Ακουστικά βιβλία ( Audiobooks )

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Θυμάμαι μάλιστα όταν ήμουν μικρή είχαμε κάποια παραμύθια σε κασέτες (και σε δίσκους!!) και τα βάζαμε με τον αδερφό μου και τα ακούγαμε ξανά και ξανά και ήταν πολύ ωραία :γιούπι:
Εγώ είχα τη Λίμνη των Κύκνων, με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Το κόλλημα που είχα με αυτήν την κασέτα δεν περιγράφεται. Μιλάμε για εκατοντάδες ακροάσεις.
 
Αλίκη, δεν νομίζεις ότι είναι αδύνατο να αντικαταστήσουν την επαφή με τις σελίδες ενός βιβλίου; Ακόμη και τα συναισθήματα που προκύπτουν απ' την ανάγνωση νομίζω πως θα διέφεραν...
Μπορεί να είμαι λάθος και δεν παίρνω καν θέση υπέρ ή κατά. Απλώς δεν είναι για μένα.
Όπως το κατανοώ εγώ και όπως εγώ χρησιμοποιώ τα audiobooks, δεν αντικαθιστώ το βιβλίο. Απλά, εντάσσω την επαφή μου με τα βιβλία σε στιγμές που αλλιώς δεν θα μπορούσα. Όταν περπατάω στο δρόμο, για παράδειγμα. Πάντα όμως έχω ένα βιβλίο στην τσάντα μου, στη φυσική του μορφή, με σελίδες και τυπωμένα γράμματα! Αυτό δεν αντικαθίσταται με τίποτα! Απλά, είναι μια εναλλακτική και η ταυτόχρονη ανάγνωση-ακρόαση, είναι πολύ ενδιαφέρουσα!

Καστάλια, νομίζω ότι αξίζει να ακούσεις τον Alex Foster να διαβάζει τον Αόρατο Άνθρωπο του Ουέλς στο λινκ που παρέθεσα κάπου πιο πάνω. Το απόλαυσα χωρίς να με ενδιαφέρει το βιβλίο αυτό καθ' αυτό. Βέβαια, για όλους εμάς που τα αγγλικά μας δεν είναι και τόσο καλά, η παράλληλη ανάγνωση από βιβλίο βοηθά σημαντικά στην κατανόηση.
Το βρήκα ήδη στο librivox, θα το ακούσω σίγουρα κάποια στιγμή!
 
Θυμάμαι μάλιστα όταν ήμουν μικρή είχαμε κάποια παραμύθια σε κασέτες (και σε δίσκους!!) και τα βάζαμε με τον αδερφό μου και τα ακούγαμε ξανά και ξανά και ήταν πολύ ωραία :γιούπι:
Είχα κι εγώ τέτοιες κασέτες , ακόμα θυμάμαι τον μάγο του Οζ και την μπιμπι-μπο που πήγε στην πόλη :γιούπι:

Έχω προσπαθήσει να το κάνω και τώρα , αλλά έχω θέμα συγκέντρωσης .Στα αγγλικά βιβλία με βοηθάει πολύ να τα ακούω και να τα διαβαζω ταυτόχρονα , τα καταλαβαίνω καλύτερα και έχω λιγότερες άγνωστες λέξεις .
 
Στα αγγλικά βιβλία με βοηθάει πολύ να τα ακούω και να τα διαβαζω ταυτόχρονα , τα καταλαβαίνω καλύτερα και έχω λιγότερες άγνωστες λέξεις .
Εγώ, εδώ ζορίζομαι να διαβάσω, θα ακούσω κιόλας;
Και στ' αγγλικά; Χοχο χο
Ήμουν η χαρά του «Στρατηγάκη». Το τούβλο των Αθηνών χοχο χο
 
Στα αγγλικά βιβλία με βοηθάει πολύ να τα ακούω και να τα διαβαζω ταυτόχρονα , τα καταλαβαίνω καλύτερα και έχω λιγότερες άγνωστες λέξεις .
Έτσι κι εγώ! Άσε που βοηθάει στο να μάθεις πώς προφέρονται οι λέξεις γιατί με τα Αγγλικά όσες λέξεις και να ξέρεις πάντα η προφορά τους σε εκπλήσσει. :ρ
 
