Βιβλία για την εφηβεία

Κουακέρος

Ευγενής Δαγεροτύπης
Όταν γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί,διάβασα πολλά βιβλία ως άπειρος γονέας.Με τον καιρό επαναπαύτηκα στις δάφνες μου,τώρα όμως με την εφηβεία να μπαίνει απειλητικά,νιώθω ανίκανος να αντιδράσω και θα ήθελα να μου προτείνετε βιβλία σχετικά με το θέμα.
 
Θα διάβαζες και κάτι στα αγγλικά; Νομίζω ότι στην Ελλάδα είναι αρκετά μικρή η αγορά για να έχουν μεταφραστεί πολλοί από τους τίτλους που έχουν αποδειχτεί χρήσιμοι για αγγλόφωνους γονείς. Αν ναι, έχω κάποιες ωραίες προτάσεις.
 

Κουακέρος

Ευγενής Δαγεροτύπης
Για πες!
Υπάρχουν όμως Ελλάδα ή πρέπει να τα πάρω από κανα Amazon π.χ.;
 
Λοιπόν...

Ένα από τα καλύτερα που διάβασα είναι αυτό:

The Grown-Up's Guide to Teenage Humans: How to Decode Their Behavior, Develop Unshakable Trust, and Raise a Respectable Adult

Πολύ πρακτικό, πολύ κοντά στη νοοτροπία των εφήβων από έναν συγγραφέα που ακόμα μοιάζει λίγο σαν έφηβος και ο ίδιος, με χρήσιμες και ρεαλιστικές συμβουλές.Smart but Scattered: The Revolutionary "Executive Skills" Approach to Helping Kids Reach Their Potential

Αυτό αναφέρεται περισσότερο στο πώς μπορείς να τα βοηθήσεις στην ακαδημαϊκή τους απόδοση, και γενικώς να μην έχουν συνεχώς τα μυαλά τους πάνω από το κεφάλι τους. Εξίσου πρακτικό.The Nurture Assumption: Why Children Turn Out the Way They Do

Εξετάζει κατά πόσο οι γονείς είναι όντως υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των παιδιών τους και βοηθά να δεις μια μεγαλύτερη εικόνα πέραν από τα όρια της οικογενειακής διαπαιδαγώγησης.How to be a Happier Parent: Raising a Family, Having a Life, and Loving (Almost) Every Minute

Στο πνεύμα "πρώτα φόρα τη δική σου μάσκα οξυγόνου, πριν βοηθήσεις τους άλλους", βοηθά να κοιτάξεις και τις δικές σου ανάγκες ως άνθρωπος και να μην τρέφεις περιττές τύψεις ότι δεν είσαι ο τέλειος γονέας που μόνο καταστρέφει τα παιδιά του.


Και τρία βιβλία με λίγο ευρύτερη γκάμα πληροφοριών που όμως τα βρήκα τόσο συναρπαστικά, που δεν μπορώ να συγκρατηθώ και θα τα μοιραστώ και αυτά εδώ.


Rewire Your Anxious Brain: How to Use the Neuroscience of Fear to End Anxiety, Panic, and Worry

Προσφέρει απλές και εφικτές τεχνικές να διαχειριστεί κανείς το άγχος. Το βρήκα εξίσου χρήσιμο τόσο για τον εαυτό μου, όσο και για να συμβουλέψω τα τέκνα μου όταν πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.


Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain

Εντάξει, αυτό ξεφεύγει αρκετά από αυτό ακριβώς που σε απασχολεί, αλλά έχει κάποιες κρίσιμες πληροφορίες για την επίδραση της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης που ίσως σου φανεί ενδιαφέρον.


Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams

Ένα βιβλίο που δεν μπορώ να παινέψω αρκετά. Θα φανεί ιδίως χρήσιμο όταν θα έρθει η ώρα τα παιδιά μας να μελετάνε για εξετάσεις και θα θεωρούν ότι τα ολονύχτια διαβάσματα θα τα βοηθάνε να πετύχουν.

Αυτά τα λίγα για την ώρα. Αν δεν τα βρίσκεις, στείλε μου μήνυμα μήπως μπορέσω να σου τα δανείσω (δεν είναι πρόβλημα), κι αν θέλεις, να δεις τις κριτικές που έχω γράψει για κάποια από αυτά στο goodreads.
 

Κουακέρος

Ευγενής Δαγεροτύπης
Ωραία,ευχαριστώ!Τα περισσότερα τα βρίσκω στο ebay οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
 
Top