Βιβλίο: Το διαβάζουμε μία ή πολλές φορές ;

Βιβλίο:Μία ή Πολλές Φορές;

 • Μία

  Votes: 41 35,3%
 • Πολλές

  Votes: 52 44,8%
 • Άλλο

  Votes: 23 19,8%

 • Total voters
  116
προσωπικα αν μου αρεσει παρα μα παρα πολυ το βιβλιο το διαβαζω και 3 και 4 και και και...... ωστοσο υπαρχει καποιο βιβλιο που το διαβαζω σιγουρα μια φορα το χρονο και εννοω το αγαπημενο μου!
 
Ξαναδιάβασμα δαγκωτό, :) ακόμα και τα αστυνομικά. Διαβάζω δεύτερη και τρίτη (κι ακόμα περισσότερες) όλα τα βιβλία που μου αρέσουν πολύ, είναι σαν να ταξιδεύω πάλι σε έναν αγαπημένο προορισμό.
 
Τα καλά βιβλία (ή τουλάχιστον όσα θεωρεί ο καθένας καλά) κάθε φορά που τα διαβάζεις είναι και καινούργια φορά.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Μία φορά διαβάζω τα βιβλία, υπάρχουν όμως και κάποια ελάχιστα που είτε έχω ξαναδιαβάσει, ή θέλω να τα ξαναδιαβάσω.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Παρεμπιπτόντως, ήθελα να ρωτήσω: στην δημοσκόπηση, η επιλογή "Άλλο" τί μπορεί να σημαίνει; :χμ:
 
Δεν διαβάζω για δεύτερη φορά κάτι, παρά μόνο τις σημειώσεις που έχω κρατήσει από κάποια φιλοσοφικά βιβλία που με απασχολούν διαχρονικά. Εξάλλου έχω τόσο δρόμο μπροστά μου για την ανάγνωση κλασικών που δεν υπάρχει χρόνος για επανάληψη.
 
Πιστεύω πως είναι ανάλογα το βιβλίο... Κάποια σου αφήνουν το ίδιο συναίσθημα αν τα ξαναδιαβάσεις, επομένως δεν υπάρχει λόγος να τα διαβάσεις δεύτερη φορά, ενώ κάποια άλλα σου φανερώνουν σε κάθε ανάγνωση καινούρια πράγματα, κάτι που οφείλεται στη δική μας διαφορετική αντίληψη μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Για παράδειγμα, ένα μικρό βιβλίο που έχω κάπου καταχωνιασμένο και που μιλάει για τις προφητείες του Νοστράδαμου, το διάβασα μια φορά και δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να το ξαναδιαβάσω και δεύτερη. Όμως, το βιβλίο "Αφού μεγάλωσες καλά να πάθεις" του Πέτρου Βενέτη, το έχω διαβάσει 3-4 φορές. Η τελευταία φορά, με την προτελευταία, είχαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ τους. Την τελευταία φορά λοιπόν που το διάβασα, συνειδητοποίησα πολλά πράγματα που τις προηγούμενες φορές δεν είχα αντιληφθεί καθόλου...
 
Είναι ανάλογα το βιβλίο...
Τα περισσότερα μία φορά. Κάποια λίγα δεύτερη ή και τρίτη φορά... Και συνήθως διαβάζω κάποια αποσπάσματα που θέλω να ξαναθυμηθώ από βιβλία που έχω ξαναδιαβάσει!
 
Όλα τα βιβλία που μου αρέσουν θα διαβαστούν περισσότερες της μίας φοράς.
Γενικά, ξαναδιαβάζω την βιβλιοθήκη μου κάθε 5 με 10 χρόνια (Τόσο μάλλον διαρκεί η μνήμη μου).
Βέβαια είναι κάποια βιβλία που αποσμάσματα τους διαβάστηκαν πολλές φορές.
Ενδεικτικά να αναφέρω, στις "Πύλες της Φωτιάς" οι σελίδες που περιγράφουν την μάχη, είναι πολύ πιο κίτρινες από τις άλλες. Από την συχνή ανάγνωση τους.
 
Δεν το εχω δοκιμασει, αλλα δεν μου παει η καρδια να ξαναδιαβασω ενα βιβλιο. Νιωθω οτι ειναι σαν να ξαναγυριζω σ' εναν παλιο ερωτα.
 
Δεν λένε ότι η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως; Όταν ένα βιβλίο μου αρέσει πολύ σίγουρα θα το ξαναδιαβάσω. Σε σημείο που το παρακάνω πολλές φορές! Τζέην Ώστεν, Χάρι Πότερ, τα έχω λιώσει κυριολεκτικά! Διάβασα πρόσφατα μια έρευνα που έδειχνε ότι το διάβασμα αγαπημένων βιβλίων φτιάχνει τη διάθεση πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλες μεθόδους: π.χ. από την παρακολούθηση μιας αγαπημένης ταινίας, από το άκουσμα ενός αγαπημένου τραγουδιού ή ακόμα και από μια βόλτα! Οπότε... ξαναδιαβάστε ελεύθερα και χωρίς τύψεις!
 
Σε κάθε βιβλίο που ξαναδιαβάζω μετά από χρόνια, ανακαλύπτω καινούρια πράγματα που μου είχαν διαφύγει την πρώτη φορά.
Με την πάροδο των ετών, εμπλουτίζονται οι εμπειρίες μας οπότε έχουμε διαφορετικές προσλαμβάνουσες.
Πολλά βιβλία, με εκπλήττουν όταν τα ξαναδιαβάζω. Μου δίνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θυμόμουν.
Σαν να βρίσκεις έναν παλιό έρωτα, αλλά να είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που θυμάσαι (προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο).
 
