Αν και το έχω αναφέρει και παλαιότερα, εντούτοις ας καταχωρηθεί και εδώ πως για μένα ο αγαπημένος μου ντετέκτιβ ήταν ο
Έλλερυ Κουήν.
Ως έφηβος διάβαζα ανελλιπώς τις ιστορίες του και είχα μάλιστα επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό από τον ήρωα (και συγγραφέα) των διηγημάτων του, ώστε όταν με ρωτούσαν τι επάγγελμα θα ακολουθήσω εγώ έλεγα: "ιδιωτικός ντετέκτιβ".

(Η Βικιπαίδεια αναφέρει εσφαλμένα πως τα διηγήματα του πρωτοκυκλοφόρησαν στην χώρα μας από τις εκδόσεις Διόπτρα το 1983, αφού εγώ θυμάμαι να τα διαβάζω γύρω στα τέλη του '70 από τις εκδόσεις Βίπερ).
Ο Έλλερυ Κουήν είναι το το ψευδώνυμο δύο νεοϋορκέζων συγγραφέων (
Frederic Dannay (20 Οκτωβρίου 1905 - 3 Σεπτεμβρίου 1982) και
Manfred Bennington Lee (11 Ιανουαρίου 1905 - 3 Απριλίου 1971), αλλά και το όνομα του κύριου χαρακτήρα στα βιβλία τους.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς, η νουβέλα: "
The Roman Hat Mystery", εκδόθηκε το 1929, μετά την αποτυχημένη συμμετοχή της σε έναν διαγωνισμό ιστοριών μυστηρίου. Το τελευταίο, "
A Fine and Private Place", εκδόθηκε το 1971. Στις αρχές της δεκαετίας του '40, ίδρυσαν, επίσης, το περιοδικό "
Ellery Queen's Mystery Magazine", το οποίο διηύθυνε μέχρι το 1981 ο Frederic Dannay και άσκησε τεράστια επίδραση στο είδος του, καθώς η έκδοσή του συνεχίζεται μέχρι σήμερα (Dell Magazines).
Κατά πόδας ακολουθεί ο
Δικαστής Τι (γνωστός και ως Σέρλοκ Χόλμς της Αρχαίας Κίνας)
και οι βοηθοί του, Mα Γιούνγκ, Aστυνόμος Xουνγκ και Tσιάο Tάι,του
Robert Van Gulik.