Ανταλλακτική βιβλιοθήκη Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Να σας ξεσηκώσω; Έχετε πληροφορηθεί για την ανταλλακτική βιβλιοθήκη; Εγώ πριν λίγες μέρες το πήρα είδηση και φυσικά θέλω να πάω το συντομότερο. Τι λέτε να πάμε τη βόλτα μας από κει το Σάββατο το απόγευμα (δηλαδή αύριο :ρ ), να δώσουμε τα βιβλία μας, να πάρουμε άλλα και μετά να πάμε να τα χαζέψουμε πίνοντας καφεδάκι;

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών βρίσκεται Συγγρού 107.
 
Αχ το ειχε παρει το ματι μου αλλα δεν το ειχα δωσει σημασια. Κριμα που γινεται μονο στην Αθηνα... Αφου δεν μπορω να επωφεληθω τουλαχιστον θα σου το κλεψω :ρ
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Πολύ ενδιαφέρον! Ομολογώ ότι δεν το είχα πάρει είδηση.. Θα ήθελα να πάω, αλλά θα ξέρω αύριο, αν θα μπορέσω. Αν κανονιστεί κάτι, υπάρχει πιθανότητα να σας βρω. :)
 
(Μερικές ακόμα σχετικές με το θέμα πληροφορίες...)



«Πάντα φανταζόμουν ότι ο παράδεισος θα έμοιαζε με βιβλιοθήκη» έλεγε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Την άποψη του ασπάζονται δύο βιβλιόφιλοι αρχιτέκτονες, ο Ελευθέριος Αμπατζής και η Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου (φωτό), οι οποίοι χάριν της νεότητας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ουτοπία: τη δημιουργία μιας υπαίθριας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Μια τέτοια δανειστική βιβλιοθήκη «βρήκε στέγη» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ( έξω από το κτίριο) ενώ μια παρόμοια έχει στηθεί στην Κηφισιά στην οδό Λεβίδου. Εκεί μπορείς να ανταλλάξεις το βιβλίο σου ό,τι ώρα θέλεις χωρίς καμία απολύτως συνδρομή, ο φόβος των βανδαλισμών υπαρκτός, αλλά μέχρι στιγμής οι κάτοικοι της πρωτεύουσας επιδεικνύουν τον πολιτισμό και την ευγένεια τους, πλην ορισμένων αχόρταγων που άδειασαν όλα τα ράφια.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ
(Άρθρο της Κατερίνας Ασημακοπούλου στο ΒΗmagazino της 22-23/12/2012)


Τι λέτε να πάμε τη βόλτα μας από κει το Σάββατο το απόγευμα (δηλαδή αύριο :ρ ), να δώσουμε τα βιβλία μας, να πάρουμε άλλα και μετά να πάμε να τα χαζέψουμε πίνοντας καφεδάκι;

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών βρίσκεται Συγγρού 107.
(...προσωπικά θα το προσπαθήσω αλλά δεν υπόσχομαι! ) ;)
 
Last edited:
Εγώ θα είμαι εκεί στις 7.00 το απόγευμα και έχω ετοιμάσει και δυο βιβλία για δόσιμο. Ευελπιστώ να πάρω και κάτι και να βολτάρει και κανένας λεσχήτης από κει να τα πούμε :)
 
Ήταν μια αηδία και μισή... Αν ο καιρός ήταν καλύτερος ίσως να μη μου την είχε δώσει τόσο, βέβαια. Αλλά... πώς να χαζέψεις, αλήθεια, τα βιβλία όταν ο αέρας φυσάει μανιασμένος και κάνει πολύ κρύο; Όταν δεν έχεις πού να ακουμπήσεις; Όταν ο φωτισμός δεν είναι επαρκής;

Και αφού δεν μπορούσα να χαζέψω τα βιβλία, προσπάθησα να εντοπίσω τα αυτοκόλλητα που έπρεπε να κολλήσω στα δικά μου πριν τα αφήσω. Πουθενά αυτοκόλλητα, όλα τα ντουλαπάκια τα άνοιξα, αυτοκόλλητα δεν βρήκα. Έτσι, πήρα τα βιβλιαράκια μου και έφυγα.

Πολύ απογοητεύτηκα. Το είπε, βέβαια, ο Χόλντεν, αλλά το είπε ευγενικά... Εγώ θα πω: μόνο πρωί, μόνο αν δεν κάνει πολύ κρύο και μόνο αν είναι ο δρόμος σας προς τα κει. Αλλιώς δεν έχει νόημα.

Ευστρατία, είναι στο ύψος του Νέου Κόσμου.
 