Εγώ, εδώ ζορίζομαι να διαβάσω, θα ακούσω κιόλας;
Και στ' αγγλικά; Χοχο χο
Ήμουν η χαρά του «Στρατηγάκη». Το τούβλο των Αθηνών χοχο χο
Χαχαχα καλά μη φανταστείς πως τα παίζω και στα δάχτυλα :μαναι:Ήμουν κι εγώ η χαρά του Στρατηγάκη μέχρι που το ριξα στα ιδιαίτερα γιατί δεν πήγαινε άλλο με το συγκεκριμένο φροντιστήριο . (άσχημες εμπειρίες) Πήγα κι έμπλεξα μετά με μια καθηγήτρια στο σπίτι που ήταν λίγο πειραγμένη ..Άσε, πικρή ιστορία τα αγγλικά για μένα !!
 
Αγαπητή Μαργαρίτα δεν έχεις δει τίποτα, πίστεψέ με.
Όπεν δε πορτ / άι λαβ γιου, λαβ άι; Και τα σχετικά... χοχο χο
 
Βρε παιδιά, αλήθεια λέτε; Τόσο πια δεν σας συγκινεί; Δηλαδή καθόλου δε σας δελεάζει η δυνατότητα να διαβάζετε περισσότερο μέσα στην ημέρα; Οι Αμερικανοί που κάνουν 2-3 ώρες την ημέρα για να πάνε στη δουλειά τους και να γυρίσουν σπίτι τους, ήταν οι πρώτοι που το ξεκίνησαν συστηματικά, και μάλιστα πολλές βιβλιοθήκες δανείζουν (και δάνειζαν, χρόνια τώρα) αρκετούς τίτλους από τους καταλόγους τους σε ακουστική μορφή. Και μάλιστα το παράξενο είναι ότι ενώ εν αντιθέσει με το τυπωμένο βιβλίο μοιάζουν σαν κάτι που εύκολα μπορει να αναπαραχθεί σε πολλά αντίτυπα, ήταν υποχρεωμένη (η βιβλιοθήκη) να τα διαχειρίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα κλασσικά βιβλία, και να τηρεί λίστες προτεραιότητας για τα πιο περιζήτητα βιβλία. Ήταν αστεία κάποια παλιά βιβλία που είχαν ηχογραφηθεί σε κασέτες και περιλαμβάνονταν σε κουτιά ολόκληρα, μερικές φορές πιο μεγάλα και από το ίδιο το βιβλίο...
 
Καστάλια, είναι κάτι που δεν έχει "περάσει" στα ελληνικά δεδομένα, δηλ. δεν υπάρχουν ευρέως διαδεδομένα ηχητικά βιβλία στα ελληνικά. Επίσης, κάτι παρόμοιο είναι και οι ηχητικές θεατρικές παραστάσεις. Ξέρετε κάποιο ραδιόφωνο που να έχει κάτι τέτοιο; Ίσως να είμαστε πιο πολύ οπτικοί τύποι παρά ακουστικοί.

Από την άλλη, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μπορεί μεν να μην είναι ολικά τυφλοί, ωστόσο έχουν τέτοια προβλήματα όρασης που τα ηχητικά βιβλία είναι θείο δώρο για αυτούς.

ένα μικρό δείγμα του τί μπορεί να είναι ένα ηχητικό βιβλίο.
 
Επίσης, κάτι παρόμοιο είναι και οι ηχητικές θεατρικές παραστάσεις. Ξέρετε κάποιο ραδιόφωνο που να έχει κάτι τέτοιο;
Θεατρικες παραστασεις επαιζε το κρατικο ραδιοφωνο (το δευτερο και το τριτο προγραμμα). Ειχα κληρωσει μερικα πριν καποιο διαστημα.Δες εδω http://www.λεσχη.gr/forum/showthread.php?5611-%CE%9A%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-3-cd-s-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%C E%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF

Αν θυμαμαι εκπομπη με αστυνομικη λογοτεχνια εκανε και ο 902 με αφηγητη τον Πουλικακο.

