Βιβλία λίγα και σε έκδοση καλής ποιότητας ή πολλά και σε φθηνό χαρτί;

Βιβλία πολλά και φθηνιάρικα ή λιγότερα και σε καλές εκδόσεις;

 • Βιβλία άφθονα κι ας είναι και φθηνοεκδόσεις.

  Votes: 32 43,2%
 • Βιβλία λιγότερα όμως σε καλές εκδόσεις.

  Votes: 23 31,1%
 • Δεν με απασχολεί καθόλου αυτό το θέμα.

  Votes: 19 25,7%

 • Total voters
  74
Ψήφισα το 3ο. Όχι ότι δε με απασχολεί το θέμα, αλλά ήθελα να τοποθετηθώ κάπου στο ενδιάμεσο. Στα βιβλιοπωλεία είμαι πολύ σχολαστική αλλά τσιμπάω και καμιά προσφορά σε εφημερίδες. Μέσα από την πλαστική σακούλα πού να καταλάβεις τι θα σου βγει. Έχει τύχει να ξενερώσω τόσο πολύ ανοίγοντάς το, να μη θέλω να το διαβάσω. Αλλά και πόσα 20ευρα να δίνω; Άσε που δεν έχω και επικριτικά βλέμματα. Την εφημερίδα πετάχτηκα και σου πήρα!
:ωραίος:
 
Εγώ ψήφισα το δεύτερο...μου αρέσει να έχουν καλή ποιότητα τα βιβλία σαν υλικό..αν και όντως οι εποχές δεν επιτρέπουν πολυτέλειες και ναι έχω και βιβλία από εφημερίδες αλλά πάντα τα αφήνω για ώρα ανάγκης!!!όταν θα μου έχουν τελειώσει τα υπόλοιπα βιβλία ή δεν θα έχω λεφτά να αγοράσω.Επίσης, συμφωνώ με την Αλίκη ..ότι υπάρχουν και πολύ καλές ευκαιρίες...και στην Πρωτοπορεία και σε μαγαζιά second hand αν και στην Ελλάδα δεν έχω βρει τέτοια μαγαζιά.. Τέλος πάντων... είμαι λίγο ψωριάρια με αυτά!!! :))))
 
Τι να ψηφίσω που έχω σχεδόν φετίχ με τα ωραία βιβλία, από την άλλη δελεάζομαι από προσφορές τίτλων που με ενδιαφέρουν; Και εδώ, δεν έχω και την επιλογή των βιβλιοπωλείων.
Θα ήθελα πολύ να ήταν όλα μου τα βιβλία όμορφα αντικείμενα, με εξώφυλλα για κάδρο, μοσχομυριστό χαρτί, ωραία, ευμεγέθη γραμματοσειρά και ρωμαλέο δέσιμο. Έχω και τέτοια και με κάνουν μία περήφανη υλίστρια. Έχω και το "Η Γυναίκα της Ζάκυνθος" του Δ.Σολωμού από τα Νέα (αν θυμάμαι σωστά). Ένα :συγνώμη: πατσαβούρι για πέταμα. Αλλά εξαιρετικό περιεχόμενο, μία αποκάλυψη, ενδιαφέρον σχολιασμός. Δεν θα μου είχε πάει ο νους να το αγοράσω ποτέ και το διάβασα με ανοιχτό το στόμα στο κατάστρωμα ενός πλοίου. Σαν αντικείμενο ήταν τόσο άσχημο που θα το πετούσα στη θάλασσα, αλλά το φύλαξα...
Αυτό που δεν αντέχω είναι η κακή μετάφραση. Μάλιστα, ψάχνοντας σχετικά στο διαδίκτυο σχόλια τυχών αναγνωστών για σειρά προσφορών, ήταν που βρήκα τη λέσχη!
Τι να ψηφίσω λοιπόν;
 
Πιστεύω πως όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε αποκλειστικά και μόνο καλής έκδοσης βιβλία, που θα ομορφαίνουν τη βιβλιοθήκη μας, αλλά ο περιορισμός του προϋπολογισμού μας για αγορά βιβλίων και ο περιορισμός ραφιών και χώρου μας ωθεί στο να παίρνουμε και υποδεέστερης έκδοσης βιβλία.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μέσα από τις προσφορές των εφημερίδων έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άγνωστους σε μας συγγραφείς και είδη λογοτεχνίας (γιατί με χαμηλότερη τιμή ευκολότερα "ρισκάρει" κανείς την αγορά ενός φαινομενικά αδιάφορου βιβλίου).
Επίσης, μην ξεχνάμε ότι τα βιβλία φθηνότερης έκδοσης μεταφέρονται ευκολότερα και μπορεί κάποιος να βάλει άνετα δύο-τρία στην τσάντα/βαλίτσα του για ανάγνωση στα ΜΜΜ ή στην ξαπλώστρα.
 
Συμφωνώ για τα βιβλία στο περίπτερο, βέβαια κάποιες σειρές ήταν πολύ καλές, όπως οι Ρώσσοι στο Βήμα, και χάρηκα που μπόρεσα να βάλω στη βιβλιοθήκη μου κάποια έργα που ήθελα αλλα ήταν ακριβά κι έπρεπε να περιμένουν . Εκεί που συνηδητοποίησα πως πέφτω θύμα της χαμηλής τιμής ήταν στη σειρά με τους Νομπελίστες. Είχα γεμίσει μια αγκαλιά βιβλία και πήγαινα χαρούμενη στο ταμείο όταν σκέφτηκα πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν να μαζεύουν σκόνη σε κάποιο ψηλό ράφι. Διάλεξα δύο που θα τα διάβαζα σίγουρα και από τότε διαλέγω προσεκτικά αυτά που θα αγοράσω.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ακόμα και στην σειρά με τους Ρώσους φορτωθήκαμε βιβλία που είναι μάλλον δύσκολο να διαβαστούν ποτέ, όπως το Κόκκινο Ιππικο! :))))
 
Ακόμα και στην σειρά με τους Ρώσους φορτωθήκαμε βιβλία που είναι μάλλον δύσκολο να διαβαστούν ποτέ, όπως το Κόκκινο Ιππικο! :))))
Οντως το συγκεκριμενο βιβλιο το εχω κι εγω, αλλα ουδεποτε το ανοιξα να διαβασω εστω και μια σελιδα...
 
Ένα βιβλίο για ενθύμιο είναι πολύτιμο, συμφωνώ. Μία ολόκληρη βιβλιοθήκη μαζεμένη βιβλίο το βιβλίο σε μια άλλη εποχή, από έναν άλλον άνθρωπο, ίσως για κάποιους φανεί ακόμα και σαν δέσμευση (χώρου, υποχρεωτικού διαβάσματος, αισθητικής).
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως πολλές βιβλιοθήκες αποδομήθηκαν έτσι ακριβώς, επειδή κληρονομήθηκαν από κάποιον και απλά πιάναν πολύν χώρο..
 
Νομίζω πως πολλές βιβλιοθήκες αποδομήθηκαν έτσι ακριβώς, επειδή κληρονομήθηκαν από κάποιον και απλά πιάναν πολύν χώρο..
Kαι θα γίνουν κλέφτες οι παλαιοβιβλιοπώλες; Μια βιβλιοθήκη αποδομείται εδώ από κάποιον αγνώμονα και άσχετο κληρονόμο, ένα φτωχόπαιδο εκεί βρίσκει τα ίδια αυτά βιβλία, που ξέρει να εκτιμήσει την αξία τους, σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο, και τα αγοράζει σε πολύ καλή τιμή. Έχω δει βιβλία σε παλαιοβιβλιοπωλεία που δεν πίστευα τα μάτια μου όταν τα είδα εκεί. Σκέφτηκα: Είναι δυνατόν κάποιον να έδωσε ΑΥΤΟ το βιβλίο; Ξέρω για ιδιωτικές συλλογές που τις έφαγαν ποντίκια. Κάθε φορά που βολτάρω σε παλαιοβιβλιοπωλείο ευγνωμονώ νοερά τον άσχετο κληρονόμο που τα έδωσε εκεί.

