Βιβλιονέα

Διάβασα τις προάλλες για μια ωραία πρωτοβουλία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης: "Η εθελοντική ομάδα Thessaloniki Next2U έστησε την πρώτη δημόσια κινητή ανταλλακτική-δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης. Σχεδόν 150 τίτλοι βιβλίων από όλες τις κατηγορίες περιμένουν τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης στην ‘Α προβλήτα. Η πρωτότυπη εγκατάσταση έχει τον τίτλο «Think Tank, και είναι εμπνευσμένη από το βαρέλι που πατούν τα σταφύλια για τον μούστο και μεταφράζεται ως δεξαμενή σκέψης και ιδεών.Το σχήμα της τη βοηθά ώστε να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες, καθώς τα βιβλία είναι τοποθετημένα με ασφάλεια στο εσωτερικό του «καπέλου» και δεν βρέχονται, ούτε κινδυνεύουν από τον αέρα.

Εκ μέρους της ομάδας Thessaloniki Next2U, η κα. Μίνα Βέλλου δήλωσε:

«Είναι ένα αστικό πείραμα που έχει στόχο να αιφνιδιάσει το κοινό και μετά να το ωθήσει στο να πάρει ένα βιβλίο και να φέρει ένα άλλο. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, δεν γίνεται να λειτουργεί μόνο ως δανειστική βιβλιοθήκη, γιατί κάποια στιγμή τα βιβλία θα εξαντληθούν»".

Πέρασα λοιπόν και εγώ να θαυμάσω αυτό το αξιέπαινο εγχείρημα, και τι να δω;! Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, από τα 150 βιβλία είχαν απομείνει καμιά 20ριά, και περιελάμβαναν κάποιους όχι ιδιαίτερα συναρπαστικούς τίτλους.

(όλοι και όλοι αυτοί εδώ)

Αν και ξέρω ότι είναι χαζομάρα να απογοητεύεται κανείς με τόσο πεζά πράγματα, νομίζω ότι αξίζει μια καλύτερη μοίρα σ' αυτή την ιδέα, και προσωπικά την άλλη φορά που θα περάσω από κει θα αφήσω κανένα βιβλίο που θα μου άρεσε να διαβάσω και εγώ η ίδια, όχι να ξεφορτωθώ τίτλους που απλά πιάνουν χώρο στη βιβλιοθήκη μου, χωρίς να τα έχω διαβάσει καν. Σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι συχνά μπορούν να σε ξαφνιάσουν εξίσου εύκολα με τη γενναιοδωρία τους, όσο και με την μικροπρέπειά τους. Να δούμε σε ποια κατεύθυνση θα κλίνει αυτό το αστικό πείραμα...

Καλημερα Κασταλια...Κατι παρομοιο που ειχε γινει σε αρκετα σημεια στην Αθηνα δεν επιασε ποτε.Το μονο που εβρισκες μεσα μετα απ μερικες μερες ηταν σκουπιδια.Καπου πηρε το ματι μου οτι ο δημος Θεσσαλονικης θα μοιρασει 3χιλιαδες βιβλια μεσα στην εβδομαδα.Αν σε ενδιαφερει να σου στειλω που και ποτε.

Διάβασα αυτές τις μέρες το σχόλιο ενός κυνικού ήρωα βιβλίου που αναρωτιόταν αν μπορεί να εμπιστευτεί ένα άτομο κάπως αφελές που όλο θεωρούσε ότι οι πάντες θα κάνουν το σωστό σε μια δύσκολη κατάσταση - και το εν λόγω σχόλιο ήταν ότι αν πιστεύεις στην καλή πρόθεση των άλλων, μάλλον είσαι και εσύ καλοπροαίρετος από τη φύση σου. Κάπως έτσι, αλλά αντίστροφα και εγώ - κρίνοντας εξ ιδίων, πιστεύω στην καλοσύνη των άλλων, τουλάχιστον όσον αφορά τα βιβλία και μια τέτοια προσπάθεια. Φαίνεται δεν ισχύει για όλους, δυστυχώς...

