Αγαπημένος συγγραφέας και γιατί!

Aν έπρεπε να επιλέξω μόνο έναν, η ψήφος μου θα πήγαινε στον Νίκο Καζαντζάκη. Διότι θυμάμαι ακόμα τη συγκίνηση που ένιωσα στα 18 μου, όταν διάβασα για πρώτη φορά τον "Ζορμπά" και ένιωσα τι αγάπη έτρεφε αυτός ο συγγραφέας για τον απλό άνθρωπο, τις γυναίκες, τον Θεό... Οι ίδιες, έντονες συγκινήσεις και στην ανάγνωση του "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" και του "Τελευταίου Πειρασμού", δέος με τις ιδέες του στην "Ασκητική". Επίτηδες δεν έχω διαβάσει ακόμα τον "Καπετάν Μιχάλη" και την "Αναφορά στον Γκρέκο", δεν θέλω να εξαντλήσω από τόσο νωρίς στη ζωή μου την απόλαυση της ανάγνωσης για πρώτη φορά των βιβλίων του!

Λατρεύω και τον Ντοστογέφσκι, τον Γκόρκι, τον Μυριβήλη, τον Στάινμπεκ, πρόσφατα ανακάλυψα και τη μαγεία της πένας του Ουγκό. Δύσκολα, όμως, θα βρεθεί κάποιος που θα με εντυπωσιάσει τόσο πολύ όσο ο Καζαντζάκης.

Νίκος Καζαντζάκης λόγω της εξαιρετικής του γραφής αλλά και των έντονων συναισθημάτων που βιώνει κάποιος όταν διαβάζει τα έργα του.

Umberto Eco διότι τα έργα του σε ωθούν να αναζητήσεις, να βρεις και να μάθεις πράγματα για πολλές πτυχες της παγκόσμιας ιστορίας.

Εστιάζω κι εγώ στους πεζογράφους καθώς αν επεκταθώ στους αγαπημένους ποιητές θα μακρυγορήσω...

Αγαπημένος ξένος συγγραφέας ο Φερνάντο Πεσσόα με διαφορά και αγάπη.
Θα ήθελα όμως να αναφέρω και μερικούς αγαπημένους θεατρικούς συγγραφείς... Ιονέσκο, Ζενέ, Τσέχωφ, Φο.

Αγαπημένοι Έλληνες.
Γιώργος Ιωάννου και Αργύρης Χιόνης (και για τα υπέροχα ποιήματά τους)

Νίκος Καζαντζάκης, αξεπέραστος.

Τοπ 10 αγαπημένων συγγραφέων

Ιούλιος Βερν
Ζοζέ Σαραμάγκου
Αντώνης Σαμαράκης
Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε
Ουμπέρτο Έκο
Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μορίς Λεμπλάν
Λόρδος Ντάνσανι
Μάικλ Μούρκοκ

Δεν τον πολυξέρετε (απ'ότι έχω καταλάβει εκ της απουσίας σχολίων), αλλά είναι ο αγαπημένος μου. Ντέιβιντ Λοντζ. Όπως λέει ο Απόλλωνας παραπάνω, θα διάβαζα οτιδήποτε δικό του κι ας μην ήξερα την υπόθεση. Είναι σύγχρονος Άγγλος συγγραφέας. Μου αρέσουν οι ιστορίες του, τα διδάγματά του, το καυστικό χιούμορ του, ο τρόπος που απομυθοποιεί τα πάντα εκτός από την ανθρωπιά. Και η ανθρωπιά θριαμβεύει πάντα στο τέλος χωρίς να φαίνεται ουτοπία.
Τον γνώρισα όταν πρωτοπήγα στην Ιταλία για σπουδές κι έψαχνα ένα μυθιστόρημα για να με βοηθήσει με την γλώσσα. Τίτλος του πρώτου βιβλίου Ο Καθηγητής πάει στο συνέδριο! Απίστευτο γέλιο!

Μιά κάτι παραπάνω από 10αδα
Καζαντζάκης
Λουντέμης
Ι Βερν
Κρόνιν
Φ. Χέμπερτ
Ροουλινγκ
Τόλκιεν
Πρέσφιλντ
Ρ.Α. Σαλβαντόρε
Ασίμοφ

και μπαλαντέρ ο πιτσιρικάς Παολίνι

να βάλω και 3 αλλαγές Ν. Μπράουν, Τ. Κλάνσυ, E. Γκρινγουντ

και ας σταματήσω εδώ γιατί θα την αλλάζω συνεχώς...