Δυο σελιδες με ξενα audiobooks
http://www.openculture.com/freeaudiobooks
http://www.audiobooksforfree.com/home

[video=youtube;dMUrZUpSizM]http://www.youtube.com/watch?v=dMUrZUpSizM[/video]
Παίζουν οι Ντίνος Καρύδης, ΝΙκήτας Τσακίρογλου, Τζούλια Αργυροπούλου, Λευτέρης Ελευτεριάδης.
 
Παντως τα τελευταια δύο χρόνια κατι εχει ξεκινησει στην αγορα των ελληνικών audio books (ή ηχητικά βιβλία, ακουστικά βιβλια? ) υπαρχουν ήδη δύο εκδοτικοι οικοι που ασχολουνται με τον θέμα. Καποιες φορές σαν αφήγηση κάποιες σαν θεατρικό. Η ενας εντόπισα ειναι η www.ixomythia.gr και η άλλος http://www.biblionet.gr/com/8190/Pathos_Publishing
 
τελικά έπειτα από μικρή σχετικά αναζήτηση βρήκα το isobitis.gr με πληθώρα ηχητικών βιβλίων ! Μπορείς να τα βάλεις στο mp3 σου και να αφήσεις να σου πουν ιστορίες πριν πέσεις για ύπνο! μου φαίνεται μπορώ να πω περίεργο και δύσκολο γιατί απαιτεί συγκέντρωση αλλά έχει να κάνει και με το ποια βιβλία θα ακούσεις!
παλαιότερα είχα μόνο το coraline στα αγγλικά , το διάβαζε ο ίδιος ο συγγραφέας! :)))
 
Εχω ακούσει μικρή πολλά παραμύθια αλλά και πάλι θυμάμαι πως μου φαινόταν αρκετά περίεργο!
Την ποίηση ειναι πολυ πιο ευκολο να την ακούσεις ,πράγμα που έχω κάνει πολυ ευχάριστα!Το να ακούσεις ένα ολόκληρο βιβλίιο θελει αρκετή συσκέντρωση!Θα το επιχειρούσα όμως κι εγώ, γιατί όχι!!
 
@Καστάλιά μου, θα σε απογοητεύσω αλλά δεν είμαι στο κλαμπ αυτό :)))) είμαι παραδοσιακή όσον αφορά στην αναγνωση, θέλω να κρατάω το βιβλίο στο χέρια μου. Ούτε τα e-book μ' αρέσουν. Είναι η πρώτη φορά που "ακούω" βιβλίο. Είπα να το δοκιμάσω μια που έτυχε να το κατεβάσω δωρεάν από ένα σάιτ και δεν θα ήθελα να δώσω κι άλλα λεφτά για να αγοράσω βιβλία αυτή την περίοδο.

Μακάρι βέβαια να μου αρέσει σαν εμπειρία και να "ακούσω" κι άλλα γιατί οικονομικά τουλάχιστον συμφέρει.
Το προσπάθησα αλλά δεν είναι για μένα. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ και το πήγαινα διαρκώς πίσω. Και με τις ταινίες το παθαίνω αλλά με το audio book πολύ περισσότερο.
Καθώς είμαι ένα άτομο που περνά αρκετές ώρες με πράγματα που απασχολούν τα χέρια (ενίοτε και τα πόδια - όταν κάνω ποδήλατο, χαχα), αλλά όχι το μυαλό, βρήκα στα ακουστικά βιβλία έναν απίστευτα βολικό τρόπο να προσθέσω πάμπολλες ώρες στο χρόνο που διαβάζω. Και επειδή αυτά που λέει η Ίζι τα πάθαινα και εγώ στην αρχή, και το είχα δοκιμάσει επανειλημμένα χωρίς επιτυχία, αλλά το παρατούσα από πλήξη, θα ήθελα να πω ότι για μένα τουλάχιστον το μαγικό κλικ έγινε όταν ανακάλυψα ένα βιβλίο που ήταν τόσο συναρπαστικό ώστε δεν μπορούσα να το αφήσω στιγμή μέχρι να το τελειώσω - και το άκουσα και στα αγγλικά, που εκείνη την εποχή δεν ήταν και μια γλώσσα στην οποία διέθετα και την πιο τέλεια γνώση. Γι' αυτό νομίζω ότι πολλοί θα μπορούσαν να αγαπήσουν αυτού του είδους το "διάβασμα", αρκεί να βρουν το βιβλίο που θα τους κερδίσει. Το σιδέρωμα και το πλύσιμο των πιάτων έχουν καταντήσει από τις πιο αγαπημένες μου ασχολίες :))))
και πραγματικά στενοχωριέμαι που τόσος κόσμος χάνει αυτή την ευκαιρία μόνο και μόνο επειδή διστάζει να το δοκιμάσει (το άκουσμα βιβλίων, όχι το πλύσιμο πιάτων, μην παρεξηγηθούμε και μου βγει το όνομα!).
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Στην Αγγλία τα audio books είναι πολύ διαδεδομένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι απευθύνονταν αρχικά και κύρια σε κάθε έναν που ίσως η σωματική του κατάσταση δεν του επέτρεπε να διαβάσει ένα κανονικό βιβλίο...Είχα φίλη ηθοποιό, που το έκανε αυτό εθελοντικά σχεδόν για το BBC. Πολλές φορές γινόταν παρουσία κοινού για να συνδυάζεται η performance με την ανάγνωση. Μια φορά, παραμονή Χριστουγέννων ήταν, είχα παρευρεθεί κι εγώ σε ανάγνωση ποιημάτων που είχε γίνει σ’ ένα εκκλησάκι σ’ ένα χωριό βόρεια...ήταν υπέροχα...
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο μαγαζί με τα δώρα της διαθέτει τέτοια βιβλία...

Είχα αγοράσει την Τζέην Έυρ κι όπως λέει και η Καστάλια την άκουγα στο πλύσιμο των πιάτων ή το σιδέρωμα ή και στο μπάνιο, ειδικά όταν καθόμουνα και μούλιαζα εκεί...

Παρεμπιπτόντως, για όσους δεν γνωρίζουν μια γλώσσα τέλεια, θα έλεγα, όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί μου το συμβούλεψαν άλλοι, ειδικά όταν ζούσα στην Αγγλία...ότι το άκουσμα ενός κειμένου είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για δυό λόγους...πρώτα γιατί ακούς το κείμενο και μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα κάτι πρακτικό, αλλά περισσότερο γιατί είναι ένας άριστος μηχανισμός εξοικείωσης με τη γλώσσα.

Αυτό ισχύει βέβαια κι όταν κάποιος βλέπει μια ταινία σπίτι του, αν αφαιρέσει την προβολή των υπότιτλων, βάζοντας ξανά και ξανά τα σημεία που τον δυσκολεύουν, εξοικειώνεται με την προφορά και τη χρήση των λέξεων καταπληκτικά...

Καστάλια, καλές βόλτες με το ποδήλατό σου!
 
Παρεμπιπτόντως, για όσους δεν γνωρίζουν μια γλώσσα τέλεια, θα έλεγα, όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί μου το συμβούλεψαν άλλοι, ειδικά όταν ζούσα στην Αγγλία...ότι το άκουσμα ενός κειμένου είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για δυό λόγους...πρώτα γιατί ακούς το κείμενο και μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα κάτι πρακτικό, αλλά περισσότερο γιατί είναι ένας άριστος μηχανισμός εξοικείωσης με τη γλώσσα.

