Βοήθεια για βιβλιοπροτάσεις..

Καλησπέρα,
Τα τελευταία χρόνια δυσκολεύομαι αρκετά να βρω βιβλία. Σας παραθέτω ενδεικτικά κάποια από τα βιβλία που προσωπικά θεωρώ αριστουργήματα και θα ήθελα πολυ να βρω παρόμοια βιβλία σε βάθος και περιεχόμενο.

1. Αντρέι Μπελυ - Πετρούπολη
2. Τόμας Μαν - Το μαγικό βουνό
3. Σάμιουελ Μπέκετ - τριλογία Μολλόυ, ο Μαλον πεθαινει, ο ακατανόμαστος
4. Χέρμαν Μπροχ - Βιργιλίου Θάνατος
5. Τζέιμς Τζόυς - Οδυσσέας
6. Κάφκα - ολα
7. Μπουλγκάκοφ - ο Μαιτρ και η Μαργαριτα
8. Γκόγκολ - Νεκρες ψυχες
9. Μαρσέλ Προυστ - Αναζητώντας τον χαμένο χρονο
10. Μαργκεριτ Γιουρσεναρ - Αδριανού απομνημονεύματα

Ελληνες συγγραφείς
1.Παπαδιαμαντης
2.Σκαριμπας
3.Γιωργης Ζαρκος
4.Πεντζικης
5. Γιωργος Μακρης

Καλοδεχουμενες προτασεις για ελληνικη και ξενη λογοτεχνία :)

Last edited by a moderator:

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Παρόλο που παραθέτεις αρκετά βιβλία που δεν έχω διαβάσει, σου βάζω κάποιες λίγες, αλλά κλασικές προτάσεις, που με είχαν αγγίξει με τον τρόπο τους το καθένα και κάποια από αυτά τα είχα γνωρίσει μέσα από συναναγνώσεις της λέσχης:

Φ. Ντοστογιέφσκι - Έγκλημα και Τιμωρία
Χ. Έσσε - Ο λύκος της στέπας
Τ. Στάινμπεκ - Ανατολικά της Εδέμ
Γ. Φώκνερ - Αβεσσαλώμ - Αβεσσαλώμ
Μ. Λόουρυ - Κάτω από το ηφαίστειο
Λ. Κρασναχορκάι - Το τανγκό του σατανά

(ενημερωτικά, τα λινκ οδηγούν στις συναναγνώσεις, στις όποιες σχολιάζουμε ότι έχουμε διαβάσει. Προς αποφυγή σπόιλερ, προτείνεται να διαβάζεται το αντίστοιχο βιβλίο, παράλληλα με το νήμα)

Καλησπέρα,
Εγώ θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα τα βιβλία του Νορβηγού συγγραφέα Χάμσουν Κνουτ. Ειδικά τα βιβλία "ο Παν", "Τα μυστήρια" και "Η ευλογία της γης". Το τελευταίο δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά έχω διαβάσει πολύ καλές κριτικές και είναι το βιβλίο που χάρισε στον συγγραφέα το Νόμπελ. Τα θέματα του περιλαμβάνουν την προτιμηση της ζωής κοντά στην φύση την οποία περιγράφει πολύ ωραία στα διηγήματά του, δείχνοντας την λατρεία του για αυτήν και τον έρωτα, που συνήθως περιέχει την ιδέα του θανατου ή της αρρώστειας. Οι ήρωες ειναι συνήθως αντικοινωνικοί, έντονοι και γενικά δύσκολοι χαρακτήρες. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στα διηγήματά του είναι η καταπληκτική διείσδυση στους χαρακτήρες των ηρώων, που κατά την γνώμη μου ειναι τόσο καλή, οσο η περιγραφή των ηρώων του Ντοστογιέφσκι. Τέλος, από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Παρόλο που παραθέτεις αρκετά βιβλία που δεν έχω διαβάσει, σου βάζω κάποιες λίγες, αλλά κλασικές προτάσεις, που με είχαν αγγίξει με τον τρόπο τους το καθένα και κάποια από αυτά τα είχα γνωρίσει μέσα από συναναγνώσεις της λέσχης:

