Αγαπημένο βιβλίο

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Stephen King:
Ο Μαύρος Πύργος (και τα επτά, περιμένω το όγδοο)
Το Αυτό
Το Κοράκι
Μίζερυ
Πράσινο Μίλι και πολλά άλλα.

Έχω ένα βίτσιο με τη Μαρία Πολενάκη από μικρή:
Βοήθεια Θυμάμαι
Τα απόκρυφα σε δράση
Λου
Μη είμαι ακόμα ζωντανή
Η κρυφή γυναίκα και άλλα.

Καινούριο βίτσιο ο Νίκος Βλαντής:
Greek Psycho
Μπάρτλεμπυ ο κομπιουτεράς
Writersland
Η ανυπαρξία που σου αξίζει
Θέλω να μείνω λίγο μόνη μου να σκεφτώ

Βιβλία που διαβάστηκαν μέχρι που φώναξαν "ήμαρτον" στην παιδική ηλικία:
Μίχαελ Έντε: Μόμο, Ιστορία χωρίς τέλος, Η φυλακή της ελευθερίας
Ρόαλντ Νταλ: Ματίλντα, ΜΦΓ, Οι Μάγισσες
Ρενέ Γκοσινί: Ο Μικρός Νικόλας (τα πάντα)

Βιβλία παραλίας:
Αγκάθα Κρίστυ, Γιάννης Μαρής (άπαντα :)))) ), ενίοτε Μάρω Βαμβουνάκη

και φυσικά άπειρα ΚΟΜΙΞ :χαχα:
 
Χωρίς καμία σειρά προτεραιότητας και με κάθε επιφύλαξη γιατί σίγουρα είναι κι άλλα που ξεχνάω:
Νίκος Καζαντζάκης - Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ο μεγάλος πειρασμός
Πάτρικ Ζίσκιντ - Το άρωμα
Τζων Στάινμπεκ - Γλυκιά Πέμπτη, Ανατολικά της Εδέμ, Τα σταφύλια της οργής
Φίλιπ Ροθ - Συνομωσία εναντίον της Αμερικής, Ζούκερμαν Δεσμώτης, Η αντιζωή
Stephen King - Το Αυτό, Η λάμψη
Άλντους Χάξλεϋ - Οι πύλες της αντίληψης
Ίρβιν Γιάλομ - Στο ντιβάνι, Η θεραπεία του Σοπενάουερ, Το δώρο της ψυχοθεραπείας
Τζόναθαν Κόου - Οι νάνοι του θανάτου, Η λέσχη των τιποτένιων
Τζων Φώουλς - Ο Μάγος
Gabriel Garcia Marquez - Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Εκατό χρόνια μοναξιά
James Redfield - Ουράνια προφητεία
Clive Barker - Υφαντόκοσμος, Ιμάτζικα, Αείπολη
 
Last edited:
μπορώ να πω πως μετα μανίας και σαν μικρό παιδί που δεν γνωρίζει την συνέχεια, έχω διαβασει και ξαναδιαβάσει την Τζέιν Εύρ . και θα το ξανακάνω. -
 
Last edited:
Οι επιλογές των προλαλησάντων με κάλυψαν στην πλειοψηφία τους, οπότε θεωρώ άσκοπο μάλλον να επαναλάβω τίτλους και συγγραφείς που ήδη προαναφέρθησαν. Δικαίως πιστεύω ότι το Όνομα του Ρόδου καταλαμβάνει την πρώτη θέση των προτιμήσεων των μελών, εφόσον πρόκειται για μυθιστοριογραφία που περιλαμβάνει διάφορα λογοτεχνικά είδη. Οι αναγνώστες του, γνωρίζουν φυσικά πως, στην πλειονότητα των έργων του Ουλμπέρτο Έκο η ανάγνωση των μυθιστορημάτων του προϋποθέτει γνώσεις, ιστορικού,φιλοσοφικού και επιστημονικού υποβάθρου, καθιστώντας τα "δύσκολα" θα έλεγα, για κάποιον μέσο αναγνώστη. Εν τούτοις το συγκεκριμένο μυθιστόρημα - που θεωρείται και το εμπορικότερο του συγγραφέα - είναι απο τα λίγα μυθιστορήματα που μεταφέρθηκαν με επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες κρατώντας αναλλοίωτο το ύφος και τη πλοκή του έργου, ( ένα δεύτερο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Sin City του Frank Miller - ίσως γιατί επιμελήθηκε ο ίδιος την σκηνοθεσία της ταινίας - αν και δεν πρόκειται για μυθιστόρημα αλλά για comix.):)

