Ακουστικά βιβλία ( Audiobooks )

Εμιλυ

Member
Είναι λίγος καιρός που ξεκίνησα να ακούω ομιλούντα βιβλία (όπως αναφέρονται στον ιστότοπο τοου Φάρου Τυφλών).
Βρίσκομαι ακόμα στην αρχή και θα πρέπει να πω ότι είναι μια ωραία εμπειρία.
Ιδανικό για ουρές, για μέσα μεταφοράς, για βάδην στο γυμναστήριο, για κάλυψη αποστάσεων όταν βγαίνεις για δουλειές.

Κατέληξα να ψάξω για ομιλούντα βιβλία όταν έβλεπα ότι βαριόμουν να ψάχνω κάθε τρεις και λίγο να βρω τα γιαλιά πρεσβυωπίας στα μέσα μεταφοράς :ωιμέ: και σιγά σιγά έφτασα να κόψω το διάβασμα :ντροπή:. Ενώ με τα ακουστικά μπορώ συνεχώς να είμαι με ένα βιβλίο.

Όταν άρχισα να κατεβάζω και να αποθηκεύω στο κινητό μου τα βιβλία, ξεκίνησα με Τζόναθαν Κόου που τον είχα ξαναδιαβάσει.
Όλα πήγαν πρίμα.
Μετά, την πάτησα ελαφρώς, διότι κατέβασα το "Κουτσό" του Κορτάσαρ και βέβαια τα έπαιξα μόλις άκουσα τον πρόλογο :αργκ:.
Αυτομάτως το έσβησα από το κινητό και κατάλαβα, ότι τουλάχιστον για ένα διάστημα, θα πρέπει να επιλέγω εύκολα βιβλία που απαιτούν την ελάχιστη δυνατή προσήλωση και δεν έχουν ιδιαίτερη γραφή.
Το κατανόησα καλύτερα όταν "άκουσα" το "Βιβλίο της Άμμου" του Μπόρχες. Μπρος πίσω μπρος πίσω όλη την ώρα και όταν το τελείωσα, το ξαναάκουσα από την αρχή για να το καταλάβω καλά.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό, άκουγα από το λεωφορείο του αεροδρομίου μέχρι και την προσγείωση ένα εύπεπτο και με αγωνία πόνημα της Τζίλιαν Χόφμαν. Ήταν ό,τι έπρεπε! Δεν ήθελα να τελειώσει!

Πάντως δε μπορώ να αλλάξω με τίποτα το βραδυνό διάβασμα στο κρεβάτι μου ενός αληθινού βιβλίου, με εξώφυλλο και χάρτινες σελίδες :))))
 
Last edited:
Καλησπέρα!
Εγώ έχω ακούσει μέχρι στιγμής τον Γλάρο Ιωνάθαν και τη Ζατέλη στο "Και με το φως του λύκου επανέρχονται".
Επειδή η Ζατέλη ήταν όντως καθηλωτική, θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις για άλλα audio books στα ελληνικά (που υπάρχουν), τα οποία να έχουν μια εξίσου ενδιαφέρουσα χροιά φωνής από αυτόν που τα διαβάζει και φυσικά έχουν ενδιαφέρον ως βιβλία. :)
Το λέω γιατί απ' ότι έχω καταλάβει τα περισσότερα audio books είναι διαβασμένα με φλατ φωνή, γι' αυτό ψάχνω κάτι πιο ενισχυμένο.
 
Κοίτα, Πέτρο, ψέματα δε θα σου πω, οι Έλληνες αφηγητές (που, μην ξεχνάμε, είναι ως επί το πλείστον εθελοντές και ερασιτέχνες) έχουν μπόλικο περιθώριο βελτίωσης, ιδίως αν κρίνονται από κάποιον που ακούει αγγλόφωνους αφηγητές από τους οποίους μερικοί καταφέρουν και ζωγραφίζουν με τη φωνή τους που προσαρμόζεται σε κάθε χαρακτήρα, αλλά και στην ίδια τη φάση που περιγράφεται. Από κει και πέρα, το φλατ και το ενισχυμένο αποδεικνύονται πολύ υποκειμενικά - για παράδειγμα, η αφήγηση στην Τριλογία της Μασσαλίας θεωρείται από όλους μια από τις κορυφαίες, ενώ εγώ με το ζόρι τελείωσα το βιβλίο και είχα κατακουραστεί από τη μονότονη, για μένα, χροια της φωνής του αφηγητή. Οπότε, μπορώ να σου συστήσω μερικά βιβλία που μου φάνηκαν ωραία σαν βιβλία, και από κει και πέρα κρίνε μόνος σου αν και πόσο σε ικανοποιεί αυτό που ακούς.

