Βιβλία λίγα και σε έκδοση καλής ποιότητας ή πολλά και σε φθηνό χαρτί;

Βιβλία πολλά και φθηνιάρικα ή λιγότερα και σε καλές εκδόσεις;

 • Βιβλία άφθονα κι ας είναι και φθηνοεκδόσεις.

  Votes: 32 43,2%
 • Βιβλία λιγότερα όμως σε καλές εκδόσεις.

  Votes: 23 31,1%
 • Δεν με απασχολεί καθόλου αυτό το θέμα.

  Votes: 19 25,7%

 • Total voters
  74

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τον τελευταίο χρόνο γεμίσαμε με βιβλία που προσφέρουν οι εφημερίδες. Τα περισσότερα είναι σπουδαία έργα, συχνά αριστουργήματα τής λογοτεχνίας όμως φυσικά, για την φθηνή τιμή στην οποία προσφέρονται, η ποιότητα τού βιβλίου, και κυρίως όσον αφορά το χαρτί, είναι πολύ χαμηλή. Πολύ φθηνό χαρτί που όλα δείχνουν πως θα γεράσει άσχημα.

Πριν μερικά χρόνια είχα πάρει απόφαση να βάζω στην βιβλιοθήκη μόνο καλοεπιμελημένες εκδόσεις καλής ποιότητας. Με τις προσφορές των περιοδικών/εφημερίδων —καθώς παρακολούθησα αρκετές— γέμισα ράφια με βιβλία σε χαρτί φθηνιάρικο.

Βλέπω τα εσωτερικά φύλλα στο βιβλίο τού Μπουκόφσκη που πρόσφερε σήμερα το Βήμα και αποφάσισα να μην παρακολουθήσω την σειρά. Όποτε θελήσω να διαβάσω κάποιο από αυτά τα βιβλία θα πάω να αγοράσω μια έκδοση με καλό χαρτί.

Τελικά αξίζει να γεμίζουμε ράφια φθηνά όμως φθηνιάρικα βιβλία ή είναι καλύτερα να παίρνουμε λιγότερα όμως σαφώς καλύτερης ποιότητας; Πολλά ή λίγα και καλά;

Η συζήτηση για το βιβλίο ως αντικείμενο, βέβαια.
 
Πιστεύω δε τίθεται θέμα πως σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας όλοι θα προτιμούσαμε να στολίσουμε τις βιβλιοθήκες μας με τις προσεγμένες ακριβές εκδόσεις. Αλλά το νόημα της φθηνής και συχνά κακής ποιότητος έκδοσης είναι ακριβώς ότι δίδεται έτσι η δυνατότητα να κρατήσουν στα χέρια τους και να απολαύσουν σημαντικά έργα όσοι θα τους κρατούσε μακρυά η υψηλή τιμολόγηση.
 
Όταν έχω να διαλέξω ανάμεσα σε φτηνές και ακριβές εκδόσεις θα επιλέξω την πιο φτηνή. Αν όμως τίθεται θέμα μετάφρασης από άλλη γλώσσα επιλέγω την έκδοση που έχει την καλύτερη μετάφραση.
 
εγω μαλλον ανηκω στην πρωτη κατηγορια.μακαρι να ειχα την ευκαιρια να αγοραζω μονο καλες και προσεγμενες εκδοσεις, αλλα δυστυχως δεν...γι'αυτο δε με χαλαει να παιρνω φθηνα βιβλια (π.χ. απο προσφορες σε εφημεριδες) κι ας μην ειναι πολυτελεις εκδοσεις. στο κατω-κατω αυτο που μετραει περισσοτερο ειναι το περιεχομενο ενος βιβλιου κι οχι τοσο πολυ η εξωτερικη εμφανιση.
 
Και εγώ συμφωνώ με την πρώτη επιλογή.Μιας και είμαι και φοιτήτρια με βολεύει πολύ οικονομικά να αγοράζω βιβλία σε προσφορές που υπό άλλες συνθήκες θα τα έβρισκα με 20 ή ακόμα και με 30 ευρώ.Δε λέω ότι μου αρέσει κιόλας να βλέπω και να μαζεύω βιβλία από άθλιες εκδόσεις αλλά Ιαβέρη συμφωνώ πως το περιεχόμενο μετράει στην τελική...
 
