Αν θα...

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οταν μικρός έκανα Αγγλικά ξενες γλωσσες στο φροντιστήριο, θυμάμαι οτι περάσαμε αρκετά βάσανα για να μάθουμε τη σύνταξη του υποθετικού λόγου. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι οτι ο μέλλοντας δεν ακολουθεί ποτέ το "αν" και με έκανε να συνειδητοποιήσω οτι το ίδιο ισχύει και στα Ελληνικά.
Ο λόγος νομίζω είναι οτι πρόκειται για πλεονασμό: Το "πάω" είναι ενεστώτας, "θα πάω" είναι μέλλοντας. Όμως στον υποθετικό λόγο το "αν πάω" εξ ορισμού αναφέρεται στο μέλλον, επομένως δε χρειάζεται να πούμε "αν θα πάω".

Το ίδιο ισχύει και σε πιο υποθετικές εκφράσεις. Το "θα πήγαινα" είναι υπόθεση, οπότε σε υποθετικό λόγο γίνεται "αν πήγαινα", δεν χρειάζεται το "θα".

(να προσθέσω εδω οτι δεν θυμαμαι αν ισχυει το ιδιο στα Αρχαια και στα Λατινικα)
Παρότι βέβαια θυμάμαι αυτόν τον κανόνα, αρκετές φορές που η ομιλία μου πάει να πω "αν θα". Είτε ασυναίσθητα, είτε κάποιες φορές μου φαινεται πιο εκφραστικό και σαφές, συνήθως για να αναφερθώ σε μακρυνό μέλλον (πχ. "αν θα έχουμε πάει στον Άρη μέχρι τότε").

Εσεις χρησιμοποιείτε αυτό το "λάθος";

Εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως τα πιτσιρίκια είναι αδύνατον να το καταλάβουν αυτό και να το χρησιμοποιήσουν σωστά...

Το "αν θα" δε το χρησιμοποιώ ποτέ και μου χτυπάει πάρα πολύ έντονα, αλλά το "όταν θα" (που κι αυτό είναι λάθος, σωστά;!) μου ξεφεύγει και, όντως, μου φαίνεται πιο εκφραστικό μερικές φορές.

Δε το πιστεύω, πού τη βρήκες αυτή τη φατσούλα, ήταν η αγαπημένη μου στο msn και την έχω χάσει. :πανικός:

Καταρχήν να πω, πως δεν είχα σκεφτεί αυτή την διαφοροποίηση στα ελληνικά, μέχρι που το επισήμανες. :ουχ:

Εγώ δεν χρησιμοποιώ το μελλοντικό "θα" όταν σχηματίζω τον υποθετικό λόγο, ακριβώς γιατί μου φαίνεται πλεοναστικό (τώρα που το σκέφτομαι). :χμχμ:
Αλλά αν το δω ή το ακούσω, δεν μου κάθεται και άσχημα.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κι εγώ απο όσο ξέρω είναι λάθος. Άλλωστε το όταν προέρχεται από το ότε + αν.

Ο Μάκριτζ αναφέρει ότι τα αν και όταν δεν παίρνουν θα, αλλά στο όταν δίνει και το ακόλουθο παράδειγμα σαν πιθανό:

όταν (θα) τελειώσουν θα σηκωθούν και θα φύγουν

Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι τίποτε απ' τα δύο («αν θα» και «όταν θα») δεν είναι λάθος; Αλλά θέλω να το ψάξω.
Αγαπητέ Γλωσσολάγνε καλησπέρα.
Προσωπικά, κάνω πολλά ορθογραφικά λάθη και ο έλεγχος είναι συχνότατος, αν αφεθώ ελεύθερος θα βγάλω μάτια.
Μετά το πρόσφατο ερωτηματικό μου για το δεν ή δε (με τη θολή αντιπαράθεση από την μία και τον συμβιβασμό από την άλλη), έρχεται και δεύτερο χτύπημα από το εδώ θέμα.

Πολλές φορές διστάζω για το «αν θα» και «όταν θα» αν είναι σωστό ή λάθος, επίσης, για την επιλογή και διάκριση του: «αν» και «εάν»