Εκτός λοιπόν από την προαναφερθείσα Τριλογία της Μασαλίας και τους Βατσιμάνηδες του Ιζό, βρήκα ενδιαφέροντα κάποια βιβλία των Κόου, Περλ Μπακ, Μαζάουερ, Παδούρα, Ερικ Λάρσον, Χάρπερ Λι, Σβετλάνα Αλεξέγιβιτς. Αν πάλι θα σε ενδιέφερε κάτι στα αγγλικά, εκεί σαφώς μπορώ να σου δώσω κάμποσα ονόματα που δε θα χορταίνεις και θα επιλέγεις βιβλία άγνωστων συγγραφέων μόνο και μόνο επειδή τα διαβάζουν αυτοί.
 

Δομάζ

Member
Αποφάσισα κι εγώ πριν λίγο καιρό να δοκιμάσω να ακούσω κάποια βιβλία. Ξεκίνησα πειραματικά και έτσι διάλεξα μικρά βιβλία. Άκουσα ένα μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, που μου φάνηκε μέτριο, τον γερο και τη θάλασσα (καταπληκτική πρώτη επαφή με τον Χεμινγουει) και τον αλχημιστή, που ενώ τον είχα διαβάσει ως έφηβος δεν το θυμόμουν σχεδόν καθόλου.
Έχω ενθουσιαστεί με το γεγονός ότι μπορώ να αξιοποιήσω τον χρόνο που περνάω κάθε μέρα στο αυτοκίνητο πηγαινοερχόμενος σε δουλειές τόσο ευχάριστα! Σκοπεύω να το καθιερώσω! Τώρα πάω για μεγαλύτερα βιβλία.

Όπως διάβασα και παραπάνω, σίγουρα παίζει ρόλο και η αφήγηση αλλά και η ποιότητα εγγραφής. Ένα δεύτερο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι που δοκίμασα να ακούσω, το σταμάτησα στα πρώτα 5 λεπτά γιατί ήταν επιεικώς κακό και στους 2 αυτούς τομείς.
 
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο διαθέτουν δωρεάν 4 βιβλία:
  • Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο της Άλκη Ζέη
  • Το Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου
  • Το Απόψε δεν έχουμε φίλους της Σοφίας Νικολαΐδου
  • Η καλοσύνη των ξένων του Πέτρου Τατσόπουλου
 
Η κυρία Νάντια Παξινού, φιλόλογος, έφτιαξε αυτή την ιστοσελίδα για να ανεβάζει σε μορφή MP3 αφηγήσεις μεγάλων έργων της ελληνικής και ξένης κλασικής λογοτεχνίας. (για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων επιτρέπεται μόνο η αναπαραγωγή έργων, των οποίων οι συγγραφείς έχουν πεθάνει τουλάχιστον 70 χρόνια πριν).


Δώστε τους μια ευκαιρία, μπορεί να ανακαλύψετε έναν απρόσμενα ωραίο τρόπο να αυξήσετε τις ώρες που διαβάζετε.
 
Ήμουν κι εγώ επιφυλακτικός, αλλά άκουσα το πρώτο κεφάλαιο από το "Έγκλημα και Τιμωρία" και μου άρεσε πολύ! Σίγουρα είναι αλλιώς να έχεις το κείμενο μπροστά, αλλά και ακούγοντας την αφήγηση σου μένουν τα βασικά της ιστορίας (αυτό μετράει, άλλωστε είναι αδύνατο να θυμάσαι κάθε λέξη μόλις τελειώσεις ένα κεφάλαιο, όταν διαβάζεις).

Ήμουν ξαπλωμένος και με τα μάτια κλειστά, αλλά ήταν σαν να διάβαζα. Όπως έχουν πει κι οι Μοντυ Πάιθον, "ακούμε μια φωνή μες στο μυαλό μας που μας λέει τα λόγια που διαβάζουμε". Κάντε μια δοκιμή.
 
Top