Ελληνικά audiobooks
Έπεσε το μάτι μου τελευταία στην καινούρια πλατφόρμα για ακουστικά βιβλία, όπου διάσημοι Έλληνες ηθοποιοί δίνουν τη φωνή τους στην αφήγηση σπουδαίων ομολογουμένως τίτλων. Από τα samples που υπάρχουν στην ιστοσελίδα βλέπω ότι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην ηχογράφηση σε αντίθεση με τις φιλότιμες, αλλά όπως και να το δει κανείς, ερασιτεχνικές προσπάθειες άλλων αφηγητών σε άλλα παρόμοια δωρεάν πρότζεκτ. Το θέμα που με απασχολεί όμως είναι οι τιμές των βιβλίων: όπως καθετί καινούριο πλασάρεται στη χώρα, είναι εκτός πραγματικότητας. Ξεκινάνε από 12 ευρώ το φθηνότερο (περίπου 3 ώρες αφήγησης) μέχρι 26.5 ευρώ για τον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη που δεν θυμάμαι τώρα πόση είναι η διάρκειά του. Δηλαδή ρε παιδιά, πόσοι από μας είναι διαθέσιμοι να δώσουν 26 ευρώ για ένα μόνο ακουστικό βιβλίο;;; Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα κι ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρωθούν, όμως λίγη λογική δεν βλάπτει. Η Αμαζον για παράδειγμα έχει τη λειτουργία της συνδρομής όπου με 8 λίρες το μήνα δίνει ένα credit με το οποίο μπορείς να αγοράσεις και να κρατήσεις οποιοδήποτε βιβλίο, ανεξαρτήτου διάρκειας. Επίσης αρκετές φορές τον χρόνο, κάνουν προσφορά 2 βιβλία στη τιμή ενός credit + ελεύθερη πρόσβαση σε πολλά podcasts, θεατρικά κλπ. Ακόμα καλύτερα, στη Βουλγαρία υπάρχει πλατφόρμα για ακουστικά βιβλία, η storytel, όπου με συνδρομή 6-7 ευρώ το μήνα έχεις ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους τίτλους της βιβλιοθήκης της (η οποία είναι σούπερ πλούσια παρεμπιπτόντως), όπως και σε αγγλόφωνα βιβλία από όλα τα είδη. Δηλαδή κανένας δεν σκέφτηκε να κάνει το ίδιο κι εδώ; Συνήθως όλες οι καινούριες εταιρίες, ανεξαρτήτου προϊόντος που πουλάνε , δίνουν μια χαμηλή τιμή γνωριμίας για να προσελκύσουν πελάτες. Εδώ οι δικοί μας κάνουν ακριβώς το αντίθετο, μάλλον προσπαθούν να διώξουν κόσμο, αλλιώς δεν εξηγείται. Κι είμαι σίγουρος ότι το εγχείρημα δεν θα πετύχει έτσι, μ'αυτές τις τιμές τουλάχιστον. Οκ, το εκτιμώ ότι ο Σπύρος Παπαδόπουλος θα μου διαβάσει στο αυτάκι το Συμπόσιο του Πλάτωνα, αλλά όχι και να τον χρυσοπληρώσω. Αρκετά τσίπουρα ήπιε τζάμπα με το Στην Υγειά μας!
Οπότε ρίχνω άκυρο στον Σπύρο... πολύ σχολαστικά.