Αυτό ισχύει βέβαια κι όταν κάποιος βλέπει μια ταινία σπίτι του, αν αφαιρέσει την προβολή των υπότιτλων, βάζοντας ξανά και ξανά τα σημεία που τον δυσκολεύουν, εξοικειώνεται με την προφορά και τη χρήση των λέξεων καταπληκτικά...
Μα ναι! Ξέρεις πόσες φορές έχω προσπαθήσει να το διαλαλήσω αυτό; Και για μένα αρχικά ήταν δύσκολο, αλλά κοιτούσα έστω στην αρχή να επιλέγω είτε βιβλία που ήδη είχα διαβάσει, και έτσι, γνωρίζοντας την πλοκή, δεν είχα πρόβλημα ακόμα και αν δεν καταλάβαινα κάτι στη ροή της αφήγησης, είτε πάλι διάλεγα βιβλία που ήθελα οπωσδήποτε να διαβάσω οπότε δε με χαλούσε και αν μου διέφευγε καμιά άγνωστη λέξη. Χάρη σ' αυτή τη συνήθεια, αυτή τη στιγμή τα αγγλικά μου έχουν φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, σε βαθμό που πιάνω καλαμπούρια και λογοπαίγνια που διαφεύγουν και από επαγγελματίες μεταφραστές (και αυτό το λέει ένα άτομο που απεχθάνεται να παινεύεται - φαντάσου πόση αυτοπεποίθηση πρέπει να νιώθω, για να το πω...). Σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο συμβαίνει και με τα γερμανικά (αυτό όμως οφείλεται στο ότι τα περισσότερα βιβλία που θέλω να ακούσω στα γερμανικά είναι μεταφρασμένα, και πλεόν προτιμώ το πρωτότυπο σχεδόν αποκλειστικά).

Για να είμαι ειλικρινής, εκτός από τις ραδιοφωνικές παραγωγές, δε μου έτυχε να ακούσω κάποια ηχογράφηση που να συνδύαζε την ανάγνωση με την καλλιτεχνική περφόρμανς. Στην αγορά της Αμερικής η πλειονότητα των ηχητικών βιβλίων που κυκλοφορούν ηχογραφούνται σε στούντιο, με άριστο ήχο, και πολύ συχνά με διάφορες ηχητικές προσθήκες, εφέ, μουσική, μην αναφερθώ καν στην ίδια την αφήγηση του εκφωνητή, μεταξύ των οποίων κυκλοφορούν τρομερά ταλαντούχοι άνθρωποι. Κάποια βιβλία έχουν πάρει σάρκα και οστά στο μυαλό μου χάρη στο χάρισμα του αφηγητή, που απέδωσε με φοβερή ικανότητα την προφορά, το χαρακτήρα, την ξεχωριστή προσωπικότητα όλων των πρωταγωνιστών στο βιβλίο - αυτό δε θα το έχανα με τίποτα, όσο και να αγαπώ τα τυπωμένα βιβλία.


Καστάλια, καλές βόλτες με το ποδήλατό σου!

Ευχαριστώ γι' αυτή την ευχή, η αλήθεια είναι ότι θα πιάσει τόπο, αρκεί να μη μας τα χαλάσει πολύ ο καιρός. Και η κατάσταση των δρόμων. Και τα αυτοκίνητα. Πφφφ θα τα παρατήσω και θα πάω να ζήσω στο Βέλγιο, εγώ και το ποδήλατό μου...

 
Last edited:


Το σιδέρωμα και το πλύσιμο των πιάτων έχουν καταντήσει από τις πιο αγαπημένες μου ασχολίες :))))
και πραγματικά στενοχωριέμαι που τόσος κόσμος χάνει αυτή την ευκαιρία μόνο και μόνο επειδή διστάζει να το δοκιμάσει (το άκουσμα βιβλίων, όχι το πλύσιμο πιάτων, μην παρεξηγηθούμε και μου βγει το όνομα!).
Καστάλια, πραγματικά κατάφερες να με ρίξεις κάτω από τα γέλια. Απλώς να σημειώσω πως μια τέτοια γυναίκα ψάχνουμε όλοι. Εύγε!!! :) :) :)
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Καστάλια, το ξέρεις ότι μ' έψησες; Κι εγώ κάνω διάφορες δουλειές στο σπίτι και το μαγαζί που απασχολούν τα χέρια μα όχι το μυαλό. Μέχρι τώρα τις συνδύαζα με επικαιρότητα στην τηλεόραση, youtubers, μουσική κ.λπ. Γιατί όχι και κάποιο ελαφρύ βιβλίο; Λοιπόν, θα ξαναδοκιμάσω και θα γράψω εντυπώσεις. Τεράστια ποικιλία (πάνω από 2000) ακουστικών βιβλίων στα ελληνικά υπάρχει εδώ.
 
Top