Η αλήθεια είναι πως με τέτοιο ψοφόκρυο που κάνει σήμερα, δεν ενδείκνυται η ανταλλαγή βιβλίων, και μάλιστα σε υπαίθριες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, αλλά η ανταλλαγή αγκαλιών, φιλιών, χαδιών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων που κρατούν ζεστά το σώμα και θερμαίνουν τις αισθήσεις... νομίζω! :)
 
Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη έρχεται στο κέντρο της Αθήνας



Η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας εγκαινιάζεται από τον Δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12:30μ.μ. στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.
Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί ιδέα και πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων Ελευθέριου Αμπατζή και Ειρήνης - Αιμιλίας Ιωαννίδου.




Μία μοντέρνα κατασκευή στα πρότυπα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της χωρίς την εγγραφή του σε κάποιο μητρώο, θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Δεξαμενή δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας, 24 ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή: δίνεις ένα βιβλίο, παίρνεις ένα άλλο. Εκτυπώνεις το αυτοκόλλητο με το λογότυπο "αντάλλαξέ το" και το κολλάς στο βιβλίο που ανταλλάσσεις για να το διαφυλάξεις από κλοπή.


Αλλες 3 Ανταλλακτικες Βιβλιοθηκες μπορειτε να βρειτε:
1.Στην Κηφισια (στην αρχη της Οδου Λεβιδου)
2.Στην Στεγη Γραμματων και Τεχνων (Λεωφ. Συγγρου)
3.Μια σε σε μόνιμη περιοδεία


Ετυχε μια μερα να μιλησω με τον κυριο Αμπατζη ο οποιος ειναι ενας εξαιρετικος ανθρωπος.Δεν μπορειτε να φανταστειται με ποση χαρα μου μιλουσε γι αυτο το συγκεκριμενο εγχείρημα, ποσο το εχουν αγαπησει οι ανθρωποι και πως το προστατευουν τα γυρω μαγαζια (μιλουσαμε για την βιβλιοθηκη της Κηφισιας που ειναι και η μονη που εχω επισκεφτει)
 
Βρίσκω τέλεια την ιδέα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης!!!Την είχα πετύχει μια φορά στο δημαρχείο,στο κέντρο πήγα μπόλικα βιβλία που δεν χρειαζόμουν.Ελπίζω να γίνουν περισσότερες με τον καιρό και να "κατακλύσουν" την πόλη!!! :)
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Δεν καταλαβαίνω πώς προστατεύονται τα βιβλία από κλοπή. Πώς ακριβώς λειτουργεί;
 
Καλησπέρα σας !

Ετοιμάζομουν σήμερα να πάω στην Δεξαμένη για να αφήσω ορισμένα βιβλία, αλλά διάβασα σε αυτό το άρθρο (24/10/2018) τις εξελίξεις:
Τι απέγιναν;
Κάποιες αποσύρθηκαν γρήγορα…
Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη που τοποθετήθηκε, αυτή της Κηφισιάς, ήταν και η πρώτη που «ξηλώθηκε» με απευθείας εντολή δημάρχου, χωρίς ΔΣ, αφού ο δήμος έκρινε το σημείο μη λειτουργικό. Στη θέση εκείνη επεκτάθηκαν τα τραπεζάκια ενός γαλλικού αρτοποιείου.

Άλλες βανδαλίστηκαν
Όσο περνούσαν οι μήνες οι βιβλιοθήκες άδειαζαν από βιβλία και γέμιζαν περιοδικά και σχολικά εγχειρίδια, κάποια στιγμή και αυτά εξαφανίζονται και οι βιβλιοθήκες μετατράπηκαν σε σκουπιδοτενεκέδες με σπασμένα πορτάκια και γκράφιτι, όπως αυτή στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, στο Αιγάλεω και στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης.

Ωστόσο, διατηρούνται ακόμα δυο στην Γλυφάδα.
Μάλιστα, όχι μόνο η λειτουργία της παραμένει υποδειγματική αλλά φρόντισαν και για τη δημιουργία μιας δεύτερης στην περιοχή με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν, ενώ δημιουργήθηκε και εθελοντική ομάδα καθαρισμού.

Άλλες ταξίδεψαν
Μπορεί η Αθήνα να μην ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο εγχείρημα όμως κατάφερε να σώσει μερικές, αυτές στη Γλυφάδα και στο μετρό του Αγ. Δημητρίου, και να ταξιδέψει την ιδέα εκτός αττικών και ελληνικών συνόρων.
 
Top