Μάλλον και εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία, παρόλο που γενικά είμαι "ψείρας" όσον αφορά την αισθητική. Και για να πω την αλήθεια, δεν μου φαίνονται και ΤΟΣΟ χάλια οι εκδόσεις που έχω πάρει. Εντάξει, το χαρτί δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας, αλλά και πάλι μου αρέσει και αυτό με τον τρόπο του. Θέλω τα βιβλία μου να γερνάνε μαζί μου, να είμαστε σύντροφοι και συνοδοιπόροι σ'αυτή τη ζωή. Και αν αυτό σημαίνει ότι θα κιτρινίσουν οι σελίδες τους, ας είναι.. Μαζί με τις δικές μου ριτίδες θα κάνουνε καλή παρέα... (γιατί δεν νομίζω να...λιώσουν πια!!!)...
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Με τις τιμές που έχουν φτάσει τα βιβλία, είναι δύσκολο να αγοράσω από βιβλιοπωλείο όλα αυτά που θα ήθελα, για να τα κρατήσω κιόλας στην βιβλιοθήκη μου. Από την άλλη, οι προσφορές των εφημερίδων ή περιοδικών, δεν έχουν πάντα βιβλία του γούστου μου ή βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω την συγκεκριμένη περίοδο. Οπότε ο τρόπος που λειτουργώ είναι κάπου στην μέση, με πρώτο κριτήριο να είναι το περιεχόμενο και έπειτα η έκδοση. Μακάρι να ήταν όλα μου τα βιβλία σε πολύ καλές εκδόσεις, αλλά είδα ότι χρυσοποίκιλτο βιβλίο ( μου αρέσουν, τι να κάνουμε; :))) ), έχω πάρει μόνο από προσφορές. Θα αγοράσω βιβλία από εφημερίδες, που θα ήθελα να τα γνωρίσω, γιατί καταρχήν σίγουρα θα ήταν πιο ακριβό σε βιβλιοπωλείο και δεύτερον σε συνάρτηση με την τιμή, θα προτιμούσα να πάρω ένα άλλο βιβλίο που με τραβάει πιο πολύ εκείνη την περίοδο. Παράδειγμα, υπάρχουν τόσα πολλά και καλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, αλλά σίγουρα δεν μου ταιριάζουν όλα και δεν θέλω να αγοράζω απλά και μόνο για να τα έχω. Προσπαθώ όσο μπορώ να "αντιστέκομαι" στον καταναλωτισμό, για αυτό δεν έχω πάρει ποτέ κάποια σειρά ολόκληρη. Εκμεταλεύομαι δηλαδή το μάρκετινγκ των εφημερίδων, στα μέτρα τα δικά μου. Και αν κάποιο βιβλίο που πήρα από εκεί, δεν μου αρέσει τελικά, ξέρω ότι έδωσα 5 ευρό και όχι 20 και το περιεχόμενό του μπορεί να το εκτιμήσει καλύτερα κάποιος άλλος άνθρωπος του περιβάλλοντός μου. Παράλληλα, μπορώ να διαθέσω χρήματα για να πάρω βιβλία από μαγαζί, που δεν κυκλοφορούν.. σε κάποια προσφορά. :))))
Μετά από όλα αυτά, η τρίτη επιλογή είναι που μου ταιριάζει περισσότερο. Πάντως σε υποθετική ερώτηση, αν θα αγόραζα ένα βιβλίο σε προσιτή τιμή, το οποίο έχει ανακυκλωμένο χαρτί, θα απαντούσα, ναι. :)
 
Last edited:
Το πήρα κι εγώ το ΒΗΜΑ με τον Μπουκόφσκι χθες. Όντως, η έκδοση είναι κακής αισθητικής, αλλά δεν περίμενα κάτι περισσότερο λόγω...τιμής. Αντιθέτως, ξαφνιάστηκα ευχάριστα με την τρέχουσα προσφορά των ΝΕΩΝ, που είναι ανατύπωση των εκδόσεων της ΑΓΡΑΣ με το ίδιο εξώφυλλο σε προφανώς φθηνότερο - αλλά όχι και για πέταμα!- χαρτί. Επομένως, συμφωνώ απολύτως με την Πεταλούδα. Θα εκμεταλλευτώ τις προσφορές των εφημερίδων, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους που με ενδιαφέρουν και μου κοστίζουν λιγότερο. Πάντως, τελευταία "ενδίδω" και σε μεταχειρισμένα βιβλία. Εάν βρω μία έκδοση ή μία μετάφραση που μου αρέσει δεν το σκέφτομαι καθόλου. Είναι πολύ καλή λύση (και οικολογική ;-) )
 
Τελικά, ανεξάρτητα από το ποια γνώμη έχει ο καθένας, όλοι μας έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και των δύο ειδών βιβλία.

Καθώς πρόσφατα έχω αρχίσει να φτιάχνω και τη δική μου βιβλιοθήκη, θα πω ότι δεν με πειράζει καθόλου που έχω και μερικά βιβλία από εφημερίδες (και συγκεκριμένα την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία από το ΒΗΜΑ). Είναι αξιοπρεπείς εκδόσεις, οι οποίες, και σε βιβλιοπωλείο ακόμα, νομίζω ότι κάλλιστα θα έδινε κάποιος 5 € για να τα αγοράσει (ενώ με την εφημερίδα και τα διάφορα CD κόστιζαν 4,25 €).

