Αγαπημένοι ντεντέκτιβ

Μου αρεσουν πολυ τα αστυνομικα μυθηστορηματα και ειπα να ανοιξω ενα νημα για τους αγαπημενους μας λογοτεχνικους ηρωες που λυνουν μυστηριες υποθεσεις. Για εμενα ο καλυτερος ειναι ο Ντιπεν, ηρωας του Ποε. Μετα ακολουθει ο γνωστος σε ολους Σερλοκ Χολμς του Σερ Αρθουρ Ντουλ, ο οποιος εχει αντιγραψει πολλα στοιχεια απο τον Ποε. Μου αρεσει αρκετα ο Ηρακλης Πουαρω της Αγκαθα Κριστι και τελος ο Πεπε Καρβαλιο του Μανταμπλαν.
 
Πολύ καλή η σκέψη σου Τραβιάτα!
Λοιπόν, αγαπημένοι μου και στην κορυφή ο Σέρλοκ Χολμς και ο Ηρακλής Πουαρώ, έπεται η Μις Μαρπλ ενώ από τους πιο σύγχρονο θα έλεγα ο Δέκιος Καικίλιος Μέτελλος ο Νεότερος του Maddox και ο Ρογήρος της Kate Sedley.
Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι αντιπαθώ ιδιαίτερα όλους αυτούς τούς νέους ντετέκτιβ που η υπόθεση χάνεται ανάμεσα στα υπαρξιακά / οικογενειακά / φιλοσοφικά / εξαρτησιακά τους προβλήματα ιδίως όταν στο τέλος αφήνουν έρμαια τη λύση της υπόθεσης να πλανάται σαν φάντασμα
 
Αν και το έχω αναφέρει και παλαιότερα, εντούτοις ας καταχωρηθεί και εδώ πως για μένα ο αγαπημένος μου ντετέκτιβ ήταν ο Έλλερυ Κουήν.Ως έφηβος διάβαζα ανελλιπώς τις ιστορίες του και είχα μάλιστα επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό από τον ήρωα (και συγγραφέα) των διηγημάτων του, ώστε όταν με ρωτούσαν τι επάγγελμα θα ακολουθήσω εγώ έλεγα: "ιδιωτικός ντετέκτιβ". :ναι:
(Η Βικιπαίδεια αναφέρει εσφαλμένα πως τα διηγήματα του πρωτοκυκλοφόρησαν στην χώρα μας από τις εκδόσεις Διόπτρα το 1983, αφού εγώ θυμάμαι να τα διαβάζω γύρω στα τέλη του '70 από τις εκδόσεις Βίπερ).

Ο Έλλερυ Κουήν είναι το το ψευδώνυμο δύο νεοϋορκέζων συγγραφέων (Frederic Dannay (20 Οκτωβρίου 1905 - 3 Σεπτεμβρίου 1982) και Manfred Bennington Lee (11 Ιανουαρίου 1905 - 3 Απριλίου 1971), αλλά και το όνομα του κύριου χαρακτήρα στα βιβλία τους.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, η νουβέλα: "The Roman Hat Mystery", εκδόθηκε το 1929, μετά την αποτυχημένη συμμετοχή της σε έναν διαγωνισμό ιστοριών μυστηρίου. Το τελευταίο, "A Fine and Private Place", εκδόθηκε το 1971. Στις αρχές της δεκαετίας του '40, ίδρυσαν, επίσης, το περιοδικό "Ellery Queen's Mystery Magazine", το οποίο διηύθυνε μέχρι το 1981 ο Frederic Dannay και άσκησε τεράστια επίδραση στο είδος του, καθώς η έκδοσή του συνεχίζεται μέχρι σήμερα (Dell Magazines).

Κατά πόδας ακολουθεί ο Δικαστής Τι (γνωστός και ως Σέρλοκ Χόλμς της Αρχαίας Κίνας) και οι βοηθοί του, Mα Γιούνγκ, Aστυνόμος Xουνγκ και Tσιάο Tάι,του Robert Van Gulik.
 
Last edited:
Ένας είναι ο υπέρτατος, ο ένας και μοναδικός ντετέκτιβ. Σέρλοκ Χολμς. Όλοι οι άλλοι απλά ακολουθούν την σκιά του.
 
Ο Φίλιπ Μάρλοου είναι με διαφορά ο αγαπημένος μου.Επίσης μου αρέσει πολύ ο καλοφαγάς Σάλβο Μονταλμπάνο του Καμιλέρι και ο μελαγχολικός Κουρτ Βαλάντερ του Μάνκελ.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ο αγαπημένος μου ντετέκτιβ δεν είναι λογοτεχνικός, αλλά τηλεοπτικός: Ο Άντριαν Μονκ. Μετά ο Πουαρώ.
 
Οι δικοί μου αγαπημένοι ντεντέκτιβ δυστυχώς δεν προέρχονται από τη λογοτεχνία.Είναι οι Ντυπόν και Ντιπόν οι οποίοι είναι συνεργάτες του Τεντεν (από το γνωστό κόμικ) Μικρή διάβαζα σαν τρελή τις περιπέτειές του και με έχουν σημαδέψει :ντροπή:Ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω διαβάσει καθόλου Σερλοκ Χολμς,δεν ξέρω πως αλλά δεν έχει τύχει,σίγουρα όμως περιλαμβάνεται στα βιβλία που θα διαβάσω σύντομα !! Ελπίζω να μου αρέσει γιατί το περιμένω πως και πως !!!:))
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Είχα γράψει

Ο αγαπημένος μου ντετέκτιβ δεν είναι λογοτεχνικός, αλλά τηλεοπτικός: Ο Άντριαν Μονκ. Μετά ο Πουαρώ.
Όμως τότε δεν ήξερα ακόμη τον L του Death Note!!!
Πρώτη θέση! Τον λατρεύω!