Παρ' όλα ταύτα όμως για να σταθώ συνεπής στον τίτλο του νήματος θα αναφέρω ως αγαπημένο μου βιβλίο την Πολιτεία του Πλάτωνα που η ολοκλήρωση της συγγραφής της τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας 380-370 π.Χ. Ο λόγος που το επιλέγω οφείλεται στην διαχρονικότητα του έργου, που εξ' αιτίας των καιρών που βιώνουμε ως έθνος αυτή η διαχρονικότητα το καθιστά επίκαιρο. Για να αντιληφθείτε τι εννοώ παραθέτω το εισαγωγικό σημείωμα της μετάφρασης του Ν.Μ. Σκουτερόπουλου:

" Ο Πλάτων γνωρίζει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται σ' ένα κράτος είναι συνάρτηση του ήθους: της αρετής και της δικαιοσύνης πρωτίστως των αρχόντων (αφού τελικά μόνον ατομικά προσδιορισμένοι άνθρωποι άρχουν κι όχι "οι νόμοι" ή "οι ιδέες" ή "ο λαός") αλλά και της ηθικής ουσίας που θα υπάρχει στους αρχόμενους.
Υπό αυτούς τους όρους η παιδεία προβάλλει ως μία ρεαλιστική δυνατότητα, ίσως η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα, και ο Πλάτων στηρίζει τα πάντα σ' αυτήν, στη διάπλαση της ηθικής και πνευματικής προσωπικότητας ( της μόνης πραγματικής διαλεκτικής σύνθεσης στη ζωή) έχοντας τραγική επίγνωση ότι αυτό που όλο κι όλο μπορούμε να αντιτάξουμε σαν ανάχωμα στην πλημμυρίδα του κακού είναι η γνώση, η αρετή, η ομορφιά".
 
Last edited:
Ελέησόν με - Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ
Η Εξαφάνιση - Stevens Chevy
Έσχατοι καιροί - Αναστασία Καλιοντζή
Η δυναμική της επιτυχίας (μου διαφεύγει ο συγγραφέας :( ) :))
 
Ελέησόν με - Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ
Η Εξαφάνιση - Stevens Chevy
Έσχατοι καιροί - Αναστασία Καλιοντζή
Η δυναμική της επιτυχίας (μου διαφεύγει ο συγγραφέας :( ) :))

Το τελευταίο το έχει γράψει ο Αντώνης Καλογήρου. Έχει γράψει κι άλλα καλά (πχ Έτσι πετυχαίνεις). Της Καλλιοντζή έχω διαβάσει το "Χαμένο χτες", το οποίο δεν μου άρεσε (τους " Έσχατους καιρούς" νομίζω το έχει διαβάσει ο καλός μου φίλος Δίας, αν δεν απατώμαι...). Το "Ελέησόν με" δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αν και το έχω ακουστά (ένα μέλος μας το είχε διαβάσει πρόσφατα αυτό, αλλά δεν θυμάμαι ποιός/ποιά...). Σε κάλυψα; :))))
 
Το τελευταίο το έχει γράψει ο Αντώνης Καλογήρου. Έχει γράψει κι άλλα καλά (πχ Έτσι πετυχαίνεις). Της Καλλιοντζή έχω διαβάσει το "Χαμένο χτες", το οποίο δεν μου άρεσε (τους " Έσχατους καιρούς" νομίζω το έχει διαβάσει ο καλός μου φίλος Δίας, αν δεν απατώμαι...). Το "Ελέησόν με" δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αν και το έχω ακουστά (ένα μέλος μας το είχε διαβάσει πρόσφατα αυτό, αλλά δεν θυμάμαι ποιός/ποιά...). Σε κάλυψα; :))))
Το διάβασα εγώ πρόσφατα το ''Ελέησον με''. Πολύ καλό, το συστήνω ανεπιφύλακτα!
 
Για να ξεφύγουμε λίγο από τη κλασική και τη ξένη λογοτεχνία, το τελευταίο ελληνικό βιβλίο που διάβασα με εντυπωσίασε. Ιωάννα ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ "Τα Σακιά", καταπληκτική γραφή!
 
