Επειδή αγαπάω και τους τρεις αυτούς συγγραφείς, και τον Καζαντζάκη και τον Λιαντίνη και τον Αποστολίδη (να πω την αλήθεια , επειδή τον θάψατε αυτόν τον κακομοίρη) κι έχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία τους θα πω την γνώμη μου όσο μπορώ αντικειμενικά, πιάνοντας διάφορα θέματα αν θέλει κανείς να τα σχολιάσει
1. Κατ αρχάς και οι τρεις είναι πια πεθαμένοι
2. Και οι τρεις έχανε λιώσει στο διάβασμα
3. Στα δυο βίντεο γίνονται ομιλίες (προφορικές). Ο λιαντινης μιλάει στους φοιτητές του και ο Αποστολίδης δίνει συνέντευξη. Ο πρώτος είναι λογικό να μιλάει από καθέδρας και να έχει, ας πούμε, ένα ύφος αυθεντίας και τέλος πάντων να προσπαθεί να διδάξει με κύρος και ο δεύτερος να προσπαθεί να πει με δυο λόγια αυτά που επανειλημμένως έχει πει.
Και οι δυο είναι ανυπόκριτοι και οι δυο είναι ειλικρινείς. Από όσο εχω καταλάβει δεν είχαν εμπάθειες κι ήταν ευαισθητοι και ‘’πονετικοί’’ σαν άνθρωποι.
και οι δυο είναι (ίσως δικαιολογημένα) ναρκισσιστές.
Άρα μην διυλίζετε τον κώνωπα με αφορμή μια κουβέντα που είπαν.
Και οι δυο θέλησαν-νομίζω επιτυχημένα- να δώσουν κριτήρια στη λογοτεχνία (γενικότερα, δε λέω τώρα για τον καζαντζάκη) και είναι κατά κάποιο τρόπο ελιτιστές. Μην ξεχνάτε την αυστηρή κριτική που υπήρχε παλαιοτέρα και τη σημερινή ανυπαρξία της.
4. Ο Αποστολίδης έχει μια άποψη για τους συγγραφείς με την οποία συμφωνώ. Λέει δηλαδή ότι η ζωή ενός συγγραφέα πρέπει να συνεκτιμάται –αν όχι να παίζει τον καθοριστικό ρολο- στην εκτίμηση του έργου του. Λόγω της δικής του ζωής είναι πολύ ευαίσθητος σε θέματα ηθικής συνέπειας. Αν ψάχνετε για κάποιον ‘’αιρετικό’’ τότε ο Αποστολίδης είναι ένας απ τους πρώτους. Επειδή μοιραία ασχολήθηκε με την πολιτική (όπως και οι άλλοι δυο) όντας ενάντιος σε όλες τις παρατάξεις, επειδή πλήρωσε τις απόψεις και τις πράξεις του, γι αυτό δεν αντέχει την ασυνέπεια- αλλά και γι αυτό έγινε κατά τη γνώμη μου τόσο εγωκεντρικός.
Δείτε την άποψή του για το Σεφέρη. λέει ότι είναι πολύ κάλος ποιητής αλλά… αλλά εκεί σταματάει… δεν μπορεί να δεχθεί τη συμπόρευση του με το αστικό καθεστώς, με τη ‘’δεξιά του αίματος’’ όπως τη λέει, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.
Λέει ότι ο Ελύτης είναι πολύ κάλος ποιητής αλλά λέει ότι οι δημόσιες σχέσεις του ήταν ακόμα καλύτερες.
Λέει ότι ο Ρίτ-σος ήταν πολύ κάλος ποιητής αλλά λέει και για την υπογραφή του κάποτε ως Ρίτ-σα.
5. Τώρα θυμηθείτε ότι ο Καζαντζάκης τσακωνόταν κάποτε στις εφημερίδες υπερασπιζόμενος την εισβολή της φασιστικής Ιταλίας στην Αβησσυνία και συγκρίνετε με την μετέπειτα σοσιαλιστική πορεία του, και βαλτέ παραδίπλα ότι ο ‘’κομμουνισμός είναι πνευματική ψώρα’’ και πολλά άλλα. Ο Αποστολίδης με κάτι τέτοια φουντώνει…
εγώ σκέφτομαι μόνο ότι, αφού δεν ξέρουμε καλά καλά ούτε τον εαυτό μας, αφού για ένα πρόσωπο υπάρχουν τόσες γνώμες όσοι είναι κι αυτοί που το γνωρίζουν , είναι παρακινδυνευμένο να χεις τόσο πάγιες και δογματικές απόψεις.
6. Όσον αφορά όμως καθαρά τη λογοτεχνική δημιουργία λέει κάτι άλλο σημαντικό. ότι ο Καζαντζάκης δεν ξέρει να πλάθει πρόσωπα , χαρακτήρες. Και φέρει ως παράδειγμα ευφυώς το ζορμπά( που κατά τη γνώμη μου είναι απ τα χειρότερα του Καζαντζάκη)
7. Πιστεύω πως ο Αποστολίδης ‘’έχει δικαίωμα’’ να κρίνει όσο αυστηρά θέλει τον Καζαντζάκη μόνο και μόνο επειδή είναι ο Αποστολίδης. Και το λέω αυτό επειδή φάνηκε ότι μερικοί ούτε που τον έχουν ακούσει, ενώ μπορεί να ξέρουν, ας πουμε- και να έχουν ακριβοπληρώσει τη… Λένα Μαντά.
8. Ο Αποστολίδης έχει γράψει πολύ καλά βιβλία, μερικά μνημειώδη για τον εμφύλιο, για την παιδεία και την πολιτική , ωραία ποιήματα και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλά διηγήματα. Επίσης θα πρότεινα και την εφτάτομη ανθολογία ποίησης και διηγήματος ( και για τους πεπειραμένους αναγνώστες και για αυτούς που τώρα ξεκινάνε)
9. α! πήγα να το ξεχάσω. Ένα άλλο κοινό σημείο και των τριών είναι ότι δούλευαν πολύ, μα παρά πολύ, πάνω στη γλώσσα και δούλευαν γενικά τα κείμενά τους( κάτι που οι σημερινοί συγγραφείς μάλλον ούτε το χουν σκεφτεί οι περισσότεροι). Δηλαδή ο Καζαντζάκης για μένα ίσως να μην είχε πολύ ταλέντο (μυθοπλασίας ας πουμε- όπως μπορεί να είχε ο … καραγάτσης)- μια και εθεσε αυτό το πλαίσιο ο αποστολιδης- αλλά δούλευε πολύ σκληρά τα κείμενα και τη γλώσσα ( που κι αυτή σε μερικούς δεν αρέσει)
10. μη νομίσετε ότι μ έπιασε τίποτα και με τους τρεις τους, απλά είδα το θέμα και είπα μήπως σας ενδιαφέρουν και σας τα θέματα αυτά, άμα δε βαρεθήκατε να διαβάσετε μέχρι εδώ…
είδα μια συζήτηση πριν για τη θρησκεία και πολλοί έλεγαν ότι είναι αδιάφοροι και δεν τους απασχολεί. Λοιπόν, έχω μια απορία σχετική και με τον Καζαντζάκη. Όσοι από αυτούς τον έχουν διαβάσει, πώς βρίσκουν την συνεχή ενασχόληση του με τη θρησκεία; ή με τη μεταφυσική γενικά;(σε κάθε έργο κι από ένας αλαφροΐσκιωτος

