Γιατί δεν πίνω Amstel και Heineken

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Χθεσινή βραδιά:

Από αριστερά προς τα δεξιά:
  • Σολο Χωριάτικη
  • Mary Rose
  • Noctua
  • Πικρή
  • Σολο Ψακί

Και κάτσε εσύ και πιες Άμστελ και Άλφα :ρ

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ένας χρόνος χωρίς γουλιά από Amstel και Heineken και βασικά, ούτε γουλιά από οποιοδήποτε προϊόν της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. yes baby

Tις προάλλες που βρεθηκα στο Makalo (:αγαπώ:), δοκιμασα μια εξαιρετικη μπυρα απο την Ικαρία, την Ικαριωτικη. :ρ.
Επισης, επεσαν στα χερια μου μια μπυρα απο τη Χίο -η οποία ειναι απο τις καλυτερες που εχω δοκιμασει- και άλλη μία απο τη Λακωνία, νομίζω. Καλη κι αυτή, καπως πικρουτσικη για τα δικά μου γουστα.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πράγματι, έχει απίστευτη ποικιλία σήμερα.

Στο μεταξύ, καί η "Μάμος" ανήκει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. :όχισουλέω:

Εντωμεταξύ, βρέθηκα σε κάποια Goodies και έχουν μόνο προϊόντα της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας". Είχα να πάω χρόνια και κάπου εδώ τελειώνει και η σχέση μας διότι με το το μπέργκερ μου, θέλω μπίρα.

Η ΜΑΜΟΣ δεν πινεται. Οταν τη δοκίμασα, ηταν σα να έπινα νερο με σουπλίν. Και οντως ανηκει στην ΑΘ. Προσωπικά, απορριπτω τις περισσότερες κυρίως λόγω κακής γεύσης και δευτερευόντως λογω αποψης για την ιδια την εταιρεια. Πχ, βρισκω πολυ καλή τη fischer και δε θα καταπιεστω να την πιω, επειδη την εχει η Α.Θ.

Last edited:

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Δεν μου φαίνεται παράξενο να ανήκει στην αθηναϊκή ζυθοποιία. Ήταν μια παλιά πατραϊκής παραγωγής μπύρα και ενώ δεκαετίες ολόκληρες δεν κυκλοφορούσε πια, παραξενευτήκαμε με τη μητέρα μου που είχε γεμίσει η Πάτρα με διαφήμιση της μπύρας (σε στάσεις και άλλα κεντρικά σημεία και με άλλους τρόπους). Λίγο δύσκολο μια τέτοια προώθηση να έγινε μόνο από τους ιδιοκτήτες χωρίς την στήριξη της αθ.ζυθ.
Και όντως τα περισσότερα σχόλια που έχω ακούσει είναι αυτά ακριβώς που κάνεις και εσύ Έλλη για τη μπύρα, ωστόσο, ως τοπικό προϊόν και καλά με ιστορία στην Πάτρα πολλές καφετέριες, μπαρ την προωθούσαν μέχρι πριν κάποιο καιρό και κυκλοφορεί ακόμα. Έχω κάτι μήνες να κυκλοφορήσω στην Πάτρα, για να δω αν συνεχίζουν την τακτική τους.

Η σολο Φαρε που ανεφερες παραπανω (πριν κατι μηνες) ειναι κρητικη μπυρα απο το Ηρακλειο. Το ζυθοποιειο της βρισκεται σε ενα χωριο λιγο εξω απο το Ηρακλειο. Εχω δοκιμασει κανα δυο μπυρες της, παρα πολυ καλες!

Πχ, βρισκω πολυ καλή τη fischer και δε θα καταπιεστω να * την πιω, επειδη την εχει η Α.Θ.
*προφανως, εφαγα ενα "μην" εκει. Νομιζω, δηλαδη.

Χρυσοστομε, μου φεραν χθες Σολο, αλλα δεν την έχω δοκιμασει ακομη. Δοκιμασα, ομως, την Σταλα, απο την Ηπειρο αυτή. Ηταν μια χαρα.

