Βιβλία που θα θέλατε να δείτε στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη.

Σε μια ιδανική πραγματικότητα αυτός που θα ενοχλούνταν ή και θα προσβαλλόταν από ένα καλλιτεχνικό έργο (θεατρικό/λογοτεχνικό/εικαστικό οτιδήποτε με λίγα λόγια) ή ακόμα και από ένα επιστημονικό ή φιλοσοφικό δεν θα ερχόταν σε επαφή μαζί του, αφήνοντας ήσυχους αυτούς που θα επιθυμούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Αν μιλάμε όντως για πραγματικό έργο τέχνης ό,τι και να κάνει δεν θα μπορέσει να το απαλείψει, αν μιλάμε για μια απλή πρόκληση/εκκεντρικότητα ο χρόνος θα το σβήσει χωρίς να χρειαστεί να κάνει ο ενοχλούμενος κάτι.

Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα είναι το ότι ο κάθε καλλιτέχνης που θα θελήσει να κάνει λίγο ντόρο γύρω από το όνομά του, θα δημιουργήσει ένα προκλητικό έργο θα φροντίσει να ενημερώσει τους αντίστοιχους φονταμενταληστές και θα είναι για μια βδομάδα πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Τζάμπα διαφήμιση, και θυμόμαστε πάμπολλα παραδείγματα εξοργισμένου πλήθους που στρέφεται ενάντια σε βιβλία, εκθέσεις, ταινίες, παραστάσεις, που στην πλειοψηφία τους θα είχαν ξεχαστεί αλλά τα θυμόμαστε για τον ντόρο που έκαναν οι ενοχλημένοι. Το "κακό" έργο τέχνης θα ξεχαστεί με το καιρό και μόνο οι ακρότητες που ξεσηκώνει θα του παρατείνουν τη ζωή. Τα γεγονότα στο χυτήριο θα είναι ένα ορόσημο, που θα κάνουν το έργο να μένει στη μνήμη, άσχετα με την καλλιτεχνική του αξία. Επιπλέον θα κάνουν το έργο να συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς του Λασκαράτου, την Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη και τον Τελευταίο πειρασμό του Καζαντζάκη

Τα επιχειρήματα του στυλ αν ζούσες αλλού δεν θα είχες το δικαίωμα να μιλάς οπότε σταμάτα να μιλάς εθελοντικά αφού δεν ζεις αλλού, είναι σαν να λέμε ότι υπάρχουν χώρες που το μηνιάτικο είναι κάτω των 50 ευρώ, δεν πρέπει να μιλάμε καθόλου εδώ για τα 300, ίσως μάλιστα εθελοντικά να ζητήσουμε μείωση στα 200.

Σε μια ιδανική πραγματικότητα αυτός που θα ενοχλούνταν ή και θα προσβαλλόταν από ένα καλλιτεχνικό έργο (θεατρικό/λογοτεχνικό/εικαστικό οτιδήποτε με λίγα λόγια) ή ακόμα και από ένα επιστημονικό ή φιλοσοφικό δεν θα ερχόταν σε επαφή μαζί του, αφήνοντας ήσυχους αυτούς που θα επιθυμούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Αν μιλάμε όντως για πραγματικό έργο τέχνης ό,τι και να κάνει δεν θα μπορέσει να το απαλείψει, αν μιλάμε για μια απλή πρόκληση/εκκεντρικότητα ο χρόνος θα το σβήσει χωρίς να χρειαστεί να κάνει ο ενοχλούμενος κάτι.

Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα είναι το ότι ο κάθε καλλιτέχνης που θα θελήσει να κάνει λίγο ντόρο γύρω από το όνομά του, θα δημιουργήσει ένα προκλητικό έργο θα φροντίσει να ενημερώσει τους αντίστοιχους φονταμενταληστές και θα είναι για μια βδομάδα πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Τζάμπα διαφήμιση, και θυμόμαστε πάμπολλα παραδείγματα εξοργισμένου πλήθους που στρέφεται ενάντια σε βιβλία, εκθέσεις, ταινίες, παραστάσεις, που στην πλειοψηφία τους θα είχαν ξεχαστεί αλλά τα θυμόμαστε για τον ντόρο που έκαναν οι ενοχλημένοι. Το "κακό" έργο τέχνης θα ξεχαστεί με το καιρό και μόνο οι ακρότητες που ξεσηκώνει θα του παρατείνουν τη ζωή. Τα γεγονότα στο χυτήριο θα είναι ένα ορόσημο, που θα κάνουν το έργο να μένει στη μνήμη, άσχετα με την καλλιτεχνική του αξία. Επιπλέον θα κάνουν το έργο να συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς του Λασκαράτου, την Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη και τον Τελευταίο πειρασμό του Καζαντζάκη