) ), γιατί έμενα (επειδή δεν είμαι έτσι) νομίζω ότι θα μου φαινόταν βαρετός- σημειωτέον ότι ο Αποστολίδης είναι άθεος μέχρι τα μπούνια :κατάρα!:
11. όσο για το Λιαντίνη, θετική ήταν η γνώμη του( τώρα αν τον έπιασε στα πράσα να κλέβει, τι; να μην το πει; φανταστείτε τι άλλο θα χει κλέψει

). Για να δείτε όμως το κοντράστο, μια φορά με φώναξαν στο σπίτι να δω, λέει, στην τηλεόραση, στο ‘’τελεβίζιο’’ που λεγε κι αυτός, το Λιαντίνη. Και του χε ‘’αφιέρωμα’’ ένα μεσημεριανό. Εκείνη την ώρα ο Λιαντίνης, αν υπάρχει μεταθανάτια ζωή, θα ξανα αυτοκτόνησε.
Τέλος επειδή πιο πάνω είπα για κριτήρια, είναι ωραία η αξιολόγηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας που κάνει ο λιαντίνης (και με την οποία συμφωνεί εν πολλοίς ο Αποστολίδης)
Δημοτικό τραγούδι
Σολωμός
Παπαδιαμάντης
Καβάφης
κλπ
κλπ
από κει κι έπειτα όσο πάει φθίνει
για τον Καζαντζάκη δεν λέω πολλά (‘’αφού κάθε παλιοταβέρνα -μακάρι να ‘ναι και καλή!- λέγεται zorbas’’)

))