Βιβλία που θέλω να αγοράσω (και γιατί)

@ο μαύρος γάτος Ωραία η λίστα σου, όμως την Ανάσταση του Τολστόι θα μπορούσες να την αλλάξεις με κάτι άλλο δικό του. Το διάβασα πριν χρόνια και το βρήκα ανυπόφορο, καμία σχέση με τα άλλα αριστουργηματα που έχει γράψει. Ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι το έχει γράψει στα τελευταία χρόνια της ζωής του όταν η διαύγεια και η οξυδέρκειά του δεν ήταν στα πάνω τους.

@ο μαύρος γάτος Ωραία η λίστα σου, όμως την Ανάσταση του Τολστόι θα μπορούσες να την αλλάξεις με κάτι άλλο δικό του. Το διάβασα πριν χρόνια και το βρήκα ανυπόφορο, καμία σχέση με τα άλλα αριστουργηματα που έχει γράψει. Ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι το έχει γράψει στα τελευταία χρόνια της ζωής του όταν η διαύγεια και η οξυδέρκειά του δεν ήταν στα πάνω τους.
Την Άννα Καρένινα την έχω ήδη και σκοπεύω να την διαβάσω το συντομότερο δυνατόν, το Πόλεμος και Ειρήνη με τρομάζει λίγο. Έχω διαβάσει, επίσης, και αυτό πριν χρόνια και το βρήκα εξαιρετικό. Αν και έχω επιλογές για ανάγνωση, θα ήθελες να μου προτείνεις κάτι του ίδιου ή άλλου συγγραφέα ανάλογου ύφους;

Θέλω να αγοράσω πάρα πολλά βιβλία και να αυξήσω την στοίβα με τα αδιάβαστα, οπότε ας αναφέρω μερικά εξ αυτών! :))))

Metropolis, η ιστορία των πόλεων, της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου - Ben Wilson
Γιατί νομίζω πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μετάβαση από τις σπηλιές σε οργανωμένες κοινωνίες.

Μια πολύ κομψή εξίσωση - David Stipp
Γιατί μου το πρότεινε η @Έλλη Μ

Το τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη - Gianfranco Calligarich
Cult μυθιστόρημα, ερωτική ιστορία, nuff said...

Άντα - Vladimir Nabokov

Γιατί απλά λατρεύω ό,τι έχει γράψει ο συγκεκριμένος συγγραφέας!

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης - Steven Runciman
Διότι ο Ράνσιμαν ήταν κορυφή και σαν επιστήμονας αλλά και σαν συγγραφέας.

Μια τέχνη που ζει από τον θάνατο, κι άλλες φανταστικές ιστορίες - Benito Perez Galdos
Διάβασα την περιγραφή και ενθουσιάστηκα!!

Αυτά, αλλά θα επανέλθω!

Το πρώτο και το τρίτο σου, θελω κι εγώ να τα πάρω.

Ουτε εμένα ενοχλει να μεγαλωνει η λιστα με τα αδιαβαστα. Ουτε με αγχωνει. Καθόλου. Σε κουβεντα με φιλη κοντινη μου ειπε οτι δυσκολα αγοραζει βιβλιο, αν δεν ςχει τελεωσει τα υφιστάμενα. Και οχι μονο αυτο. Δείχνοντάς της βιβλια που εχω σκοπο να αποχωριστω προκειμενου να παρει οσα κι οποια (κι ολα, ακομη) θελει, αρκεστηκε σε δυο.

Και μου αρεσουν οι μεγαλες βιβλιοθηκες, ας τεινει να γινει 1:1 τα διαβασμενα και τα αδιαβαστα (Ντόινγκ!). Ισως αργότερα να εφτιαχνα μια μικρότερη με βιβλία που εχω διαβασει, να μην ξεπερνα τα 150-200. Μου φαινεται οτι με καθησυχαζει να εχω διπλα μου και καινούρια και αδιαβαστα, μου αρεσει να παιρνω καμια δεκαρια στο κομοδινο και να χαζευω ποιο να διαβασω, να διαλεγουμε με τον γιο μου το επόμενο που θα ξεκινησω, βασισμενοι σε πολυ σοβαρους λογους, οπως, αυτο, μαμα, εχει πιο μυστηριακο (sic) εξωφυλλο.
Tελικα, να κερδιζει το ενδεκατο απο τη βιβλιοθηκη. Μπορει να ειναι και καποιου ειδους αχτι μιας και παντα με γοητευε η ιδεα να φτιαξω ενα βιβλιοπωλειο οπως περιπου θα το ηθελα, οποτε προσπαθω (:) να κανω καπως ετσι και τις βιβλιοθηκες, να περιεχουν βιβλια που ισως μου βαρεσει ενα βραδυ να ξεφυλλισω και να ειναι εκει. Και σε ενα σπίτι, ειναι το μοναδικό πραγμα που μου κινεί οποιαδήποτε περιέργεια. Δεν με εντυπωσιαζει τιποτε αλλο, το παραμικρό. Ισως αν υπάρχουν κανα δυο πράγματα που θα ζήλευα, το ενα θα ηταν αυτό.

