Βιβλιονέα

Iαβερη υπεροχα νεα πω πω το χω δει ως σηριαλ στην ερτ!!! Ευχαριστουμε, περιμενω και την τες ! Αυτο στα υπόψην
 
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση! Καλό πράγμα οι έρευνες, ακόμα καλύτερο πράγμα η Εθνική Βιβλιοθήκη, πόσο μάλλον όταν σου ζητάει κάτι τόσο εύκολο. :)
 
Ίππο, ωραία ιδέα. Τη συμπλήρωσα. Κρίμα μόνο που στην τελευταία ερώτηση δε σου δίνει τη δυνατότητα εναλλακτικής απάντησης. Θα ήθελα πολύ να κράξω σχετικά με την έλλειψη βιβλιοθήκης σε πολλά μέρη.
 
Για εμένα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ήταν αυτό που αφορούσε την ανάγνωση ebook. Ελπίζω να αποτελεί προοίμιο για την έλευση και στην Ελλάδα του δανεισμού βιβλίων σε τέτοια μορφή από τις βιβλιοθήκες (εντάξει απίθανο, αλλα αφήστε με να ελπίζω :) ).

Στο εξωτερικό ειναι αρκετά διαδεδομένος ο δανεισμός ebook από δημόσιες βιβλιοθήκες (κάποιες φορές με ένα μικρό αντίτιμο). Μάλιστα πριν μερικές μέρες διάβαζα κάπου οτι το ευρωπαϊκό δικαστήριο;/ το ευρωκοινοβούλιο ή κάτι παρεμφερές πήρε μια απόφαση συμφωνα με την οποία ο δανεισμός ebook από δημοσιές βιβλιοθήκες θα πρέπει να ειναι δωρεάν.
 
Το λογοτεχνικό βραβείο Φρανς Κάφκα που απονέμει από το 2001 η πόλη της Πράγας σε συνεργασία με την Λογοτεχνική Εταιρεία Φρανς Κάφκα απονεμήθηκε για το 2017 στην Καναδή συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ. Ανάμεσα στους προηγούμενους βραβευθέντες είναι οι Φίλιπ Ροθ (2001), Χάρτολντ Πίντερ (2005), Χαρούκι Μουρακάμι (2006), Τζον Μπάνβιλ (2011) και Αμός Οζ (2013)
 
Last edited:
μόλις είδα ότι το Βραβείο Τζερούσαλεμ για το 2017 το πήρε (ανακοινώθηκε ότι το πήρε, η απονομή θα γίνει γύρω στις 16 Ιουνίου) ο Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ. Πώς σου φαίνεται;

Το λογοτεχνικό βραβείο Τζερούσαλεμ για την ελευθερία του ατόμου στην κοινωνία απονέμεται από την διεθνή έκθεση βιβλίου της Ιερουσαλήμ. Δίνεται κάθε δύο χρόνια από το 1963 και έχει δοθεί μεταξύ άλλων στους Μπέρτραντ Ράσελ (1963), Μαξ Φριτς (1965), Χόρχε Λουίς Μπόρχες (1971), Ευγένιο Ιονέσκο (1973), Σιμόν ντε Μποβουάρ (1975) κα
 
Μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα η σύλληψη της "ελευθερίας του ατόμου στην κοινωνία" και με έβαλε σε σκέψεις πώς ο Καρλ Ούβε (το άλλο δεν επιχειρώ καν να το γράψω) έχει συνυπάρξει με την κοινωνία όπου ζει και γράφει) και πόσο απελεύθερωμένος είναι από αυτήν. Έχω μια αίσθηση ότι η σχέση τους είναι λίγο σε στιλ "δεν με ενοχλείς, δε σε ενοχλώ" και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα... Για να είμαι ειλικρινής πάντως, έχω μπουχτίσει πια με τον Μουρακάμι που τον βρίσκεις όποια πέτρα και αν σηκώσεις, οπότε ναι, κάπως προτιμότερη η τζερουσαλίμικη επιλογή.
 
...και Τζερούσαλεμ έχει πάρει ο Μουρακάμης (το 2009). Βέβαια Καρλ Ούβε δεν έχω διαβάσει μου φαίνεται ότι αυτοβιογραφία 6 τόμων είναι υπερβολικά μεγάλη ακόμα και για τον Μαθουσάλα.
 
Και να σκεφτεις οτι οταν ξεκινησε να την γραφει ηταν μολις 41 χρονων. Οι τρεις πρωτοι τομοι ειναι καμια πεντακοσαρια σελιδες περιπου ο καθενας και οι αλλοι τρεις 1500 σελιδες ο καθένας!!! Πρεπει να εισαι και λιγο ψωνιο για να γραφεις τετοια ογκωδης αυτοβιογραφια στα σαραντα σου.
 
Χρυσόστομε, κι όμως, όλως περιέργως, δεν νομίζω να βαρέθηκαν πολλοί από όσους το διάβασαν (αν και σαφώς οι περισσότεροι ήξεραν πού πάνε να μπλέξουν, και συνειδητά το διάλεξαν).Το ότι λέει αυτοβιογραφία, είναι απλά μια σύμβαση, άνετα θα μπορούσε να ονομαστεί general fiction με άρωμα Σκανδιναβίας. Έχει υπνωτιστικό ύφος γραφής, όχι εύκολο ή εύπεπτο, σε καθηλώνει όμως.

Όσο για το Μουρακάμι, Κόρτο... I rest my case. Τον έχω ικανό να σκάσει μύτη στη Θεσσαλονίκη αύριο μεθαύριο και να σαρώσει όλα τα βραβεία και εδώ, ο άνθρωπος είναι αδίστακτος. (θα είναι μάλλον εμφανές ότι δεν συμμερίζομαι την λατρεία της πλειοψηφίας προς τη γραφή του).
 
Εχεις δικιο Κασταλια, γενικότερα εχει αποσπασει θετικά σχόλια. Δεν το εχω διαβασει ουτε αυτό ουτε και κανένα του Ούβε και δεν εχω αποψη. Εγω σχολίασα το εγχειρημα και όχι το εργο. Παντως ακόμα και το πως το τιτλοφορησε (Ο αγων μου) δειχνει μια τάση μεγαλομανίας.
 
Top