Δεδομένου ότι, κατά κοινή ομολογία, οι τιμές των βιβλίων έχουν φτάσει στα ύψη, δεν είναι δα και κακό να έχει κάποιος και μερικά βιβλία φθηνών εκδόσεων, αν και, σε τελική ανάλυση, οι αποκαλούμενες «φθηνές εκδόσεις» δεν νομίζω ότι είναι και τόσο χάλια. Ο χρόνος θα δείξει, βέβαια, αλλά δεν πιστεύω ότι σε 5-10 χρόνια θα έχουν υποστεί τόση ζημιά ώστε να μην μπορούν να αναγνωσθούν ή έστω να σταθούν σε μία βιβλιοθήκη. Και άλλωστε πόσες φορές διαβάζουμε τα βιβλία μας; Μία, δύο, τρεις φορές το πολύ σε διάστημα δεκαετίας-εικοσαετίας; Ε, μέχρι τότε, νομίζω ότι εμείς και τα παιδιά μας, καλά να είμαστε, θα έχουμε αγοράσει κι άλλα, πολλά πολλά, βιβλία.
 
Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε εκτος από τους τίτλους και την καλύτερη ποιότητα για τη βιβλιοθήκη μας. Δε με ενοχλεί το χαμηλής ποιότητας χαρτί στα βιβλία των προσφορών,μου φτάνει που έχω τη δυνατότητα να διαβάσω το βιβλίο.Αν δεν ήταν οι εφημερίδες θα έπρεπε να δουλεύω μισό μήνα για να δω στα ράφια μου τους Ρώσσους που αγόρασα από το Βήμα και ίσως να μην είχα πάρει ποτέ κάποια άλλα όπως τη σειρά Νομπελίστες.Η σειρά που έχω με το Δικαστή Τι έχει συμπληρωθεί από την Ελευθεροτυπία και νιώθω μια χαρά που τα αγόρασα με 4,5 ευρώ αντι για 12,13 ή και 14 :)
 
Εγώ πάλι εκνευρίζομαι απίστευτα με την ποιότητα των φτηνών εκδόσεων, να φανταστείτε χτες πρόλαβα να διαβάσω την ανάρτηση του Φάρου για το βιβλίο του Μπουκόφσκι και δεν αγόρασα τελικά τις Ερωτικές ιστορίες. Τα βιβλία είναι για μένα ότι και τα γραμματόσημα για τους φιλοτελιστές, δε με νοιάζει αν βάλω βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σε περιόδους που στριμώχνομαι οικονομικά προτιμώ να διαβάζω πιο φτηνά βιβλία, ποιητών για παράδειγμα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
( επιτέλους κι άλλος ένας! :γιούπι: είμαστε δύο προς εφτά συν τέσσερις αδιάφοροι μέχρι τώρα! :μπρ: )
 

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Ψηφίζω "Βιβλία λιγότερα όμως σε καλές εκδόσεις". Σπάνια αγοράζω βιβλία απο προσφορές εφημερίδων, εκτός και αν είναι κάτι που εκείνη τη στιγμή δεν μπορώ να αντισταθώ (σπάνιο φαινόμενο, πρόσφατο ωστόσο με τον Μπουκόφσκι).
 
Και εγω θα συμφωνησω με τους 7 προλαλησαντες:).
Εννοειται πως αν ημουν οικονομικα ανετη θα αγοραζα βιβλια απο τις καλυτερες εκδοσεις.
Καταρχην για να μου μεινουν αλλα ειναι και αλλη η αισθηση οταν ανοιγεις ενα βιβλιο σκληροδετο με καλης ποιοτητας χαρτι. Δυστηχως ομως ειναι πανακριβα πλεον τα βιβλια αυτου του ειδους, οποτε συμβιβαζομαι μια χαρα και με αυτα με το φθηνο χαρτι απο εφημεριδες. Αλλωστε αυτες οι προσφορες μου εχουν δωσει την ευκαιρια θα ελεγα, να διαβασω συγγραφεις που δεν υπηρχε περιπτωση να αγγιξω απο μονη μου, λογο αγνοιας.​
 