Τα επιχειρήματα του στυλ αν ζούσες αλλού δεν θα είχες το δικαίωμα να μιλάς οπότε σταμάτα να μιλάς εθελοντικά αφού δεν ζεις αλλού, είναι σαν να λέμε ότι υπάρχουν χώρες που το μηνιάτικο είναι κάτω των 50 ευρώ, δεν πρέπει να μιλάμε καθόλου εδώ για τα 300, ίσως μάλιστα εθελοντικά να ζητήσουμε μείωση στα 200.
Πουθενα μα πουθενα δεν ταχθηκα υπερ των υπερβολων που διεπραχθησαν στο Χυτ6ηριο-νομιζω ειναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ -μα ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ομως!!!!- στο ποστ μου!Ουτε το "αν ζουσες αλλου"συνιστα μερος της επιχειρηματολογιας μου -μα πουθενα ομως!!!!!!!

!Νομιζω ο συλλογισμος μου ηταν αρτια δομημενος και αρτια τεκμηριωμενος.Ο οποιος αντιλογος εχει νοημα απαντωντας σε ο,τι εχω πει οχι σε αλλοιωση των οσων ειπα.
Παμε παλι.Μιλησα για την εννοια της ελευθεριας και την παρερμηνεια της απο αδαεις που μεσα απο τη δραση τους την ταυτιζουν με την ασυδοσια,οταν γλωσσολογικα ο ιδιος ορος τους αναιρει.

Μιλησα επισης για τον ισλαμισμο που μενει στο απυροβλητο αν κ η ΧΩΡΑ ΜΑΣ(οχι "αλλου")εχει βιωσει τη φρικη του-με δημοσιες αυτομαστιγωσεις στον Πειραια πχ,με απειλητικες δηλωσεις του εκπροσωπου των Ελληνων Μουσουλμανων οτι πανω απο τη "Δημοκρατια ειναι το Ισλαμ"με θεσμικη καταπιεση της γυναικας στα θρακικα χωρια ,με επιδεικτικες προσευχες στα Προπυλαια κ λοιπες εικονες ντροπης κλπ.Αυτα γιατι μενουν στο απυροβλητο απο τους "προοδευτικους"καλλιτεχνες οι οποιοι θελουν ταχα να στηλιτευσουν τα κακως κειμενα κ να αφυπνισουν την κοινωνια...???
Οχι ,"τεχνη κατ αυτους ειναι να εξευτελιζουμε τα χριστιανικα συμβολα,τα εθνικα συμβολα,και," αμα λαχει", με επιδοτηση του Φεστιβαλ Αθηνων(κοροιδε,πενητα λαε!) να παρουσιαζουμε κ τον ΑΘ Διακο σα σουβλατζη που του τα φοραει η γυναικα του με Κουρδο μεταναστη!!(Λενα Κιτς-οπουλου)!!"Πολυ προχω"...
http://www.athinorama.gr/theatre/data/performances/?id=10018132

http://topontiki.gr/article/39944

Οοοοχι,κυριοι!!Οταν η Τεχνη μιας περιοδου παρουσιαζει μια ομοιογενοποιημενη ροπη να προσανατολιζεται προς ΜΙΑ ιδεολογικη κατευθυνση μοναχα ,εχοντας αποκλειστικα ενα συγκεκριμενο ιδεολογικο/θρησκευτικο πεδιο στο ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ δε λεγεται Τεχνη.Λεγεται προπαγανδα.Χυδαια ,νοσηρη προπαγανδα.Ιδεολογικη και ηθικη διαβρωση εκ των εσω...Και καθε δημοκρατικος πολιτης τουλαχιστον στην προκειμενη ,οφειλει να ανθισταται.Πρωτιστως με την αφυπνιση του.Με τις αξιες του αδιαπραγματευτες κι οχι μιμουμενες τον ...Τουρνα(οπου φυσαει ο ανεμος).Και με το γονιμο αντιλογο.Που να ανοιγει και τα ματια των υπολοιπων.

Last edited:
Διάβασα πριν από μερικούς μήνες το "Σπίτι του Ύπνου" του Κόου και μόλις το τελείωσα σκέφτηκα πως αυτό θα γινόταν ταινιάρα. Έτσι και έβρισκαν και κάνα ψαγμένο σκηνοθέτη θα έσπαγε ταμεία.
Έχουμε στο φόρουμ νήμα για το "Σπίτι του Ύπνου" ;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θα ήθελα να δω το "Σπίτι της Αβύσσου" του Χότζον, αλλά γυρισμένο από τον Αρονόφσκη.

