Ακουστικά βιβλία ( Audiobooks )

Μιας και βλέπω ότι το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε, ας μοιραστώ μαζί σας και κάτι ακόμα από τη συσσωρευμένη σοφία μου πάνω στο θέμα. Προσφάτως ανακάλυψα ότι ένα κινητό με android μπορεί να μετατραπεί στον τέλειο player ακουστικών βιβλίων (διστάζω να το πω παίχτη, χαχα, ίσως θα ήταν ευκαιρία να ανοίξω ένα νήμα για brainstorming πάνω στο θέμα, βαστάτε με και ήταν μην πάρω φόρα...).

Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψα δυο εφαρμογές που είναι τρομερά εύχρηστες από πολλές απόψεις. Σου δίνουν τη δυνατότητα να βάζεις σελιδοδείκτες για να μην χάνεις το σημείο που έφτασες (ή και για να "υπογραμμίζεις" σημεία που σου άρεσαν), όπως επίσης και τη δυνατότητα να πας εύκολα κάποια (δευτερό)λεπτα μπρος και πίσω (με τα παραδοσιακά mp3 player που είχα μέχρι τώρα συχνά πήγαινα "λίγο" πίσω και αυτό με γυρνούσε μισή ώρα πιο μπροστά, και μετά έψαχνα άλλη μισή ώρα να βρω περίπου το σημείο που ήμουν αρχικά). Το καλύτερο χαρακτηριστικό αυτών των εφαρμογών πάντως για μένα είναι η δυνατότητα να ακούς τα βιβλία με μια ελαφρά (ή και όχι τόσο ελαφρά, ανάλογα με την ικανότητά σου να παρακολουθείς το κείμενο) επιτάχυνση, που σημαίνει ότι το να ακούς βιβλία σχεδόν καταφέρνει να φτάσει το ρυθμό με τον οποίο διαβάζεις μόνος σου. (Ισχύει και το αντίθετο, μπορείς να επιλέξεις και επιβράδυνση, σε περίπτωση που το κείμενο θέλει περισσότερη προσοχή ή αν ο αφηγητής μιλάει υπερβολικά γρήγορα, αν και αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκα ποτέ εγώ προσωπικά, μάλλον δεν διακρίνομαι για την υπομονή μου).

Η μία εφαρμογή λέγεται Maple, και είναι δωρεάν (κάποια στιγμή έκανε μόνη της αναβάθμιση και άρχισε να μου βγάζει διαφημίσεις, αλλά όταν αφαίρεσα την αναβάθμιση επανήλθε σε μια πολύ καθώς πρέπει συμπεριφορά), ενώ η άλλη ονομάζεται Smart Audio Book Player, διατίθεται δοκιμαστικά δωρεάν για ένα μήνα, ενώ στη συνέχεια έχει ένα πολύ μικρό κόστος απόκτησης (προσωπικά το θεώρησα απολύτως δικαιολογημένο, καθώς τη βρήκα πάρα πολύ εύχρηστη).

Να μη σας τα πολυλογώ, με μια μικρή κάρτα μνήμης και ένα έξυπνο τηλέφωνο μπορεί κανείς να έχει μια βιβλιοθήκη μαζί του, και ποτέ ξανά να μην περιμένει βαριεστημένος στη στάση το λεωφορείο, ή να κάνει τζόγκινγκ μετρώντας το κάθε λεπτό που έτρεξε σαν να πέρασε ένας αιώνας. Ακόμα και αν δε θέλει να γίνει εξπέρ στα αγγλικά, με το λινκ της Ίζι μπορεί να απολαύσει πάρα πολλά βιβλία στα ελληνικά που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην είχε το χρόνο να διαβάσει, ή το χρήμα να αγοράσει. Ελπίζω να ψήσω και άλλους! :)))
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Λοιπόν, άκουσα ένα απ' τα διηγήματα στους "Γελοίους Έρωτες" του Κούντερα και, παρότι το πήγα πολλές φορές πίσω, τελικά κατάφερα να το παρακολουθήσω και μου άρεσε. Θα το συνεχίσω το βιβλίο.

Παρεμπιπτόντως στα βιβλία του Κινγκ είχε γίνει πολύ καλή δουλειά, αφού διαβάστηκαν και αναρτήθηκαν 21 τίτλοι του σε audio books. Όμως οι εκδόσεις Bell όπως βλέπετε ζήτησαν την απόσυρση των δικών τους τίτλων. Παρότι αντιλαμβάνομαι τα σχετικά με πνευματικά δικαιώματα, μου 'σκασε λίγο άσχημα αυτό, μια που η συγκεκριμένη δουλειά απευθύνεται πρωτίστως σε τυφλούς συμπολίτες μας. Και βλέπω ότι οι άλλοι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι δεν έχουν εμποδίσει την προσπάθεια αυτή.
 
Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Καστάλια το τέλειωσα το βιβλίο! :γιούπι: Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να το "διαβάσω" έτσι :))) Ήταν το πρώτο μου ολοκληρωμένο audiobook, αν εξαιρέσεις ένα-δυο θεατρικά, που όμως θεωρώ ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.

Για την εμπειρία της ακρόασης: Είναι αλήθεια ότι το γυρνούσα συνεχώς πίσω, όμως νομίζω ότι το βιβλίο δεν ήταν και πολύ καλή επιλογή για πρώτη ακρόαση. Το διάλεξα γιατί είχε διηγήματα, όμως ο Κούντερα είναι λίγο απαιτητικούλης με όλα αυτά τα φιλοσοφικά που πετάει και θέλει προσοχή. Επίσης, η αφηγήτρια το πήγαινε πολύ γρήγορα. Βλέπω ότι αυτό το πρόβλημα λύνεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Θα ξεκινήσω αμέσως κι άλλο, όμως από δω και πέρα θα επιλέγω πραγματικά ελαφριά βιβλία, μέχρι να εξοικειωθώ με αυτόν τον τρόπο "ανάγνωσης". Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι δεν ήξερα πόσες περίπου σελίδες έχω καλύψει και πόσο βιβλίο απομένει. Επίσης δεν ήξερα πότε περίπου τελειώνει κάθε κεφάλαιο, ώστε να προγραμματίσω πόση ώρα ακόμα θα ακούσω.

Για το βιβλίο: Μου άρεσε αρκετά, όμως δεν με ξετρέλανε. Κάποια διηγήματα ήταν καταπληκτικά, άλλα λίγο βαρετά. Αυτό που με ξένισε ήταν η υπερβολική, κατά τη γνώμη μου, χρήση του πληθυντικού ευγενείας. Σε μια ιστορία, για παράδειγμα, είχαμε έναν άντρα και μια γυναίκα που είχαν κάνει σεξ ήδη μια φορά στο παρελθόν και τώρα μπαλαμουτιάζονταν στο κρεβάτι, κι όμως μιλούσαν μεταξύ τους στον πληθυντικό! Δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό του Κούντερα (δεν έχω διαβάσει άλλο δικό του) ή της τσεχικής γλώσσας στην οποία γράφτηκε το συγκεκριμένο βιβλίο.
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Πάω να φτιάξω γιαούρτι...και να μαγειρέψω διάφορα...δώστε ένα λινκ ν’ ακούσω κάτι παραμυθιάρικο και συναισθηματικό να μαλακώσει η ψυχή μου κορίτσια...δεν θέλω επιστημονικές φαντασίες κι αστυνομικά...χτες ξενύχτησα βλέποντας αστυνομικές ταινίες...σ’ αυτά είναι μαστόροι οι Χολυγουντιανοί...
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Πρίγκηπες με τα κρινοχεράκια τους...το στοιχείο μου...Χαχαχαχάάάά! Ευχαριστώ κι από’δω Ίζι....

Τώρα γιατί έχω χαζοχαρούμενη διάθεση με το σπίτι μου ανακούρκουδα από υδραυλικούς που αλλάζουν τα σάπια λούκια τών όμβριων υδάτων όλων των ορόφων κι έχουν το σπίτι μου ως ορμητήριο;...δεν ξέρω να σας πω...πάω για μαγειριό μετά ακροάσεως περί πριγκήπων και τα τοιαύτα...
 
ξεκίνησα κι εγώ κάποια στιγμή, με την Γαλήνη του Βενέζη. Πάμπολλες φορές το μυαλό ξεστράτιζε, (το άκουγα σε ταξίδια... συνοδηγός) αναγκαζόμουν να το γυρίσω πολλές φορές πίσω κλπ κλπ. Το δεύτερο ακουστικό βιβλίο, το Ξέρω γιατί κελαδάει το πουλί στο κλουβί της Αγγέλου, το άκουσα πάλι σε οδικές διαδρομές (καθημερινές αυτή τη φορά εργασία-σπίτι σπίτι-εργασία... ως οδηγός αυτή τη φορά). Η κυρία που το διαβάζει στον ισοβίτη είναι εξαιρετική. Εξαιρετική. Δεν ξέρω αν το βιβλίο αυτό μου άρεσε τόσο πολύ επειδή είναι ένα πολύ καλό βιβλίο ή εξαιτίας της κυρίας που το διαβάζει. Νομίζω πως επειδή αυτό το βιβλίο μου άρεσε ιδιαίτερα, το μυαλό μου συγκεντρωνόταν πιο εύκολα και ήταν ελάχιστες οι φορές που αναγκάστηκα να το ξαναγυρίσω για να ακούσω κάτι που έχασα.Το τρίτο βιβλίο ήταν το "σπίτι των πνευμάτων" που αποφάσισα να το ακούσω μιας και είχαν περάσει χρόνια που το είχα διαβάσει. Η κυρία που διαβάζει αυτό το βιβλίο δεν είναι το ίδιο καλή με την προηγούμενη. Ωστόσο το βιβλίο το τέλειωσα και άρχισα ένα ακόμα ακουστικό της Αλιέντε... (έχω διαβάσει σχεδόν όλα της τα βιβλία, αλλά τα ακουστικά βιβλία μου δίνουν μια ευκαιρία να τα φρεσκάρω). Αυτό το τελευταίο έμεινε στη μέση... νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία να το συνεχίσω τώρα που μου το ξαναθυμίσατε.
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
γιαούρτι έτοιμο στο ισοθερμικό κιβώτιο...(ψυγείο κατ’ άλλους) επωάζει το μυκητιακό του φορτίο...γκούχ-γκούχ-γκούχ (βήχας αυτοσαρκασμού για να μην πει ο Νικόλας τίποτα για την ορολογία μου)