Last edited:
Εγώ ήμουν πάντα του μέτρου, ήθελα καλή ποιότητα, ποτέ ευτελή, αλλά σε λογικά οικονομικά πλαίσια. Τέτοια ρούχα αγόραζα, τέτοια αντικείμενα, άρα και τέτοια βιβλία. Ως βιβλιοφάγος, διάβαζα (και διαβάζω) ο,τιδήποτε μ΄ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από το περιτύλιγμα. Αλλωστε, "don' t judge a book by the cover". Εννοείται ότι κανείς δε λέει όχι σε λίγη πολυτέλεια. Μου χάρισαν πρόσφατα μία εξαιρετικά προσεγμένη συλλογή διηγημάτων του αγαπημένου μου Πόε και ενθουσιάστηκα.
Κοινώς, θα προτιμούσα μία Πόρσε, αλλά βολεύομαι και με Φιατάκι.
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Κλεινω προς την τριτη επιλογη γιατι διαλεγω τα φθηνα (απο εφημεριδες κτλ) οταν τα βρω (και μαλιστα παιρνω και παραπανω απο οσα θα ηθελα και δεν το μετανιωνω), αλλα.. θα την κανω και την βολτα μου στο βιβλιοπωλειο για να δω κατι ενδιαφερον ή καποιο βιβλιο που το θελω σε καλη και ακριβη εκδοση.

Οι διαφορες εκδοσεις των εφημεριδων στο συνολο με ικανοποιησαν. Υπηρξαν και μερικες που τις βρηκα απαισιες (ακομη και εγω που δεν πολυδινω σημασια στο εξωφυλλο), αλλα ταιριαξε να μην μου αρεσει και η ιστορια οποτε.. δεν χρειαστηκε να το παρω ;)

Εχω να πω ομως.. πως στο προσφατο ταξιδι στην Ιταλια, επισκεφτηκα και ενα μεγαλο βιβλιοπωλειο (και καναδυο μικροτερα) και εξετασα την ποιοτητα χαρτιου (ηθελα να διαπιστωσω αν οντως ειναι φθηνο χαρτι, οπως ειχε πει καπου αλλου ο Φαροφυλακας).
Και.. πραγματι το χαρτι ηταν φθηνο και το βιβλιο παρα πολυ ελαφρυ (οπως επισης σχολιασε η Χρυς, οταν ειπε οτι τα βιβλια προσφορων ειναι ..πουπουλα)

Κατι ομως εμεινε ιδιο με μας. Και αυτο ηταν η τιμη! Βιβλια φθηνα εγω εκει δεν ειδα. Οι τιμες τους ηταν παρομοιες με τις δικες μας. Στα 10 ευρω επαιζαν κατι μικρα βιβλιαρακια τυπου Αγκαθας.

Σημ. γυρισα ολο το βιβλιοπωλειο και εξετασα απο κλασσικα βιβλια, μεχρι κομικς
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Την αποψη μου για το βιβλίο ως υλική οντότητα την εχω ξαναπει κι αλλου, αλλα στη συγκεκριμενη συζητηση θα πω το εξης: στη 'βιβλιοθηκη' μου εχουν υπαρξει 'βιβλια' που ειναι απλα εκτυπωσεις δεμένες σε πλαστικό σπιραλ, τις οποιες εχω εκτυπωσει απο αρχειο κειμενου. ενα απο αυτα τα 'βιβλια' το εδωσα, ενω αλλο το πηγα στην ανακυκλωση, εφοσον κραταω τα αρχεια κειμενου :ρ
 
Προφανώς και θα προτιμούσα να είναι καλών εκδόσεων τα βιβλία μου, όμως συμβιβάζομαι και με κάτι κατώτερης ποιότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα πράγματα άλλωστε στη ζωή μου, όπου απαιτούνται χρήματα.
 
Εγώ πάλι προτιμώ "Βιβλία λιγότερα όμως σε καλές εκδόσεις", τουλάχιστον αυτά που θέλω να έχω στη βιβλιοθήκη μου. Βέβαια έχω και μερικά, πολύ λίγα από εφημερίδες, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε πολύ της εφημερίδας στο σπίτι, είναι και του Στιβεν Κινγκ από την άλλη που είναι Bell αλλά τι να κάνεις; Πάντως λατρεύω βιβλία με σκληρό εξώφυλλο πραγματικά, πιστεύω είμαι βαθύτατα ερωτευμένη μαζί τους, και επειδή γενικά τον τελευταίο καιρό μόνο βιβλία ψωνίζω, όταν ψωνίζω, ντάξει, θέλω να είναι και όμορφα και καλά από βιβλιοπωλείο.

Πάντως από την πρωτοπορία πέσυσι ή προπερσι, πήρα τις Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς με σκληρό σκουροπράσινο εξώφυλλο, ένα πανέμορφο πραγματικά βιβλίο, μόνο με 3 ευρώ!!! :τρέλα: ήμουν πολύ ευτυχισμένη εκείνη τη μέρα! :))
 
Για μένα, βιβλίο ας είναι και ό,τι να 'ναι. Χρήματα δεν υπάρχουν για να θέλω και ελίτ. Ωραία η καλαισθησία αλλά μ' ενδιαφέρει παραπάνω η γνώση.
 
Top