Αλκοολικοί Χαρακτήρες - Προτάσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Μπορείτε να μου προτείνετε λογοτεχνικά (όχι self-help/psychology) βιβλία τα οποία βάζουν τον αναγνώστη μέσα στον κόσμο, τα συναισθήματα και την οπτική γωνία ενός αλκοολικού; (εκτός από τα: Ο Πότης, του Χανς Φαλλάντα και Η Νύχτα της Πηνελόπης, της Πηνελόπης Σταυροπούλου)

Σας ευχαριστώ
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Ένα βιβλίο (το οποίο το είχαμε κάνει συνανάγνωση εδώ στην λέσχη και άρεσε πολύ στους συμμετέχοντες) είναι το Κάτω από το ηφαίστειο του Μάλκομ Λόουρυ. Στα κεφάλαια που είναι χωρισμένο υπάρχει η οπτική διάφορων ηρώων, σε μερικά από αυτά είναι και του αλκοολικού πρωταγωνιστή, γνωστού ως "Πρόξενος" και σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο ήταν απόλαυση να τα διαβάζεις.
 
Καλησπέρα. Το Κάτω από το ηφαίστειο, θεωρώ είναι η κορωνίδα. Το Αφήνοντας το Λας Βέγκας, του Τζον Ο' Μπράιεν, είναι στη λίστα μου, δεν το έχω διαβάσει, αλλά (θέλω να) πιστεύω είναι αυτό που ψάχνεις. Τώρα, υπάρχουν κι άλλα βιβλία, όπου το αλκοόλ παίζει ρόλο, δεν ξέρω, όμως, αν σε ικανοποιήσουν, μη σε κάψω. Αναφέρω τίτλους για να ρίξεις μια ματιά. Άγνωστοι μέσα στο σπίτι και Κόκκινα φώτα του Σιμενόν. Χρήμα, ένα σημείωμα αυτοκτονίας του Μάρτιν Έιμις. Τσεκάρισε και Μπουκόφσκι.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Το Αφήνοντας το Λας Βέγκας, του Τζον Ο' Μπράιεν, είναι στη λίστα μου, δεν το έχω διαβάσει, αλλά (θέλω να) πιστεύω είναι αυτό που ψάχνεις.
Στην συνανάγνωση του ηφαιστείου είχε αναφέρει ο @Νικόλας Δε Κιντ την ταινία Αφήνοντας το Λας Βέγκας, στην οποία ο πρωταγωνιστής είναι αλκοολικός. Δεν ήξερα ότι βασίζεται σε βιβλίο.
 
Βρήκα ένα, Το Χαμένο Σαββατοκύριακο από Τσαρλς Τζάκσον. Το έχει διαβάσει κανένας;
 
(Εγώ όχι, αλλά διάβασα την περιγραφή και μπήκε στη λίστα. Ευχαριστώ :)))))
 
Στα περισσότερα βιβλία του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν το αλκοόλ ως το μόνο μέσο να ανταπεξέλθουν στη σκληρή πραγματικότητα και τις χαμένες ελπίδες μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (σε βαθμό που συχνά αναρωτιόμουν πού στο καλό βρίσκουν λεφτά για τόσο αλκοόλ). Ειδικά θα σου συνιστούσα τους Τρεις συντρόφους και τον Μαύρο οβελίσκο.
 
Το "Ξένοι στο τρένο" της Patricia Highsmith (της συγγραφέως του γνωστού από τη μεγάλη οθόνη κύριου Ρίπλεϊ). Δυστυχώς δεν υπάρχει στα ελληνικά (εκδόσεις Ροές), είναι εξαντλημένο (https://www.protoporia.gr/xaismi8-patritsia-3enoi-sto-treno-9789602831380.html) , αλλά ίσως αξίζει να ψάξεις αγγλική έκδοση (εάν έχεις την ευχέρεια) ή να έχεις το νου σου μήπως το βρεις μεταχειρισμένο ή μήπως επανεκδωθεί κάποια στιγμή.
Επίσης εκείνο που υπάρχει και έχει κεντρική ηρωίδα αλκοολική είναι της Jean Rhys το καλημέρα μεσάνυχτα (https://www.ianos.gr/kalimera-mesanichta-0162860)
 
Καλημέρα σας. Διάβασα το Χαμένο Σαββατοκύριακο. Ευχάριστη ανάγνωση αλλά δεν ήταν αυτό που έψαχνα. Ψάχνω αναγνώσματα που ο συγγραφέας να περιγράφει την οπτική γωνία του αλκοολικού αλλά με σκληρή και ωμή γλώσσα και περιγραφές.
Καταλαβαίνω πως είναι αρκετά συγκεκριμένο αυτό που ψάχνω, οπότε δύσκολο να βρω κάτι.

Έχετε να προτείνετε βιβλία με σκληρή και ωμή γλώσσα (πέραν του Μπουκόφσκι), κι ας μην έχουν να κάνουν με αλκοολισμό;
 
Νομιζω ο συγγραφεας που ψαχνεις είναι ο Πεδρο Χουαν Γκουτιερες. Ολα του τα βιβλία αλλά θα σου προτεινα να ξεκινησεις με την "Βρωμικη τριλογία της Αβανας". Η μπορεις να πάρεις αυτο που κυκλοφορησε πέρσι την "Τριλογια της Κουβας" που περιλαμβανει τρια βιβλία του, μεταξυ αυτων και την "Βρωμικη τριλογία". Πιο ωμό δεν γίνεται, σαν φιλέτο rear!
 
Last edited:
Περίπου στην ίδια κατηγορία περίπου πέφτει και ο Μπουκόφσκι πιστεύω, ο άνθρωπος ήταν αλλεργικός στο νερό, έτσι απλά. :ρ
 
Top