και ναι προσπάθησα Άρλεκιν, δεν τα κατάφερα και γύρισα σε γνωστά κι αγαπημένα http://www.loyalbooks.com/book/pride-and-prejudice-by-jane-austen

η προσπάθεια με τους πρίγκηπες ναυάγησε...δεν τα κατάφερα...
 
Από όλα τα βιβλία που έχω ακούσει μέχρι τώρα, έφτασα στη διαπίστωση ότι το κυριότερο στοιχείο που θα καθορίσει αν θα ευχαριστηθεί κανείς όλη αυτή την εμπειρία, είναι πόσο συναρπαστική θα του φανεί η ιστορία. Ναι, και όλα τα υπόλοιπα παίζουν ρόλο, αναμφισβήτητα, και ο αφηγητής, και η ποιότητα της ηχογράφησης, και το περιβάλλον γύρω μας και... και... και... Αλλά αν κολλήσουμε στην ιστορία, δεν θα θέλουμε να το παρατήσουμε ούτε στιγμή. Έχω "διαβάσει" πολλά ακουστικά βιβλία, τα περισσότερα ήταν καλά, αυτά όμως που με ενθουσίασαν, τα τελείωσα σε ελάχιστο χρόνο, γιατί εκμεταλλευόμουν και την παραμικρή ευκαιρία να προχωρήσω, ακόμα και αν είχα μόνο πέντε ή δέκα λεπτά στη διάθεσή μου. Έτσι καταβρόχθισα βιβλία των χιλίων σελίδων σε μια-δυο μέρες, έτσι διάβασα ολόκληρες σειρές σε χρόνο μηδέν, έτσι προλαβαίνω και χορταίνω την περιέργειά μου για όλο και περισσότερους νέους τίτλους. Αν βρείτε το προσωπικό σας page turner, έστω για αρχή, σύντομα θα έχετε συνηθίσει αυτό τον τρόπο διαβάσματος και θα μπορείτε να παρακολουθήσετε και άλλα, πιο απαιτητικά βιβλία.

Αν πάλι το βιβλίο δε σε τραβάει... Δεν πάει να είναι πασίγνωστου συγγραφέα, δεν πάει να είναι πολυδιαφημισμένο, δεν πάει να έχουν τρελαθεί τόσοι και τόσοι... Θα το σέρνεις καμιά δεκαριά μέρες, και μετά είτε θα το παρατήσεις, είτε θα το βάλεις να παίζει, ΄μέχρι να τελειώσει, ενώ εσύ και καλά το ακούς, αν και στην πραγματικότητα σκέφτεσαι τη λίστα με τα ψώνια που έχεις να κάνεις.

Διατσέντα, και εγώ συμπτωματικά γιαούρτι έκανα, αλλά εμένα μου έκανε παρέα ένας μάγος, ο Τέσλα :))))
 
Last edited:
Ήταν το δεύτερο ολοκληρωμένο μου audiobook, και το άκουσα πολύ ευκολότερα από το πρώτο. Όμως λίγο με πειράζει που δεν έχω το βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου τώρα.

Πόσο σε καταλαβαίνω! Δες όμως τη θετική πλευρά των πραγμάτων - έτσι έχεις τη δυνατότητα να αγοράζεις για τη βιβλιοθήκη σου μόνο βιβλία που σου άρεσαν, αντί να ξοδεύεις λεφτά για βιβλία που αποδεικνύονται απογοητευτικά στη συνέχεια. Πλέον εγώ προσωπικά αγοράζω σχεδόν αποκλειστικά βιβλία που έχω διαβάσει, και γιατί δεν μου περισσεύουν τα χρήματα, και γιατί τα ράφια μου δε χωράνε άλλα μέτρια (κατά το προσωπικό μου γούστο) βιβλία.