Φ. Ντοστογιέφσκι - Έγκλημα και Τιμωρία
Χ. Έσσε - Ο λύκος της στέπας
Τ. Στάινμπεκ - Ανατολικά της Εδέμ
Γ. Φώκνερ - Αβεσσαλώμ - Αβεσσαλώμ
Μ. Λόουρυ - Κάτω από το ηφαίστειο
Λ. Κρασναχορκάι - Το τανγκό του σατανά

(ενημερωτικά, τα λινκ οδηγούν στις συναναγνώσεις, στις όποιες σχολιάζουμε ότι έχουμε διαβάσει. Προς αποφυγή σπόιλερ, προτείνεται να διαβάζεται το αντίστοιχο βιβλίο, παράλληλα με το νήμα)
Ευχαριστω πολυ! ο Κρασναχορκαι ειδικα μου αρεσε κι εμενα πολυ. Εχω διαβασει το "Πολεμος και πολεμος" και το "Η μελαγχολια της αντιστασης". Πολυ ωραια και τα δυο. Το τανγκο του σατανα ομως δεν το εχω διαβασει οποτε θα μπει σιγουρα στα υποψιν! *προτεινω να δεις και την ταινια "Οι αρμονιες του Βερκμαιστερ" αν δεν την εχεις δει που ειναι βασισμενο στην Μελαγχολια της αντιστασης.

Καλησπέρα,
Εγώ θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα τα βιβλία του Νορβηγού συγγραφέα Χάμσουν Κνουτ. Ειδικά τα βιβλία "ο Παν", "Τα μυστήρια" και "Η ευλογία της γης". Το τελευταίο δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά έχω διαβάσει πολύ καλές κριτικές και είναι το βιβλίο που χάρισε στον συγγραφέα το Νόμπελ. Τα θέματα του περιλαμβάνουν την προτιμηση της ζωής κοντά στην φύση την οποία περιγράφει πολύ ωραία στα διηγήματά του, δείχνοντας την λατρεία του για αυτήν και τον έρωτα, που συνήθως περιέχει την ιδέα του θανατου ή της αρρώστειας. Οι ήρωες ειναι συνήθως αντικοινωνικοί, έντονοι και γενικά δύσκολοι χαρακτήρες. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στα διηγήματά του είναι η καταπληκτική διείσδυση στους χαρακτήρες των ηρώων, που κατά την γνώμη μου ειναι τόσο καλή, οσο η περιγραφή των ηρώων του Ντοστογιέφσκι. Τέλος, από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Ο Χαμσουν ειναι πολυ καλος οντως. Εχω διαβασει αυτα που προτεινες + την Πεινα που την προτεινω ανεπιφυλακτα αν δεν την εχεις διαβασει. Οι χαρακτηρες του μου θυμιζουν καποιους χαρακτηρες του Μπεκετ στα πεζα του. Ευχαριστω για την προταση!

Έχω διαβάσει την πείνα δεν το πρότεινα επειδή είναι σε αυτοβιογραφικό ύφος και δεν εχει εκείνη την υπέροχη πλοκή ανάμεσα σε χαρακτήρες. Ωστόσο, δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο του Μπέκετ, σίγουρα θα τον τσεκάρω, (αν θυμιζει Χαμσουν έστω και λίγο μου είναι αρκετό χαχαχα), οπότε και εγώ ευχαριστώ που τον ανέφερες.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Το τανγκο του σατανα ομως δεν το εχω διαβασει οποτε θα μπει σιγουρα στα υποψιν! *προτεινω να δεις και την ταινια "Οι αρμονιες του Βερκμαιστερ" αν δεν την εχεις δει που ειναι βασισμενο στην Μελαγχολια της αντιστασης.
Ωραία, αυτό το βιβλίο του Κρασναχορκάι έχω στα προσεχώς. Την ταινία θα την δω έπειτα, γιατί πρώτα διαβάζω το βιβλίο.
Σου προτείνω κι εγώ το Satantango που είναι βασισμένο στο βιβλίο Το τανγκό του σατανά, αν δεν την έχεις δει, είναι 7ωρη περίπου να έχεις υπόψη σου.

(Με την ευκαιρία, όταν παραθέτουμε μια απάντηση μέλους, ειδικά όταν είναι μεγάλη ή και αναφέρεται σε διάφορα, μπορούμε να σβήνουμε και να αφήνουμε μόνο το μέρος που θέλουμε να απαντήσουμε. Ευχαριστώ :) ).