Άνοιξαν ζυθοποιείο τελικά Χρυσόστομε; Γιατί πριν από 2-3 χρόνια την φτιάχναν σε συνεργασία με νορβηγική εταιρεία (έλεγαν ότι αυτό ήταν προσωρινό ώσπου να φτιάξουν το δικό τους αλλά ξέρετε τώρα εμείς οι κακοί άνθρωποι...)

Ετσι ακουσα Κορτο οτι πηγαν πλεον στο δικο τους ζυθοποιειο. Παντως οπως τα λες ειναι, μεχρι προσφατα χρησιμοποιουσαν αλλα ζυθοποιεια.

Καλόπιοτη Ελλη!!

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ήμουν προχθές με κάποιον από τα βάθη της Ασίας, που ήθελε να δοκιμάσει κάποια ελληνική μπίρα.

Ήπιαμε κι οι δυο από μια (μπλε) Katsika. Ιδιαίτερη και πολύ... ζωντανή. Αυτά είναι! :)))

Ποια κατσικα, καλο μου παιδι; ψαξε τη τζαζμιν και θα ευγνωμονεις την ελλη φορεβερΤ.

Η Άμστελ,δεν μου αρέσει καθόλου σαν μπύρα 🍻
Δεν έχω αναλύσει, ποτέ το " γιατί"?
Η αγαπημένη, μου μπύρα 🍻 είναι η Χεινικεν ( πράσινη ποίο λαϊκά)
Το ξέρω ότι σάς " απογοήτευσα"!

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Θαυμασια μπυρα η εζα. Την δοκιμασα χθες και ηταν εξαιρετική.
Είναι νομίζω πρώτη φορά που ήπια μπύρα ΕΖΑ και ήταν πράγματι υπέροχη! Την πέτυχα σε απόδραση στην εξοχή, ελπίζω να καταφέρνω να την βρίσκω σε πιο κεντρικά σημεία.

1058

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ναι, είναι ωραία αυτή η Έζα. Εδώ στον Βορρά παίζει αρκετά. Ελπίζω να μην την εξαγοράσει κι αυτή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κι ο Χάινεκεν.

Βλέπω πως άνοιξα το νήμα ακριβώς πριν 5 χρόνια.

Αυτά τα 5 χρόνια δεν ήπια ούτε σταγόνα από αυτές τις μπίρες του σούπερ αντιπαθητικού για εμένα κολοσσού:
Amstel / Heineken / ΑΛΦΑ / Fisher / BIOΣ 5 / SOL / Buckler / Erdinger / McFarland / Murphy’s Irish Stout / Duvel / Chimay / Desperados / ΜΑΜΟΣ / Νύμφη

Σημειώστε πως κάποιες που μοιάζουν πατροπαράδοτες ελληνικές, ανήκουν στον Heineken: ΑΛΦΑ / ΜΑΜΟΣ / Νύμφη / BIOΣ 5

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές πολλές πολλές άλλες μπίρες, που δεν καταφεύγουν σε κατάπτυστες διαφημίσεις.

Αυτό που με στεναχωρεί είναι όταν επισκέπτομαι κάποιο κατάστημα και έχει "κλείσει" με μπίρες αποκλειστικά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και εντάξει, διαλέγω π.χ. να πιω κόλα (παρεμπιπτόντως, κατά κανόνα προτιμώ green cola, και Βίκος cola)

Ελέγχοντας τους αρχικούς συνδέσμους που είχα βάλει, προς άλλα σάιτ τα οποία είδα πως είχαν άποψη όμοια με την αρχική δική μου, βλέπω πως εκείνο με τίτλο "ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ!..." έπεσε. Όμως υπάρχει πλήθος αντιγράφων, να είναι καλά το ίντερνετ. Αρκεί να ψάξει κάποιος για τον τίτλο: ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ! Δυσφήμηση πρώτου μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας…βιντεο !!!

Εντωμεταξύ, με μια αναζήτηση που έκανα μόλις, βλέπω πως κι άλλοι κάναν την ίδια ανάγνωση με εμένα στην διαφήμιση της Άμστελ:
ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ! Δυσφήμηση πρώτου μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας…βιντεο !!!