Αγαπημένο; Πολλά. Σύγχρονη λογοτεχνία. Κυρίως ξένη. Ωστόσο αν ξεκινούσα από κάπου αυτό θα ήταν ελληνικό. Ακολουθεί η λίστα των top5.


  1. Ο τυχερός αριθμός του δόκτορος Μπου και άλλα καλοκαιρινά παραμύθια του Λένου Χρηστίδη (γενικά σχεδόν ο, τι έχει γράψει ο Λένος είναι στα αγαπημένα μου!)
  2. Το κορίτσι με το τατουάζ του Στιγκ Λάρσσον (βρίσκω όλη την τριλογία εξαιρετική!)
  3. Ένας τέλειος κατάσκοπος του Τζον Λε Καρρέ (υπάρχουν κι άλλα υπέροχα βιβλία του αλλά οφείλω να (αυτο)περιοριστώ!)
  4. Φτάσαμε στο τέλος του Τζόσουα Φέρρις (εκπληκτικό..& ήταν το πρώτο του!)
  5. Ιμαρέτ του Γιάννη Καλπούζου (να μην κατηγορηθώ και ως..ανθέλληνας :) )
Ξέρω. Λείπει από τη λίστα το.. αβατάριό μου! Είναι προφανές. Αγαπημένος συγγραφέας ο Μπράουν. Αλλά ποιο απ' όλα θα έμπαινε στη λίστα των πέντε; Τα έχω διαβάσει όλα..Εντάξει σε ορισμένα δεν ήταν τέλειος αλλά και πάλι.. Μαζεύονται πολλά. Οπότε ξεχωριστή λίστα για τον Νταν.
 
Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι Ο Μπρούντζινος Καβαλάρης της Πωλλίνα Σίμονς , ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, εικόνες, σκέψεις και προβληματισμούς…αυτή την περίοδο θα αρχίσω να διαβάζω το δεύτερο οπότε θα σας πω αν αξίζει! :)
 
Κ εμενα ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου. Μαλιστα το διαβασα στην αρχη του 2012 κ σκεφτομαι καποια στιγμη συντομα να το ξαναδιαβασω. :) Να ξερεις στο δευτερο μεχρι περιπου τη σελιδα 300 επαναλαμβανεται το πρωτο απο την πλευρα του Αλεξαντερ.
 
Αγαπημένο βιβλίο; Δεν μπορώ να διαλέξω ένα! Ακολουθούν μερικά από τα πιο αγαπημένα μου, το καθένα για το δικό του λόγο (η σειρά είναι τελείως τυχαία).
1. Περηφάνεια και προκατάληψη, Τζέην Όστεν
2. Νορβηγικό Δάσος, Χαρούκι Μουρακάμι
3. Περί τυφλότητος, Ζοζέ Σαραμάγκου
4. Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Ίρβιν Γιάλομ
5. Η μεγάλη Χίμαιρα, Μανώλης Καραγάτσης
6. Ένα παιδί μετράει τ' άστρα, Μενέλαος Λουντέμης
7. Όταν ο ήλιος, Ζωρζ Σαρή
8. Στη χώρα των χρυσών ήλιων, Κάλεντ Χοσεινί
9. Ο Διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ, Πάολο Κοέλο
10. Γαλλική Σουίτα, Ιρέν Νεμιρόβσκυ
11. Το Μέγαρο Γιακουμπιάν, Αλάα Αλ- Ασουάνι
12. Αγριόκυκνοι: Τρεις κόρες της Κίνας, Γιουνγκ Τσανγκ
13. Ο γυρισμός, Ρόζαμουντ Πίλτσερ
14. Ο Βασιλιάς, ο Σοφός και ο Γελωτοποιός, Σαφίκ Κεσαβζί
15. Ταξίδι με τον Έσπερο, Άγγελος Τερζάκης
16. Μικρές κυρίες, Λουίζα Άλκοτ
17. Η Αιγυπτία, Ζιλμπέρ Σινουέ
18. Το νησί, Βικτόρια Χίσλοπ
19. Πρώτο μυθιστόρημα, Μαζαρίν πενζό
20. και ναι, δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ Χάρι Πότερ, Τζ. Ρόουλινγκ!
 