Δεν έχω ξαναδιαβάσει ποτέ δεύτερη φορά βιβλίο. Θέλω πάρα πολύ να ξαναδιαβάσω κάποια αγαπημένα μου βιβλία ή βιβλία που διάβασα πιο μικρή και μάλλον τώρα θα μου πουν περισσότερα και το έχω προσπαθήσει κάποιες φορές, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα. :μαναι:
 
στο 95% των βιβλίων που έχουν πέσει στα χέρια μου και τα έχω διαβάσει, δεν ξαναγυρνάω!
προτιμώ να πάω να αγοράσω κάποιο καινούργιο και να το εξερευνήσω παρά να ξαναδιαβάσω κάποιο παλιό.

ακόμη και όταν πρόκειται για αγαπημένα μου βιβλία σπανίως θυμάμαι να τα ξαναδιαβάζω...παραδόξως!

η αλήθεια είναι οτι το έχω σκεφτεί και έχω αναρωτηθεί και εγώ γιατί το κάνω αυτό αλλά απάντηση δεν έχω βρει.ίσως επειδή δεν έχω την αγωνία για το τέλος?ίσως επειδή νιώθω οτι θα κουραστώ?
πάντως ανεξαρτήτως του τι κάνω εγώ, θεωρώ οτι μια 2η ανάγνωση ενός βιβλίου σε φέρνει πιο κοντά σε αυτό. το κατανοείς καλύτερα και παρατηρείς λεπτομέρειες που στην πρώτη του ανάγνωση ουτε καν είχες προσέξει.
 
Θα ξεκινήσω ξανά το γράμμα σ' ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ της Φαλάτσι γιατί στη φάση που είμαι υπάρχουν ερωτηματικά. Αλλιώς σπάνια να διαβάσω 2η φορά βιβλίο, παρά μόνο σειρές που υπογραμμίζω και στις οποίες ανατρέχω συχνά.
 
Σίγουρα εξαρτάται από το βιβλίο (αναφερόμαστε υποθέτω αποκλειστικά στα λογοτεχνικά). Στη δημοσκόπηση ίσως έπρεπε να υπάρχει και "μισή" φορά, καθώς, τουλάχιστον εγώ, έχω παρατήσει βιβλία στη μέση και το βλέπω πολύ χλομό να τα συνεχίσω (ή μάλλον να τα ξαναρχίσω, καθώς τα έχω ξεχάσει...)
Υπάρχουν βιβλία που τα διάβασα πολλές φορές (ιδίως κάποια αποσπάσματά τους), βιβλία που "πήδηξα" αρκετές περιοχές τους και βιβλία που τα τελείωσα με το ζόρι, για να δω πού θέλει να καταλήξει ο συγγραφέας.
Είναι ωστόσο πολύ πιθανό, κάποιο βιβλίο που τώρα δεν μας αγγίζει, στο μέλλον να το διαβάσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.
 
Καποια βιβλια ειναι η ΙΘΑΚΗ μου.Διαρκως θα ξαναγυριζω σε αυτα.Ο,τι αλλο διαβαζω ηχει σαν ευχαριστο ταξιδι που το απολαμβανεις,διευρυνει τους οριζοντες σου-ομως παντα στο τελος θα αναζητησεις τα πατρια...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ,Ο ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ,Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ,Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ,ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΙ ειναι βιβλια οπου παντα θα επιστρεφω...

I;LL BE BAACK(ΑΠΕΙΛΗ!Χαχα!)
 
Δεν έχω πρόβλημα να ξαναδιαβάσω κάτι, συνήθως το κάνω ενώ παράλληλα διαβάζω κάτι που δεν έχω διαβάσει ξανά .Τελευταία όμως τα αδιάβαστα έχουν μαζευτεί πολλά και νιώθω τύψεις να ξαναδιαβάσω κάτι ομως είναι μερικά βιβλία που θέλω τόσο να τα ξαναδιαβάσω...Και τις τελευταίες μέρες παλεύω με τον εαυτό μου να μη πιάσει Χάρι Πότερ, μα έλεος όλο το 2012 διάβασα και τα 7 βιβλία , επίσης παλεύω να μη πιάσω πάλι Περηφάνια και Προκατάληψη που το ξαναδιάβασα πέρυσι ..(και έχω δει την ταινία και την σειρά κυριολεκτικά 8384374873821739849 φορές ) Εδώ και μια βδομάδα κατεβαζω από ράφι όλα τα ΧΠ βιβλία κάθε μέρα, φλερτάρω με μερικά απο αυτά και λέω "δεν βαριέσαι αφού θα περάσεις καλά γιατί να μη τα διαβάσεις πάλι;;" και την επόμενη στιγμή λέω το ακριβως αντίθετο, ότι ναι μεν θα περάσω καλά αλλά τώρα διαβάζω τους Άθλιους, ένα βιβλίο που μου αρέσει πάρα πολύ και αν διαβάζω κι άλλο παράλληλα φοβάμαι μήπως δεν αφοσιωθώ σε αυτό το βιβλίο όσο θα ήθελα .
Και ναι ελεύθερα μπορεί κάποιος απο εσας να με πει τρελή :τρέλα:λες και δεν έχω αρκετά προβλήματα ,δημιουργώ κι άλλα ανούσια στον εαυτό μου αλλά τι να κάνω...είναι πάνω από τις δυνάμεις μου :χαχα:
 
Last edited:
Top