Συμφωνώ με την Πωλίνα, τον Κόρτο, τη Μεταλλαγμένη. Μετά από 10 χρόνια συμβίωσης με κάποιον φθορά υπάρχει. Παίζει ρόλο αν το ζευγάρι είναι παντρεμένο ή όχι; Είναι κάτι ζευγάρια που πάνε και παντρεύονται εκεί πάνω στα μέλια και για 1-2 χρόνια περνάνε καταπληκτικά. Σε μια σύγκριση αυτού του ζευγαριού με ένα άλλο, ανύπαντρο, που συζεί 15 χρόνια ποιοι θα είναι οι περισσότερο... "παντρεμένοι";
Κοινή φορολογική δήλωση, οικογένειες που ξαφνικά σας βλέπουν στα σοβαρά και περιμένουν τραπεζώματα και τέτοια, και φυσικά ατέλειωτο πρήξιμο πότε θα κάνεις παιδί (πριν το γάμο έχει ατέλειωτο πρήξιμο πότε θα παντρευτείς, οπότε δεν το γλιτώνεις είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη).Έχει δηλαδή καμιά ουσιαστική διαφορά η ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού με τη ζωή ενός ζευγαριού που απλώς συζεί;
Πραγματικά πολύ όμορφο το κομμάτι του Ροθ, όμως αυτός που το πιστεύει είναι βαθιά νυχτωμένος. Κανένας γάμος και καμία σύμβαση, ούτε καν ένα παιδί δεν σου εξασφαλίζει έναν άνθρωπο. Δεν μπορείς να έχεις κάποιον. Πάντως ναι, πιστεύω ότι πολλές αποφάσεις για γάμο κρύβουν πίσω τους την ανασφάλεια.Και για να βάλω και λίγη λογοτεχνία στη συζήτηση, θα παραθέσω ένα απόσπασμα του αγαπημένου μου Φίλιπ Ροθ που με βρίσκει πολύ σύμφωνο:
« "Κανείς άλλος δεν θα την έχει. Εγώ θα την έχω, θα την παντρευτώ. Θα την αιχμαλωτίσω με αυτό τον τρόπο: με τη σύμβαση". Ο γάμος θεραπεύει τη ζήλια. Γι΄ αυτό τόσοι άντρες τον αποζητούν. Επειδή δεν είναι σίγουροι για εκείνο το άλλο πρόσωπο, θέλουν να το βάλουν να υπογράψει το συμβόλαιο: Ποτέ δεν θα, και τα λοιπά.»
Αναρωτιέμαι αν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες.