Αποστολές και ΕΛΤΑ

Αναρωτιέμαι αν κάποιος από εσάς γνωρίζει πως χάνονται δέματα.
πολλές φορές δέματα χωρίς αριθμό αποστολής δε μου έρχονται.
Πως χάνονται αυτά τα δέματα;

Ο λόγος που το σχολιάζω τώρα είναι γιατί στάλθηκε ένα δέμα με αριθμό αποστολής, αλλά τα ΕΛΤΑ ούτε μήνυμα μου έστειλαν για παραλαβή,
και ο ταχυδρόμος άφησε το δελτίο αποστολής σε τελείως άλλη διεύθυνση. Το ίδιο έχει συμβεί και με 2 δέματα που περίμενα, τα οποία δεν είχαν αριθμό αποστολής.
Ευτυχώς με πήραν τηλέφωνο από την οικοδομή που ήταν τα δέματα και πήγα και τα πήρα.
Φυσικά το σχολίασα αυτό στα ΕΛΤΑ και μόνο το μπελά μου δεν βρήκα.

Οπότε να θεωρήσω αυτομάτως ότι φταίει ο ταχυδρόμος; σε όλες τις περιπτώσεις;
Υπάρχει κάποιος τρόπος να ανακτήσουμε το δέμα;
 
Είναι το φιλοσοφικό ερώτημα, πώς χάνονται οι κάλτσες στο πλυντήριο.
Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό μπορείς να κατηγορήσεις το ΕΛΤΑ, όχι απαραίτητα τον ταχυδρόμο. Το δέμα μπορεί να παραπέσει στο ταχυδρομείο της γειτονίας σου, μπορεί όμως να παραμείνει ξεχασμένο και σε κάποιο ενδιάμεσο σταθμό της ταχυδρόμησης. Υπάρχει βέβαια και περίπτωση να είναι ο ταχυδρόμος σου υπάλληλος του χειρίστου είδους και να αδιαφορεί ή να μην τα παραδίδει. (Ξάδερφος του δικού μου ταχυδρόμου, που έχω βρει ειδοποιητήριο να ταξιδεύει ένα οικοδομικό τετράγωνο μακριά από το σπίτι μου, ή που αντί να βάλει τα γράμματα στο γραμματοκιβώτιο τα αφήνει στη βροχή να μουλιάσουν σε βαθμό διάβρωσης). Πως γίνεται όμως να μην έχεις (ή να μην μπορεί να βρεις αριθμό αποστολής;).
 
Τα βιβλιοπωλεία Αγγλίας και Αμερικής, που έχω αγοράσει δε τα στέλνουν με αριθμό αποστολής.
Από τα 3 παραδείγματα που έχω όντως έφταιγε ο ταχυδρόμος, γιατί άφησε σε άλλη διεύθυνση τα δέματα και το δελτίο.
 
Κοίτα, αν παραμένει στη γειτονιά ο.Κ. Πας και λες στους γείτονες (ΟΛΟΥΣ όμως τους γείτονες) "Παιδιά, άμα δείτε ένα βιβλίο στην πόρτα σας, μην πανικοβληθείτε, δικό μου θα είναι".:))))
 
Το θέμα είναι να είναι στην γειτονία.
Ένα ήταν σε άλλη.
Ευτυχώς που με πήραν τηλέφωνο οι άνθρωποι και πήγα και τα πήρα.

Οπότε μου φαίνεται θα επεκτείνω τον κύκλο ενημέρωσης για τα δέματά μου.
Μια γειτονιά δε φτάνει.
 
Τα βιβλιοπωλεία Αγγλίας και Αμερικής, που έχω αγοράσει δε τα στέλνουν με αριθμό αποστολής.
Αυτό που λες είναι όντως πρόβλημα. Οπότε το μόνο που φαίνεται σαν λύση, εάν έχουμε πρωτοξάδερφα ταχυδρόμους, είναι να προσπαθείς να σου τα στέλνουν registered τα δέματα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά).
 