α, να κι άλλος: Εγώ δεν πίνω ποτέ Amstel
Δηλ. πραγματικά, γιατί να μην πιεις μια τοπική μπίρα και να μην ενισχύσεις την τοπική επιχειρηματικότητα, παραγωγή και φαντασία;

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αξίζει να ελέγχουμε την ετικέτα για να βλέπουμε η κάθε μπίρα, σε ποιον ανήκει. Και από εκεί και πέρα, ο καθένας ας πίνει ό,τι θέλει.

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πραγματικά, αναζητήστε στο YouTube για διαφήμιση Amstel, διαφήμιση Alpha κτλ. και θα θυμηθείτε μεγάλες παραγωγές, που παίξαν πολύ, ποτίζοντάς μας τον εγκέφαλο.

Με τα πολλά μας λεφτά, και την δεσπόζουσα θέση στην αγορά που απλόχερα της χαρίσαμε, εφάρμοσε στοχευμένη πολιτική να πνίξει όποιον άλλον ανταγωνιστή, με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών. Για περισσότερα, διαβάστε εδώ (01 Δεκεμβρίου 2015 ) :
Πρόστιμο 31,5 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αντιγράφω:
Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή της την Τρίτη, έκρινε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. παραγωγός μεταξύ άλλων στην Ελλάδα στις μπύρες Amstel, Heineken και Άλφα, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της,και επέβαλε, ομοφώνως, πρόστιμο συνολικού ύψους 31.451.211 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όλος φάκελος ξεπερνάει τις 8.000 σελίδες ενώ η απόφαση τις 600 σελίδες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως, με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η πολιτική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης (μεγάλοι πελάτες / αλυσίδες εστίασης και λοιπά τελικά σημεία), με τη χορήγηση σ’ αυτούς σημαντικών χρηματικών και άλλου είδους υπό τους όρους όμως αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιούσε, επίσης, περιοριστικές του ανταγωνισμού πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων έναντι περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης, και με την άσκηση παράλληλης πίεσης για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων.

Τέλος με την ίδια απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποχρέωσε την εταιρία Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πέραν του προστίμου, να παραλείπει παρόμοιας φύσεως ενέργειες στο μέλλον και να καταρτίζει εφεξής έγγραφες συμβάσεις με ανάλογη προσαρμογή των όρων προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών.

Last edited:
Πέρα της άθλιας μονοπωλιακής πολιτικής, ένας βασικός λόγος για να μην πίνεις μπίρες από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, είναι ότι λόγω της τεράστιας κατανάλωσης, ειδικά το καλοκαίρι, δεν έχουν καμία απολύτως ωρίμανση (ούτε την ελάχιστη που οφείλει μια μπίρα να πάρει - που ως μη ειδικός αν δεν κάνω λάθος - είναι μίνιμουμ ένα δίμηνο) και είναι επιεικώς αίσχος. Και το αίσχος μπορείς να το αντιληφθείς μόλις δοκιμάσεις να την πιεις σε οποιαδήποτε θερμοκρασία ανώτερη αυτής του καταψύκτη.

Αυτά τα 5 χρόνια δεν ήπια ούτε σταγόνα από αυτές τις μπίρες του σούπερ αντιπαθητικού για εμένα κολοσσού:
Amstel / Heineken / ΑΛΦΑ / Fisher / BIOΣ 5 / SOL / Buckler / Erdinger / McFarland / Murphy’s Irish Stout / Duvel / Chimay / Desperados / ΜΑΜΟΣ / Νύμφη
Πραγματικα, δεν θα με πειραζε να μην ξαναπιω καμια απο τις προαναφερομενες εκτός της Duvel που ειναι η αγαπημενη μου. Και λιγο τη Fischer.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Duvel έπινα στις αρχές του '90, καθότι έτυχε να ζω σε χώρα με παράδοση στον ζύθο. Τότε το τοπίο της μπίρας στην Ελλάδα, ήταν πολύ πιο απλό.

Η Duvel είναι μοναστηριακή. Μοναστηριακές είναι όλες ενδιαφέρουσες και έχει χιλιάδες και χιλιάδες διαφορετικές. Τώρα, πόσες από αυτές είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, είναι άλλη ιστορία. Κάποιες υπάρχουν στις κάβες, πάντως.