Βιβλία για το 2012

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δεδομενου οτι περασε ηδη ενας χρονος απο τις 21 Δεκεμβρίου 2012 και της υποτιθεμενης προφητειας των Μαγια, σκεφτηκα οτι αυτο το προσφατο fad εχει παντελώς ξεχαστεί χωρις να αφησει το παραμικρο ιχνος στην ποπ κουλτουρα μας το χρονο που περασε :))))

Λιγο μετά το 2000 λοιπον, αφου τη γλυτώσαμε απο τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Νοστράδαμο, το millennium bug κλπ, σε ένα βιβλιοπωλείο διαπίστωσα οτι εμφανίζεται αλλο σύννεφο πάνω από την ανθρωπότητα: το θεμα "2012" που ξεκίνησε μια νέα φιλολογία στον Ελληνικό Τύπο. Το χαρακτηριστικό της (σκεφτηκα εγω) ηταν οτι εξ ορισμού δεν θα επρόκειτο να κρατήσει για πολύ, μιας και είχε συγκεκριμενο ορίζοντα, περίπου 10-12 χρόνων :ρ

Τείνω να μη θελω να αγγιζω πραγματα με τα οποία είμαι εκ πεποιθήσεως αντίθετος, και ένα απο αυτά ειναι ο Αποκαλυπτισμός. Έτσι δεν άνοιξα ούτε βιβλίο ούτε διάβασα άρθρο, ούτε εμαθα ποτέ τί στοιχεία και τί βάσεις είχε η συγκεκριμένη φιλολογία. Ξερω οτι οι θεωριες κυμαινονταν απο καταστροφολογικες μεχρι ουτοπιστικές. Πραγματικά μου έκανε εντύπωση το πόσο χαρτί και μελάνι μπορεί να πάει χαμένο αναλύοντας κάτι για το οποιο εχουμε 0 στοιχεια. Θεωρησα πιο πιθανο οτι η φιλολογια αυτη βασιζοταν κυριως στο αναμασημα αλλων "προφητειων" οπως η αναστροφη των πόλων, σύγκρουση με τον Νιμπίρου, έλευση Αντιχρίστου, κυριαρχία της Νέας Τάξης, ενώ οι πιο αισιόδοξες μιλούσαν για το ξεκίνημα της Νέας Εποχής και (στον Ελληνικό Τύπο) την έλευση των Ελ. Δεν ξερω στη χωρα μας τι ογκο ειχε αυτη η φιλολογια. Χαρακτηριστικά ομως ειχα παρατηρησει πως το Δεκέμβρη του 2011, ειχε κυκλοφορησει στα περιπτερα ενα "περιοδικό" έντυπο με ωραίο εξώφυλο και λογότυπο "2012", σαν να μας έλεγε "για να προετοιμαστείτε για του χρόνου". :τρέλα: Αγνοώ όμως τί έλεγε και ποιές εκδόσεις το κυκλοφόρησαν.

Κάποτε είχα δει ενα meme στο Facebook που εγραφε "Θελω να δω με τι μουτρα θα κυκλοφορουν οι Μαγιας το 2013". Οι Μαγιας ομως δεν ειπαν ποτε τετοια πράγματα, και οι σημερινοι απογονοι τους απλα γιορτασαν το περας ενος baktun και τον ερχομο ενος καινουργιου. Η συνδεση αυτη ήταν προϊον συγκρητισμού, παραφιλολογίας και αστικών θρύλων. Το meme ομως με εκανε να αναρωτηθω: με τι μουτρα κυκλοφορουν οι συγγραφεις αυτων των βιβλιων; Και αληθεια, τι να εγραφαν αυτα τα βιβλια;

Η άλλωτε μακρυνή ημερομηνία 2012 πλέον είναι παρελθόν. Και η σχετική φιλολογία "έσβησε" σιωπηλά. Τι αξια μπορει να εχουν αυτα τα βιβλια σημερα, ή σε λίγα χρόνια; Λετε σε 5-6 χρονια να αποκτησουν συλλεκτικη αξια; ;) Εχει διαβασει καποιος απο σας κανενα;

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Κι εγώ το σκεφτόμουν. Για μένα η όλη ιστορία ήταν μια σκέτη ηλιθιότητα. Θυμάμαι μια γνωστή μου να διαβάζει εκστατική ένα σχετικό βιβλίο και να μου λέει για τις αποδείξεις (!!!) της επερχόμενης καταστροφής. Το θέμα είναι ότι οι διάφοροι καταστροφολόγοι, συνωμοσιολόγοι και γενικά όσοι απολαμβάνουν να πιστεύουν και να μοιράζονται με όλον τον κόσμο τις σκοτεινές τους θεωρίες, τώρα απλώς ασχολούνται με κάτι άλλο. Η γνωστή μου, για παράδειγμα, ξέχασε γρήγορα το 2012, και άρχισε να ασχολείται με τις τρομακτικές συνέπειες της νομοθετικής ρύθμισης για την υποχρεωτική δωρεά οργάνων. Δεν είναι, δηλαδή, ότι ξύπνησε μια μέρα με επίγνωση της ανοησίας της ιστορίας του 2012. Απλά πέρασε ανώδυνα από το ένα θέμα στο άλλο. Και δεν είναι η ίδια ανόητη κοπέλα. Προφανώς της αρέσουν όλα αυτά, διασκεδάζει. :))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αληθεια, τι "επιχειρηματα" συγκρατησες απο αυτα που σου ελεγε; Οπως ειπα δεν εχω διαβασει τιποτα απο αυτα και εχω καποια περιεργεια.
Για να ειμαι ειλικρινης θεωρω μια μορφη διαστροφης την ενασχοληση με αυτα τα θεματα, εκτος αν προκειται για χαβαλε. Αναγνωριζω μια δοση μαζοχισμου και μισανθρωπιας στο να απολαμβανεις την καταστροφολογια. Χωρις να θελω να προσβαλλω καποιον, δεν μπορω να βρω μια πιο υγιή εξήγηση.

