Έχοντας περάσει στην ζωή μου κι από αυτήν την εμπειρία ας πω την γνώμη μου.
Για αρχή, όσον αφορά την τελετή του γάμου, όπως γίνεται (και) στην Ελλάδα, είναι ένα απέραντο, αχρείαστο, ψιλοκιτς πανηγύρι. Συχνά, οι εμπλεκόμενοι στο γάμο, και σίγουρα ο γαμπρός, έρχονται σε 2η μοίρα στο τι θέλουν ή τι τους αρέσει, με πρωταγωνιστές συνήθως τους γονείς/πεθερικά, αλλά και την νύφη. Άσχετοι και αδιάφοροι άνθρωποι, πολλούς από τους οποίους ούτε καν θα ξαναδείς, προσκαλούνται για να συμμετέχουν «στην χαρά σου» η οποία δεν είναι καν χαρά, παρά μία παράξενη, ταλαίπωρη μέρα. Θα αφήσουν κάτι, π.χ. ένα 50άρικο, που καλά είναι να θυμάσαι για να το επιστρέψεις σε κάποιον δικό τους γάμο. Οι φωτογραφήσεις είναι στημένες και φυσικά αισθητικά απαίσιες. Ο καμεραμάν καταφέρνει να κλέψει το παραμικρό ίχνος αυθορμητισμού στήνοντας τα πάντα κι επαναλαμβάνοντας τις σκηνές. Κατά κάποιον τρόπο, πώς να πάει καλά κάτι που ξεκινάει τόσο χάλια;
Ο γάμος σαν θεσμός είναι μια τεράστια νομική δέσμευση που συχνά δεν συνειδητοποιείς εκεί στην αρχή, παρά αργότερα, εάν θελήσεις να ξεμπλέξεις. Μου έλεγε μια γνωστή για ένα φιλικό της ζευγάρι: «παντρεύτηκαν για (να εξυπηρετήσουν κάποιον ασήμαντο, δευτερεύοντα λόγο). Ούτως ή άλλως μαζί ζούσαν, σαν παντρεμένοι. Δεν είναι και τίποτα, μια υπογραφή είναι.» Η αφέλεια είναι χαρακτηριστική. Θα αναθεωρήσουν τον καιρό του διαζυγίου ή και πολύ νωρίτερα.
Ο γάμος είναι καλός κυρίως για τα παιδιά, όταν και εάν έρθουν, διότι για αυτά αποτελεί ένα σταθερό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ευδοκιμήσουν. Ακόμη κι όταν ο γάμος έχει μικροπροβλήματα. Όχι, βέβαια, όταν υπάρχουν σταθερά μεγάλα προβλήματα.
Επίσης, μάλλον υπάρχουν και άνθρωποι που χρειάζονται οι ίδιοι την σταθερότητα του γάμου.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν την χρειάζονται κι όμως εγκλωβίζονται σε αυτόν τον θεσμό. Τα συναισθήματα μεταβάλλονται όμως είσαι πλέον δεσμευμένος συναισθηματικά και νομικά με τον/την σύζυγο και συχνά υπόλογος και σε άλλους (π.χ. γονείς/πεθερικά).
Ο γάμος έρχεται με ένα μεγάλο πακέτο δεσμεύσεων και ανελευθερίας. Μπορεί να συναντήσεις έπειτα κάποιον άνθρωπο με τον οποίο ταιριάζεις αληθινά πολύ. Δυστυχώς, ακόμη και να βρεις το σθένος, τα χρήματα, την ενέργεια κτλ. για να απεγκλωβιστείς από τον γάμο, ο άνθρωπος αυτός μάλλον θα έχει φύγει, όταν τα καταφέρεις. Βέβαια, είναι κανόνας πως για την ζωή που ζούμε θυσιάζουμε την ζωή που δεν ζήσαμε.
Οι αντιστάσεις που μπορεί να συναντήσεις σε ένα διαζύγιο μεταφράζονται συνήθως σε εκβιασμούς, συναισθηματικούς, χρηματικούς κτλ. Ο γάμος, από την τελετή μέχρι το διαζύγιο, είναι μια δοκιμασία δύναμης και χαρακτήρα. Το διαζύγιο, όσο εύκολο είναι στα λόγια, τόσο δύσκολο είναι στην πράξη. Ακόμη κι όταν είναι συναινετικό. Από τους καυγάδες, τις συναισθηματικές πιέσεις, μέχρι τα νομικά θέματα, τους δικηγόρους, τις αντιμαχίες, την κοινή περιουσία που πρέπει να μοιραστεί, και πώς, κτλ. μέχρι το πιο σημαντικό: τα παιδιά, την επιμέλεια, την διατροφή.
Έχω την αίσθηση πως οι άνθρωποι που δεν χωρίζουν είναι μέσα τους μερικώς ή ολικώς δυστυχισμένοι, ακόμη κι όταν πιστεύουν πως δεν είναι και πως ο γάμος τους ήταν κάτι σωστό. Ακόμη κι όταν δεν συνειδητοποιούν την δυστυχία τους. Γιατί κατά βάθος όλοι γνωρίζουν πως είναι, έστω μέχρι κάποιον βαθμό, ανελεύθεροι κι εγκλωβισμένοι.
Ειδικά για ανθρώπους που έχουν μια συναισθηματική αυτάρκεια και την δυνατότητα για μια ζωή ελεύθερη και ανεξάρτητη, ο γάμος είναι τις περισσότερες φορές μια μάλλον κακή ιδέα.
Πιστεύω πως σε πολύ λίγες περιπτώσεις ο γάμος λειτουργεί με έναν τρόπο ιδανικό.