Η, με λιγα λογια, ειμαι σπαταλη.

Καποια βιβλία που θελω αποκτήσω στο εγγυς μέλλον ειναι:
Ρευστη αγάπη - για την ευθραυστότητα των ανθρωπίνων δεσμών / Zygmunt Bauman
Τα ίχνη της εμπειρίας / Francois Ansermet-Pierre Magistretti
Καπου στο ανολοκληρωτο / Vladimir Jankelevitch-Beatrice Berlowitz
Tα χρονια των ξενοδοχείων / Joseph Roth
Οι καπετάνιοι - Dominique Eudes, αλλα μαλλον θα δυσκολευτω να το βρω
Η πλατεία και ο πύργος - Δικτυα, ιεραρχίες και η πάλη για παγκόσμια ισχύ / Niall Ferguson
O ανθρωπος Ενωπιον του Θανάτου / Philippe Aries
Aρμαντέιλ / Wilkie Collins
Darwin's Dangerous Idea: Evolution and the Meanings of Life / Daniel C. Dennett
Και κάτι από Bernardo Atzaga. Και κάτι απο Gilles Deleuze, πχ. Και την Ανατομία της Μελαγχολίας.

(και γιατι)--->Θελω να τα αγοράσω για να τα διαβάσω. :ουχ:

Last edited:
Και μου αρεσουν οι μεγαλες βιβλιοθηκες, ας τεινει να γινει 1:1 τα διαβασμενα και τα αδιαβαστα (Ντόινγκ!). Ισως αργότερα να εφτιαχνα μια μικρότερη με βιβλία που εχω διαβασει, να μην ξεπερνα τα 150-200. Μου φαινεται οτι με καθησυχαζει να εχω διπλα μου και καινούρια και αδιαβαστα, μου αρεσει να παιρνω καμια δεκαρια στο κομοδινο και να χαζευω ποιο να διαβασω,
Η, με λίγα λογια ...
...έβγαλα τον σύζυγο σε σίλβερ αλέρτ. Τον έχασα, πρέπει να θάφτηκε κάπου ανάμεσα σε δυο στοίβες διαβασμένα και μία ντάνα αδιάβαστα που άφησα στο κομοδίνο κάπως απρόσεκτα.

το Ανατομία το χω κι εγώ κατά νου να το κοιτάξω κάποια στιγμή
σε μια συνέντευξη ένας μουσικός το ανέφερε
το έχαξα από περιέργεια και όταν είδα ότι είναι του 16ου αιώνα,σε συνδυασμό με την πετυχημένη παρουσίαση του πρώτου τόμου
το έβαλα στην λίστα των προσεχώς

...έβγαλα τον σύζυγο σε σίλβερ αλέρτ. Τον έχασα, πρέπει να θάφτηκε κάπου ανάμεσα σε δυο στοίβες διαβασμένα και μία ντάνα αδιάβαστα που άφησα στο κομοδίνο κάπως απρόσεκτα.
:)))):)))):))))
..κι οταν τον βρειτε, πειτε του να φερει ψωμι (!) κι εκεινον τον Καραγατση που μας λειπει.

Ουτε εμένα ενοχλει να μεγαλωνει η λιστα με τα αδιαβαστα. Ουτε με αγχωνει. Καθόλου.
Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο...
Δεν είναι μόνο τα αδιάβαστα που με αγχώνουν, είναι και αυτά που έχω ήδη διαβάσει. Συζητούσαμε με την αδελφή μου χθες να πάμε σινεμά να δούμε το Ανατολικά της Εδέμ. Με ρώτησε αν έχω διαβάσει το βιβλίο, απάντησα καταφατικά, πήγα στη βιβλιοθήκη, το κοίταξα και θέλω να το ξαναδιαβάσω. Χθες το απόγευμα κάναμε συνάντηση με τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής ομάδας που συμμετέχω, για να μας εξηγήσει ο υπεύθυνος τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε στο κοινοβουλευτικό αρχείο της Βουλής. Από την παρουσίαση διαπίστωσα ότι έχω σοβαρά κενά στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Θέλω να διαβάσω για να μάθω, κάτι που συνεπάγεται ότι μάλλον θα αγοράσω περισσότερα...

Σκοπός μου -πολύ συνειδητά- είναι να φτιάξω βιβλιοθήκη, με την ευρύτερη έννοια του όρου και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι διακοσμητικά -αγοράζω για να διαβάζω. Πέραν των λογοτεχνικών, υπάρχουν πολλά επιστημονικά (φιλοσοφία και ιστορία κυρίως), κατά βάση ξενόγλωσσα. Επιδιώκω να εμπλουτίσω και αυτή τη συλλογή, υπάρχουν πράγματα που μου λείπουν, π.χ. το "La révélation d'Hermès Trismégiste", ή το Άγνωστος Θεός" του Norden. Εντάξει, με την ελπίδα ότι οικονομικά θα μπορέσω να ανταπεξέλθω σε τέτοιου είδους αναζητήσεις, ευελπιστώ ότι θα καταφέρω να τα βρω.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση της εργογραφίας του Stephen King, του Nesbo, τα 3 τελευταία βιβλία του Dune που βγήκαν φέτος και:
1) Οδυσσέας του Joyce (αμφότερες τις ελληνικές μεταφράσεις) & την Αγρυπνία των Φίνεγκαν.
2) Όσα δεν έχω από τον Mutis
3) Το ταξίδι στην άκρη της νύχτας
4) τις Ονειροπολήσεις του μοναχικού οδοιπόρου

Και να βρω αυτά που μου λείπουν από τη σειρά των Cités obscures (και όσα μου λείπουν από Moebius, Druillet και Bilal).