Για μένα σημασία έχει το περιεχόμενο. Έχω πχ την "Πάπισσα Ιωάννα" έκδοσης ΒΙΠΕΡ, μικρό μέγεθος, φθηνό χαρτί. Μετά από χρόνια δεν έχει πάθει και πολλά. Πιο παλιά οι εφημερίδες κυκλοφορούσαν αριστουργήματα (θα τα θυμάστε, εκείνα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που πρόσφατα αγόρασε μερικά η Μαργαρίτα προς 0,99€ το ένα) με απλό εξώφυλλο. Έχω κάποια από το Βήμα παρόμοια. Οκ, μπορεί να ψιλοδιαλύθηκε από το διάβασμα και την φθηνή βιβλιοδεσία αλλά δεν παύει να είναι η "Μήδεια" του Ευριπίδη εκδόσεως ΔΟΛ-Ζήτρου. Τώρα οι προσφορές των εφημερίδων κυκλοφορούν με σκληρό εξώφυλλο, αυτό είναι τύχη. Ας σημειωθεί ότι οι τρέχουσες προσφορές αφορούν βιβλία των οποίων το copyright είναι ακόμα ενεργό (δεν έχουν δηλ. περάσει 70 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα ή τέλος πάντων το έχουν ανανεώσει οι κληρονόμοι του). Οι προσφορές των εφημερίδων ήρθαν να καλύψουν ένα τεράστιο κενό στα ελληνικά δεδομένα (και βλέπω να επεκτείνεται και στα καθημερινά φύλλα των εφημερίδων, πέραν του σαββατοκύριακου). Ποιο είναι αυτό; Είναι το βιβλίο σε προσιτή τιμή, πολύ πιο κάτω των 10€, όταν οι νέες κυκλοφορίες επιμένουν να αγγίζουν τα απρόσιτα 20+€.
 
Εγώ δυστυχώς έχω ένα φετίχ με την εξωτερική εμφάνιση και τις εκδόσεις των βιβλίων. Μπορεί να αγοράσω και κάποιο "φθηνιάρικο" βιβλίο αλλά γενικά -στα βιβλία που τα θεωρώ κάπως"ξεχωριστά"- απαιτώ ένα αξιόλογο βάρος, μία αξιόλογη ποιότητα χαρτιού και ένα μαζεμένο και λιτό εξόφυλλο(καμία σχέση με προσφορές σε εφημερίδες)
 
Να πω την αλήθεια πιο πολύ με απασχολεί το περιεχόμενο του βιβλίου.
Ναι, δεν λέω, ωραίο να έχεις τη δυνατότητα να αγοράζεις μόνο καλοφτιαγμένα βιβλία αλλά επειδή τα οικονομικά μου δεν τα λες και ανθηρά (μαραμένα τα λες σίγουρα) προτιμώ να διαθέσω για δύο-μην πω και τρία- βιβλία σε κατώτερη ποιοτητα αυτά που θα έδινα για το ένα σε καλύτερη έκδοση. Άσε που αν δεν μου αρέσει το βιβλίο δεν σκέφτομαι "πωωω και έδωσα τόσα να πάρω ετούτη την μαλ..πατάτα".
Το μόνο που με πειράζει είναι πως παίζει να μην αντέξουν σε βάθος χρόνου. Και όχι ως κληροδότημα στους επόμενους - συμφωνώ με αυτά που είπε η Χρυσηίδα- αλλά δεν θέλω να διαβάσω κάποιο για εκατοστή φορά και να μου μείνουν οι σελίδες στο χέρι.
 