Last edited:
Συστημένα δέματα. Υπάρχει δυνατότητα (στην Αγγλία), τουλάχιστον υπήρχε μαι φορά και έναν καιρό, αλλά την χρησιμοποιούσαν ελάχιστοι (και κυρίως όσοι στέλνανε σε κάτι τριτοκοσμικά κράτη) επειδή σου ερχόταν σχεδόν διπλή τιμή η ταχυδρόμηση.
Όταν κάνεις αγορές διαδικτυακά, καμιά φορά (ανάλογα το σάιτ) σου δίνει δυνατότητες (επιλογές) για το πως μπορεί να είναι η αποστολή.
 
Αα!
Δυστυχώς από αυτά τα site που αγοράζω δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέρα από την κανονική.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Εξήγησε στο κατάστημα των ελτα το είδος των αποστολών σου (βάρος, μέγεθος) και ρώτα τους αν μπορούν να σε εξυπηρετούν με Poste Restante, που συνήθως αφορά γράμματα. Ουσιαστικά, μένει η αποστολή στο ταχυδρομείο και πας με ταυτότητα και τη λαμβάνεις. Δεν έρχεται ειδοποίηση, οπότε πρέπει να έχεις στο μυαλό σου να περάσεις από εκεί ή να τους πάρεις τηλέφωνο να ρωτήσεις. Μπορεί να σε βοηθήσει, αν γίνεται πλέον, μόνο στην περίπτωση του να μην κυνηγάς από εδώ και εκεί τις αποστολές που περιμένεις.
Κατά τα άλλα μόνο κάποιος που είναι μέσα στην διαδικασία των αποστολών μπορεί να σου εξηγήσει πως χάνονται συνήθως αποστολές, αν είναι απροσεξίες των καταστημάτων, αν είναι προβληματική του κέντρου διαλογής ή των μεταφορέων.
 
@Σελεφά απο αυτά που μας λες είναι καθαρά θέμα του ταχυδρομου. Τα δέματα δεν χάνονται κατα την μεταφορά αλλά παραδίδονται σε λάθος διεύθυνση. Και ενταξει να συμβεί μια φορά αλλά τρεις φορές; Ειναι λίγο περίεργο. Εκει που μένεις ειναι καποιος παραδρομος; Υπάρχει καποιος άλλος δρόμος με την ίδια η παρομοια ονομασία η παραδινονται σε τελειως ακυρη διεύθυνση; Για παραδειγμα εσυ μένεις Ασκληπιου 15 και πάνε Ακαδημιας 12. Κάπου θα υπάρχει κάποιο μπέρδεμα, δεν νομίζω και ο ταχυδρόμος να το κάνει εσκεμμενα.
Τελος πάντων σε κάθε περιπτωση αυτο που θα μπορουσες να κάνεις είναι σε πρωτη φάση να μιλήσεις στον ίδιο τον ταχυδρόμο και να του εκθέσεις το πρόβλημα. Αν τον δεις αδιαφορο και δεν είναι συνεννοήσιμος να απευθυνθεις στα ΕΛΤΑ. Οχι στο καταστημα που εξυπηρετησαι αλλά στην μονάδα διαλογης, εκει δηλαδη απο οπου ξεκινανε οι ταχυδρόμοι. Ειτε να πας εκει, ειτε τηλεφωνικα και να απευθυνθεις στον προισταμενο των διανομεων να του εξηγησεις τι συμβαινει και να ζητησεις να εξυπηρετησαι σωστα. Πιστευω οτι με αυτον τον τρόπο θα λυθει το ζήτημα.
 
Από την εμπειρία μου μέχρι τώρα με ταχυδρομεία είναι αρκετά σπάνιο να χαθεί κάτι. Αν έχει κάτι κωδικό αναζήτησης μπορεί να ιχνηλατηθεί και να βρεθεί που είναι ή που ήταν επιβεβαιωμένα τη τελευταία φορά πριν χαθεί. Κυρίως γίνονται καθυστερήσεις, αλλά μου έχει τύχει να πάει σε λάθος πόλη ακόμα και σε λάθος χώρα! Τώρα, αν δεν έχει κωδικό αναζήτησης μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Και εκεί παίζει πολύ η καθυστέρηση (μου έχει τύχει να λάβω επιστολή μετά από ένα χρόνο). Από εκεί και πέρα είναι μεγάλο θέμα ταχυδρόμου το πόσο θα προσέξει την αλληλογραφία μας (είχα ταχυδρόμο που μου χτυπούσε τη πόρτα και άλλον που πετούσε όλη την αλληλογραφία χωρίς να κατέβει από το μηχανάκι). Τέλος είναι μερικοί ελαφροχέριδες που μπορεί να τους γυαλίσει το πακέτο που αγοράσαμε (φαίνονται ποια είναι αγορές και ποια προσωπική αλληλογραφία).
 