"Το παιχνίδι του Τζέραλντ" του Στίβεν Κινγκ. Αγωνία στα ύψη!!!
Μάλλον με την Νταιάν Λέην για πρωταγωνίστρια (βλ. Άπιστη)

Last edited:
Διαβάζοντας το Χόμπιτ και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μετά τις ταινίες ήταν από τις λίγες φορές που αυτές ξεπέρασαν τα βιβλία σε τεράστιο βαθμό ,μετά διάβασα την σειρά του Terry Goodkind ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ και άρχισα να αναρωτιέμαι καλά είναι δυνατόν αυτά τα βιβλία να μην γίνουν ταινίες ;

Θελω να δω το Σιλμαριλλιον, του Τολκιν, σε φορματ mini series. Δλδ μια και μονη σαιζον με 10-12 επεισοδια.

Θα ήθελα να δω πολύ στην μεγάλη οθόνη τη " Σκιά του Ανέμου" του Θαφον, όμως απ'οτι φαίνεται αυτό δεν θα γίνει ποτέ γιατί ο συγγραφέας έχει απορρίψει αρκετές προτάσεις από διάφορα στούντιο για την μεταφορά του βιβλίου του στην οθόνη. :(

Θα ήθελα πολύ να δω στην μικρή ή στην μεγάλη οθόνη τα βιβλία του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στα

Θύελλα από Ατσάλι (δεύτερο βιβλίο)
Βορά Ορνίων
Χορός των Δράκων

Είναι εξαιρετικά βιβλία με έντονες ανατροπές και φοβερή ανάλυση χαρακτήρων.

Ασάρα μην μου πεις οτι δεν ξέρεις το Game of Thrones ;
Είναι ίσως η πιο γνωστή-δημοφιλής σειρά των τελευταίων ετών. Αν και από όσο έχω ακούσει υπάρχουν αποκλίσεις από τα βιβλία (ειδικά στις τελευταίες σεζόν) νομίζω πως καλύπτονται τα παραπάνω από την σειρά.

Αν δεν την έχεις δει, ξεκίνα σήμερα :)

Εγώ όπως είχα πει και αλλού περιμένω κάποια στιγμή να γυριστεί σειρά/ταινίες της προκοπής για το Dune. Από όσο ξέρω το 2018-2019 θα ξεκινήσει μια μεγάλη παραγωγή για το πρώτο βιβλίο και εύχομαι να αξίζει.

Ο Δράκουλας (του Bram Stoker) έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, εκτός αν μιλάς για κάποιο άλλο βιβλίο.

Από το "Nosferatu" (μιας από τις καλύτερες ταίνιες της δεκαετίας του 1920), στον Bela Lugosi (ίσως ο πιο γνωστός "Δράκουλας") ως και στο πιο πρόσφατο (1990 κάτι) Dracula του Coppola.

Με κίνδυνο να ξεφτιλιστώ νομίζω ότι ο "Δρακουλας" έχει μεταφερθεί με τον Γκάρι Όλντμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το έχω πετύχει αρκετές φορές στο Σταρ.

Σε σειρά θα ήθελα να μεταφερθεί Οι ομιχλογέννητοι του B. Sanderson. Σε σειρά όμως, γιατί σε ταινίες θα τα πετσοκόψουν!!

Ασάρα μην μου πεις οτι δεν ξέρεις το Game of Thrones ;
Είναι ίσως η πιο γνωστή-δημοφιλής σειρά των τελευταίων ετών. Αν και από όσο έχω ακούσει υπάρχουν αποκλίσεις από τα βιβλία (ειδικά στις τελευταίες σεζόν) νομίζω πως καλύπτονται τα παραπάνω από την σειρά.

Αν δεν την έχεις δει, ξεκίνα σήμερα :)

Επειδή την έχω δει το λέω...Από τον 4ο κύκλο και έπειτα το μόνο κοινό με τα βιβλία είναι τα ονόματα και οι τοποθεσίες...

Ένα βιβλίο που θα ήθελα να δω σε σειρά είναι ο Τυφλός Δολοφόνος της Άτγουντ.

Από κόμικ, θα ήθελα πολύ, πάρα πολύ να δω σε σειρά το Σαντμαν-Ο Μορφέας του Γκέϊμαν αλλά μάλλον δεν πρόκειται να γίνει. Κάποτε κάτι πήγε να γίνει σε ταινία αλλά την παραγωγή την ανέλαβε ο πρώην της Μπάρμπρα Στρέϊσαντ, και ο Γκέϊμαν είπε ότι το σενάριο που του έδωσε είναι από τα χειρότερα που έχει διαβάσει ποτέ. Τελευταία φορά ο Λέβιτ είχε αναλάβει την παραγωγή αλλά ο σεναριογράφος παραιτήθηκε και είπε ότι πρέπει να σειρά. Ίσως τώρα με το Αμέρικαν Γκοντς κάτι να γίνει αλλά είμαι απαισιόδοξη.

Το καλό που βγήκε από αυτή την ιστορία είναι ότι ο Γκέϊμαν έγραψε μια κωμικοτραγική ιστορία για την εμπειρία του στο Χόλυγουντ.