Πάντα γελούσα με όλα αυτά ,αλλά πέρσι ψάχνοντας για διάφορους θεούς του Ολύμπου με αφορμή ένα βιβλίο που διάβαζα τότε, έπεσα εντελώς τυχαία σε μιά σελίδα που αναφερόταν σε μιά "επικοινωνία" μεταξύ κάποιων γήινων Ελλήνων και των Ολύμπιων-ΕΛ ή Ελλάνιων δεν είμαι και πολλή σίγουρη για τα ονόματα και έπαθα πλάκα.Ομολογώ πως για πολλή ώρα δεν ήξερα πώς να αντιδρἀσω,έλεγα απο μέσα μου λές να είναι αλήθεια;Δεν το έψαξα και πολυ αλλά διαπίστωσα πως το ίδιο κείμενο υπάρχει και σε άλλες σελίδες σχετικές με αυτό το θέμα.Αυτοί που τα γράφουν τα πιστεύουν και είναι σίγουροι γι΄αυτά που λένε, εγὠ πάλι δεν ξέρω τι να πω. Είμαι ρομαντική και ίσως πολλές φορές αφελής, αλλά δεν μπορώ να τα δεχτώ τόσο εύκολα ούτε όμως να τα απορρίψω με απόλυτη βεβαιότητα(τα κρατάω στην άκρη του μυαλου μου σαν άλλη μια πληροφορία). Αν δεν βαριέστε ρίξτε και εσείς μια ματιά και πείτε μου τη γνώμη σας. Πάντως σαν κείμενο έχει ενδιαφέρον. http://ellanioi-olympioi.blogspot.gr/

Αληθεια, τι "επιχειρηματα" συγκρατησες απο αυτα που σου ελεγε; Οπως ειπα δεν εχω διαβασει τιποτα απο αυτα και εχω καποια περιεργεια.
Για να ειμαι ειλικρινης θεωρω μια μορφη διαστροφης την ενασχοληση με αυτα τα θεματα, εκτος αν προκειται για χαβαλε. Αναγνωριζω μια δοση μαζοχισμου και μισανθρωπιας στο να απολαμβανεις την καταστροφολογια. Χωρις να θελω να προσβαλλω καποιον, δεν μπορω να βρω μια πιο υγιή εξήγηση.
Η Εξήγηση είναι απλή: είναι τόσο υγιές το να διαβάζει κανείς για καταστροφολογία κλπ...όσο και το να διαβάζει φανατικά βιβλία φαντασίας,πχ Χόμπιτ. Βέβαια αν του αρέσει η συνωμοσιολογία, η καταστροφολογία και καπάκι αντιπαθεί και τα Χριστούγεννα ,τότε πιθανότατα για κάποιους να είναι και μαζοχιστής και μισάνθρωπος!

@ Μια: Αν κάποιος διαβάζει βιβλία καταστροφολογίας για τις λογοτεχνικές τους αρετές ή γιατί τον συνεπαίρνει μια φανταστική ιστορία είναι εξίσου υγιές με το να διαβάζει το Χόμπιτ.

Αν κάποιος διαβάζει το Χόμπιτ θεωρώντας ότι αυτό που διαβάζει είναι μια έγκυρη ιστορική μαρτυρία ή μια πρόβλεψη για το μέλλον τότε αυτό είναι εξίσου μη υγιές με το να διαβάζει βιβλία για τις προφητείες των Μάγιας για να ξέρει τι θα κάνει όταν καταστραφεί η γη.

Κόρτο ο σχολιασμός μου έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Στα όσα λες,θα συμφωνήσω μαζί σου.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μια, μαλλον προσεβλήθης, αλλα κι εγω σκεφτομουν συγκεκριμενα πραγματα οταν το εγραψα. Πραγματι πιστευω πολλοι διαβαζουν καταστροφολογικα βιβλια για να ικανοποιησουν ενα αισθημα μηδενισμου ή μισους για τον κοσμο, μερικοι χωρις να το ξερουν. Αλλοι μπορει να τα διαβαζουν για χιλιους δυο αλλους λογους.

Last edited:
Δεν προσβλήθηκα. Δεν με προσβάλει καν η "φτηνή" ψυχανάλυση γιατί εγώ δεν την κάνω ποτέ. Καμιά φορά διαβάζω ανάλογα βιβλία και βλέπω ντοκιμαντέρ καθαρά για χαβαλέ.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Αυτά τα σπόιλερς του Χάρι Πότερ δεν ξέρεις πια από πού θα σε χτυπήσουν :ωιμέ:
(Καστάλια, δεν φταις εσύ, απλά η ιστορία είναι τόσο γνωστή, που δεν μπορείς να τα αποφύγεις τελικά αυτά)

Σημ. Μπορεί να είμαι ανώμαλο ρήμα ή απλώς ένα φτωχό μυαλό, όμως και η καταστροφή με τραβάει κολασμένα.
Και τα βιβλία του Χάρι Πότερ κρύβουν πολλές ευχαριστίες μελλοντικών δεινών μέσα στις σελίδες, λένε οι κυνηγοί καταστροφών και παντός γκρεμίσματος.