Ο Χριστιανισμός πολέμησε σε όλα τα επίπεδα (πνευματικά και κυριολεκτικά-με φυσικό τρόπο) και προσπάθησε να εξαλείψει κάθε μορφή του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και πνεύματος στα πλαίσια της προσπάθειας εξάπλωσής και διάδοσής του στους γηγενείς πληθυσμούς. Τον πολέμησε για κοντά δύο αιώνες.
Για χάρη απλούστευσης και ευκολίας θα κάνουμε κάποιες ιστορικές γενικεύσεις/ που όμως αντιπροσωπεύουν την κυρίαρχη πραγματικότητα.
Η λέξη "Έλληνας" κατά τους χριστιανούς από μόνη της είχε υβριστική χροιά και σήμαινε εθνικός, άπιστος, παγανιστής.
Αυτή την έννοια είχε και καθόλη τη διάρκεια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας - του Βυζαντίου (κοντά 10 αιώνες!).
Το ότι σαν γλώσσα επικράτησε η ελληνική στο Βυζάντιο ήταν αποτέλεσμα της μόρφωσης και της επίδρασης που είχαν οι Έλληνες (γηγενείς πληθυσμοί) και ως εκ τούτου της πνευματικής ισχύος σε σχέση με τους άλλους λαούς της αυτοκρατορίας, καθώς και του βασικού γεγονότος ότι οι γραφές είχαν μεταγραφεί από τα εβραϊκά στα Ελληνικά (μετάφραση των Πεντήκοντα). Οπότε έγινε και η γλώσσα των μορφωμένων. Ο,τιδήποτε όμως ήταν συνδεδεμένο με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό πολεμήθηκε για όλους τους πρώτους αιώνες της Αυτοκρατορίας και δεν αποτέλεσε αντικείμενο στη συνέχεια. Το κυρίαρχο στοιχείο συνοχής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν το Χριστιανικό δόγμα (μάλιστα πολεμήθηκε καθετί μη χριστιανικό, όσο και ο καθολικισμός αλλά και οι αιρέσεις).
Μην ξεχνάμε ότι η αρχαία Ελληνική γραμματεία διασώθηκε και διαδόθηκε στη Δυτική Ευρώπη χάρη στους Άραβες, ενώ στην Ανατολική Αυτοκρατορία δεν υπήρξε καμία συνέχεια - μετά την πλήρη ρήξη του Χριστινισμού με τον αρχαίο πολιτισμό.
Ακολούθησε η Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία δεν είχε καμία σχέση, κανένα ερέθισμα και κανένα λόγο να ασχοληθεί, και η οποία αν και σαφώς και ήταν Μουσουλμανική έδειξε σχετική ανοχή στους αλλόθρησκους πληθυσμούς (μόνο που στη φορολογία και στην ιδιοκτησία μεροληπτούσε υπέρ των μουσουλμάνων).
Το αφήγημα του Ελληνοχριστιανισμού (το οποίο είναι μία παπαρδέλα) ξεκίνησε γιατί;
Όταν οι Χριστιανοί (ως επί το πλείστο, αλλά όχι αποκλειστικά, Έλληνες) - διαμόρφωσαν Ελληνική εθνική συνείδηση (μην ξεχνούμε πως το 18ος-19ος αιώνας ήταν ο αιώνας διαμόρφωσης των Εθνικών κρατών), χωρίς καν κοινή Ελληνική γλώσσα (υπήρχαν πολλοί τουρκόφωνοι, σλαβόφωνοι και αλβανόφωνοι πληθυσμοί με κυρίαρχο κοινό στοιχείο τον Χριστιανισμό), ξεκίνησαν να επαναστατήσουν βρήκαν συμπαράσταση από (κάποιους) Δυτικούς. Στα μάτια των τελευταίων όμως, Ελλάδα σήμαινε κυρίως "αρχαίος ελληνικός πολιτισμός". Αυτά είχαν στο μυαλό τους, κυρίως λόγω της επίδρασης του Ρομαντισμού. Οπότε οι ηγέτες και πνευματικοί καθοδηγητές της Επανάστασης αρχικά, το επίσημο Ελληνικό κράτος στη συνέχεια, προσπάθησε να φορέσει το αφήγημα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στον πληθυσμό που κυρίαρχο σημείο αυτοπροσδιορισμού είχε το Χριστιανισμό (και ελάχιστη έως καθόλου σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό). Μπορεί γονιδιακά οι Έλληνες (ή κάποιοι Έλληνες) να προέρχονταν από τη "γραμμή αίματος" των αρχαίων αλλά ουδεμία σχέση είχαν. Αυτό το "Ελληνοχριστιανικό" μετά καθιερώθηκε και κατά καιρούς εργαλειοποιήθηκε κατά το δοκούν.
Δεν παύει όμως - όσο και αν δεν μας αρέσει να είναι δυο εντελώς αντιφατικές / αναιρούμενες /ασύμβατες έννοιες. Είναι σαν να λέμε Ισπανο-Ίνκας ή ξέρω γω Δυτικό-κινεζικός πολιτισμός!
Σε κάλυψα
@Έλλη Μ ;