 
Ο αγαπημένος μου ντετέκτιβ και με διαφορά είναι ο Δικαστής Τι.
Ακολουθεί ο Bernie Gunther, δημιούργημα της πένας του Phillip Kerr.
 
Δεν ξέρω ποιόν να πρωτογράψω, μόλις αποφασίσω κάποιο όνομα μου έρχονται από τη γωνία κι άλλα. :) Ο Σέρλοκ Χολμς, ο Πουαρώ και οι Μάρλοου και Σπέηντ είναι οι απόλυτοι ντετέκτιβ. Τα τελευταία χρόνια μου αρέσουν και πιο "καθημερινοί" αστυνομικοί όπως ο Ρέμπους και ο Βαλάντερ. Έχω όμως ιδιαίτερη αδυναμία στα ιστορικά αστυνομικά μυθιστορήματα, έτσι στο είδος αυτό πρώτος με διαφορά έρχεται ο Δέκιος Καικίλιος Μέτελλος και ακολουθούν ο Δικαστής Τι (Κίνα), η αδερφή Φιντέλμα (Ιρλανδία), ο Γορδιανός ο Ερευνητής (Ρώμη), ο Σάνο Ιτσίρο (Ιαπωνία) και ο πρωτοσπαθάριος Λέοντας (Βυζάντιο).
Τώρα που διαβάζω όσα έγραψα βλέπω πως δεν σας φώτισα ιδιαίτερα για τον αγαπημένο μου ντετέκτιβ αλλά στον τομέα αυτό έχω καρδιά καφενείο. :))))
 
Σε κάθε ήρωα σε εκλύει κάτι διαφορετικό...

Δε μπορείς να αντισταθείς το μυαλό του Σέρλοκ Χολμς, αλλά να μη σε τραβήξει και η αντισυμβατικότητα του Χάρυ Χόλε.
 
Σέρλοκ Χολμς και Ηρακλής Πουαρό σε πρώτη γραμμή. Μάλιστα ο Πουαρό έχει και ιστορία στη Ρόδο "Το ερωτικό τρίγωνο" (τι άλλο θα έγραφε η Αγκαθα για το νησί μας :) ).
Αν μου επιτρέπετε, θα συμπεριλάβω και τον Τεν Τεν, αγαπημένος παιδικός ήρωας με έντονα ντετεκτιβιστικά χαρακτηριστικά :)
 
Και εγώ δεν έχω διαβάσει τόσα πολλά αστυνομικά αλλά μου αρέσει ο Σέρλοκ Χολμς...

Ο αγαπημένος μου ντετέκτιβ δεν είναι λογοτεχνικός, αλλά τηλεοπτικός: Ο Άντριαν Μονκ.
:πάνω: Συμφωνώ..είναι κορυφή!

Αν μου επιτρέπετε, θα συμπεριλάβω και τον Τεν Τεν, αγαπημένος παιδικός ήρωας με έντονα ντετεκτιβιστικά χαρακτηριστικά :)
Μια που ανέφερες παιδικό ήρωα και οι δικοί μου μικροί αγαπημένοι ντετέκτιβ ήταν ο Τζούπιτερ Τζονς, ο Πίτερ Κρέσνοου και ο Μπομπ Άντριους από τη σειρά "Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και Οι τρεις ντετέκτιβ" του Ψυχογιού. Τα διάβαζα σαν τρελή!!!
 
Last edited:
Μου αρέσει πολύ ο Πουαρώ! Έχει στυλ, έχει φινέτσα, έχει και την κατάλληλη υπεροψία για να υποστηρίξει τα υπόλοιπα!
Μου αρέσει και o Charlie Parker του John Connolly, αν και δεν έχει καμία σχέση με την συνηθισμένη έννοια του ντεντέκτιβ. Έχει όμως ιδιαίτερη γοητεία!
 
Λατρεύω Πουαρό και Μις Μαρπλ της Άγκαθα, παλιοί και διαχρονικοί ντετέκτιβ αλλά μου αρέσει επίσης πολύ ο Κουρτ Βαλάντερ του H. Mankell και η Φρίντα Κλάιν των N. French (αν και δν είναι ακριβώς ντετέκτιβ αλλά ψυχαναλύτρια - ντετέκτιβ, είναι συναρπαστική)!!
 
O Harry Hole γιατί απλά είναι...ο harry, ο αυτοκαταστροφικός, αντισυμβατικός και αλκοολικός τύπος που παλεύει με τους ''δαίμονες'' του μυαλού και της ψυχής του, αναζητώντας την λύτρωση. Ναι, το παραδέχομαι ότι συγκεντρώνει όλα όσα οι περισσότεροι θα ήθελαν να μην είναι και αισθάνονται ευλογημένοι γι'αυτό, αλλά η'' σκοτεινή'' γοητεία που σου ασκεί είναι καθηλωτική και μάλλον αντικείμενο μελέτης της ψυχανάλυσης. Όπως και να έχει... είμαι μαζί του, στο ταξίδι από την κόλαση στον παράδεισο και πίσω.
 
Top