Αν και εγώ προσωπικά είμαι πλήρως καλυμμένη από βιβλία, είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα ενδιαφέρονταν για την πρωτοβουλία που αναφέρεις, οπότε μοιράσου το εδώ και όποιος θέλει, ας δοκιμάσει την τύχη του. Εξάλλου την Τετάρτη στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει μαξιλαροπόλεμος, ευκαιρία να τα συνδυάσουν πολύ πετυχημένα, για τη Θεσσαλονίκη μιλάμε, αν όχι εδώ, πού; Αν όχι τώρα, πότε;

Δεν θυμάμαι αν έχει αναφερθεί πουθενά, αναμένεται να κυκλοφορήσει πάντως νέο μυθιστόρημα από τον Ουμπέρτο Έκο τον Απρίλιο (με έκταση 250 σελίδες δηλαδή περίπου όση ήταν η περίληψη του Ονόματος του ρόδου και του Εκκρεμούς του Φουκώ)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας και ποιητής Γκύντερ Γκρας.

Έφυγε η Μάγδα Κοτζιά, ιδρύτρια των εκδόσεων Εξάντας.

Απόσπασμα από συνένετυξή της.

Ποια ανάγκη σάς έκανε να ασχοληθείτε με τις εκδόσεις;

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αγαπούσα τα βιβλία. Χανόμουν διαβάζοντας. Η ανάγκη μου να ασχοληθώ με τις εκδόσεις ξεκίνησε από το διάβασμα και ήταν η φυσική συνέχεια αυτής της κλίσης μου. Ολα τα άλλα ήρθαν μόνα τους. Επί χούντας βρέθηκα εξόριστη στο Παρίσι για έξι χρόνια. Θυμάμαι ότι πήγαινα στους Γάλλους εκδότες με πολλή άνεση και τους έλεγα ότι όταν γυρίσω στην Ελλάδα θα κάνω εκδοτικό οίκο, χωρίς να ξέρω ούτε πότε ούτε αν θα μπορούσα να επιστρέψω. Με εμπιστεύτηκαν. Εκλεινα τίτλους και πλήρωνα μεταφράσεις με τα χρήματα που μου έστελνε ο πατέρας μου.»

Στις 25/4/2015, στο Hub Science θα μιλήσει ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, πιθανώς ο σημαντικότερος εξελικτικός βιολόγος της εποχής μας.

Ο Ντόκινς διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει Θεός και ότι η πίστη σε μια θρησκεία είναι ψευδαίσθηση. Εξαιτίας των απόψεων του αυτών έχει εκατομμύρια φίλους, αλλά και άλλους τόσους εχθρούς, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ωστόσο, έχει δει τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 31 γλώσσες, ενώ το 2007, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Εκτός από τις σημαντικές εργασίες του στο πεδίο της βιολογίας, ο Ντόκινς είναι ευρέως γνωστός για τις απόψεις του σχετικά με τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης, καθώς και για την εναντίωσή του στον δημιουργισμό, στη θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού και στη θρησκεία. Είναι ο πατέρας του Νέου Αθεϊσμού και ο ιδρυτής του Richard Dawkins Foundation for Reason and Science.

Ο καλεσμένος θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας και θα λύσει τις απορίες σας σχετικά με την εκκοσμίκευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, αλλά και θέματα που αφορούν την θεωρία της εξέλιξης και τον ίδιο. Αρκεί να στείλετε τις ερωτήσεις σας στο hashtag #DawkinsAthensPublic.Τη συζήτηση θα συντονίσει η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ελίζα Γκορόγια (@elizagoroya), ενώ τον Ρίτσαρντ Ντόκινς (@richarddawkins) θα παρουσιάσει στο κοινό ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Θα ακολουθήσει υπογραφή βιβλίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Αθέων, της Ένωσης Ουμανιστών/στριών Ελλάδας, του THE HUB και του HUB SCIENCE.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητο να δηλώσετε συμμετοχή εκ των προτέρων.

Καστάλια, Ο Ντόκινς θα μιλήσει επίσης το Σάββατο 25 Απριλίου στο Αμφιθέατρο “Αθήνα 9.84” στην Τεχνόπολη του Δήμου.