Είμαστε εδώ για να μαθαίνουμε, μάθε μας λοιπόν. Περισσότερα στοιχεία παρακαλώ. (Τίτλους κλπ)
Αφού επιμένεις! :))))
Εδώ θα βρείς πληροφορίες για τον ίδιο και κάποια από τα βιβλία του. Δεν τα έχω διαβάσει όλα ακόμα, αλλά ξεχώρισα την Θεραπεία, το Νέα από τον παράδεισο, Ούτε γάτα ούτε ζημιά, Ο Καθηγητής πάει στο συνέδριο. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν το Αλλάζοντας θέσεις, μου φάνηκε πολύ βαρετό.
Οι χαρακτήρες του είναι πάντα καθημερινοι τύποι που πασχίζουν μέσα από τραγελαφικά γεγονότα και καταστάσεις να φτάσουν την πολυπόθητη ισορροπία. Περίοπτη θέση στα βιβλία του έχουν οι καθηγητές, λόγω της δουλειάς του υποθέτω. Τέλος έχει απίστευτο χιούμορ.

I. Ντοστογιέφσκι Φιοντόρ
II. Κάφκα Φραντς
III. Καμύ Αλμπέρ
IV. Ουγκώ Βίκτωρ
V. Μάρκες Γκαμπριέλ Γκαρσία
VI. Στάινμπεκ Τζων
VII. Κρόνιν Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ
VIII. Ντίκενς Τσάρλς
IX. Σάλιντζερ Τζ. Ντ.
X. Τουαίην Μαρκ

Ο Καζαντζάκης σίγουρα.

Και νομίζω ότι όλο του το έργο μπορεί να συνοψιστεί σε αυτή τη φράση: Πυραμίδα ο άνθρωπος, στη βάση του το κτήνος, στην κορφή ο Θεός. Χρέος μας η ανηφόρα.

Όμηρος Αβραμίδης. Γιατί πάντα με συναρπάζουν τα γεγονότα και ο τρόπος που γράφει.
ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ!!Τοσο βαθια ανθρωπινες ιστοριες με λιτο, αλλα ουσιαστικο λογο.Απο τους συγχρονους,που εντασσονται στην αμφιλεγομενη κατηγορια της γυναικειας λογοτεχνιας με μια πιο ευρεια θεωρηση του ορου- με αγγιζει πολυ διοτι οι ιστοριες του διαπνεονται απο βαθια ευαισθησια,προωθωντας αξιες οπως η συμπονια και η συγχωρεση(ΑΚΡΙΒΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Η ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗΣ),ενω μου αρεσει πολυ και το τροπος που εχει προσεγγισει το θεμα της Κυπρου μεσα απο εργα οπως Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ και το -ΓΙΑΤΙ, ΑΛΑΑΧ;(ιδιως το πρωτο)

Κορυφαιο του που το εχω παρουσιασει κι εδω ομως ειναι το ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ-δεν μπορεσα ποτε μου να ξεπερασω το αφοπλιστικα δοσμενο μηνυμα της αγαπης
μεσα απο το ημερολογιο του κεντρικου ηρωα και τη βαθια συγκινηση που μου χαρισε ο κεντρικος χαρακτηρας και η αυτοθυσια του που ηρθε τοσο μα τοσο αθορυβα.Εξαισια αναλυση της καταστασης και μεσα απο τον ορθολογιστικο πρισμα,που το προστατευει απο το μελοδραματισμο.Ωραια λυση του δραματος αν και θα μπορουσε σε αυτο να σταθει πιο περιγραφικος ο υπεροχος συγγραφεας.

Αλλος συγχρονος ειναι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ που εχει στησει μικρα κομψοτεχνηματα ιστορικων,αλλα κι αισθηματικων μυθιστορηματων.Ξεχωριζουν το ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ,ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ,ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ,ΛΥΤΡΩΣΗ,ΜΑΚΡΙΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ,ΔΩΡΟΘΕΑ ΝΤΕ ΡΟΠ.

