Αναρωτιέμαι

Εχω μια απορια και δεν ηξερα σε ποιο νηματιο να την ενταξω!! Αν καποιος βρει την αρμοζουσα θεση της, παρακαλω ας αναλαβει!!

Λοιπον, η απορια μου ειναι η εξης.. Το ρημα Αναρωτιεμαι, εχει ουσιαστικο;;; κι αν ναι, ποιο ειναι;;
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ηλιοτρόπιο, φοβάμαι πως δεν έδωσες την σωστή ετυμολογική πορεία: το αναρωτιέμαι προέρχεται απευθείας από το ενεργητικό αναρωτώ < ανά + ρωτώ.

Ουσιαστικό "αναρώτηση" δεν υπάρχει στο λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη που τυχαίνει να έχω αυτήν την στιγμή δίπλα μου όμως το google βγάζει για την αναρώτηση 13.600(!) αποτελέσματα οπότε... κι αν δεν υπήρχε, μάλλον υπάρχει πλέον!

Η νοηματικά πιο συγγενική λέξη είναι αυτή με την οποία ξεκινάς την ανάρτησή σου πιο πάνω: απορία! Διότι όταν αναρωτιέσαι σημαίνει πως έχεις μια απορία! :)
 
Απ'οτι βλέπω πάντως κάποιος αρθογράφος στη καθημερινή, πιστεύει ότι υπάρχει. Αν λοιπόν θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκυρη πηγή:

H ζωή είναι οδύνη

— «Η διαμαρτυρία ζεί όπου τ’ αθάνατα πράγματα μένουν», έγραφε ο Aγγλος ποιητής Τόμας Χάρντι, που κέρδιζε το ψωμί του σαν μυθιστοριογράφος.

— Επειδή ακριβώς προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ποίηση δεν έχει πλέον θέση στη σύγχρονη κοινωνία, και σ’ αυτό δυστυχώς συμβάλλουν οι ίδιοι οι ποιητές, η ανάγνωση ενός σοβαρού ποιήματος καθιστά δυνατό το αδύνατο. Oλη η νεότερη ποίηση μιλάει για την προσπάθεια του ατόμου να ξεφύγει από τη μοντέρνα εποχή και να μάθει πώς θ’ αναπνεύσει και πάλι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το αίτημα αυτό εκφράστηκε κυρίως από τους Αμερικανούς ποιητές, διότι αυτοί ζούσαν στον πραγματικό χρόνο της σύγχρονης κοινωνίας. Η ποίηση υπάρχει για να θυμίζει ότι η ευθύνη που έχουμε ως πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν καλύπτει ποτέ τον σύνολο άνθρωπο. Ετσι, ως αναγνώστες, επιτελούμε μια σωτήρια υπέρβαση. Ανακαλύπτουμε τους πειθαναγκασμούς της κοινωνικής μας υπόστασης. Επιστρέφουμε τρόπον τινά στον μέσα άνθρωπο. Η ποίηση είναι μια παθιασμένη αναρώτηση. Απευθύνεται στον συγκεκριμένο άνθρωπο, στο άτομο. Το φανταστικό του σήμερα βομβαρδίζεται ανελέητα από την αντίληψη του lifestyle, μια εμπορικά συμφέρουσα αντίληψη που του ζητάει να ξεχάσει ότι η ζωή είναι οδύνη και ότι, ως άνθρωποι, γεννάμε ακατάπαυστα το κακό.

(το οτι η ποίηση είναι αναρώτηση το εξέφρασε ο εξής κύριος: http://www.indiktos.gr/index.php?manufacturers_id=19 )

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_44056_13/06/2004_106444
 
Last edited:
Top