Πιστεύω ότι πάντα πρέπει να προωθείται η γνώση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φθηνά βιβλία που μπορεί να είναι διαθέσιμα σε όλους. Κλασικοί και αρχαίοι συγγραφείς που μπορούν να διαβασθούν με ελάχιστα ευρώ. Σίγουρα λοιπόν υποστηρίζω το πολλά και έστω με υποδιέστερο χαρτί, αφού αυτό που έχει σημασία είναι η μετάδoση της ιδέας και όχι τόσο το μέσο.
Το θέμα για εμένα είναι όμως στις μεταφράσεις. Εκεί δυστυχώς τα φθηνά βιβλία συνήθως υστερούν οδηγώντας με στο εξής σχήμα.
Ελληνικά βιβλία αγοράζω από οποιαδήποτε έκδοση μιας και η γλώσσα είναι πρωτότυπη και δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω κάτι. Αγγλικά βιβλία αγοράζω σε φθηνή έκδοση στα αγγλικά, με σχετικά καλό χαρτί κιόλας (penguin classics) μιας και μπορώ να τα διαβάσω στο πρωτότυπο.
Για όλες τις άλλες μεταφρασμένες γλώσσες, αγοράζω μια πιο ακριβή έκδοση, που θα μου διασφαλίσει μια καλή μετάφραση. (Ρωσική, Γαλλική κτλ)
 
Last edited:
Εγω εδώ και καιρό έχω ψηφίσει το πρώτο.Φυσικά αν είχα την δυνατότητα θα αγόραζα όλα μου τα βιβλία στην καλύτερη έκδοση (ή έστω σε αρκετά καλή) όμως δυστυχώς δεν γίνεται αυτό.
Μερικά τα αγοράζω κανονικά όταν μπορώ να το κάνω,(ας πουμε τα βιβλία της Όστεν μου αρέσει να τα έχω όλα σε όμορφες εκδόσεις και μερικά άλλα αγαπημένα )αλλά όσο κι αν μου αρέσουν κι εμένα τα βαριά βιβλία με τα ωραία εξώφυλλα και τα άλλα με την υπέροχη μυρωδιά αναγκαστικά τις πιο πολλές φορές παίρνω πιο φτηνές εκδόσεις .Και να πω και την αλήθεια προτιμώ να έχω μια γεμάτη βιβλιοθήκη με τα βιβλία που θέλω να μου ανήκουν και να μπορώ να τα διαβάσω ξανά και ξανά όποτε θέλω παρά μια μικρή βιβλιοθήκη με λίγα βιβλία και καλά και τα υπόλοιπα που έχω διαβάσει να τα έχω δανειστεί απο άλλου.Δένομαι με ότι διαβάζω ειδικά αν μου αρέσει πολύ και δύσκολα αποχωρίζομαι τους φίλους μου τα βιβλία,τα θέλω στο δωμάτιο μου,στην συντοφιά μου, να τα κατεβάζω απο το ράφι και να τους χαιδευω το εξώφυλλο όποτε μου κάνει κέφι.(ειδικά με το Περηφάνια και Προκατάληψη έχουμε πολύ συχνά τέτοιες στιγμές πάθους :χαχα:)

Να ας πούμε πριν λίγες μέρες πήρα ένα σωρό βιβλία σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή γέμισα ένα ράφι της βιβλιοθήκης μου ενω με τα ίδια λεφτά θα αγόραζα ένα βιβλίο σε καλή έκδοση και όχι όλα αυτά.Άρα και το πορτοφόλι μου έμεινε ευχαριστημένο κι εγώ έκανα ένα πολύ ικανοποιητικό shopping therapy αγοράζοντας τίτλους που ήθελα καιρό και απέκτησα και πολλά καινούργια βιβλία για μελλοντικό χάιδεμα .:))
 