Αγαπημένο βιβλίο; Δεν μπορώ να διαλέξω ένα! Ακολουθούν μερικά από τα πιο αγαπημένα μου, το καθένα για το δικό του λόγο (η σειρά είναι τελείως τυχαία).
1. Περηφάνεια και προκατάληψη, Τζέην Όστεν

20. και ναι, δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ Χάρι Πότερ, Τζ. Ρόουλινγκ!
:μπράβο: Είμαι Οστενοκολλημένη μέχρι αηδίας και Χαριποτεροκολλημένη επίσης.Καλώς ήρθες στην παρέα μας!!
 
Χαίρομαι πολύ γι' αυτό!! :)) Παρεμπιπτόντως, αν δεν κάνω λάθος, τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί και στα ελληνικά το καινούριο βιβλίο της Ρόουλινγκ "Casual Vacancy"!!
Ναι, ηδη εχει κυκλοφορησει στα αγγλικα κ εχει κανει παταγο. Λενε οτι ειναι πολυ ωραιο, με σασπενς κ πλοκη κ σεξ κ απ'ολα. Ειναι για ενηλικο κοινο κ δεν ξερω αν θα μου αρεσει εξισου. Θα προσπαθησω να το διαβασω χωρις να σκεφτομαι τον Χαρι Ποτερ, αν μπορεσω. Αλλα κ εγω θελω να το διαβασω στα ελληνικα και θα περιμενω τα Χριστουγεννα :ναι:
 
Μερικά από τα αγαπημένα μου βιβλία: Ανατολικά της Εδέμ του John Steinbeck, Ανεμοδαρμένα Ύψη της Emily Brontë, Ο Κόσμος της Σοφίας του Jostein Gaarder, Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι του Milan Kundera, Middlesex του Jeffrey Eugenides, Εκατό Χρόνια Μοναξιά του Gabriel Garcí­a Márquez, Λίγο Από το Αίμα Σου της Σώτης Τριανταφύλλου, Τριλογία του Κόσμου του Philip Pullman και η σειρά Harry Potter της J. K. Rowling.
 
Στίβω το μυαλό μου εδώ και δυο μέρες να ξεχωρίσω το αγαπημένο μου βιβλίο. Φυσικά και δεν τα κατάφερα να περιοριστώ σε ένα! :χαχαχα: Θα περιοριστώ λοιπόν σε τρία!
1. Εκατό χρόνια μοναξιά του Μάρκες
2. Ο θεραπευτής του Νόα Γκόρντον
3. Η Κλάρα στο μισοσκόταδο του Χοσέ Κάρλος Σομόθα
το ξέρω ότι είναι τελείως διαφορετικού στυλ και τα τρία αλλά μου προκάλεσαν φοβερή αίσθηση όταν τα διάβασα και κατέχουν από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά μου! :γιούπι:
 
Το αγαπημένο μου βιβλίο που όσες φορές και να το διαβάσω δεν το βαριέμαι ποτέ, είναι τα "Δέκα χρυσά δουκάτα της Σπιναλόγκας" του Κώστα Δανδουλάκη. Έχω την πρώτη έκδοση του βιβλίου εδώ και πολλά χρόνια, και με έκπληξη διάβασα ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε σε δεύτερη βελτιωμένη έκδοση. Η αφήγηση του συγγραφέα, σε βυθίζει πραγματικά στον κόσμο της Σπιναλόγκας. Τουλάχιστον εμένα, πολύ περισσότερο απ' όσο με βύθισε "Το νησί" σαν τηλεοπτική σειρά, μια και δεν έχω διαβάσει ακόμα το ομώνυμο βιβλίο.
Μια και ανέφερα το αγαπημένο μου βιβλίο, θα το ξαναπιάσω σύντομα στα χέρια μου... :διάβασμα10: :))))
 
Καλησπέρα σε όλους.

Τον τελευταίο χρονικό διάστημα ξεκίνησα πάλι να διαβάζω βιβλία, ποικίλης ύλης. Δεν μπορώ να χαρακτηρήσω ένα βιβλίο πίο ξεχωριστό και αγαπημένο από τα υπόλοιπα. Τα θεωρώ όλα το ίδιο καλά.
Πάντως το βιβλίο με το οποίο ξεκίνησα να ξαναδιαβάζω βιβλία είναι το Φονικό Κύμα (Shock Wave) του Κλάιβ Κάσλερ (Clive Cussler).
Έχει φοβερή πλοκή και δράση. Ακόμη δε σε κουράζει καθόλου στην ανάγνωση του. Κρίμα που έχουν μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα μόνο έξι (6) βιβλία του.
 
Top