Θα πάρουν μέρος κορυφαίοι (κατ' εμέ οι πιο κορυφαίοι) Έλληνες επιστήμονες, όπως ο Δημήτρης Νανόπουλος (Αστροφυσικός και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών), ο Διονύσιος Σιμόπουλος (Επίτιμος Πρόεδρος του Πλανητάριου) και ο Γιώργος Κοντογιώργης. Μεγάλες προσωπικότητες που η άποψη τους έχει βάρος μεγατόνων σε όλα τα ζητήματα... Αν ήταν και ο Γραμματικάκης πραγματικά θα έλεγα πως η επιστημονική ελίτ της χώρας μας θα είναι μαζεμένη εκεί στις 25/4.

Βέβαια επειδή όπως είπες και συ Ντόκινς ο διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει Θεός και ότι η πίστη σε μια θρησκεία είναι ψευδαίσθηση, θα υπάρχουν και κάποιοι γνωστοί πολέμιοι του Χριστιανισμού όπως η Τζάνη και ο Καλόπουλος (γνωστά παρατράγουδα από κάτι Τατιάνες και Χαρδαβέλες) αλλά τι να κάνουμε...

Εν κατακλείδι πολύ στεναχωριέμαι που δεν είμαι Αθήνα για να παραβρεθώ σε αυτή την εκδήλωση...

Αν ήταν και ο Γραμματικάκης πραγματικά θα έλεγα πως η επιστημονική ελίτ της χώρας μας θα είναι μαζεμένη εκεί στις 25/4.

Εν κατακλείδι πολύ στεναχωριέμαι που δεν είμαι Αθήνα για να παραβρεθώ σε αυτή την εκδήλωση...
Δε θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τα βιβλιοπωλεία Φλωράς, η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα, κλείνουν μετά από 40 χρόνια λειτουργίας.

Στην ανακοίνωσή τους γράφουν, μεταξύ άλλων: "Η εταιρεία μας διέκοψε την λειτουργία της, μην μπορώντας να σταθεί όρθια στον πολυετή βιασμό της από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και στην "υποστήριξη" που έδωσε στο καρτέλ η πολυετής καθυστέρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να το τιμωρήσει."

Δεν είναι τόσο απλό το θέμα με το ξενόγλωσσο. Υπήρξαν κι οι δυο μεγάλοι εισαγωγείς-διανομείς που έσκασαν μεταξύ 2008-2011 αφού μάζεψαν επιταγές και δεν παραδόθηκαν ποτέ τα βιβλία.

Κι επίσης αν και σέβομαι τα 40 χρόνια του Φλωρά και το προσωπικό που μένει άνεργο, με παρόμοιες πρακτικές στραγγαλισμού από πλευράς των ελληνικών αλυσίδων βιβλιοπωλών πόσα αξιόλογα μεσαία και μικρά βιβλιοχαρτοπωλεία και βιβλιοπωλεία οδηγήθηκαν στον αφανισμό;

-Βγήκε! Βγήκε!!!
-Ποιό;
-Αυτό
-Και;
-Ας πάει πρώτα στο -30%

Update:
Γι' αυτό, δηλώνω άγνοια. Μόλις τώρα το πήρα χαμπάρι. Ουτε στο βιβλιοπωλείο το παρατήρησα.

Last edited:
Επιτέλους κυκλοφόρησε στα Ελληνικά!!!!!

Μουρακάμι και "Ο Κάφκα στην ακτή"!!! :τρέλα:

Είναι δυνατόν να μην είχε κυκλοφορήσει τόσο καιρό;;;

Άντε να επανακυκλοφορήσει και "Κυνήγι του Αγριοπροβάτου" διότι και αυτό θέλω να το διαβάσω!!!:διάβασμα2:

Στις 20 Ιανουαριου επανακυκλοφορει απο τις εκδοσεις Μεταιχμιο Η αμυνα του Λουζιν του Ναμποκοβ! :))

Εκδόθηκε το τελευταίο βιβλίο του Εντουάρντο Γκαλεάνο, "Γυναίκες"!!! Ο ίδιος πέθανε τον περασμένο Απρίλιο, πριν την έκδοσή του.. Ανυπομονώ να το διαβάσω!

Ο Χάρι Πότερ επιστρέφει...19 χρόνια μετά.

Εγώ προσωπικά τα φοβάμαι κάτι τετοια come back. Η σειρά είχε κλείσει με τον κατάλληλο τρόπο, μου φαίνεται ότι η "επιστροφή" θα φέρει κορεσμό. Αλλά δεν χάνω τον πίστη μου στην πένα της Ροούλινγκ. Για να δούμε τι θα δούμε.