Επισης θα ξεχωριζα για τον ιδιαιτερο τροπο γραφης και τη διεισδυτικοτητα της περιγραφης την ταλαντουχα Πασχαλια Τραυλου.Τα ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ και το ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ειναι μικρα κομψοτεχνηματα λογου,γνωσης ,πλοκης και συναισθηματος.

Κανενας απο αυτους ωστοσο δεν εντασσεται στη λιστα με τους κορυφαιους μου,που με σημαδεψαν,ομως η "συναντηση"μου με το εργο τους συνιστα πολυτιμη εμπειρια για εμενα..

Last edited:
Η αλήθεια είναι πως έχω αρκετούς αγαπημένους συγγραφείς. Ενδεικτικά:
Καραγάτσης: Από τους πιο αγαπημένους. Έχω διαβασει καμια δεκαριά βιβλία του αλλα το καλύτερο μου είναι ο Γιούγκερμαν. Θυμάμαι όταν το είχα πρωτοδιαβάσει δεν το άφηνα απο το χέρι μου για έξι μηνες. Είχα φτάσει σε σημείο να θυμάμαι απ'έξω τους διαλόγους :))
Καζαντζάκης: Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που να έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο του και να μην το λάτρεψε...
Έκο: Όταν είχα διαβάσει το Όνομα του Ρόδου δεν μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Χρειάστηκε να διαβάσω ξανα το βιβλίο για να το καταλάβω, καθώς και το Εκκρεμές του Φουκώ για να καταλάβω. Ο άνθρωπος είναι απλά κορυφή... :)))

Και τωρα ηρθε η ωρα να αποκαταστησω τα πραγματα και να μιλησω για τον αγαπημενο μου συγγραφεα.

Ειναι ασφαλως ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ,ο παγκοσμιος ΒΙΚΤΟΡ ΟΥΓΚΟ!!!
Ενας βαθυς ανθρωπος που περασε απο πολλους πολιτικους χωρους αλλα που σε ολη του τη δημοσια δραση δεσποσε το αιτημα για Κοινωνικη Δικαιοσυνη και Δημοκρατια!!!!
Ειναι ο ανθρωπιστης που πολεμησε τον παραλογισμο της θανατικης ποινης(Βουλευτικη δραση και εργο Η Τελευταια Μερα ενος Καταδικου)
Ειναι ενας φλογερος φιλελληνας ,ενας παραστατης καθε χειμαζομενου λαου που αγωνιζοταν για την ελευθερια του-στοιχειο που φερ ειπειν αποτυπωνεται στο εφηβικο του πρωτολειο ,το" ΒΟΥΓ ΣΑΡΓΑΛ,Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗς ΑΙΤΗΣ" ,που αναφερεται στον αγωνα των Μαυρων της Δομηνικανης Δημοκρατιας εναντιον της γαλλικης αποικιοκρατιας.
Ειναι ο πολυπλευρος ,ακουραστος εργατης της πενας-ποιητης και συγγραφεας.
Ειναι ο ρομαντικος που εξυμνησε την τραγικοτητα της αγαπης ,αναγοντας την ως τη θυσια(ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ,ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑ)
Ειναι ο ανθρωπιστης που ανεδειξε τους ανθρωπους του περιθωριου μεσα απο το μεγαλειο της ψυχης τους(Ο Ανθρωπος Που Γελα,η Παναγια των Παρισιων,οι Αθλιοι)

Τελος ειναι ο συγγραφεας του Κορυφαιου Βιβλιου που γνωρισε η Ανθρωποτητα και μιλαω για ΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ,που ανεδειξαν εκπληκτικα και τοσο παρηγορητικα το μεγαλειο της χριστιανικης αγαπης μακρυα απο θρησκοληψιες και τυπολατρειες!!!!
.