@Ελλη Μ: Deleuze ανεπιφύλακτα.

Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο...
Δεν είναι μόνο τα αδιάβαστα που με αγχώνουν, είναι και αυτά που έχω ήδη διαβάσει.
Διαβάζω κι εγώ ξανά και ξανα τα ίδια, πχ φλερταρω ξανα με stoner και δακτυλιους, αλλα δεν αγχώνομαι. Εδω δεν με αγχωνει (ουτε αγχόνη, σοβαρολογώ) που το Euribor εχει σκαρφαλώσει και σκαρφαλώνει, θα αγχωθω και με τα βιβλιά που τα έχω αδυναμία; (η αναισΤητη!)

αγοράζω για να διαβάζω.
Προφανώς. :)
Ξερεις, εχει καταντησει σαχλή η ερωτηση πια, αν διαβαζει κάποιος αυτα που εχει στη βιβλιοθηκη του ή τα αγοράζει για τα ραφια. Αυτή και η άλλη εξισου βλακώδης, πώς γινεται να διαβαζει κάποιος στο αυτοκινητο;! Ε, όπως για καποιους δεν γινεται (γιατι ζαλιζονται) για κάποιους γινεται (γιατι δεν). Νομιζω οτι οι απαντησεις οφειλουν να προσιδιάζουν πια το ύφος του Εκο. :))))
την Αγρυπνία των Φίνεγκαν.
Ωχ!
Σε μενα αρεσε πάρα πολύ, και θα το ξαναδιαβαζα
@Ελλη Μ: Deleuze ανεπιφύλακτα.
Ευχαριστώ πολύ. :)

@ο μαύρος γάτος Αφού έχεις την Άννα Καρένινα ήδη, θα σου πρότεινα να την διαβάσεις οπωσδήποτε. Αν σου άρεσαν οι νουβέλες από τη συλλογή που παρέθεσες - παρεμπιπτόντως κι εγώ έχω την ίδια στη βιβλιοθήκη μου - τότε σίγουρα θα σου ταιριάξει και η Καρενινα.
Τώρα, προτάσεις για άλλους συγγραφείς δεν ξέρω εάν είμαι σε θέση κάνω. Το αξιοθαύμαστο με τους Ρώσους κλασσικούς είναι ότι παρόλο που ανήκουν στην ίδια σχολή, ο καθένας τους ξεχωριστά είναι τόσο ιδιαίτερος που είναι δύσκολο να τους βάλεις κάτω από κοινό παρονομαστή. Προσωπικά κάποτε είχα πρώτο τον Ντοστογιέβσκι αλλά όσο μεγαλώνω ανακαλύπτω ότι μου ταιριάζουν περισσότερο ο Τσέχοφ και ο Γκογκολ.

Είμαι στην σελ. 111 από το Θύελλα από Ατσάλι (διαβάζω μόνο τα Σαββατοκύριακα) και έχω ενθουσιαστεί.

Οπότε σκέφτομαι να αγοράσω και το Βοράς Ορνίων.

Είδα πως έχει ενδιαφέροντα povs με Cercei, Jaime που λατρεύω όπως και Sam Tarly (υποψιάζομαι θα δούμε την Gimly και τους the others) και δεν έχει Dany καθόλου. (τα POVs της Dany για μένα τα πιο βαρετά)

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αρέσει σε αρκετούς.

Έχω βάλει στο μάτι τα εξής:
"Ο ανίκητος" του Stanislaw Lem. Ο φθινοπωρινός καιρός απαιτεί βιβλία επιστημονικής φαντασίας!
"Πνεύμα και Πολιτική" του Valéry.
Εγω αν δεν πρόκειται για Martin, Sapkowski ή Tolkien, κλαίω τα λεφτά μου. 😂

"Ο ανίκητος" του Stanislaw Lem. Ο φθινοπωρινός καιρός απαιτεί βιβλία επιστημονικής φαντασίας!
Αυτό το έχω κι εγώ στο μάτι!!:κόλλα5:
Γενικά ό,τι έχω διαβάσει από Λεμ, μου φάνηκε εξαιρετικό.

Έχω χρόνια στη βιβλιοθήκη μου το Σολάρις του Λεμ... :(
Με αποπροσανατολίζεται πάλι.
Έχω αρχίσει το Σκοτεινό Δάσος του Λίου Σίξιν, που είναι και τσιμεντόλιθος και βαρύ ανάγνωσμα και ευκαιρία ψάχνω για κάτι πιο ελαφρύ... παρόλο που μου αρέσει...