα που τη θυμήθηκα βρήκα κανά δυο κλιπάκια μόνο στο youtube.
[video=youtube;6rAUYM_xfZ4]http://www.youtube.com/watch?v=6rAUYM_xfZ4[/video]

Εγώ επειδή είμαι παιδί του 90' ,έφαγα τα νιάτα μου:χαχα: με disney club και φυσικά POKEMON!!!
Πίκατσου διαλέγω εσένα!!!
[video=youtube;JuYeHPFR3f0]http://www.youtube.com/watch?v=JuYeHPFR3f0[/video]

Ας μην ξεχνάμε πως οι σύντομες (συνήθως 7 ή 8 λεπτών) ταινιούλες εταιρειών όπως Warner Brothers (Μπαγκς Μπάνι, Σιλβέστερ και Τουΐτι, Κογιότ κ.λπ.), Disney (Ντόναλντ, Μίκυ, Γκούφη κ.λπ.), ή MGM (Ντρούπι, Τομ και Τζέρι), προέρχονται οι περισσότερες απ' τη δεκαετία του '40 ή των αρχών του '50, και απευθύνονταν πολύ περισσότερο σε ενηλίκους παρά σε παιδιά - πράγμα που φαίνεται κι απ' το πολύ προχωρημένο και φευγάτο χιούμορ ορισμένων απ' αυτές. Οι ταινιούλες αυτές προβάλλονταν στους κινηματογράφους, κατά κανόνα αμέσως πριν αρχίσει η κυρίως ταινία που πήγαινε να δει κανείς. (Ο κόσμος τότε δεν είχε ακόμα τηλεόραση στο σπίτι του.)

Αν δηλαδή κάποιος έκανε τη βραδινή του έξοδο π.χ. το 1943 (στην Αμερική), με στόχο να δει τη νέα, πολύκροτη ταινία με τον Μπόγκαρτ, το πρώτο πράγμα που θα έβλεπε όταν έσβηναν τα φώτα δεν θα ήταν η Καζαμπλάνκα, αλλά οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών, καθώς και μία ταινία με τον Μπαγκς Μπάνι, ή με τον Ντόναλντ, ή με τον Ντρούπι. Και μετά ξεκινούσε η ταινία.

Last edited:
Δεν ξέρω αν το προσπέρασα, αλλά δεν είδα να αναφέρεται το (κατακαημένο) Κογιότ με το (εκνευριστικό) Μπιπ-Μπιπ! Από τα παιδικά που κάθε φορά γελάω πολύ! :)))
Για μένα, μακράν το καλύτερο :)

Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν ότι στο τελευταίο (προφανώς) "επεισόδιο" της σειράς, το Κογιότ καταφέρνει να συλλάβει και να φάει επιτέλους το Μπιπ-Μπιπ (εκτός αν πρόκειται για επεισόδιο-"μούφα"). Όταν το είχα δει, σοκαρίστηκα για δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν για το ίδιο το γεγονός της σύλληψης του Μπιπ-μπιπ και ο δευτερος για το ότι η παγίδα που είχε στήσει το κογιότ για να το συλλάβει ήταν μια απο τις συνηθισμένες, όχι δηλαδή κάτι το πολύ ιδιαίτερο, ακόμα και απλοϊκή θα έλεγα σε σχέση με τις χιλιάδες που είχαν αποτύχει...
Μάλλον οι παραγωγοί είχαν ξεμείνει απο ιδέες...