Υπαρχουν σιγουρα βιβλια πιο πολυπλοκα και ισως πιο πνευματωδη και βαθυστοχαστα απο τους Αθλιους.(Καζαντζακης)
Υπαρχουν βιβλια που αναδεινυουν φιλοσοφικα νοηματα πιο συνθετα απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ(πχ Καζαντζακης,Γκαιτε)
Υπαρχουν βιβλια πιο διορατικα απο τους Αθλιους(Φαρμα των Ζωων,Λυκος της Στεπας)
Υπαρχουν βιβλια πιο εσωτερικα απο τους Αθλιους (Υπογειο)
Υπαρχουν αλληγοριες πιο ευρηματικες απο τους Αθλιους,(Αδελφοι Καραμαζωφ,Ο Ξενος)
βιβλια πιο αιχμηρα,πιο επιπονα,με μεγαλυτερο ευρος πνευματικο απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ ,με μεγαλυτερο πλουτο ιδεων.
Υπαρχουν βιβλια πιο πρωτοτυπα απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ.
Υπαρχουν πολιτικα βιβλια πιο ρηκικελευθα απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ(Σταφυλια της Οργης,1984,Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ κλπ)
Υπαρχουν βιβλια με ρομαντικες ιστοριες πολυ πιο ενδιαφερουσες απο αυτην που συνανταμε στους ΑΘΛΙΟΥΣ (Τιτικα-Μαριος)
Υπαρχουν βιβλια πιο ανοιχτομυαλα ισως απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ,θα ελεγε καποιος με αποστροφη στη θρησκεια ,ενδεχομενως.
Υπαρχουν βιβλια που -τω οντι -ανυψωνουν την ανθρωπινη νοηση ως τα αστρα,οπως δεν εκαναν οι ΑΘΛΙΟΙ.

Κανενα μα κανενα ομως δεν καταφερνει να κομισει τοσο ξεκαθαρα την ανθρωπια οσο οι ΑΘΛΙΟΙ!!
Κανενα βιβλιο δεν ειναι τοσο μεγαλειωδες στην απλοτητα του
Κανενα βιβλιο δεν καθιστα τετοιες ουρανιες αληθειες τοσο προσιτες στον πιο ταπεινο ανθρωπο,χωρις δυσθεωρητες φιλοσοφικες αναγωγες-οπως οι ΑΘΛΙΟΙ!
Κανενα βιβλιο δεν μπορει να αγγιξει εξισου εναν μορφωμενο-μυημενο σε απαιτητικες αναγνωστικες εμπειριες οσο κι εναν που απλα γνωριζει το αλφαβητο.
Κανενα δεν μπορει να σε αναβαπτισει την ψυχη οσο ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ.
Απο κανενα βιβλιο δεν βιωνεις την ιεροτητα της Εξομολογησης και της Αφεσης οσο στους ΑΘΛΙΟΥΣ
Κανενα βιβλιο δεν επιδρα τοσο καταπραυντικα στις πληγες της συνειδησης και της ψυχης οσο οι ΑΘΛΙΟΙ.
Κανενα βιβλιο δεν παρουσιαζει τοσο απενοχοποιητικα το ευαγγελικο κηρυγμα στην ουσια του οσο ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ.
Κανενα δε συμφιλιωνει τον ανθρωπο με το Θεο,οσο οι ΑΘΛΙΟΙ.
Κανενα βιβλιο δεν ακτινοβολει το ΦΩΣ οσο τα "2 κηροπηγια"απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ.
Κανενα βιβλιο δεν κραυγαζει με τοση λαχταρα τον ποθο για Κοινωνικη Δικαιοσυνη,οσο ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ!
Κανενα βιβλιο δεν μπορει να εμπνευσει την ενσυναισθηση και τη συμπονια οσο ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ.
Κανενα βιβλιο δεν αποδεχεται με τοση επιειεκεια ,"σα μητερα στοργικη"την αθλιοτητα του Ανθρωπου οσο ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ.
Κανενα βιβλιο δεν αναδεικνυει την ουσια της αρετης οσο οι ΑΘΛΙΟΙ.
Κανενα βιβλιο δε δινει τοση ελπιδα στους παραστρατημενους οσο οι ΑΘΛΙΟΙ.
Κανενα βιβλιο δεν ανεδειξε τον "πλουτο"των Φτωχων,οσο οι Αθλιοι.
Κανενα βιβλιο δε στεκεται φαρος για το Καραβι της Ανθρωποτητας ,οπως ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ.
Κανενα βιβλιο δεν ειναι τοσο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ οσο ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ!!