Βιβλία να 'ναι κι ας είναι όπως να 'ναι!!Εμένα δεν με χαλάει τι έκδοση είναι αλλά ο τίτλος του βιβλίου.Έχω εκδόσεις του ενός ευρώ και τις χαζεύω λες και είναι πανάκριβες!Και είναι πανάκριβες γιατί το περιτύλιγμα είναι πιο πολύ για αυτούς που θέλουν να διακοσμήσουν την βιβλιοθήκη τους και όχι τόσο να διαβάσουν(γνώμη μου)!Εννοείται πως τρελαίνομαι όταν μπαίνω σε παλαιοβιβλιοπωλείο και ανακαλύπτω βιβλία που με ξαφνιάζουν πως μπόρεσε να τα αποχωριστεί κάποιος!
 
προτιμω τα βιβλια που να ειναι εμφανισιμα,οχι για κανενα αλλο λογο,απλα επειδη το απολαμβανω πολυ περισσοτερο και αισθητικα και βεβαια στην αφη.ιδιως φτηνες εκδοσεις με μικρα γραμματα με κουραζουν απιστευτα στο διαβασμα τους.επισης, το χαρτι των βιβλιων απο πολλες εφημεριδες μου κανει λιγο φτηνιαρικο και με χαλαει αλλα ας οψεται η καταραμενη φτωχεια-που λεει ο λογος.

μαλλον ανηκω στην δευτερη κατηγορια, επειδη το βιβλιο περα απο το διαβασμα του το απολαμβανω σα συνολο ,δηλ θα κοιταξω και το εξωφυλλο και τη γραμματοσειρα και το ιλουστρασιον του -αν υπαρχει.

βεβαια και αυτο δεν ειναι απολυτο για εμενα, διοτι αγοραζω συχνα εφημεριδες με βιβλια που τα παιρνω με 4 πχ. ευρω και κανονικα θα κοστιζαν 20 τουλαχιστον ευρω.

γιατι οπως και να το κανουμε ενα βιβλιο δεν ειναι φτηνο να το αγορασεις.

παντως οπως λετε και εσεις παραπανω,απο μια κακη μεταφραση με λιγα λεφτα, προτιμω να ψωνισω μια ακριβη εκδοση του βιβλιου που ομως να εχει καλη μεταφραση.το θεμα ειναι ομως οτι αυτο το διαπιστωνω μετα,στη συνεχεια..
 
Παιδιά βλέπω τις περισσότερες απαντήσεις σας και διαπιστώνω ότι τελικά πρέπει να είμαι πολύ μυστήριος, έχουν υπάρξει και κάποιες περιπτώσεις που έχω πάρει βιβλία από εφημερίδες αλλά γενικά έχω ένα θέμα θέλω να έχω τη καλή έκδοση του βιβλίου στη βιβλιοθήκη μου , έχει τύχει να πάρω το υπόγειο του Ντοστογιέφσκι από την ελευθεροτυπία και μετά να το αγοράσω από βιβλιοπωλείο , δε ξέρω αναμφισβήτητα το περιεχόμενο είναι που μετράει αλλά όταν βλέπω μια ωραία έκδοση στα ράφια μου
το ευχαριστιέμαι περισσότερο
 
Αν σε παρηγορεί και εγώ το ίδιο θέμα έχω(όπως ανέφερα ήδη).
Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που προσέχω σε ένα βιβλίο είναι το βάρος του. Θέλω να έχει καλό χαρτί και κατ'επέκταση να είναι βαρύ:))
 
(...) έχει τύχει να πάρω το υπόγειο του Ντοστογιέφσκι από την ελευθεροτυπία και μετά να το αγοράσω από βιβλιοπωλείο , δε ξέρω αναμφισβήτητα το περιεχόμενο είναι που μετράει αλλά όταν βλέπω μια ωραία έκδοση στα ράφια μου
το ευχαριστιέμαι περισσότερο
Έλα, παραδέξου το: θές τα ράφια σου να έχουν μια συνέπεια.
 
Top