Γιατί δεν πίνω Amstel και Heineken

Υπάρχει γενικά ένα ολιγοπώλιο στον τομέα των τροφίμων και των ποτών. Όσοι ασχολείστε με την οικονομία και την εγχώρια αγορά, ξέρετε ότι έχουν γίνει πολλές εξαγορές από πολυεθνικούς κολοσσούς. Ας πούμε ο κολοσσός τροφίμων Mondelez εξαγόρασε την Chipica πέρυσι, ενώ η Παυλίδης ανήκει εδώ και χρόνια στην Kraft Heinz.

Και εγώ προσωπικά έχω επιλέξει να στηρίζω "ελληνικά", όχι μόνο στα ποτά, αλλά γενικά σε επίπεδο τροφίμων και διατροφής. Θεωρώ ότι τα αμιγώς ελληνικά προϊόντα δεν στερούν καθόλου σε ποιότητα- σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούν- από τα εισαγόμενα. Βέβαια με αυτή την συνειδητή επιλογή έχω αποδεχθεί και το μεγάλο μειονέκτημα που είναι το κόστος ανάμεσα στα ελληνικά και τα εισαγόμενα. Για παράδειγμα, αγοράζω ελληνικό μέλι 900 γρ στα 8 ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο εισαγωγής θα το βρω στα 4 ευρώ. Ή ας πούμε αγοράζω όσπρια ελληνικής παραγωγής με 1.5 ευρώ, ενώ τα εισαγόμενα από Αμερική κάνουν 70 λεπτά. Δεν με νοιάζει το κόστος, γιατί βρίσκομαι σε μια φάση της ζωής μου που δεν έχω και πολλά έξοδα. Δεν είναι ότι βγάζω τρελά λεφτά(με τον βασικό είμαι), αλλά δεν έχω παιδιά, δεν μένω καν σε δικό μου σπίτι(είμαι προς το παρόν στο πατρικό μου), δεν παραγγέλνω καφέδες κάθε μέρα, δεν καπνίζω, δεν χαλάω 50 ευρώ σε ποτά κάθε Σάββατο - τυχαία παραδείγματα από καταναλωτικές συνήθειες συνομηλίκων μου- και θεωρώ ότι κάνω αρκετά λιτοδίαιτη ζωή, ενώ θα με χαρακτήριζα και ως λίγο "Σκουρτζ". Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι πολλοί αντιπάθησαν τον Κολμπέρ, αλλά όλοι του αναγνώρισαν ότι η Γαλλία έγινε οικονομικά παντοδύναμη στην εποχή της διακυβέρνησης του.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Παρεμπιπτόντως, η δική μου τοποθέτηση δεν είναι "αγοράζω Ελληνικά". Και ούτε θέλω να μπλέξω σε γενικότερο μποϊκοτάζ κολοσσών, διότι θα κάνω πιο δύσκολη την ζωή μου. Απλά εδώ, εξαργυρώνω μια διαφήμιση: ναι, έφτασε σε εμένα το μήνυμά σας. :ρ

Συμπτωματικά, συνειδητοποίησα προχθές πως ο καφές Λουμίδη ανήκει στην Nestle. Έτσι εξηγείται κι ο κατιγισμός διαφημίσεων. Εντάξει, άλλος ένας καφές είναι. Είναι η ακατάπαυστη πλύση εγκεφάλου που στον βάζει στο κεφάλι.

Παρεμπιπτόντως, διαχρονικά σαχλές διαφημίσεις, κατά το αισθητήριό μου, αυτές του Λουμίδη.
 
@Βιβλιολάγνος επί της αρχής δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις. Πλην όμως, αυτοί οι κολοσσοί (πχ. Γιάκομπς) που έχουν αγοράσει τις εγχώριες εταιρίες (πχ. Παυλίδης) δεν παύουν να δίνουν δουλειά και να παράγουν προϊόν εγχώρια. Οπότε μποϊκοτάροντας, εμμέσως μποϊκοτάρεις μέρος της εγχώριας αγοράς / παραγωγής και όχι μόνο του ξένου κολοσσού. Θεωρώ ότι αυτό έχει πιο πολύ νόημα σε πράγματα που παράγονται και εισάγωνται και όχι σε εγχώριες φίρμες / προϊόντα που έχουν εξαγοραστεί. Οι παγκόσμιες εξαγορές και συγχωνεύσεις ισχύουν παντού και σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές δεν βγάζεις και άκρη. Σημασία έχει, συνεπώς, εάν το προϊόν ενισχύει την τοπική παραγωγή και αγορά εργασίας και όχι που βρίσκεται πλέον η "μαμά" εταιρία που είναι από πίσω.
 
@ΚρίτωνΓ Συμπλήρωσες τέλεια την θέση μου. Δεν διαφωνώ και συγγνώμη που δεν ήμουν ξεκάθαρος στον συγκεκριμένο διαχωρισμό. Όταν λέω ψωνίζω "Ελληνικά" σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι μποϊκοτάρω τις ελληνικές εταιρίες που έχουν εξαγοραστεί, αλλά προϊόντα που είναι 100% εισαγόμενα και που δεν υπερτερούν σε ποιότητα από τα ελληνικά. Για παράδειγμα, άμα πάρω κάποια σοκολάτα, θα προτιμήσω την ΙΟΝ(παραγωγή και έδρα στην Ελλάδα) και την Παυλίδη(παραγωγή μόνο), ενώ θα αποκλείσω πχ κιτ-κατ κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Lidl, που είναι γερμανική πολυεθνική, προωθεί πληθώρα γερμανικών προϊόντων από τρόφιμα μέχρι βασικά είδη(ρούχα, μαγειρικά σκεύη κλπ) αλλά έχει αποκλειστική συνεργασία με 3000 Έλληνες παραγωγούς για αποκλειστικές σειρές προϊόντων ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και 5.500 χιλιάδες εργαζόμενους.

Για εμένα είναι ξεκάθαρα θέμα καταναλωτικής συμπεριφοράς που διαμορφώνεται μέσα από διάφορες οικονομικές απόψεις. Και φυσικά δεν θα το παίξω υπερόπτης, γιατί δεν είμαι αναίσθητος και αναγνωρίζω ότι δεν έχουν όλη την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύουν τα διπλάσια ποσά σε βασικά αγαθά. Κατά πάσα πιθανότητα ούτε εγώ θα συνεχίσω να έχω αυτή την δυνατότητα άμα αλλάξουν οι συνθήκες, όπως να αλλάξω σπίτι, να ζω στο ενοίκιο ή άμα κάνω παιδιά ή άμα μείνω άνεργος. Απλά, στην φάση που είμαι τώρα, αισθάνομαι ηθικά σωστός με αυτή την κίνηση του "αγοράζω Ελληνικά" και ξέρω ότι τα λεφτά μου μένουν στην Ελληνική οικονομία και στηρίζω εγχώριες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους με τις οικογένειες τους. (Ντάξει, είμαι και λίγο ιδεαλιστής και ζηλεύω τα εμπορικά πλεονάσματα των Γερμανών :ρ )
 
Last edited:
Top