Γι αυτο οι ΑΘΛΙΟΙ δεν ειναι επιτευγμα πνευματικο οπως ολα τα αλλα βιβλια.Ειναι επιτευγμα πρωτιστως ηθικο!
Ειναι ενα καθολικο δωρο Ψυχης για Ολους κι οχι για τις πνευματικες ελιτ.Ειναι το βιβλιο που εξανθρωπιζει...Γι αυτο ο ΟΥΓΚΟ στη συνειδηση τη δικη μου θα παραμεινει ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ στους αιωνες.
Ο ΒΙΚΤΟΡ ΟΥΓΚΟ θα παραμεινει ισως οχι "προδρομος της ανθρωπινης Διανοησης", αλλα σιγουρα Πατερας.Με ολη τη συμπονια,την Αγαπη,τη Συγχωρεση,τη Στωικοτητα που εμπεριεχει η πατρικη φιγουρα...
Τον ευχαριστω που υπηρξε τετοιος,Μεγαλος,,και μακαρι να κραταμε ολοι στην ψυχη μας τουτα τα δυο κηροπηγια παντα αναμμενα εις μνημην του....

Last edited:
O Howard Phillips Lovecraft γιατί με συντροφεύει από πολύ παλιά και μου μαθαίνει να χρησιμοποιώ την φαντασία μου για να καλύπτω τα κενά στις περιγραφές που επίτηδες αφήνει. Άλλωστε θεωρώ ότι μόνο ένας πραγματικός μετρ σαν αυτόν μπορεί να ξυπνήσει το πιο υποτιμημένο αλλά και δύσκολο συναίσθημα μέσα από σελίδες διηγημάτων, τον τρόμο!... XD

Ποιος είναι ο αγαπήμμενος σας συγγραφέας;

Τελεύταια καθώς έψαχνα για ένα βιβλίο αναρωτήθηκα " Ποιανού συγγραφέα είναι τα η πλεοψηφεία των βιβλίων μου;".Τελικά με πολλή δυσκολία νιητής βγήκε ο Ιούλιος Βερν καθώς έχω σχεδόν βιβλία από καθε συγγραφέα αλλά μονο ένα , το πολύ 2 εως 3.Μάλλον το συμπέρασμά μου είναι ότι ο πιο αγαπημμένος μου συγγραφέας είναι ο Ιούλιος Βερν.Ποιον μπορείτε να θεωρήσετε αγαπημμένο σας συγγραφέα;

:)) :))

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Υπάρχει κι αυτό το θέμα όπου μπορείς να γράψεις. :))

Από κει και πέρα δεν είναι απαραίτητο να έχουμε διαβάσει πολλά βιβλία από κάποιον για να τον θεωρούμε αγαπημένο μας. Ας πούμε, εμένα μ' αρέσει η Τζίλιαν Φλιν που έχει γράψει μόνο 3 βιβλία, περισσότερο ίσως από κάποιους άλλους των οποίων έχω περισσότερα έργα στην κατοχή μου.

Ο πιο αγαπημένος μου είναι ο Στίβεν Κινγκ, και ακολουθούν με τυχαία σειρά ο Μίχαελ Έντε, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ο Καζούο Ισιγκούρο, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, ο Ρενέ Γκοσινί, η Μαρία Πολενάκη, ο Νίκος Βλαντής, η Αγκάθα Κρίστι, η Τζίλιαν Φλιν, ο Ρόαλντ Νταλ, η Λάιονελ Σράιβερ, ο Τόμας Χάρις, ο Άιρα Λέβιν, ο Σ. ΝΤ. Σάλιντζερ και προσφάτως ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν.

Τελικά είναι ένας τρόπος για να καταλάβεις ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σου συγγραφέας το πόσα βιβλία του έχεις!
Αν και εγώ έχω περισσότερα βιβλία του Ιούλιου Βερν, νομίζω 13, ο αγαπημένος μου είναι Έλληνας και δεν είναι άλλος από τον Νίκο Καζαντζάκη.
Τι να πει κανείς; Ζορμπάς, Καπετάν Μιχάλης, Τελευταίος πειρασμός, ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ασκητική και πόσα άλλα... Κάθε παράγραφος του είναι και μια πύλη στα μυστικά που πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε στη ζωή...
Δεν έχω βρει άλλο Έλληνα Συγγραφέα να με συγκινεί τόσο και δεν ξέρω αν υπάρχει.
Και αφού ανέφερα τον Ιούλιο Βερν νωρίτερα να προσθέσω και τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και τη σειρά οι τρεις ντετεκτιβ, ωραίες στιγμές από τα παιδικά χρόνια...