Γενικώς η πρόσβαση σε ακουστικά βιβλία διευρύνει πολύ τους αναγνωστικούς μας ορίζοντες, γιατί αποκτάμε την ευκαιρία να διαβάζουμε και ώρες που αλλιώς δε θα μπορούσαμε, και επιπλέον, μπορούμε ανέξοδα να δοκιμάσουμε τίτλους και συγγραφείς που σε διαφορετική περίπτωση ίσως δε θα επιλέγαμε να αγοράσουμε.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Καστάλια, μου ήρθε το mail από isobiti. Όλα οκ! Μόνο που είχε πάει στα ανεπιθύμητα. Τσέκαρε κι εκεί. :)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Παιδιά, μου ήρθε κέφι να δοκιμάσω να ακούσω κάποιο βιβλίο καθώς κάνω την βόλτα μου. Θα ήθελα κάτι στην ελληνική γλώσσα και μακάρι να είναι και μετάφραση κάποιου ξένου βιβλίου.

Μια αναζήτηση στον Ιστό δεν έδωσε και πολλά.

Έχει κανείς κάτι ενδιαφέρον στον σκληρό του να μου στείλει; :χμ:
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Δοκίμασε να γραφτείς εδώ, έχει χιλιάδες βιβλία. Όμως δεν ξέρω αν είναι πια εφικτό (απευθύνεται σε τυφλούς αναγνώστες και αποδέχεται μόνο εγκεκριμένους χρήστες). Πριν λίγο καιρό μου είχαν στείλει κωδικό και είχα μπει, όμως τώρα που δοκίμασα δεν λειτουργεί πια. Τα θεατρικά είναι ακόμα διαθέσιμα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ευχαριστώ. Τελικά όμως δεν το έχω με τα ακουστικά βιβλία. Αφαιρούμαι και όταν πω να ξαναπιάσω τον ειρμό το βιβλίο έχει προχωρήσει. Και δεν είναι σαν το έντυπο βιβλίο που απλά πας τα μάτια δυο παραγράφους πιο πίσω και ξαναδιαβάζεις. Θέλει να ψάχνεις μπρος-πίσω πού το έχασες.
:ανέκφραστος:
 
δεν έχω δοκιμάσει να ακούσω ηχητικό βιβλίο,μου φαίνεται βαρετό
δοκίμασα όμως στο παρελθόν να βρω ελληνική ερωτική λογοτεχνία σε ηχητικό αρχείο:χμ:
αυτό θα είχε κάποιο ενδιαφέρον
αλλά δεν βρήκα τπτ και δε ξανά ασχολήθηκα
 

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
πηγαινε περιπτερο.. παρε περιοδικο Sirina..βαλτο στο dvd σου..κλεισε τα ματια..δυναμωσε τα ηχεια..ευχαριστησε με αργοτερα!
 
Δεν έγραψα τελικά την εμπειρία μου από την μικρή επαφή που έχω με τα ακουστικά βιβλία.

Δοκίμασα να ακούσω σε διάφορες φάσεις κυρίως όταν περπατούσα στον δρόμο, μέσα στο μετρό ακόμα και όταν πήρα μέρος σε αγώνα τρεξίματος (μια ψυχή από δω μέσα με κορόιδευε γι αυτό :)))) ). Δεν ήταν άσχημα όμως διαπιστώνω ότι με βολεύει καλύτερα να το κάνω στο σπίτι. Δεν έχει καθόλου φασαρία και μπορώ να συγκεντρώνομαι πιο εύκολα κάτι που θεωρώ απαραίτητο ειδικά όταν άκουγα ένα βιβλίο στα ισπανικά για εξάσκηση.

Συνεχίζω, πάντως, να μην είμαι φαν του "αθλήματος" και να προτιμώ τα έντυπα βιβλία παρόλο που έχει πολλές αρετές και πλεονεκτήματα το ακουστικό βιβλίο. Κατ' εξαίρεση, θα μπω πλέον στην διαδικασία να ακούσω κάποιο όπως πχ κάνω αυτή την περίοδο που έχω ξεκινήσει τα Απομνημονεύματα του Καζανόβα μόνο και μόνο γιατί τα διαβάζει ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που δίνει νέο περιεχόμενο στον όρο eargasm! :)))) Το συστήνω ανεπιφύλακτα στις κυρίες του φόρουμ!

Ο αφηγητής είναι, γενικά, το άλφα και το ωμέγα. Θα ήθελα να ακούσω κι ένα βιβλίο τρόμου με τον κατάλληλο αφηγητή και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση.
 
Top