Όταν γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί,διάβασα πολλά βιβλία ως άπειρος γονέας.Με τον καιρό επαναπαύτηκα στις δάφνες μου,τώρα όμως με την εφηβεία να μπαίνει απειλητικά,νιώθω ανίκανος να αντιδράσω και θα ήθελα να μου προτείνετε βιβλία σχετικά με το θέμα.
Θα διάβαζες και κάτι στα αγγλικά; Νομίζω ότι στην Ελλάδα είναι αρκετά μικρή η αγορά για να έχουν μεταφραστεί πολλοί από τους τίτλους που έχουν αποδειχτεί χρήσιμοι για αγγλόφωνους γονείς. Αν ναι, έχω κάποιες ωραίες προτάσεις.
Πολύ πρακτικό, πολύ κοντά στη νοοτροπία των εφήβων από έναν συγγραφέα που ακόμα μοιάζει λίγο σαν έφηβος και ο ίδιος, με χρήσιμες και ρεαλιστικές συμβουλές.
Αυτό αναφέρεται περισσότερο στο πώς μπορείς να τα βοηθήσεις στην ακαδημαϊκή τους απόδοση, και γενικώς να μην έχουν συνεχώς τα μυαλά τους πάνω από το κεφάλι τους. Εξίσου πρακτικό.
Εξετάζει κατά πόσο οι γονείς είναι όντως υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των παιδιών τους και βοηθά να δεις μια μεγαλύτερη εικόνα πέραν από τα όρια της οικογενειακής διαπαιδαγώγησης.
Στο πνεύμα "πρώτα φόρα τη δική σου μάσκα οξυγόνου, πριν βοηθήσεις τους άλλους", βοηθά να κοιτάξεις και τις δικές σου ανάγκες ως άνθρωπος και να μην τρέφεις περιττές τύψεις ότι δεν είσαι ο τέλειος γονέας που μόνο καταστρέφει τα παιδιά του.
Και τρία βιβλία με λίγο ευρύτερη γκάμα πληροφοριών που όμως τα βρήκα τόσο συναρπαστικά, που δεν μπορώ να συγκρατηθώ και θα τα μοιραστώ και αυτά εδώ.
Προσφέρει απλές και εφικτές τεχνικές να διαχειριστεί κανείς το άγχος. Το βρήκα εξίσου χρήσιμο τόσο για τον εαυτό μου, όσο και για να συμβουλέψω τα τέκνα μου όταν πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.
Εντάξει, αυτό ξεφεύγει αρκετά από αυτό ακριβώς που σε απασχολεί, αλλά έχει κάποιες κρίσιμες πληροφορίες για την επίδραση της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης που ίσως σου φανεί ενδιαφέρον.
Ένα βιβλίο που δεν μπορώ να παινέψω αρκετά. Θα φανεί ιδίως χρήσιμο όταν θα έρθει η ώρα τα παιδιά μας να μελετάνε για εξετάσεις και θα θεωρούν ότι τα ολονύχτια διαβάσματα θα τα βοηθάνε να πετύχουν.
Αυτά τα λίγα για την ώρα. Αν δεν τα βρίσκεις, στείλε μου μήνυμα μήπως μπορέσω να σου τα δανείσω (δεν είναι πρόβλημα), κι αν θέλεις, να δεις τις κριτικές που έχω γράψει για κάποια από αυτά στο goodreads.