Βιβλιονέα

Εκδόθηκε η Αυτοβιογραφία του κόκκινου, της Ανν Κάρσον. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, έχω διαβάσει, μια ποιητική νουβέλλα η οποία διηγείται την ιστορία του Γηρυόνη και της σχέσης του με τον Ηρακλή. Πρέπει να είναι από τα πρώτα retelling αρχαιοελληνικών μύθων. Δεν είναι όμως μια απλή επαναφήγηση, αλλά ένα ποητικοφιλοσοφικό αφήγημα για την διαφορετικότητα και την δημιουργικότητα. Είναι βαθιά παράξενο, καθώς, όπως λέει και το οπισθόφυλλο, ο Γηρυόνης είναι ένα νεαρό αγόρι, αλλά ταυτόχρονα και ένα κόκκινο φτερωτό τέρας.
Μου φαίνεται επίσης ακόμη πιο παράξενη η επιλογή της συγγραφέως, διότι ο Γηρυόνης ήταν ένα από τα πιο μοναχικά και απομονωμένα τέρατα της μυθολογίας, δίχως καμμία σχεδόν γενεαλογία και χωρίς καμμιά δράση παρά μόνο την ιδιοκτησία βοδιών και τον φόνο του από τον Ηρακλή.
Όχι, δεν το έχω διαβάσει ήδη, απλώς είχα διαβάσει διάφορα από εδώ και από εκεί, στα αγγλικά, για αυτό το βιβλίο και ενθουσιάστηκα που εκδίδεται στα ελληνικά!:αγαπώ: Θέλω ήδη να το πάρω! Άπ' τα χαρτόκουτα θα με μαζεύετε στο τέλος, μαζί με τον ΜιΛάμπρο!:αγκαλιά::))))
Τώρα κάτι διάβασα για τον μεταφραστή και προβληματίστηκα. Όχι για την μεταφραστική του επάρκεια. Αλλά νομίζω δεν κάνει να το αναφέρω εδώ.

Έλλη Μ

Συντονιστής
Τώρα κάτι διάβασα για τον μεταφραστή και προβληματίστηκα. Όχι για την μεταφραστική του επάρκεια. Αλλά νομίζω δεν κάνει να το αναφέρω εδώ.
Φαντάζομαι αναφέρεσαι στα αδηλωτα δάνειά του τα οποία του έχουν -διακίως- προσάψει τα τελευταια 10-15 χρόνια και για καποια απο αυτά εχει εχμ... απολογηθει δικαιολογηθει. Ειναι γνωστα αυτά, μην σκας!
Τωρα θυμηθηκα οτι οι κακιες γλώσσες μιλάγαν και για την εμπνευση που αντλουσε απο τα εξωφυλλα. τιτλοφορίες ποιητων αλλοδαπής προελέυσεως κλπ.

Last edited:

Έλλη Μ

Συντονιστής

Διάβασα στο λίφο κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση και δεν το ήξερα. Δεν θα το περίμενα, από ελληνικές εκδόσεις.
Λοιπόν που λέτε, έχει εκδοθεί πρόσφατα από τις εκδόσεις Δώμα ένα βιβλίο με τίτλο "Δεν υπάρχει υποδιεύθυνση αντιμιμιδίων". Ο συγγραφέας είναι γνωστός μόνο με το ψευδώνυμό του. Το περιέργο είναι πώς έχει προκύψει αυτό το βιβλίο:
Υπάρχει ένα σάιτ, αγγλικό, όπου ανεβάζουν οι χρήστες διάφορα φανταστικά αντικείμενα και πρόσωπα και πλάσματα με ιστορίες επιστημονικής φαντασίας (χωροχρονικά ταξίδια, εξωγήινοι και δεν συμαζεύεται) και τρόμου. Υποτίθεται ότι αυτό το σάιτ είναι η οργάνωση scp (secure, contain, protect) που μελετάει όλα αυτά και φροντίζει να μην επηρεάζουν των πληθυσμό. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής ιστορίας και με πλάσματα από αυτή έχει γραφεί το There is not antimemetics division (εγώ πάντοτε διάβαζα "antiemetics" :)))) άσχετο), που ξεκίνησε από αυτήν την σελίδα και μετά εκδόθηκε σε βιβλίο.
Τελικά, όπως είπα και παραπάνω, αυτό μεταφράστηκε και στην Ελλάδα, με τον τίτλο Δεν υπάρχει υποδιεύθυνση αντιμιμιδίων".
Δεν περίμενα ποτέ να μεταφραστεί ένα βιβλίο της κουλτούρας του διαδικτύου στην Ελλάδα. Δεν ξέρω στην Ελλάδα να υπάρχει η μόδα των ιστοριών δημοσιευμένων στο Διαδύκτιο, οι οποίες δημιουργούν συγκεκριμένο σύμπαν. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν οι ιστορίες του Χρυσόστομαυ Τσαπραιλή "Παγανιστικές Δοξασίες της Θεσσαλικής επαρχίας".

Έλλη Μ

Συντονιστής
Λοιπόν που λέτε, έχει εκδοθεί πρόσφατα από τις εκδόσεις Δώμα ένα βιβλίο με τίτλο "Δεν υπάρχει υποδιεύθυνση αντιμιμιδίων".
Απο τη στιγμή που διαβασα την ανάρτησή σου, άρχισα να το βλέπω παντου. 🤦🤦🤦