@Σαώρη θα ρωτήσω για το Poste Restante.
@Χρυσόστομος το δελτίο αποστολής πήγε σε άλλο δρόμο και το μόνο κοινό που έχει με τον δικό μου είναι η κατάληξη, ενώ τα δέματα τα είχαν αφήσει στο δικό μου αλλά σε άλλο νούμερο. Ευτυχώς που οι άνθρωποι στην πολυκατοικία είναι φιλότιμοι και με πήραν τηλέφωνο.
@Μελετητής έναν χρόνο μετά ε; :μουάχαχα:
 
Μόλις ενημερώθηκα πως ότι μπαίνει εκτός ΕΕ εκτελωνίζεται και αυτός γιατί μου εκτελωνίστηκε δέμα που στοίχησε 7.24 ε...
Ο κατάλογος των τιμών εδώ.
Μπήκε σε ισχύει από τον Ιούλιο αλλά από τις 10 αγορές που έκανα από τον Ιούλιο και μετά πρώτη φορά εκτελωνίζεται κάτι.
Τι να πω...
 
Από παλιότερη εμπειρία μου, είναι λίγο πώς θα λάχει - μια μου τα εκτελώνιζαν, μια όχι. 2-3 φορές αναγκάστηκα να πληρώσω πολλά για δώρα που μου έστελναν συγγενείς (γιατί στην τιμή που χρεώνουν υπολόγιζαν και τα μεταφορικά έξοδα που από Αμερική ήταν τεράστια), άλλες πάλι τα πήρα έτσι. Πάντως αυτές οι 2-3 φορές ήταν αρκετά αποτρεπτικές, οπότε το ψιλο-κατήργησα το άθλημα.
 
@Καστάλια δεν πλήρωσα πολλά. Μόνο 4 ε. Και πάλι για τα βιβλία που πήρα θεωρώ ότι ήταν φθηνά σα σύνολο τιμής (20 ε).
Απλά δε το ήξερα ότι άλλαξε η νομοθεσία. Πέρα από αυτό νομίζω ότι εν τέλει δε θα έπρεπε να πληρώσω γιατί το βιβλιοπωλείο μου ζήτησε να του στείλω το αποδεικτικό για να το ψάξουν. Είδα και σε άλλα βιβλιοπωλεία που αναφέρουν ότι όλα συνυπολογίζονται στη τελική τιμή.
Λογικά θα μάθω Δευτέρα.
 
Πρόσθετη ενημέρωση...
Για να μη γράφω μισές πληροφορίες....
Banggood, Amazon, Bookdepository και Blackwell's ενσωματώνουν στη τελική τιμή τα πάντα, οπότε δεν υπάρχει έκπληξη κατά την παραλαβή.
Έτσι αν ένα βιβλίο στοιχίζει 25 ε, θα πληρώσεις μόνο 25 ε και τίποτα παραπάνω. Το 0-22 ε free of charge έχει καταργηθεί με την ισχύουσα νομοθεσία και ισχύει ο πίνακας που έστειλα στην περίπτωση που το κατάστημα δεν ενσωματώνει το ΦΠΑ και το τέλος εκτελωνισμού στη τιμή του.

Αν μάθω για κάποιο άλλο βιβλιοπωλείο θα ενημερώσω.

Επίσης, και για χώρες εντός ΕΕ έχουμε χρέωση ή μείωση ΦΠΑ. Αν πχ πάρουμε κάτι και στη Γερμανία το ΦΠΑ είναι 12% και Ελλάδα 24% θα πληρώσουμε τη διαφορά και αντιστοίχως αν κάτι έχει σε εμάς 12% ΦΠΑ (🤣🤣🤣) και Γερμανία 24% μειώνεται η τιμή. Και εδώ τα μεγάλα καταστήματα όπως το Amazon (μονόδρομος βλέπω σε κάποια θέματα ☹) το ενσωματώνουν στη τιμή.
 
Top